DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Sharkovios χρησιμοποιώ το Sweet Home 3d. ; ; Ένα Free προγραμματάκι πολύ εύκολο και κατανοητό http://www.sweethome3d.com/el/ με πολύ πλούσιες βιβλιοθήκες.

cbfdim πολύ καλός ο τρόπος αλλά δεν ξέρω πως γίνετε.
Σας ευχαριστώ και τους δύο.

dk31 ώς επί το πλείστον φτηνή ξυλεία. Το καπάκι μόνο απο κόντρα πλακέ Θαλάσσης 3άρι, ι πλάτη το ίδιο 1μισάρι και τα υπόλοιπα πλανισμένα καντρονάκια έλατο η ότι άλλο βρω φτηνό και σχετικά καλό. Ψάχνομαι...

panava καλοδεχούμενη η πλακίτσα, αλίμονο..Παρακολουθώ το avclub αρκετά χρόνια και νομίζω και μόνο που το διάβαζα είχα μπλέξει !!!

Αssus, καλως ορισες στην παρεα μας!

Μου αρεσει πολυ ο παγκος οπως τον εχεις σχεδιασει, απλος, στιβαρος και μακρυς. To ραφακι απο κατω ειναι πολυ χρησιμο.
Κατα τη γνωμη μου ιδανικο θα ηταν να εχει βαθος 60 ποντους. Παντα χρειαζεσαι χωρο και θα ειναι πιο ανετος καθως μπορεις να βαλεις και πραγματα, οπως συρταριερες με βιδες κλπ. Επισης νομιζω οτι η πλατη μεχρι κατω ειναι oλιγον too much.

Δεν ξερω τον χωρο που θα μπει, αλλα ισως χωρις πλατη να σε βολευε καλυτερα. Σε ενα χωρο δικο μου, εχω γεμισει τον τοιχο με τις διατρητες πλατες του λιντλ και μαγνητικες ραβδους και μπορω να πω οτι με εχει βολεψει πολυ καλυτερα απο το να εβαζα πλατη.

Μιχαλη το "πονταρισμα" των μπαταριων ειναι ενα ενδιαφερον θεμα. Ισως θα ηταν καλη μια παρουσιαση απο καποιον που το κατεχει καλα (kospap, Teomav, κ.α.).
Ακομα και για την αλλαγη μιας 2032 σε παλιο λαπτοπ, και οχι μονο για 18650.

ε..ειπαμε...γνωρζω αλλα οχι τοσο.
αν πρεπει αν γινει με κολλητηρι πρεπει να γινει ΓΡΗΓΟΡΑ. σχετικα μεγαλη θερμοκρασια και παραβιαση του κανονα χρησης. οχι θερμανση και μετα καλαι. καλαι στην μυτη, αφηνεις πανω στον πολο (που εχεις βαλει σολντερινη). αφηνεις να κρυωσει και μετα "σιδερωνεις" με το κολητηρι ξανα.

να πω οτι ειναι παντα επικινδυνο, απλα ειναι ελεγχομενα επικινδυνο....:damnyou:
προσφατa το δοκιαμσα σε δυο οριακης αξιπιστιας μπαταριες που βγηκαν απο λαπτοπ και της βραχυκυκλωσα.

πολλες γνωστες μπατaριες βγαινουν και με ετοιμα ελασματα. θα τις βρειτε στο nkon.nl

dk31 ώς επί το πλείστον φτηνή ξυλεία. Το καπάκι μόνο απο κόντρα πλακέ Θαλάσσης 3άρι, ι πλάτη το ίδιο 1μισάρι και τα υπόλοιπα πλανισμένα καντρονάκια έλατο η ότι άλλο βρω φτηνό και σχετικά καλό. Ψάχνομαι...

Αν δεν θα έχεις τον πάγκο στην βεράντα, βάλε κόντρα πλακέ σημύδα για πιο φτηνά. Αν δεν σε ενδιαφέρει το ξύλινο look, μια φτηνή και γρήγορη λύση είναι επιφάνεια για πάγκο κουζίνας (από χοντρό MDF) που κατά καιρούς βγάζουν σε προσφορά τα πολυκαταστήματα, και το στερεώνεις με έτοιμα ποδαράκια μπορστά και πίσω με γωνίες στον τοίχο.

