DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Η σωστη αποσταση για το σπρευ ειναι 15-20 ποντοι....αφου ανακαινηστει κανα 3 λεπτο καλα πριν χρησιμοποιηθει γιατι το υλικο ειναι πεσμενο κατω....
Ειναι συμαντικο κατα το δουλεμα να υπαρχει συγκεκριμενη φορα και ρυθμος περασματος ( που απο χερι σε χερι θα μεγαλωνει στο ποιο γρηγορο)απο αριστερα προς τα δεξια και απο πανω προς τα κατω ωστε να μην αφησει τρεξιματα...
Μπορεις πριν ξεκινησεις να πειραματιστεις σε καποιο αλλο ξυλο για δοκιμη...
Να ξερεις παντως οτι το MDF δεν εχει καθολου πορους για να δεχτει τοσα χερια...
Τα χρωματα διαλυτικου(σπρευ) στεγνωνουν μεσα σε 20 λεπτα περιπου αναλογα τις καιρικες συνθηκες...στην ουσια εαν στην ηφη ειναι στεγνο μπορεις να περασεις δευτερο...μεταξυ ασταριου και βερνικιου θα αφηνα 3-4 ωρες ωστε να κανω ενα "χαιδεμα" πρωτα...

Παιδιά σας ευχαριστώ πολύ εναν έναν ξεχωριστά!

Μόλις ολοκληρωθεί θα σας δείξω το αποτέλεσμα!!

Επειδή ταυτόχρονα φτιαχνω και έναν πάγκο σταθερού ρούτερ θα ήθελα την γνώμη σας όσο αφορά την υφή του ξύλου....

Τι εννοώ.....

Το ξύλο είναι κόντρα πλακέ, το οποίο απλά του έχω κάνει ένα τριψιματακι....

Με τι θα ήταν καλύτερο να το περασω έτσι ώστε να γίνει περισσότερο λείο σαν επιφάνεια έτσι να μην έχει τόσο πολύ αντίσταση το ξύλο το οποίο επεξεργάζομαι.

Με κάποιο λάδι η με το βερνίκι για παράδειγμα αυτο που έχει βγάλει το καλοκαίρι από τα Lidl; (Αν θυμόμαστε)

Σας ευχαριστώ και πάλι!!!
IMG_20200929_134535.jpg

Είχα ξεκινήσει να φτιάχνω μια βιβλιοθήκη, βασικά τα ράφια και τρόπο να στερεωθουν..
Αγοράστηκε osb, βάφτηκε με πιστόλι, έκοψα πηχάκια με το δισκοπριονο, και σήμερα έγινε η τοποθέτηση..

HHpbWkB

ωραια δουλειά αλλα τζαμπα ο κοπος
γιατι να βαλεις OSB για ραφια, ειναι δυσκολο στο βαψιμο και θα πετσικαρουν γρηγορα.
Το OSB το χρησιμοποιουν μονο με διαφανο βερνικι ωστε να φαινονται οι φλοιδες ξυλου … αποψη

ωραια δουλειά αλλα τζαμπα ο κοπος
γιατι να βαλεις OSB για ραφια, ειναι δυσκολο στο βαψιμο και θα πετσικαρουν γρηγορα.
Το OSB το χρησιμοποιουν μονο με διαφανο βερνικι ωστε να φαινονται οι φλοιδες ξυλου … αποψη
Το ξέρω.. Αλλά δεν έγινε σπίτι μου και ήθελαν όσο πιο οικονομικά γίνεται..
Το βλέπω κι εγώ να λυγίζει πολύ εύκολα.. Θα μπει πολύ βιβλίο.. Τι θα πρότεινες; κόντρα πλακέ;

για βιβλια μασιφ ξυλεια, για πιο οικονομικα μελαμινη χωρις βιδωμα, ωστε οοοοταν αρχισει να σκεβρωνει να την γυρισεις τουμπα

για βιβλια μασιφ ξυλεια, για πιο οικονομικα μελαμινη χωρις βιδωμα, ωστε οοοοταν αρχισει να σκεβρωνει να την γυρισεις τουμπα

Κατάλαβα..
Εντάξει ούτε αυτά τα βιδωσα.. Θα μπορούν να γυρίσουν τούμπα.. Θα δείξει. Άμα δεν αντέχουν, το πολύ πολύ να πετάξαμε ένα 20αρικο + μπογιές..

Παντως, φοβερο βαψιμο φαινεται. Μπραβο.

Τωρα, για το πετσικαρισμα και το να μην βαλεις βιδες, δεν ξερω. Αλλα αν δεν υπαρχει διαφορα πανω με κατω (δεν φαινεται στις φωτο), οταν με το...κακο, μπορεις απλως να γυρισεις ολο το επιπλο τουμπα και...voila.
Οποτε μπορεις να βαλεις και βιδες.

