DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Ο πατερας μου τελευταια εχει μεγαλο φορτε στις ιδιοκατασκευες εργαλείων χειρος..
Μετέτρεψε ένα πιστόλι σιλικονης σε σταθερό σφηκτηρα πάγκου για τις εργασίες του. !!
Ωραίος...
20220530_071924.jpg

Δεν έχει ολοκληρωθεί το προτζεκτ. Λείπουν ... τα πόδια του τραπεζιού!
χάχα, μεγάλο μπέρδεμα τα πόδια σε στρογγυλό τραπεζάκι. Έχω δει διάφορα σχέδια, και θα κάνω κάποιες δοκιμές......

Από τον Απρίλιο περιμένει αυτό το καημένο τραπεζάκι ποδαράκια :-/

Κάτι που δεν μπορούσα να αποφασίσω για το σχέδιο, κάτι η παντελής έλλειψη ελεύθερου χρόνου, έμεινε στην άκρη.

Σήμερα λοιπόν που προέκυψε λίγος ελεύθερος χρόνος, είπα να βάλω ποδαράκια με ο.τι υλικά είχα στο εργαστήριο.

Οπότε, βρήκα από τα πετάμενα ρετάλια στο μπαλκόνι ένα στρογγυλό MDF που είχα κόψει κάποτε και κάτι καβίλιες 20mm από το Leroy (ήθελε πιο χοντρές βέβαια, αλλά αυτές είχα)

DSCF1328.jpg

Γύρισα το κάθετο τρυπάνι στις 10 μοίρες και έκανα τις τρεις τρύπες με ένα τρυπάνι φτερού 20mm

DSCF1335.jpg

Μετά γύρισα και το μικρό φαλτσοπρίονο στις 10 μοίρες και έκοψα τις δυο άκρες και από τα τρία ποδια (τα έκανα 42 εκατοστά σε μήκος)

DSCF1337.jpg

Κολλήθηκαν με κόλλα, βάφτηκαν με το ωραίο βερνίκι νερού της V33

2022-06-06_12-19-59.jpg

Τέλος, στήριξα τη βάση με τα πόδια με τρεις βίδες έτσι ώστε να μπορεί στο μέλλον να αφαιρεθεί εύκολα και να μπει κάτι πιο σωστό

DSCF1342.jpg

Όπως όλα τα τρίποδα, όταν το βάρος είναι κοντά στο κέντρο είναι πολύ σταθερά.
Αν ασκήσεις πίεση στην περιφέρεια του στρογγυλού τραπεζιού έχει την τάση να γέρνει.

DSCF1343.jpg

Εντάξει, ήθελε πιο χοντρά πόδια, αλλά έγινε η δουλειά σε μια ωρίτσα και γενικά σαν ιδέα είναι ωραίο αυτό το τρίποδο.

:)

Φρεσκάρισμα πινακίδας αυτοκιντου σήμερα.

Μετά από ένα ψιλοτρακάρισμα, η πινακίδα είχε γδαρθεί και ξεβάψει και επειδή τις επόμενες μέρες θα περάσω από μερικά σύνορα είπα να τη σουλουπώσω μην πέσω σε κανα στραβόξυλο και μου κάνει καψόνια (μου έχει τύχει μια φορά σε κάποιο μικρό τελωνείο στη Ρουμανία με έναν τύπο που δεν με άφηνε να περάσω γιατί η πινακίδα μου ήταν φθαρμένη!).

Image1883037119176300166.jpg

Οπότε, τη μασκάρισα με μπλε χαρτοταινία και την έβαψα με ένα μαύρο σπρέι και μετά πέρασα και ένα ακρυλικό βερνίκι για να αντέχει.

Image1073788704004853999.jpg

Έτοιμη.

