DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Ετσι ειναι. Δεν σου κανεινορεξη να ξεκινησεις. Εγω εχω εργαστηριο και παγκο αλλα αν θελω να κανω μια δουλεια πρεπει να ξεπαρκαρω τουλαχιστον ενα αμαξι και να τραβηξω το παγκο στο χωρο. Ευτυχος για ελαφριες δουλειες και μικροκατασκευες τα καταφερνω με μονο με μερικες γρατζουνιες μεχρι στιγμης στο...αμαξι!:slapface:

Μακάρι το να τραβήξω ενα αυτοκίνητο να ηταν το πρόβλημα...
Δυστηχως πρεπει να κουνήσω πολλα πράγματα...για να κερδίσω λίγο χώρο...
Τελος πάντων καλα να είμαστε να μαστορευουμε έστω και στριμωγμένα...

Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Διαστασεις δεν εχουμε δει, νομιζω ποτε γιαννη στα σχεδια σου. Φανταζομαι οπως ειναι σωστα τα σχεδια σου ειναι και πληρη σε πληροφοριες.

Το να βάλω διαστάσεις στα σχέδια είναι επιπλέον κόπος και χρόνος.

Από την στιγμή που εγώ είμαι ο "τελικός αποδέκτης" δεν χρειάζονται διαστάσεις ή πλήρη κατασκευαστικά σχέδια.

Οι Διαστάσεις που δεν φαίνονται στα Print Screens που παραθέτω φαίνονται στο Corel σε οποιοδήποτε αντικείμενο κάνω πάνω του κλικ με το Mouse, άλλωστε πως θα έκανα επιμέτρηση και παραγγελία της επιμέρους ξυλείας εάν τα σχέδια δεν ήταν σωστά και με διαστάσεις.

Ντρεπεσαι να του τα ζητησεις? Δεν νομιζω να σου αρνηθει :)))

Χαχα, δεν εχω σκοπο να φτιαξω κατι τετοιο. Δεν τα καταφερνω τοσο καλα.
Απλα ζηλευω που τα μελεταει τοσο καλα και το αποτελεσμα ειναι ικανοποιητικοτατο. Θα μπορουσε να φτιαξει οτιδηποτε του ζητηθει.
Κατι που εκανα και γω παλιοτερα αλλα πλεον στερουμε ιδεων αλλα και ενασχολησης με σχεδιαστικα προγραμματα.

Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Χαχα, δεν εχω σκοπο να φτιαξω κατι τετοιο. Δεν τα καταφερνω τοσο καλα.
Απλα ζηλευω που τα μελεταει τοσο καλα και το αποτελεσμα ειναι ικανοποιητικοτατο. Θα μπορουσε να φτιαξει οτιδηποτε του ζητηθει.
Κατι που εκανα και γω παλιοτερα αλλα πλεον στερουμε ιδεων αλλα και ενασχολησης με σχεδιαστικα προγραμματα.

... μπορούσε και μπορεί ...

Η Μελέτη ήταν αναπόσπαστο μέρος στην προηγούμενη δουλειά μου (Τεχνική Εταιρεία Μελετών Κατασκευών).

Ένα δείγμα όπου έφτιαξα ολόκληρες όψεις μόνο και μόνο για να δείξουμε στον Πελάτη πως θα είναι το κατάστημα μετά την προσθήκη επιγραφών .. (χρόνος : πριν το 2000).

k_pyrgos_01.jpg

k_pyrgos_02.jpg

και μια λεπτομέρεια από ένα σχέδια μιας άλλης κατασκευής (Stand για προώθηση λευκών συσκευών)

βιδα.png

παιδια χθες ειδα σε βιντεο μια λυση για μετακινουμενα εργαλεια παγκου.
ο τυπος εβαλε χωνευτα κατα μηκος του παγκου 2 καναλια αλουμινιου.
το εργαλειο του το προσαρμοσε σε μια πλακα με αντιστοιχες υποδοχες που να θυλακωνουν μεσα στα καναλια, ωστε να τρεχει πανω σε αυτα. Σαν σιδηροδρομος κουρτινας δηλαδη.
Το σφυξιμο στο σημειο που θελει να δουλεψει το κανει με μια βιδα με χερουλι που τεζαρει κοντρα.

Ποιο παλια ειχα δει και μια αλλη λυση προσαρμογης εργαλειων στον παγκο με βαλε-βγαλε.
καθε εργαλειο εμπαινε σε μια πλακα (πχ 30χ40).
στον παγκο ελειπε ενα αντιστοιχο κομματι, δηλαδη ειχε φτιαχτει μια θηλυκη υποδοχη.
το εργαλειο εμπαινε συρταρωτα απο τα εξω του παγκου και οι αλλες τρεις πλευρες ηταν ενισχυμενες με μεταλλικο προφιλ.
Οταν κανεις δεν χρειαζοτανε το εργαλειο χρησιμοποιουσε ενα κενο κομματι ξυλου για να εχει ολο τον παγκο επιπεδο

Last edited:
Φωτο Κωστα!!!!

Η δευτερη λυση που αναφερεις μου αρεσει πολυ!!!

η πρωτη εδω
https://www.youtube.com/watch?v=osyAGoqwSZI&feature=player_detailpage#t=52
τελικα βλεποντας καλυτερα σφιγγει τα τον μοχλο στο καναλι το ιδιο. Η πατεντα φαινεται και στα αλλα βιντεο του τυπου.

