DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Σας ευχαριστώ όλους.
Ο μικρός έχει θέληση και φαίνεται να του αρέσουν οι κατασκευές, οπότε στον ελεύθερο μας χρόνο από το να αποχαυνωνεται σε τηλεόραση/τάμπλετ, προτιμώ να κάνουμε κάτι δημιουργικό μαζί.
Μάλλον έχετε δίκιο, θα γεμίζει σκόνες και πριονίδια οπότε θα την ντύσω περιμετρικά με λεπτό κόντρα πλακέ.

Aν δεν εχεις λεπτο κοντρα πλακε, αγορασε καλυτερα λεπτο MDF 3μμ απο το leroy με 5 ευρουδακια το τετραγωνικο. Εχει και ρεταλια ακομα φτηνοτερα.

• Like
Reactions: xxaris
Aν δεν εχεις λεπτο κοντρα πλακε, αγορασε καλυτερα λεπτο MDF 3μμ απο το leroy με 5 ευρουδακια το τετραγωνικο. Εχει και ρεταλια ακομα φτηνοτερα.
Πολυ καλή τιμή, στα υπόψιν!
Έχω κάμποσες επιφάνειες 3αρι mdf και κοντρα πλακέ, όταν τελειώσουν θα προμηθευτώ από αυτές.

Δεν θα πηγαινε ποτε το μυαλο μου οτι για να ξεβιδωσεις μια βιδα T40, χρειαζεσαι....μπουλονοκλειδο!!!!

O ανταπτορας ηταν αναγκαιος, αυτος που μετατρεπει το τετραγωνο 1/2" γομαρι τσοκ του μπουλονοκλειδου σε εξαγωνη μικρη 1/4 HEX υποδοχη.
W7sTPSqh.jpg

Ο λογος ηταν η αλλαγη σπασμενου λεβιε ταχυτητων οπου ο λεβιες ηταν στερεωμενος με βιδα Τorx Τ40.
H8eGP0Qh.jpg

Αν και καβαλαω μηχανες απο το γυμνασιο, ποτε δεν εκανα καποια επισκευη περα απο αλλαγες ντιζων και λοιπες πολυ απλες επιδιορθωσεις.
Ετσι εξηγειται γιατι πηγα 3 φορες στο εργαστηριο για να φερω το σωστο εργαλειο για να ξεβιδωσω μια απλη βιδα :)

Τα τρια παλμικα..
OwqrspZh.jpg

Aρχικα εφερα το μικρο Μακιτα, που αν και μικρο εχει νευρο και ειναι αυτο που χρησιμοποιω κατα κορον στα απλα βιδωματα/ξεβιδωματα. Ομως τιποτα.
Δεν μου φανηκε παραξενο καθως φανταστηκα οτι θα ειχε καποια κολλα σπειρωματων η βιδα για να μην φευγει με τους κραδασμους. Οποτε εφερα το 18βολτο παλμικο με ροπη 220Νm!!
Oταν δεν ξεβιδωνε με τιποτα η βιδα με ζωσαν τα φιδια μηπως κανω κατι λαθος και χαλασω και την βιδα και το συστημα εκει.
Ειπα ομως να δοκιμασω λιγο και το μπουλονοκλειδο μηπως και...

92NAGFEh.jpg

Αυτο ηταν τελικα...το βιδακι χρειαζοταν ροπη 400Νm για να ξεβιδωσει!!!
Ευτυχως που ο ανταπτορας ειναι της Ryobi και ειναι ειδικος για να αντεχει την μεγαλη ροπη του συγκεκριμενου παλμικου. Ευτυχως που το Τ40 bit ηταν της Proxxon και δεν εσπασε!!

Toποθετηθηκε το ανταλλακτικο....
zC50Abfh.jpg

..... και τελος καλο ολα καλα :)
BZRiYF0h.jpg

Πολυ σωστα το λες Νικο. Ναι, εβαλα κολλα/ασφαλιστικο σπειρωματων μεσαιας αντοχης, την Loctite 2400.