Δεν την έκανα τέλεια για να είναι πειστική. Μη μας πάνε μέσα με την υποψία της ... παραχάραξης :-p

Με έναν ανεξίτηλο μαύρο μαρκαδόρο δεν θα είχες το ίδιο αποτέλεσμα?
Ναι, το ίδιο αποτέλεσμα θα είχα, έτσι το είχα κάνει άλλωστε πριν λίγο καιρό, αλλά μετά απο κάποιες βροχές και κάποια πλυσίματα ξεβάφει ο μαρκαδόρος. Αυτό είναι πιο μόνιμη λύση. :)

• Like
Reactions: n_olympios
Ωραίος Νίκο..σωστά εδρασες...!!!
Οι ανεξίτηλο μαρκαδόρο δεν είναι για πολλά και το χρωμα τους φεύγει με το πρώτο δυνατο ακούμπημα/γδαρσιμο.

• Like
Reactions: nikfor
Eνα σημερινο βιντεακι με μια κατασκευη.,..pokemon!!

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

To βιντεο, η ιδέα και η κατασκευη δεν ειναι δικα μου, ομως το εργαστηριο, τα εργαλεια, τα υλικα και οι συμβουλες για την ειδικη κατασκευη ειναι δικα μου :)

Η κατασκευη περιεχει λειανση νομισματος με τριβειο, metal etching (χαραξη μεταλλου με ηλεκτρολυση) και εν τελει γεμισμα με υγρο γυαλι για να δημιουργηθει ενα νομισμα pokemon!
C4AErXkl.jpg

Επαθε λουμπαγκο ο πατερας μου και βρηκαμε ενα μπαστουνι της γιαγιας μου που ηθελε ομως επισκευη γιατι το λαστιχο ειχε φαγωθει.
Συνηθως η επισκευη γινεται με προσθηκη λαστιχενιας ταπας για μπαστουνια, με αντιολισθητικο αυτοκολλητο για επιπλα, μαζι με εξτρα βενζινοκολλα αλλα και με αλλους τροπους αναλογα την εμπνευση της στιγμης :)

Αυτη τη φορα ειχα ορεξη και ακολουθησα διαφορετικη μεθοδο: Προσθηκη ενθετου παξιμαδιου και βιδας που θα συγκρατει το λαστιχο.
Εδω το τελικο αποτελεσμα.
5UkAlgEh.jpg

Το μπαστουνι ειναι φτιαγμενο απο ενα ξυλο εξαιρετικα σκληρο. Ανοιχτηκε τρυπα 5μμ για να χωρεσει το ενθετο παξιμαδι ιδιου παχους.
mMTJwEZl.jpg

Εδω το ενθετο παξιμαδι που θα τοποθετηθει.
gqEyGIal.jpg

Αυτα τα χρησιμα παξιμαδακια τα ειχαμε αγορασει σε ομαδικη με τον Μπαμπη και τον Αντωνη απο το Amazon.de
oF6cL33l.jpg

Eδω το ενθετο παξιμαδακι τοποθετημενο/σφηνωμενο με δυο τρεις σφυριες και με λιγη κυανοακρυλικη κολλα.
SYCt3lIl.jpg

Κατοπιν κοπηκε ενα κομματι καουτσουκ με την χρηση σγρομπιας 15μμ (η οπως αλλιως λεγεται).
8N1WpCQl.jpg

Η κοπη του καουτσουκ με αυτον το τροπο ειναι ευκολοτερη δινει καλυτερο αισθητικα αποτελεσμα
71icRrml.jpg

Με το dremel και το καταλληλο bit σκαβεται/δημιουργειται χωρος στην λαστιχενια ταπα ωστε να χωνευτει η κεφαλη της βιδας.
Szy1gVkl.jpg

Η τρυπα καλυπτεται με υγρο λαστιχο για να μην σκουριασει, να μην ξεβιδωσει και να μην ερχεται σε επαφη η βιδα με το πατωμα.
6LgGR4Xh.jpg

Τελος, στο κυκλικο τριβειο το καουτσουκ ευθυγραμιζεται με το μπαστουνι στο σημειο της ενωσης για να δειχνει ομοιομορφο.