η δευτερη λυση ειναι απο την προ ιντερνετ εποχη...
ειναι σαν αυτο, αλλα σε χωνευτη στον παγκο εφαρμογη
https://www.youtube.com/watch?v=tPCiZWuflCo

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

τωρα που το σκεφτομαι θα μπορουσε να κανει κανεις εναν συνδυασμο των 2 μεθοδων.
να περασει δηλαδη καναλια καθετα στον παγκο, και να φτιαξει συρταρωτες βασεις/πλακες για τα εργαλεια του (πχ διδυμο τροχο)

το συτημα αυτο απαιτει βεβαια διπλο παχος παγκου, αλλα αυτο ειναι καλο για την σταθεροτητα γενικα, και το κατω φυλλο θα μπορει να ειναι και απο ρεταλια.

Σημερινό project (πείραμα Wolfcraft):

Κατασκευή βάσης τοποθέτησης φαλτσοπρίονου.

Το project είναι ακόμα ημιτελές καθώς είχα και ένα άλλο project υπό εκτέλεση (το κρατάω μυστικό για την ώρα) αλλά σκέφτηκα να σας το δείξω.
Χρησιμοποίησα το κιτ της Wolfcraft (μόρσες) σε συνδυασμό με μεγάλες γωνίες για να στηρίξω το βάρος του φαλτσοπρίονου αλλά και για αντοχή στις δυνάμεις που δημιουργούνται από μακρυά τεμάχια ξύλου.

Θα προσθέσω ένα ραφάκι στο κάτω μέρος για τα διάφορα κοκοψίνια του δισκοπρίονου αλλά και για τους δίσκους του και ρόδες ( οι 2 με φρένο) για να μπορώ να το μετακινώ εύκολα.

Την βάση την έκανα κυρίως για να εξοικονομώ χώρο στον πάγκο αλλά και για να μπορώ να το μετακινώ όπου θέλω...

Πως σας φαίνεται το design?

Ωραια καδρονακια ρε συ, αλλα καδρονακια. Εγω θα το εφτιαχνα με μεγαλυτερου παχους για περισσια στιβαροτητα. Αφου θα βαλεις ραφια, καντα ντουλαπια...θα τρωνε πολυ πριονιδι και καλα θα ειναι να τα προφυλαξεις.

Ωραια καδρονακια ρε συ, αλλα καδρονακια. Εγω θα το εφτιαχνα με μεγαλυτερου παχους για περισσια στιβαροτητα. Αφου θα βαλεις ραφια, καντα ντουλαπια...θα τρωνε πολυ πριονιδι και καλα θα ειναι να τα προφυλαξεις.

Δεν νομίζω να χρειάζεται μεγαλύτερο πάχος Σύντροφε. Αν μπει και το ραφάκι κάτω θα σταθεροποιηθεί πολύ.
Ραφοντούλαπο θα κάνω μάλλον γιατί έχω κάτι περίσσιους μιντισιδις...

Νίκο εγώ πάντως δε θα ήθελα να είμαι κοντά σου όταν το δουλέψεις αυτό έτσι όπως είναι. Με συγχωρείς που το λέω έτσι...

Ανεξάρτητα από το πόσο θα δέσουν τα πόδια του με τα ράφια, πρέπει το εμβαδόν στήριξης να είναι μεγαλύτερο από την επιφάνεια που στηρίζεται. Τουτέστιν, τουλάχιστον δώσε στα πόδια κλίση προς τα έξω. Έτσι όπως είναι τώρα, θα τραβάς το δίσκο προς το μέρος σου για να κόψεις και θα σου έρχεται καπάκι όλο μαζί με τη βάση!

Νίκο εγώ πάντως δε θα ήθελα να είμαι κοντά σου όταν το δουλέψεις αυτό έτσι όπως είναι. Με συγχωρείς που το λέω έτσι...

Ανεξάρτητα από το πόσο θα δέσουν τα πόδια του με τα ράφια, πρέπει το εμβαδόν στήριξης να είναι μεγαλύτερο από την επιφάνεια που στηρίζεται. Τουτέστιν, τουλάχιστον δώσε στα πόδια κλίση προς τα έξω. Έτσι όπως είναι τώρα, θα τραβάς το δίσκο προς το μέρος σου για να κόψεις και θα σου έρχεται καπάκι όλο μαζί με τη βάση!

Νικ σωστή η επισήμανση σου και απόλυτα σεβαστή. Θα κατεβάσω λίγο ακόμα τα πόδια και πιστεύω θα είναι οκ. Άλλωστε η όλη κατασκευή μαζί με το δισκοπρίονο είναι πάνω από 20 κιλά (και η βάση του ζυγίζει ήδη αρκετά οπότε δεν νομίζω να τίθεται τέτοιο θέμα).
Μία δοκιμή φυσικά ποτέ δεν έβλαψε κανέναν :).

Και αν μου επιτρεπεις τη γνωμη μου,κοντρες στις γωνιες,οι μεταλικες γωνιτσες που εβαλες δεν..Σου μιλω εκ πειρας,κοψε 20 ποντους καδρονακια σε φαλτσο και απο τις δυο ακρες,κολλα και βιδες.Βραχος ακλονητος.Θα γινει και πιο industrial το design.