Για τον πάγκο θα έλεγα να γίνει λίγο βαρύτερος αν δε σε περιορίζει ο χωρίς που θα τοποθετηθεί. Ακόμα, δεν ξέρω τι ύψος έχεις υπολογίσει αλλά εδώ δείχνει κάπως ψηλός. Υπολόγισε την επιφάνεια να φτάνει στη μέση της παλάμης σου όταν είσαι όρθιους. !Α! Και καλώς ήρθες!

Στάλθηκε από το HTC One_M8 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Ακομα και για την αλλαγη μιας 2032 σε παλιο λαπτοπ, και οχι μονο για 18650.

2032? ειναι πολυ μικρη για να αντεξει την θερμοκρασια κολλησης..

Κατασκευη κορνιζας

Το προτζεκτακι ειναι η κατασκευη ενος ζευγαριου μινι κορνιζων οπου αναμεσα τους θα μπει ενα ρολογακι.
Οι κορνιζες θα ανοιγοκλεινουν με μεντεσεδακια για να ειναι επισκεψιμος ο μηχανισμος του ρολογιου.

Απο ενα σανιδακι μαονι πλατους 10εκ. και παχους 5μμ κοπηκαν τα κομματια για τις κορνιζες.
Τα κομματια ειχαν πλατος ~1 εκατοστο.

26234088079_bbe7799791_c.jpg

Επειτα κοπηκαν σανιδακια των 8 εκατοστων εκαστο με την βοηθεια του μινι φαλτσοπριονου της proxxon και τον οδηγο κοπης που διασφαλιζε το ιδιο μηκος σε καθε κοπη.
24158650398_28639ee96a_c.jpg

Οταν κοπηκαν τα 8 σανιδακια, επρεπε να γινει η φαλτοκοπη στις 45 μοιρες.
Παλι βοηθησε ο οδηγος κοπης ο οποιος διασφαλιζε οτι η κοπη θα γινει ακριβως στην ακμη της σανιδας ωστε να παραμεινει το μηκος των 8εκατοστων σε καθε σανιδακι

Εδω η ρυθμιση του οδηγου για την φαλτσοκοπη ακριβειας.
37957104736_1c9411693c_c.jpg

Με τυφλοσουρτη τον οδηγο, τα 8 σανιδακια κοπηκαν στις 45 μοιρες και απο τις δυο πλευρες μεσα σε 2 λεπτα.
37979568342_c5a6713094_c.jpg

Επειτα τεσταριστηκε η ακριβεια των φαλτσοκοπων. Δεν χρειαστηκε η παραμικρη διορθωση.
37979546592_6751774fbc_c.jpg

Κολληθηκαν τα σανιδακια και κοπηκε και μια λεπτη πλακα ξυλου που θα φιλοξενησει τους δεικτες.
Η πλακα ξυλου μπορει να μεινει οπως ειναι, προσωπο με την κορνιζα, ειτε να παει λιγο πιο βαθεια.
37301336214_723f31ae62_c.jpg

Τωρα μενει να μπουν αριθμοι, ειτε κολλητοι ειτε χαραγμενοι με λειζερ, θα μπουν τα μεντεσεδακια και κλειδαρια καθως και πλατη στην πισω κορνιζα. Ισως τυπωθει και μια φωτογραφια στην πισω πλατη η οποια οταν ανοιγει η κατασκευη θα βρισκεται πλαι με το ρολοι. Θα δουμε πως θα καταληξει, αναλογως που θα το δωσω.

Ωραία ιδέα Μιχάλη. Και φαίνεται ότι πάει μια χαρά.
Οσο πας με ψήνεις με αυτό το φαλτσοπριονάκι, δεν του το είχα οτι θα είναι τόσο ακριβές, κάνει δουλειά τελικά.

Πολύ ωραία Μιχάλη μέ τά mini εργαλεία τής Proxxon. :a0210:,καλή αποπεράτωση,θέλουμε φωτό καί από τά τελευταία στάδια κατασκευής.

Kώστα γιά μένα άν είναι νά δώσεις 100 ευρώ μάζεψε άλλα 100 ευρώ νά πάρεις τό μεγάλο φαλτσοπριονάκι Proxxon νά έχεις διπλάσιο καί ... εύρος κοπής,νομίζω ότι τό μικρό θά σε περιορίσει.

Το ίδιο σκέφτομαι και εγώ Δημήτρη σχετικά με το μικρό φαλτσοπρίονο. Το χρειάζομαι συχνά και βλέπω τις διάφορες λύσεις, είτε από προξξον είτε ιδιοκατασκευή.

