DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Σημερα εκανα μια μικρη μετατροπη στο καβαλετο των 5.99 ευρω απο το Leroi για να εχει μια επιφανεια απο την πανω μερια.

Bασικα ηθελα να αντικαταστησω το βαρεως τυπου καβαλετο που ειχα για αποθηκευση ξυλειας με ενα μικροτερο. Το μεγαλο το χρειαζομαι στο εργαστηριο του υπογειου.

Οπως φαινεται παρακατω η μετατροπη αφορουσε 4 μικρους τακους που βιδωθηκαν στα επικλινη ποδια. Πανω στους τακους μπηκε ενα λεπτο φυλλο ξυλινης επιφανειας.
33044410661_cac01ab57b_b.jpg

Οι μικροι ξυλινοι τακοι κοπηκαν με 13 μοιρες κλιση, οση κλιση ειχαν και τα ποδια.
Επειδη η επιφανεια ηταν μικρη, χρησιμοποιηθηκε ο κυκλικος λειαντηρας της proxxon που ρυθμιστηκε στις 13 μοιρες και μεσα σε ελαχιστα δευτερολεπτα τελειωσε η δουλεια.
32326792124_f382fa71a6_c.jpg

Το μονο σημειο που ηθελε λιγη προσοχη ηταν να μπουν και να ευθυγραμμιστουν οι ξυλινοι τακοι ωστε η επιφανεια που θα καρφωνοταν πανω τους να ειναι επιπεδη.
Σε αυτο βοηθησε το καταπληκτικο εργαλειακι της bosch (μετρητης μηκους) που εχει μια ακριβεστατη λειτουργια αλφαδιου. Δουλευει και οριζοντια και καθετα (περιστρεφεται η οθονη).
33044423691_ba06391d46_c.jpg

To καβαλετο εαν χρειαστει διπλωνει και κλεινει κανονικα καθως η επιφανεια εχει καρφωθει μονο στα δυο ποδια. Χρησιμοποιηθηκε καρφωτικο ryobi με καρφακι 15μμ.
33172086225_77baa647c4_b.jpg

Ετοιμο το καβαλετακι. Χρειαζεται να προσθεσω δυο αντικριστα πηχακια στα ποδια για να κανω και ενα δευτερο ραφι και να αυξηθει ο αποθηκευτικος του χωρος. Αυριο :)
33015557252_ea12eddf4d_c.jpg

Γειά σου Μιχάλη μάστορα,καί μετά λές εμένα σχολαστικό :flipout::ernaehrung004:

χαχα, οντως!
Αφου να φανταστεις οτι εκανα και τρυπα με φρεζακι για να χωνευτει η βιδα, αλλα δεν φρεζαρα βαθεια και τσαμπα πηγε ο κοπος, ηταν σαν να βιδωσα κανονικα την βιδα στο ξυλο:))

Δεν έχεις πάρει ειδικό φρεζάκι με ηλεκτρονικό αισθητήρα που να σταματάει μόνο του εκεί που πρέπει ?? -bye-

χαχα, ε δεν εχω τοσο μερακι πια με τις κατασκευες!
Να φανταστεις οτι ολες οι ενωσεις ξυλου που εχω κανει μεχρι τωρα ειναι ειτε με καρφωμα ειτε με βιδωμα ειτε με γωνιες, ειτε με κολλα ειναι με συνδυασμο.
Επισης με καβιλια που διαπερνα το πρωτο ξυλο διαμπερως!! :))

Ειμαι στην διαδικασια κατασκευής ενως ξυλινου μικρου κουτιου ωπου θσ τοποθετηθεί ενα joystick για χρηση στην τηλεοραση με το raspberry pi. Η σκεψη ειναι να γινει στο χρωμα του φυσικου ξυλου με καποιο ματ βερνίκι ωστε οταν δεν χρησιμοποιειται να δενει με την διακοσμηση του σαλονιου. Το προβλημα που εχω ειναι δεν ξερω που θα βρω λεπτα φυλλα απο μασιφ ξυλο τουλαχιστον για τις 4 πλαϊνές πλευρες του κουτιού. Εχετε καποια ιδεα;

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

Ειμαι στην διαδικασια κατασκευής ενως ξυλινου μικρου κουτιου ωπου θσ τοποθετηθεί ενα joystick για χρηση στην τηλεοραση με το raspberry pi. Η σκεψη ειναι να γινει στο χρωμα του φυσικου ξυλου με καποιο ματ βερνίκι ωστε οταν δεν χρησιμοποιειται να δενει με την διακοσμηση του σαλονιου. Το προβλημα που εχω ειναι δεν ξερω που θα βρω λεπτα φυλλα απο μασιφ ξυλο τουλαχιστον για τις 4 πλαϊνές πλευρες του κουτιού. Εχετε καποια ιδεα;

Ποιος ο λόγος να χρησιμοποιήσεις μασίφ ξύλο όταν μπορείς να βάλεις κόντρα πλακέ με ωραία νερά (π.χ Συμήδα)?
Και πιο ελαφρύ θα είναι αλλά και με μεγαλύτερη αντοχή.