E, ναι για την χαρα το εκανα ετσι, αλλωστε το αναφερω παραπανω οτι η επισκευη γινεται συνηθως με λαστιχενιες ταπες για μπαστουνια.

Παντως το υλικο που εβαλα ειναι αληθινο, σκληρο καουτσουκ απο το καλο που δεν 'καιγεται' και οχι το συνηθισμενο τσιπικο λαστιχο της ετοιμης ταπας :)

Αν θυμαστε το τραυματισμενο ψαλιδι.....
LufpEl0l.jpg

...εγινε καλα σημερα, επειτα απο εμφυτευση αξονων στα χερουλια, χρηση ναρθηκα στο ενα και χρηση plastic welding πιστολιου στο αλλο χερουλι. :)
vNXm7E1h.jpg

Καθολου κολλα, παρα μονο λιγος εποξικος στοκος για αισθητικους λογους, για καλυψη μικρων κενων.

Ας δουμε τα σταδια απο την αρχη.
Πρωτα κανουμε τις τρυπες στα χερουλια για να μπει ο αξονας.
r9ex6Hzh.jpg

Το τρυπανι ειναι 2μμ.

Ετοιμες οι τρυπες και το αξονακι των 2μμ απο το οποιο θα κοψουμε 2 μικρα κομματια για να μπουν στα χερουλια.
6Hz19V6h.jpg

Τα αξονακια εχουν σφηνωθει αφου ζεσταθηκαν με φλογιστρο στα χερουλια. Επισης εχει δημιουργηθει ο ναρθηκας.
Εχει κοπει δηλαδη ενα κομματι απο αλουμινοσωληνα, εχει κοπει παραλληλα με το μηκος του και εχει χτυπηθει στο αμονι με σφυρι για να παρει ελλειπτικο σχημα, σαν το χερουλι.
HEHC6Gzh.jpg

Το ναρθηκακι γυαλιστηκε σε καποια φαση με το dremel για να φαινεται ομορφο
55m6DRjh.jpg

Κατοπιν ο ναρθηκας περαστηκε στο χερουλι
9xUJ60Gh.jpg

Τα δυο αξονακια θα μπουν τωρα στις αντιστοιχες τρυπες που ανοιχτηκαν με το τρυπανι.
BEwgx4Zh.jpg

Ο ναρθηκας θα σφιξει γερα πανω στο χερουλι με την βοηθεια της μεγγενης.
Z2qjXxdh.jpg

Στο αλλο σημειο ενωσης, απεναντι απο τον ναρθηκα θα μπουν στο χερουλι δυο συρματα, ενα απο καθε πλευρα, με το ειδκιο πιστολι (plastic welding gun).
Pe6dvLoh.jpg

Δεν φαινεται καλα, αλλα το συρμα εχει βυθιστει για τα καλα στο πλαστικο χερουλι και εξεχουν τα δυο του ακρα που θα κοπουν.
BEwgx4Zl.jpg

Εδω φαινεται πιο καθαρα η κολληση του συρματος με τα ακρα του συρματος κομμενα. Η επιφανεια της συγκολλησης ειναι γυαλοχαρταρισμενη και φινιρισμενη.
BGH3pT1l.jpg

Φαινεται και η πλευρα του ναρθηκα η οποια εχει σφιξει/κλεισει στη μεγγενη.

Εδω το μιγμα εποξικου στοκου που δεν ειναι για να κολλησει κατι αλλα για φινιρισμα, για να κλεισει ρωγμες και κενα.
fZyRgeml.jpg

Εδω το ψαλιδακι τελειωμενο
PuIensOh.jpg

..και απο την αλλη πλευρα
SXX7qE2h.jpg

Εσπασε στα δυο το πιατακι των ζωντανών..