• Like
Reactions: nickmanak
Ναι, ετσι νομιζω και εγω.
Μαλλον θα ειχαν βαλει το ισχυρο ασφαλιστικο σπειρωματων που βγαινει με ζεσταμα και ενα οποιοδηποτε 12βολτο παλμικο.

Σιγουρα το μπουλονοκλειδο με τον ανταπτορα 1/4" και το μικρο bit ηταν μια ανορθοδοξη και λανθασμενη προσπαθεια που πιθανως να ειχε σαν καταληξη το σπασιμο του μικρου T40 bit και την ισως και την αλλοιωση της κεφαλης της βιδας απο τα πολυ ισχυρα χτυπηματα του εργαλειου.

Η βίδα δεν είχε ίχνη απο προηγούμενη κόλλα? Αν ναί, πάλι κόκκινη ήταν?
Νομίζω ότι η κόκκινη loctite που έβαλες είναι υπερβολή αλλά αφού δεν ξεβιδώνει συχνά μικρό το κακό.

Μόνο την επόμενη φορά να ζεσταθεί πρώτα μήν κόψει η βίδα και ανοίξεις καινούργιες δουλειές.

H βιδα ειχε λιγα ασπρα ιχνη.
Ομως αυτο δεν λεει κατι, καθως μπορει καποιες μαρκες να εχουν αλλα χρωματα που να δηλωνουν την ισχυ.

Η "κοκκινη" loctite (κοκκινο ειναι το χρωμα του μπουκαλιου/μπλε το χρωμα της κολλας) που εβαλα ειναι ηπιας μορφης κολλα σπειρωματων που δεν χρειαζεται ζεσταμα, μονο μηχανικη προσπαθεια.
Σιγουρα δεν ειναι υπερβολη καθως οι κραδασμοι της μηχανης δεν αφηνουν περιθωρειο να μην ασφαλισει σωστα η βιδα.

Για την κόκκινη (μπουκάλι) διάβασα στο σκρουτζ
Αποσυναρμολόγηση

Αφαιρέστε χρησιμοποιώντας εργαλεία χειρός. Σε σπάνιες περιπτώσεις που δεν μπορείτε να αποσυναρμολογήσετε, θερμάνετε το παξιμάδι ή το μπουλόνι έως περίπου 250oC και αποσυναρμολογήστε όσο είναι ζεστό.

Αλλά αν είναι μπλε θα είναι η μεσαίας δύναμης οπότε με μία σταγόνα μικρό το κακό.
Νόμιζα ότι είναι κόκκινη που έχω την εντύπωση ότι είναι πιο δυνατή.

Last edited:
Η "κοκκινη" loctite (κοκκινο ειναι το χρωμα του μπουκαλιου/μπλε το χρωμα της κολλας) που εβαλα ειναι ηπιας μορφης κολλα σπειρωματων που δεν χρειαζεται ζεσταμα, μονο μηχανικη προσπαθεια.
Μιχάλη, κόκκινα είναι όλα τα μπουκάλια loctite. Ως "κόκκινο loctite" συνήθως εννοούμε την κόλλα με κόκκινο χρώμα (που είναι δυνατή και αφαιρείται με ζέσταμα) και "μπλε loctite" την κόλλα με μπλε χρώμα που βγαίνει απλά με παραπάνω δύναμη στο κατσαβίδι/κλειδί. Έχει μπερδευτεί πολύς κόσμος με την συγκεκριμένη κόλλα και τα χρώματα.

• Like
Reactions: teodor_ch
Ετσι ειναι, γι αυτο στην πρωτη μου αναρτηση δεν ανεφερα κανενα χρωμα, μονο το νουμερο της κολλας.

Κατοπιν ο Θοδωρος ανεφερε την λεξη 'κοκκινη' και εγω διευκρινισα για να μην μπερδευτουμε οτι κοκκινο ηταν το μπουκαλι, αλλα μπλε ηταν η κολλα.

Έτσι, με τα νούμερα συνεννοείσαι καλύτερα γιατί έχει διάφορα νούμερα που έχουν το ίδιο χρώμα.

