DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Μπάμπη αν στην πάνω μεριά έβαζες άρθρωση; Θα έπαιρνε αυτή τις κλίσεις και όχι η ντίζα-πεταλούδα. Λέω εγώ τώρα..

Δέν γίνεται Νικόλα, δεν αρκεί. Πρέπει οπωσδήποτε να κινείται το σπείρωμα που βιδώνει η ντίζα.
Για την ακρίβεια χρειάζεται άρθρωση και στις δίο πλευρές, και στην κορυφή της ντίζας αλλά και στο σημείο που βιδώνει στο παξιμάδι. Η πάνω πλεθρά είναι πολύ εύκολη γιατί δεν έχει σπείρωμα, αρκεί αυτό κουρμπαριστό μπουλόνι που έβαλα ή, αν το ήθελα σταθερό μια γωνία με περαστή βίδα και ξέμπλεκα.
Όλη η δουλειά γίνεται στη βάση που είναι το σπείρωμα όμως... Αν αυτό δεν περιστρέφεται ό,τι και να κάνεις στην πάνω πλευρά δεν θα δουλέψει γιατί η ντίζα θα ανεβοκατεβαίνει σε έναν κατακόρυφο άξονα ενώ εμείς θέλουμε κίνηση κυκλική.

Και για να συνοψίζω... Πιστεύω οτι όποιος φίλος διαθέτει τόρνο είναι κρίμα να μην φτιάξει αυτή την απλή και πάμφθηνη κατασκευή που θα του λύσει τα χέρια.
Εκτός βέβαια αν διαθέτει, όπως ο Κώστας, ειδικό μηχάνημα γι´αυτή τη δουλειά.
Σήμερα άλλαξα γυαλόχαρτο, να κάνω και το χατήρι του Ατανάς που ήθελε 80-άρι... :p
Πήρα ένα κομμάτη σύνθετης ξυλείας από οξυά και αρχικά καθάρισα την επιφάνειά του που είχει μουτζούρες από μπογιές και κάποια χρτυπηματάκια. Αυτό έγινε άψογε, σε λιγότερο από ένα λεπτό, με τη λειτουργία ξεχονδριστήρα/τριβείου.
Μετά είπα να φτιάξω το σόκορο που ήταν κακοκομμένο και μάλιστα στραβά. Επειδή το ύψος ξεπερνούσε τους 7,5 πόντους που χωράνε κάτω απ´το τύμπανο είπα να δοκιμάσω με τη λειτουργία πλάνης.
Όπως βλέπετε το αποτέλεσμα είναι άψογο... Και σε χρόνο dt.
Δεν ξέρω τι άλλο να πώ, εγώ είμαι ενθοθσιασμένος, το συστήνω ανεπιφύλακτα.
Το μόνο σημείο που δεν με ικανοποιεί είναι η λειτουργία με την σκούπα. Τραβάει αρκετή σκόνη αλλά ξεφεύγει και πάρα πολύ, για εσωτερικούς χώρους μη αποδεκτό.
Λογικό το βρίσκω βέβαια αφού η πίσω πλευρά είναι ανοιχτή... Πρέπει να φτιάξω, και θα το κάνω, ένα κλειστό κουβούκλιο μπίσω απ´το τύμπανο σε σημείο όμως που δεν θα εμποδίζει τα μακρυά ξύλα να βγαίνουν.

Attachments

• IMG_1395.jpg
    IMG_1395.jpg
    288.8 KB · Views: 130
  • IMG_1397.jpg
    IMG_1397.jpg
    271 KB · Views: 128
Βρε κατοχύρωσε το λέμε αλλά άλλαξε & αυτό το τσιρκολί χρώμα της μιας πλευράς.

Για να έχει απόδοση θέλει αναρροφητηρα μεγάλο. Η σκούπα τραβάει "σημειακά".
Για σκέψου τίποτα για μετά τις εκλογές.

Βρε κατοχύρωσε το λέμε αλλά άλλαξε & αυτό το τσιρκολί χρώμα της μιας πλευράς.

Μη με πληγώνεις τώρα κι εσύ... Την έκανα τη παπαριά μου... :bigcry:
Μόλις το είδε η σύζηγος μου λέει:
- Αίσχος!!! Ήταν ανάγκη να το βάψεις;
Αύριο το ξύνω όλο και ή το αφήνω ξύλο ή το βάφω γκρί...

.....αλλά άλλαξε & αυτό το τσιρκολί χρώμα της μιας πλευράς.

Πως έλεγε ο Σκαραβαίος;
"-Μ´ αρέσουν οι παρατηρήσεις, διορθώνομαι". :flipout:

lazopoulos-deka-mikroi-mitsoi-epistrofi-752x400.jpg

Attachments

• image.jpg
    image.jpg
    153.4 KB · Views: 204
Εργοστασιακό έγινε...
Πάντως φέρνει λίγο σαν ψωμιέρα..

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Εργοστασιακό έγινε...
Πάντως φέρνει λίγο σαν ψωμιέρα..

