DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Ωραιος. Η κυλιση της μεγγενης γινετε παραλληλα? αν ναι πως το καταφερες, οι κυλινδροι τσουλανε σε καποιοιυ ειδους οδηγο?

Ναι Νεκταριε , ενας τζογος μονο των 2-3 χιλιοστων το πολυ . Οι οδηγοί κινούνται μέσα απο φωλιές των 8 εκατοστων μήκους σκληρού καουτσουκ το οποίο εχει εφαρμοστεί σφηνωτα και βιδωθει στην πίσω ξύλινη πλευρά της μεγγενης .

Μπορεις να σφιξειε ενα αντικειμενο στην στη μια πλευρα της μεγγενης χωρις να στιψει η αλλη?

Μπραβο πολυ καθαρη και προσεγμενη δουλεια! Ο τζογος που αναφερεις ειναι πρακτικα μηδενικος και δεν επηρρεαζει πουθενα και σε καμμια συσφιξη.

Ειχες καποιο ιδιαιτερο λογο που χρησιμοποιησες τοσο λεπτη ντιζα?

Πολύ προσεγμένη καί μελετημένη κατασκευή φίλε Ηλία,μπράβο,αντε να τό δούμε και ολοκληρωμένο στόν πάγκο.
Τό μόνο πού νομίζω θά σέ αργοπορεί είναι οι 3 ροδέλες απο νοβοπάν γιά τροχαλία,άν έβαζες κάτι σάν μανιβέλα,στό πήγαινε-έλα θά ήταν πιό γρήγορο.

Μπορεις να σφιξειε ενα αντικειμενο στην στη μια πλευρα της μεγγενης χωρις να στιψει η αλλη?

Μπορει αλλα δεν ειναι και για πολλες δυνάμεις . Οπως προεγραψα ειναι για επεξεργασία ξυλων μικρών εώς μεσαίων κατασκευών .

Εξαιρετικη η κατασκευη της μεγγενης, δες εαν θες εδω να την κανεις λιγο καλυτερη. https://www.youtube.com/watch?v=1RAYriuU_Xw στο 18:10 κανει ενα μικρο φαλτο για να πιανει πρωτα και πιο δυνατα η πανω μερια και μετα η κατω.
Οι ντιζες δεξια αριστερα τι ειναι;

Μπραβο πολυ καθαρη και προσεγμενη δουλεια! Ο τζογος που αναφερεις ειναι πρακτικα μηδενικος και δεν επηρρεαζει πουθενα και σε καμμια συσφιξη.

Ειχες καποιο ιδιαιτερο λογο που χρησιμοποιησες τοσο λεπτη ντιζα?
Κανέναν Μιχάλη , απλα θεώρησα ότι ειναι αρκετη για τις δυνάμεις που χρειαζομουν και είχα φωλιές-παξιμάδια για 10αρα ντιζα .

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Πολύ προσεγμένη καί μελετημένη κατασκευή φίλε Ηλία,μπράβο,αντε να τό δούμε και ολοκληρωμένο στόν πάγκο.
Τό μόνο πού νομίζω θά σέ αργοπορεί είναι οι 3 ροδέλες απο νοβοπάν γιά τροχαλία,άν έβαζες κάτι σάν μανιβέλα,στό πήγαινε-έλα θά ήταν πιό γρήγορο.

Έχεις δίκιο . Ειναι το μονο που είδα και εγω στην πράξη και θα αλλαχθει σε μανιβελα .

Οι ντιζες δεξια αριστερα τι ειναι;

Αν αναφέρεσαι στην δική μου ειναι απο ανοξειδωτο σωλήνα διαμέτρου 2+ εκατοστων Παναγιώτη .

Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Μια μεγγενη για ξύλο που εφτιαξα σήμερα για επεξεργασια σε κομμάτια μικροκατασκευων μιας και η μεγάλη δεν βόλευει . Καδρόνια 5x12 , μήκος 46 , άνοιγμα εώς 36 πόντους . Συνολικο κόστος 1 η 10αρα ντιζα που μου είχαν τελειώσει . Το μονο που μένει να την "δεσω" πανω σε έναν απο τους πάγκους .

Καθαρή και προσεγμένη δουλειά, μπράβο. Μοναδική ένστασή μου το πάχος της ντίζας που χρησιμοποιήθηκε. Εγώ θα έβαζα τουλάχιστον Μ 18.

Το εξηγησε ο ανθρωπος σε προηγουμενο ποστ, τον ρωτησα και γω.
Απλα για τις "μικρομεσαιες" δουλειες που την θελει την θεωρει αρκετη καθως και οτι ειχε ηδη φωλιες και παξιμαδια ετοιμα για την συγκεκριμενη ντιζα.

Καθαρή και προσεγμένη δουλειά, μπράβο. Μοναδική ένστασή μου το πάχος της ντίζας που χρησιμοποιήθηκε. Εγώ θα έβαζα τουλάχιστον Μ 18.
Λοιπον έχεις δίκιο φίλε μου , αν και ήθελα μια ποιο "ελαφριά" μεγγενη για ξύλο μιας και έχω φτιάξει άλλες 2 ποιο μεγάλες , ποιο "βαρέως" τύπου αντιληθφει στην χρήση ότι η 10αρα ντιζα ειναι και πολυ αργή . Αντικατάσταση αύριο με 20αρα ντιζα για μεγαλυτερη ταχύτητα και μιας και έχω μια μανιβελα Τ για 20αρα.