Ποιος ο λόγος να χρησιμοποιήσεις μασίφ ξύλο όταν μπορείς να βάλεις κόντρα πλακέ με ωραία νερά (π.χ Συμήδα)?
Και πιο ελαφρύ θα είναι αλλά και με μεγαλύτερη αντοχή.

Δεν διαφωνω. Το θεμα ειναι πως θα κρυψω τις στρωσεις του κοντρα πλακε στο πανω μερος. Για να καταλαβεις μιλαω για κατι παρομοιο με αυτο

Θα μπορουσα να χρησιμοποιησω ταινια καπλαμα που θα πρεπει να ειναι ακριβως στην ιδια αποχρωση. Δεν εχω ιδεα βεβαια ποσο δυσκολο ειναι να εχω ενα καλο αποτελεσμα με αυτο το τροπο.

Aν υποθεσουμε οτι δεν εχεις καθολου μασιφ ξυλο τοτε θα πρεπει να αγορασεις. Σε αυτη την περιπτωση και για το σκοπο που το θελεις ταιριαζει η δρυς και η οξυα για τις οποιες μια ταβλα στα 2.5 μετρα θα στοιχισει απο 15-20 ευρω.
Μετα πρεπει να σου κοψουν 4 κομματια και να στα πλανισουν, πραγμα που δεν νομιζω να στο κανουν για τοσο μικρα κομματια αλλα ουτε και αξιζει να κατεβασεις 25mm ακριβο ξυλο στα 6mm. Πιο κατω οι επαγγελματικες πλανες δυσκολα πανε.
Και εδω ερχεται και η ευκολια του να εχεις πλανη στο σπιτι γιατι με μικρα ρεταλια κανεις την δουλεια σου.
Σε τετοιες περιπτωσεις και με δεδομενο οτι υπαρχει ενα ρεταλι π.χ. 15x60cm εγω βαζω 2 ραγες στον παγκο λιγο παχυτερες απο το ρεταλι, ασφαλιζω το ρεταλι με 2 βιδες ή ταινια διπλης και μετα οδηγω το ρουτερ πανω στις ραγες κατεβαζωντας ενα ενα χιλιοστο μεχρι να το παω στο παχος που θελω. Χρονοβορο και πολυ σκονη αλλα κανει την δουλεια που θελω.

Αρα η απαντηση του νικου ειναι και η πιο σωστη λυση. Σημυδα 9mm με 45μοιρες σοκορα για να μην φαινονται και θα εχεις ενα πολυ ομορφο κουτι.
Δες http://avclub.gr/forum/showthread.php/143643-Τι-μαστορέψαμε-σήμερα/page629
στο ποστ 6281 ειναι σημυδα με φαλτσοκομμενα σοκορα.

Κατασκευη DIY Disk sander με μοτερ πλυντηριου.

Σήμερα ξεκίνησα σιγά-σιγά το τριβειάκι μου.
Αποφάσισα να χρησιμοποιήσω αυτοκόλλητα γυαλόχαρτα των 225 mm, απ´ αυτά που χρησιμοποιούν στα τριβεία τοίχου, με velcro για να είναι εύκολο το βάλε-βγάλε.
Το δύσκολο ήταν να βρώ φαρδύ velkro για να κολλήσω στη μάνα, στο σταθερό κόντρα πλακέ του τριβείου. Σχεδόν όλη τη με.ρα την έφαγα στο ψάξιμο, γύρισα τη μισή Αθήνα και τελικά βρήκα σ´ ένα παράδρομο της Βύσσης, παράλληλο της Αθηνάς. Όχι ακριβώς ότι ήθελα, το μεγαλύτερο πιυ βρήκα ήταν αε ταινία φάρδους 10 cm.
Απ´ το τίποτε...
Κόλλησα τρείς φέτες η μια δίπλα στην άλλη με ξυλόκολλα και τώρα περιμένω να στεγνώσει για τη συνέχεια.
Λίγο που το δοκίμασα δουλεύει πολύ όμορφα, απόλυτη ησυχία απ´ το μοτέρ και χωρίς οι 2850 στροφές του να μου φαίνονται υπερβολικές. Και το πιο ευχάριστο, δεν κολώνει σχεδόν καθόλου.
Πολύ πρόχειρα όμως όκα αυτά, τελικά συμπεράσματα όταν το ολοκληρώσω και αρχίσουν τα πραγματικά τεστάκια.

