DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Πολύ χρήσιμοι οι σφιχτήρες αυτού του είδους για όσους έχουν πάγκο με τρύπες. :a0210:
Μαλστορα, αν πληγώνει το ξύλο η ντίζα πέρνα του μέχρι πάνω ένα θερμοσυστελλόμενο, να μην φαίνεται και η κόλληση.

Πολύ χρήσιμοι οι σφιχτήρες αυτού του είδους για όσους έχουν πάγκο με τρύπες. :a0210: Μαλστορα, αν πληγώνει το ξύλο η ντίζα πέρνα του μέχρι πάνω ένα θερμοσυστελλόμενο, να μην φαίνεται και η κόλληση.
Σε ευχαριστώ πολύ. Καλό βράδυ.
.................... Κωστα οντως πολυ χρησιμος αυτος ο σφιγκτηρας :2thumb22sup:, ειδικα στις σιδηροκατασκευες (μονος σου το εφτιαξες :flipout:)
Καλημέρα μάστορα..........

Last edited by a moderator:
Γεια σου Μπαμπη με τις ομορφιες σου :2thumb22sup:. Μου ηρθε ιδεα για τη σκονη ... να φτιαξεις με pvc κατι που θα μοιαζει με "σκουπα" (για φιλτρο αερα), αλλά με πολυ στενο στομιο και μακρυ οσο το τυμπανο γυαλοχαρτο. Το στομιο θα το τοποθετησεις κοντα στο γυαλοχαρτο, λιγο πανω απο την επιφανεια που τριβεις.

Κωστα οντως πολυ χρησιμος αυτος ο σφιγκτηρας :2thumb22sup:, ειδικα στις σιδηροκατασκευες (μονος σου το εφτιαξες :flipout:)

Γεια σου Μπαμπη με τις ομορφιες σου :2thumb22sup:. Μου ηρθε ιδεα για τη σκονη ... να φτιαξεις με pvc κατι που θα μοιαζει με "σκουπα" (για φιλτρο αερα), αλλά με πολυ στενο στομιο και μακρυ οσο το τυμπανο γυαλοχαρτο. Το στομιο θα το τοποθετησεις κοντα στο γυαλοχαρτο, λιγο πανω απο την επιφανεια που τριβεις.

Αυτό πως σου φαίνεται;
Κασετίνα που αγκαλιάζει το τύμπανο κλειστή όσο καλύτερα μπορούσα για αν μην έχω απώλειες. Είναι και συρταρωτή για να μπαίνει-βγαίνει όποτε θέλω.

Attachments

• IMG_1420.jpg
    IMG_1420.jpg
    295.8 KB · Views: 269
  • IMG_1419.jpg
    IMG_1419.jpg
    220 KB · Views: 270
ωραιο εναι κι αυτo, αλλά ετσι η ηλ. σκουπα σου πρεπει να τραβαει παρα πολλα κυβικα, εαv το στομιο ειναι λεπτο και μακρυ, σαν την σκουπα του φιλτρου αυτοκινητου, κανεις δουλειά και με πιο μικρη ηλ. σκουπα.
Αντι για το ξυλινο κουτι μπορεις να δοκιμασεις και μια σωληνα pvc μεγαλυτερης διατομης απo το τυμπανο που θα αγκαλιαζει σχεδον (3 mm) εφαρμοστα το τυμπανο. Θα κοψεις και θα ζεστανεις τη σωληνα για να γινει σαν αναποδο U.

Όταν μπαίνει τπ στρατζαριστό καπάκι από πάνω το κενό που υπάρχει είναι ένα χιλιοστό στην πάνω πλευρά του τυμπάνου και 2 χιλιοστά απ´την κάτω πλευρά.
Η σκούπα αναγκαστικά θα τραβάει από κει, άσχετα απ´το μέγεθος της κασετίνας αφού στην ουσία είναι ένα κλειστό κουτί.
Αυτό έχει σημασία, είτε ξύλινο είτε PVC νομίζω δεν υπάρχει καμία διαφορά... Το έκανα έτσι για να μπορώ και να το αφαιρώ εύκολα όταν θέλω, είναι συρταρωτό.

Ανεβάζω φώτο από την κατασκευή που είχα κάνει πριν 5-6 χρόνια περίπου. Το πλάτος εργασίας είναι στα 35 εκατοστά. Το κουτί για την σκόνη σε συνδυασμό με σκούπα κάνει αρκετη δουλειά. Δεν είναι τόσο μελετημένη όσο του Μπάμπη αλλά είμαι ευχαριστημένος γιατί μπορώ και ξεχονδριζω ξύλα σε μεγάλο φάρδος. Συνήθως το χρησιμοποιώ σε κολλητές επιφάνειες ξύλου για να τις φέρω σε απόλυτη αρμονία..
Το μόνο αρνητικό όπως είπα το μικρό μοτέρ 1/2 ίππου. Το γυαλόχαρτο είναι με χρατς και αλλάζει στο πι και φι. Στο πλάι έβγαλα κι άλλο τριβειο άλλα δεν είμαι και τόσο ευχαριστημένος από αυτό και ειδικά από την βάση του που είναι ξύλινη και ασταθής.
b2d67ec11e02734ec398e04241881ea3.jpg
406241411e19a159a43cecda313c7f15.jpg
98c65b4aa4304ddafee4a5663d0dcfb4.jpg
e92935a20e2f7ae3cea50c8b17411acb.jpg
f7b33402ac49551b9c8cbc122e01f213.jpg
40f7d6ff48788cecb61e1fd35ce4d82a.jpg