Στάλθηκε από το MotoG3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

ε..ειπαμε...γνωρζω αλλα οχι τοσο.
αν πρεπει αν γινει με κολλητηρι πρεπει να γινει ΓΡΗΓΟΡΑ. σχετικα μεγαλη θερμοκρασια και παραβιαση του κανονα χρησης. οχι θερμανση και μετα καλαι. καλαι στην μυτη, αφηνεις πανω στον πολο (που εχεις βαλει σολντερινη). αφηνεις να κρυωσει και μετα "σιδερωνεις" με το κολητηρι ξανα.

να πω οτι ειναι παντα επικινδυνο, απλα ειναι ελεγχομενα επικινδυνο....:damnyou:
προσφατa το δοκιαμσα σε δυο οριακης αξιπιστιας μπαταριες που βγηκαν απο λαπτοπ και της βραχυκυκλωσα.

πολλες γνωστες μπατaριες βγαινουν και με ετοιμα ελασματα. θα τις βρειτε στο nkon.nl

2032? ειναι πολυ μικρη για να αντεξει την θερμοκρασια κολλησης..

Αρα μονο με "βραστη κολληση" που λεγαμε καποτε. Δεν υπαρχει αλλος τροπος εκτος απο κολλητηρι; Οι μαμισιες πονταρισιες πως γινονται; Με ηλεκτροποντα;

Assus ο παγκος ειναι συναρτηση του τι θες να κανεις πανω σε αυτον, πως εχεις συνηθησει να το κανεις αυτο και φυσικα του χωρου που εχεις.
Αλλον παγκο θα φτιαξεις για να κοπανας στη μεγγενη, η να καρφωνεις, και αλλο για να δουλευεις πλακετες.
Αλλον θα φτιαξεις αν δουλευεις ορθιος, αλλο καθιστος σε καρεκλα και αλλο καθιστος σε ψηλο σκαμπο. (και αλλο αν εχεις αυχενικο...χα, χα, χα)
Για εμενα π.χ 50 ποντοι βαθος ειναι ραφιερα και οχι παγκος.
Μετα ειναι τι εργαλεια ´θα βαλεις επανω και τι κραδασμους και κατ' επεκταση θορυβους στον παγκο θα δημιουργουν αυτα.

Αν δεν εχεις καλη αντιληψη του ογκου (εγω δεν εχω), πριν ξεκινησεις, βρες χαρτονια και φτιαξε παγκο, στις διαστασεις που εχεις σχεδιασει. Μπορει οταν θα το δεις σε 3 διαστασεις να αναθεωρησεις καποια πραγματα.

untitled.JPG

Last edited:
Το εξαρτημα για αφαιρεση μπογιας απο ξυλο του θερμοπιστολου απο τα lidl ειναι ολιγον της πλακας.
Στραβωσε σε αρκετα σημεια μετα απο καποια χρηση καθως το μεταλλο του ηταν μαλακο.

Το ισιωσα λοιπον με σφυρι πανω σε μια μεγγενη και μετα το πυρωσα με φλογιστρο μεχρι να κοκκινισει.

Το φλογιστρακι ειναι φτηνο κινεζικο αλλα ηθελα να το δοκιμασω και σε εντονη χρηση. Αργησε λιγο αλλα εκανε δουλεια.
38082343036_957c1931b9_c.jpg

Επειτα οπως ηταν πυρωμενο το εσβησα σε νερο. Αυτη η διαδικασια σκληραινει τον σιδηρο.
38082336676_7fa83f0956_c.jpg

Γενικα μιλωντας αυτη η διαδικασια ναι μεν σκληραινει το σιδερο αλλα το κανει και πιο ευθραυστο.
Για την συγκεκριμενη χρηση ομως του εξαρτηματος, δεν υπαρχει θεμα 'ευθραυστοτητας' καθως δεν τραβαει ζορι το μεταλλο.

Στην επομενη χρηση του εξαρτηματος θα δουμε το αποτελεσμα και την αντοχη του :))

Μιχάλη σε λάδι θα είχες πολύ καλύτερο αποτέλεσμα. Δεν το έχω κάνει ποτέ, ότι έχω ακούσει σου λέω.
Θα έχει ενδιαφέρον όμως να μας πείς πως συμπεριφέρθηκε και με το νερό.