Ο σπασμενος λεβιες επισκευαζεται, περισσοτερο ετσι για την χαρα!
xZOxmC7h.jpg

Μεταξυ των 2-3 εναλλακτικων, προτιμησα αυτη με την κολλα και 2 λαμακια.
Αρχικα γεμισε το κενο με σιδεροκολλα, αφου απολιπανθηκε καλα και αγριεψε με γυαλοχαρτο η εσωτερικη η επιφανεια,
FDLfcoJh.jpg

Αυτο ειναι το αποτελεσμα
X4d4g1oh.jpg

Κατοπιν ο λεβιες περαστηκε με τροχο, λειανθηκαν και καθαριστηκαν οι επιφανειες για να υποδεχτουν τα 2 λαμακια.
S0klRF6h.jpg

Τα λαμακια διαμορφωθηκαν στο αμονι και κοπηκαν με γωνιακο τροχο για να ταιριαξουν το σχημα του λεβιε
Ετσι θα φορεθει το ελασμα.
A1SJbIph.jpg

Τα ελασματα θα κολλησουν στον λεβιε με κολλα δυο συστατικων για μεταλλα και θα γινουν τελικα ενα σωμα
Uejf43ih.jpg

Τελος, το λεβιεδακι περαστηκε με μαυρο σπρεϋ και ειναι πλεον ετοιμο...αρχειαστο να'ναι :)
WXTG7E4h.jpg

Eπειδη μου αρεσε το πρωτο leveling board, ειπα να κανω και ενα μικροτερο που ειναι πιο ευχρηστο αν εχεις μονο ενα καλουπι.
Τα leveling boards, με τα ρυθμιζομενα σε υψος ποδια, βοηθουν ωστε η χυτευση με υγρο γυαλι να γινεται απολυτως οριζοντια.

Το μικρο πανω στο μεγαλο.
QhuxKtjh.jpg

Παλι βρεθηκε ενα ρεταλακι μελαμινης οπου ντυθηκαν τα πλαινα με τον αφθονο και φθηνο ινδικο καπλαμα απο τον Σοφιανο :)
Βενζινοκολλα και σφιγκτηρες για τελεια εφαρμογη καπλαμα!
KqnH62vh.jpg

Αυτη τη φορα χρησιμοποιηθηκαν μικρες μουφες (περικοχλια) ξυλου, για βιδες 4μμ
TAgjYabh.jpg

Το στελεχος της μουφας ειναι 7μμ οποτε χρησιμοποιηθηκε τρυπανι μεταλλου 7μμ καθως δεν εβρισκα 7μμ ξυλοτρυπανο.

Μετα ειχε σειρα το πιο ευχαριστο σταδιο της κατασκευης, αυτο του αλυπητου χτυπηματος των μουφων στο αμονι για να πιασουν γερα στο ξυλο :)
mgm124eh.jpg

Επειδη δεν ειχα 4 ιδιες βιδες με πεταλουδα κεφαλή στα 4μμ, χρησιμοποιησα μπουλονοβιδες...
5R61Vtuh.jpg

...αλλα επειδη το κεφαλακι της μπουλονοβιδας των 4μμ ειναι μικρο, τυπωθηκε σκουφακι στον 3D printer :)
RrfK1uph.jpg

Για μην χρειαζεται να βαζω κολλες, η βιδα ζεσταθηκε με το φλογιστρακι της Proxxon και η πλαστικη πεταλουδα ελιωσε γλυκά και εδεσε πανω στην κεφαλη.
a5N4ak1h.jpg

Ενα κοντινο
0iRLchch.jpg

Μπηκε και ενα παξιμαδακι, οχι οτι χρειαζοταν αλλα επειδη εχω πολλα παξιμαδια 4μμ, για να μην πανε χαμενα :)

Ετοιμο... ανασκελα σαν ψοφιο σκαθαρι :)
3foAZseh.jpg

...και στη θεση του κατω απο τον παγκο και αυτο.
Fk4cHKbh.jpg

Μια πινελια της τελευταιας στιγμης, ενα στικερακι με τα βασικα για να μη καθομαστε και σκεφτομαστε προς τα που θα στριψουμε τη βιδα...
fTccjT1h.jpg

Το στικερακι ειναι απο τον ετικετογραφο της DYMO, LT100T.