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Παύλο, αυτή η κατασκευή, σαν ανεξάρτητη, είναι πολύ πιό λειτουργική απ´ τη δική μου. Με δυο-τρεις τροποποιήσεις θα μπορούσε να γίνει εξαιρετικό εργαλείο.
Αφού έχεις πρόβλημα ισχύος γιατί δεν αλλάζεις την τροχαλία στο τύμπανο με μιά πιο μεγάλη να σου μειώσει λίγο τις στροφές και να σου αυξήσει τη ροπή;
Πόσες στροφές έχει ο κινητήρας;
Για το τριβείο που είναι ασταθές δεν φταίει ο ξύλινος δίσκος αλλά το plate που τον έχεις στηρίξει. Τι είναι αυτό, ξύλινο ή μεταλικό; Μήπως δεν έχει σωστή διάμετρο; Γιατί αν είναι ξύλινο ή έστω και μεταλικό αλλά κάτω από 8-10 cm μην περιμένεις σταθερότητα, στην πρώτη πίεση θα στραβογυρίζει.

Θείο που τα έμαθες εσύ αυτά!
Όντως αν το παλέψεις λίγο (& του βάλεις & καμιά προφυλακτήρα) θα ανέβει πολλά επίπεδα.

Όταν το έφτιαξα ήμουν λίγο άσχετος και έγινε βιαστικά και έκτοτε δεν έκανα καμία παρέμβαση διότι ψιλοβολευτηκα. Το τριβειο στην άκρη έγινε μετά, χωρίς πλατω, έβαλα απλά δίσκους ξύλινους και τους κόλλησα μεταξύ τους και βγήκε λίγο έκκεντρο. Το έφερα όσο μπορούσα αλλά έχει κάποια θεματακια. Το πλάτος είναι 5 cm και η διάμετρος 23.
Στην αρχή είχα βάλει μοτέρ πλυντηρίου αλλά δεν, οπότε έβαλα ότι είχα πρόχειρο. Τις στροφές τις υπολόγισα με την τροχαλια να μου βγάζει γύρω στις 1500. Η καλύτερη περίπτωση είναι ένα μοτέρ 1 ίππου τουλάχιστον και θα πετάει.

Συγχαρητηρια κ.παυλο πολυ καλο! Επισης μου λυσατε και μια απορια που ειχα και ολο ανέβαλα να μετρήσω.. Αν βλεπω καλα περιμετρικά του δισκου ειναι ταινια απο ταινιολειαντηρα σωστα; Αρα διαμετρος για να κάθεται σωστα 23 ;) ευχαριστω παρα πολυ!!

Σας ευχαριστώ όλους.
Στο τριβειο το πλαϊνό όντως παίρνει ταινία από εργαλείο του λιντλ, γιαυτό και το συγκεκριμένο μέγεθος.

Παύλο εξαιρετικό εργαλείο! Υπ´όψιν, φίλος μου έχει φτιάξει παρόμοιο και μια ωραία πρωία παραλίγο να σκοτώσει τη γυναίκα του απο κομμάτι που εκτοξεύθηκε. Μ ετά έκανε χιούμορ του στυλ "...τανάκι μου τη γλίτωσες" αλλά έχασε χρόνια...

Παύλο εξαιρετικό εργαλείο! Υπ´όψιν, φίλος μου έχει φτιάξει παρόμοιο και μια ωραία πρωία παραλίγο να σκοτώσει τη γυναίκα του απο κομμάτι που εκτοξεύθηκε. Μ ετά έκανε χιούμορ του στυλ "...τανάκι μου τη γλίτωσες" αλλά έχασε χρόνια...
Νικόλα το ξύλο το βάζεις αντίθετα από την φορά που γυρίζει το τύμπανο και σπρώχνεις με πίεση. Αν το βάλεις διαφορετικά θα σου φύγει απέναντι με δύναμη.

Re: Απάντηση: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Ένα ένα μας τα φανερώνεις πάντως. Να δω που έχεις κρύψει & καμιά γωνιάστρα!

Εσύ που φτιάχνεις εκείνους τους ξύλινους δίσκους σερβιρισματος με κολλητά ξύλα θα σε βολέψει πολύ. Ενδείκνυται επίσης και για γυαλοχαρτισμα επίπεδων ξύλων και όχι μόνο.