εναλλακτικά γεμισε το βιλία και στο κέντρο φρόντισε τα βιβλια που θα μπούν να ακουμπούν το απο πάνω ράφι.
Ωραία βαφή. Ποτέ δεν τα κατάφερα με πιστόλι και δεν πρόκειται να το δοκιμάσω πάλι.

Τα ράφια έχω κάνει με πιστόλι παιδιά, όχι την υπόλοιπη.. Και μένα η πρώτη μου φορά ήταν.. Είναι πώρωση το άτιμο αλλά θελει χώρο..

Αν θέλετε πείτε μου και εσείς τις ιδέες σας για το πώς να το βάψω ωστε να φαίνεται πιο όμορφο. (Ακόμη ο σχεδιασμός δεν εχει τελειώσει)

Θα προτιμούσα σε σπρέι (ίσως σατινε) μιας και πιστεύω πως από θέμα χρόνου θα τελειωσει πιο γρήγορα έτσι ώστε να μην εμπλακώ με πινέλα και ρολά.

View attachment 174074

Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις πληροφορίες σας!!!

Το αποτέλεσμα με τη βοήθεια σας είναι το παρακάτω!

Σίγουρα το επόμενο θα γίνει αρκετά καλύτερο γιατί όσο να'ναι καλή η θεωρία αλλά, άποψη μου είναι πως στην πράξη μεγαλώνει η εμπειρία όσο αφορά το τεχνικό κομμάτι μιας κατασκευής.

Να είστε καλά!! Σας ευχαριστώ και πάλι!!
IMG_20201004_102321.jpg

Πρώτα ετριψα το MDF με 600αρι γυαλοχαρτο.

Στα γράμματα επειδή απο το κοψιμο που έγινε σε κορδέλα 6μμ πλατος είχε μερικές "γραμμουλες" όπως φαίνεται στην εικόνα, τα ετριψα με γυαλοχαρτο 150αρι για να τα κάνω όσο περισσότερο λεία μπορούσα και έστρωσαν.

Μετά πέρασα και τα γράμματα αλλά και την βάση 2 χέρια ασταρι σε σπρει και μετά πάλι ένα ψιλό τριψιματακι.

Η βαση μιας και ήταν εύκολη στο να δουλευτει με ρολό πινέλο την έβαψα τελικά άσπρο σατινε και το παράξενο ήταν ότι τραβούσε αρκετά το χρώμα στο ξύλο και αναγκάστηκα να το περάσω 3 χερια.

Τα γράμματα τα πέρασα 2 χέρια με σπρέι γυαλιστερό τελικά και ήταν αρκετό σε σχέση με το ρολο.

Και το αποτέλεσμα ειναι αυτό που φαίνεται παραπανω!

Σας ευχαριστώ και πάλι ολους για τις πολύτιμες πληροφοριες/απόψεις σας!

IMG_20201005_165319.jpg

Καλη δουλεια! Εβαλες στο τελος βερνικι (αχρωμο) σατινε πανω απο το χρωμα που ελεγες?

Εβαλες δυο χερια ασταρι και παρ'ολα αυτα το ξυλο ρουφουσε τη μπογια τοσο ωστε να χρειαστουν 3 χερια?
Απο περιεργεια, βαλε μια φωτο το ασταρι σε σπρευ, η ενα λινκ.

Μιχάλη ένα απλό ασταρι ειναι γενικής χρήσης. Το οποίο μου ειπε ο χρωματοπωλης από όπου το αγόρασα πως είναι μετάλλου αλλά κάνει και για ξύλο και σκληρα πλαστικα.

Ίσως για αυτό με 2 χέρια ασταρι να χρειάστηκε 3 χέρια χρώμα με ρολό.

Ενας άλλος χρωματοπωλης που πήγα μου πρότεινε ασταρι για πλαστικό το οποίο θα γέμιζε περισσότερο την οποια ατέλεια είχε το ξυλο.

Δεν το δοκίμασα για να έχω άποψη.

Μου άρεσε πολύ το αποτέλεσμα το οποίο βγήκε και δεν επιχείρησα να το τελειώσω με βερνικι όπως είχα σκεφτεί αρχικά.

Αν βρω λινκ θα ανεβάσω!!!

Υπάρχουν ασταρια νερού,στην ουσία βελατουρα για ξύλα,που είναι ότι πρέπει για τέτοιες δουλειές...Αυτό θα σου πρότεινα ο άλλος χρωματοπωλης και είναι το σωστότερο υλικό για MDF...
Aπο την άλλη το ασταρι μετάλλου κάνει για αυτήν την δουλειά αλλά δεν ποτίζει όπως πρέπει συν ότι δεν αφήνει βελουτέ επιφάνεια και χρειάζεται τριψιμο μετέπειτα...

Κωστή νομίζω πως δεν ήταν ασταρι νερού (βελατουρα) το οποιο βγαίνει σε σπρέι.
Ξεκάθαρα μου είπε ασταρι πλαστικού σε σπρέι.
Να κατάλαβα τόσο λάθος, όλα μπορουν να συμβουν....