Αυτό το λέει ο Κυριάκος αλλά αυτόν τον δικαιολογώ, είναι άμπαλος... :flipout:

Επειδή η κατασκευή σου Μπάμπη αποτελεί μια πάρα πολύ καλή έως άριστη προσπάθεια υλοποίησης βοηθητικού εξαρτήματος και επειδή πλέον η συμμετοχή μου στο φόρουμ θα φαίνεται μόνο σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις ... σχολιάζω αφού τελείωσε σχεδόν η κατασκευή για να σου πω ότι σε παραδέχομαι γιατί ασχολείσαι με τέτοιου είδους βελτιώσεις και το κάνεις πάρα πολύ καλά. :worshippy::worshippy:

Από το μυαλό μου πέρασε και η ιδέα ότι αν τροποποιούσες την βάση που ακουμπάει στον τόρνο αφαιρώντας και προσθέτοντας ενδιάμεσα λεπτά φίλμ θα μπορούσες να έχεις και ρύθμιση στο ύψος του κοπτικού άξονα στην πλάνη.
Όπως και να έχει συγχαρητήρια και μακάρι να βλέπαμε πιο συχνά κατασκευές τέτοιου είδους βοηθημάτων. -bye-

Μαστρομπαμπης ο εργαλειοπατεντας!
Τι εχει σειρα τωρα?

Δεν ξέρω, για ρίξε καμιά ιδέα...
Από πέρι θέλω να φτιάξω ένα μεγαλύτερο τριβείο, με 33 cm διάμετρο. Έχω το μοτέρ, έχω τον άξονα, έχω τα κουζινέτα, έχω το μονοκόμματο γυαλόχαρτο, τα ελχω σχεδόν όλα, αλλά κι όλο το αναβάλω λόγω χώρου.

Επειδή η κατασκευή σου Μπάμπη αποτελεί μια πάρα πολύ καλή έως άριστη προσπάθεια υλοποίησης βοηθητικού εξαρτήματος και επειδή πλέον η συμμετοχή μου στο φόρουμ θα φαίνεται μόνο σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις ... σχολιάζω αφού τελείωσε σχεδόν η κατασκευή για να σου πω ότι σε παραδέχομαι γιατί ασχολείσαι με τέτοιου είδους βελτιώσεις και το κάνεις πάρα πολύ καλά. :worshippy::worshippy:

Από το μυαλό μου πέρασε και η ιδέα ότι αν τροποποιούσες την βάση που ακουμπάει στον τόρνο αφαιρώντας και προσθέτοντας ενδιάμεσα λεπτά φίλμ θα μπορούσες να έχεις και ρύθμιση στο ύψος του κοπτικού άξονα στην πλάνη.
Όπως και να έχει συγχαρητήρια και μακάρι να βλέπαμε πιο συχνά κατασκευές τέτοιου είδους βοηθημάτων. -bye-

Κακώς έχεις περιορίσει τη συμμετοχή σου στο forum, προσωπικά τη θεωρώ απολύτως απαραίτητη και βοηθητική, και για μας που κατασκευάζουμε κάποια πραγματάκια αλλά και για τους φίλους που απλά παίρνουν ιδέες διαβάζοντας.
Κι αυτό το λέω γιατί είσαι μάστορας αλλά, κυρίως, σκέφτεσαι και σαν μάστορας.
Τώρα γι' αυτό που πολύ σωστά λές θα σου πω οτι υπάρχει ήδη αυτή η πρόβλεψη.
Δεν έχω αναφέρει λεπτομέρειες γιατι είναι πολύ εξειδικευμένο και δεν ήθελα να κουράσω όσους παρακολουθούσαν το θέμα με τόσο πολύ ανάλυση.
Και εξηγούμαι.
Αν πατήσει η βάση στο κρεβάτη του τόρνου το τύμπανο θα προεξέχει 4 mm. Για λιγότερο το προόριζα αρχικά, τα 2 mm θα ήταν υπερ αρκετά για τη συγκεκριμένη πετίπτωση αλλά δεν ήξερα τι πάχος στρατζαριστό θα βρώ γι' αυτό του άφησα λίγο παραπάνω περιθώριο. Το παραπάνω μειώνεται εύκολα, το λιγότερο πολύ δύσκολα.
Αυτή τη στιγμή μεταξύ τόρνου και κατασκευής υπάρχει λάστιχο 3 mm, άρα το τύμπανο προεξέχει 1 mm.
Έχω έτοιμα και κάποιο φύλλα PVC (3) πάχους 1 mm γιατί η αρχική σκέψη ήταν να τα προσθαφαιρώ ώστε να ρυθμίζω ανάλογα το ύψος τριβής. Αυτό που μου λείπει, και θα τακτοποιηθεί άμμεσα, είναι και 1-2 κομμάτια PVC πάχους 0,5 mm γιατί τελικά εκεί θέλω να καταλήξω, στο 0,5 mm αυξομοίωση κάθε φορά.

Last edited by a moderator:
Εγώ έχω αυτόνομη κατασκευή με πλάτος εφαρμογής 35 cm. Με βοηθάει αφάνταστα σε πολλά τριψιματα. Σε ξύλα μικρού πλάτους αλλά και σε μεγάλου δεν έχω πρόβλημα και οι διαφορές είναι απειροελαχιστες. Για να το κάνω αυτό περνάω το ξύλο και από τις δύο πλευρές (μπρος - πίσω) ή τις τέσσερις αν χωράει. Το πάχος ρυθμίζεται από μια ντιζα μόνο, όπως το έχεις εσύ περίπου. Το μόνο αρνητικό είναι ότι έχω μικρό μοτέρ 0,5 ίππου και πρέπει να πηγαίνω πολύ αργά.

Re: Απάντηση: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Βάλτη μια φωτογραφία ρε κουμπάρε την κατασκευή να τη δούμε...
Θα βάλω αλλά από βδομάδα όταν πάω χωριό.

Μετατροπή σφιγκτήρα γιατί μου χρειάζεται συχνά.
Το δείγμα & η μετατροπή.

Η ντιζα έχει μήκος 220 mm & διάμετρο 20 mm.