Πολυ ωραιος Babis K.
Πρεπει με ενα λεπτο πχ mdf να απομονωσεις τo μοτερ απο το δισκο, λογω σκονης. Ασε το μοτερ να περνει αερα μονο απο πισω. Να βαλεις και ενα προστατευτικο στο πανω μερος της κατασκευης γυρω απο το δισκο, για ασφαλεια.
Για τοσο μικρη διαμετρο δισκου δεν αξιζει να ασχοληθεις με ιμαντα και αξονα γιατι ολη η κατασκευη θα εχει ογκο. Κρατα αυτο που εφτιαξες ως μικρο, για αρχη, και μετα συμφωνα με τις απαιτησεις σου προχωρας ή οχι σε ενα μεγαλυτερο, με ιμαντα και αξονα.

Αυτό θα κάνω, θα το αφήσω όπως είναι.
Τοποθέτησα το γυαλόχαρτο (κακώς έβαλα με τρύπες, απλά αυτό είχα πρόχειρο) και έκανα κάποιες δοκιμές. Δουλεύει άψογα, και χωρίς κανένα κάψιμο στο ξύλο.
Ίσως επειδή δούλεψα κυρίως το κεντρικό του τμήμα, ίσως επειδή όταν πιέζεται οι στροφές δεν είναι στο maximum αλλά χαμηλότερα.
Τώρα, όταν μορέσω, θα ασχοληθώ με βάση και κάλυμα.

Attachments

• image.jpg
    image.jpg
    95.5 KB · Views: 142
  • image.jpg
    image.jpg
    121.1 KB · Views: 141
  • image.jpg
    image.jpg
    87.8 KB · Views: 141
  • image.jpg
    image.jpg
    178.6 KB · Views: 141
  • image.jpg
    image.jpg
    136.6 KB · Views: 142
Last edited by a moderator:

Υπάρχει και η λύση του Σοφιανού, αλλά θα την πληρώσεις.
www.sofianos.net
Κάλεσε τον και πες του διαστάσεις να σου βγάλει τιμη

Υπάρχει και η λύση του Σοφιανού, αλλά θα την πληρώσεις.
www.sofianos.net
Κάλεσε τον και πες του διαστάσεις να σου βγάλει τιμη

Ευχαριστω πολυ! θα το εχω υποψη μου. Προς το παρον παω με τη λυση του κοντρα πλακε δοκιμαστικα

Απάντηση: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Ελπίζω αύριο να καταφέρω να τελειώσω τον "χοντρομπαλά".
Σήμερα έκανα τη βρώμικη δουλειά, αύριο μένει ο πάγκος αλλά ακόμα δεν έχω αποδοφασίσει πως θα γίνει τελικά.
Βέβαια, το οτι δεν έκανα το καλούπι κουρμπαριστό αλλά επίπεδο, πιο πολύ μου μοιάζει με subwoofer παρά με τριβείο, ίσως επειδή είμαστε σε AV forum. :flipout:

Attachments

• image.jpg
    image.jpg
    199.1 KB · Views: 321
  • image.jpg
    image.jpg
    127 KB · Views: 320
  • image.jpg
    image.jpg
    154 KB · Views: 322
  • image.jpg
    image.jpg
    146.6 KB · Views: 321
  • image.jpg
    image.jpg
    152.2 KB · Views: 322
Πλάτη πάγκου για εργαλεία. Αξίζει τον κόπο λέτε ή πολύ εφέ και λίγο ουσία; Σκέφτομαι μήπως το βάλω μπρος χωρίς τα ραφάκια - σκέτη την πλάτη.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Η οργάνωση του Εργαστηρίου είναι πάρα πολύ βασικό πράγμα τόσο για έναν ερασιτέχνη όσο κ για τον επαγγελματία.

Το μόνο "άσχημο" ότι θέλει συνέχεια γέμισμα, μα ...πότε της δεν γεμίζει!

Πλάτη πάγκου για εργαλεία. Αξίζει τον κόπο λέτε ή πολύ εφέ και λίγο ουσία; Σκέφτομαι μήπως το βάλω μπρος χωρίς τα ραφάκια - σκέτη την πλάτη.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Και εγώ έχω μία τέτοια από OSB.
Απλά σχεδίασε την όσο καλύτερα μπορείς για να μην κάνεις διορθώσεις μετά.