Λοιπον έχεις δίκιο φίλε μου , αν και ήθελα μια ποιο "ελαφριά" μεγγενη για ξύλο μιας και έχω φτιάξει άλλες 2 ποιο μεγάλες , ποιο "βαρέως" τύπου αντιληθφει στην χρήση ότι η 10αρα ντιζα ειναι και πολυ αργή . Αντικατάσταση αύριο με 20αρα ντιζα για μεγαλυτερη ταχύτητα και μιας και έχω μια μανιβελα Τ για 20αρα.

Good decision :)

Έχει και ντίζες με πιο γρήγορο βήμα...σαν να λεμε πειραγμένες ενα πράγμα...για να διευκολύνει στο άνοιξε κλείσε...

Έχει και ντίζες με πιο γρήγορο βήμα...σαν να λεμε πειραγμένες ενα πράγμα...για να διευκολύνει στο άνοιξε κλείσε...

Εχει ναι , αλλα όχι μεγάλη διαφορα στο βήμα σε 10αρα ντιζα συν τα παρελκομενα (παξιμάδια, φωλιές, μανιβελα) που θα πρέπει να ψαχτεις να βρεις στο ίδιο βήμα .
Αν ειναι να "φάω" 5 μέρες για μια μεγγενη την αφήνω και έτσι...
Βρίσκω πολυ πιο εύκολη , γρηγορη και ανέξοδη την λύση της 20αρας ντιζας με "βατό" βήμα.. :)

Σε μετρικες δεν εχω δει διαφορετικα σπειρωματα, απλα γινεται το εξης, κοιτωντας τους σπειροτομους που πηρα χθες βλεπω το εξης η μικρη βιδα εχει μικρο βημα, η μεγαλη μεγαλυτερο, παραδειγμα Μ3Χ0,5 και Μ10Χ1,5. Εχουμε δηλαδη τρεις φορες πιο γρηγορη προωθηση του παξιμαδιου με μια περιστροφη. Σε ιντσες γινεται πανικος υπαρχει ιντσα UNF υπαρχει UNC και ποιος ξερει τι αλλο,με διαφορετικα σπειρωματα, το λενε tpi, turns per inch.
Σπειροτομους οι μηχανουργοι εχουν σε διαφορες διαστασεις και διαφορα βηματα, δεν ξερω ομως που χρησιμοποιουνται ολα αυτα.

Οποιος ενδιαφερεται για ολα αυτα υπαρχουν τεχνικες ατζετες που δινουν διαστασεις και χρησιμες συνοπτικες πληροφοριες για διαφορα, κυριως για χρηση μηχανουργου η τρελαμενων χομπυστων, http://www.bookstation.gr/Product.asp?ID=14456

Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Μια μεγγενη για ξύλο που εφτιαξα σήμερα για επεξεργασια σε κομμάτια μικροκατασκευων μιας και η μεγάλη δεν βόλευει . Καδρόνια 5x12 , μήκος 46 , άνοιγμα εώς 36 πόντους . Συνολικο κόστος 1 η 10αρα ντιζα που μου είχαν τελειώσει . Το μονο που μένει να την "δεσω" πανω σε έναν απο τους πάγκους .

Μπράβο Ηλία, ωραία και χρήσιμη κατασκευή, στα υπ' 'όψιν για μετά τις διακοπές.

Παναγιώτη απο Φάληρο υπάρχουν και στο μετρικο διαφορετικά βήματα σπειρωματος και κάπως αναλογικά και σκληροτητας μετάλλου σε βιδες παξιμάδια κλπ . Απο τα λίγα μηχανολογικά που γνωρίζω .

Παναγιώτη απο ασπροπυργο κάποια στιγμή θα παρουσιάσω αναλυτικά τις κατασκευές που κάνω για το καινούργιο εργαστήριο .

Τραπέζι κήπου από παλέτες.

Μου πήρε περίπου 2 απογευματάκια (4-9) για να ολοκληρωθεί.
Δεν είναι πολύ ντελικάτη κατασκευή όπως φαίνεται αλλά είναι βαρέως τύπου!
Χρησιμοποίησα φαλτσοπρίονο, σέγα, καρφωτικό αέρος, γωνιακό τροχό με δίσκο κοπής και βάση για γυαλόχαρτα και ηλεκτρική πλάνη. Φυσικά το δέσιμο έγινε με στριφώνια και βίδες μήκους 15 εκατοστών με το παλμικό του Lidl.

Σήμερα πρώτα ο θεός θα στοκαριστούν οι τρύπες από τα παλετόξυλα, θα περαστεί ένα βερνίκι προστασίας ξύλου και μετά λάδι Παπαγάλος (1-2 χέρια θα δείξει).

Βρε σύ Νικόλα , τι τραπέζι ειναι αυτο με κενά στις ταβλες ; Θα βάλεις τζαμί απο πανω ;