Εδω το εχω ηδη κολλησει με κολλα στιγμης. Φαινεται το σπασιμο.
7Sti0Z4h.jpg

Αν και δεν ηταν απαραιτητο, απο την πισω πλευρα εχω βαλει υφασμα με ινες γυαλιου με κολλα δυο συστατικων.
esEkFRUh.jpg

Ενα κοντινο οπου αχνοφαινεται το υφασμα.
3StWwj3h.jpg

Ειχα κανει την αρχη πριν κανα διχρονο οταν ειχα φιλοξενησει στο εργαστηριο για φιλοζωους φιλους ενα γατακι μεχρι να εμβολιαστει πληρως και να δωθει για υιοθεσια. Απο τοτε, οταν βρισκουν μικρα γατακια μου τα φερνουν για κανα μηνα μεχρι να ετοιμαστουν και να τα δωσουν παραπερα υγιη και χαρουμενα :)

Εδω τα γατόνια
xdJu5fBl.jpg

Φιλοξενω και παραδιδω γενναιους εργαλειογατους :)
pf2mJVgl.jpg

...τους δινω και τα ονοματα :)

Πριν φυγω για διακοπες ειχα παρει απο το Lidl ενα μακροστενο τροχηλάτο το οποιο θα χρησιμοποιουσα ως βαση για μεταφορα των Lboxx αφου ειχαμε φταιξει στο 3d printer του Μιχαλη 2 Slmilime clamps..
Να πως εδω οτι για χαρη του εγχειρηματος και για να δουμε την αντοχη των clamps, φτιαχτηκε ενα με 50% σκληροτητα και ενα με 30% ωστε να δουμε την αντοχη σε πιεση...
20220825_165446.jpg
Εχθες και σημερα λοιπον καθησα και ασχοληθηκα με το θεμα...
Πρωτα επρεπε να γινουν ακριβεις μετρησεις ωστε το Lboxx να πιασει ακριβως στις 2 πλαστικες βασουλες σωστα...
Hθελε ακριβως 43.6μμ αποσταση ωστε να σφιγγουν καλα τα Lboxx...
20220825_173454.jpg

Aποφασιστηκε να τρυπηθουν και οι 8 τρυπες και μπουν 8 βιδες με ροδελα και παξιμαδι αποκατω...

20220829_192649.jpg

θεωρω οτι δεν ηθελε ουτε μεγαλυτερες αλλα ουτε παχυτερες βιδες ωστε να συγκρατει τις βασεις καθως σε τεσταρισμα σε κινηση με φουλ βαρος σε κινηση ανταποκριθηκε καλα...

20220829_193300.jpg

Attachments

• 20220829_193958.jpg
    20220829_193958.jpg
    3.5 MB · Views: 21
Μπραβο Κωστη καλη δουλεια στο μετρημα!! Αν δεν στερεωθει καλα εστω και στο δεκατο του χιλιοστου, θα σε ταλαιπωρει.
Να δεσεις και ενα σχοινακι μπροστα για να τα πηγαινεις βολτα :)

Για να δουμε αν και ποσο θα κρατησουν.

• Like
Reactions: KOSSTV
Μια γρήγορη/εύκολη κατασκευή των 10 λεπτών: το φρεάτιο στον κήπο ήθελε καθάρισμα από διάφορα μπάζα/χώματα που έπεσαν κατά την κατασκευή του σωλήνα αποστράγγισης. Το φρεάτιο είναι στενό (~30Χ30εκ) και βαθύ κάνα μέτρο, και ο μισός πάτος έχει τον σωλήνα από πάνω (για να αδειάζει το φρεάτιο) - οπότε έχεις δύσκολη πρόσβαση.
Μου ήρθε στο μυαλό κάτι σαν στενή τσάπα που είχα δει να χρησιμοποιούν για αυτή την δουλειά. Σαν κατασκευή βγήκε ευκολάκι: λαμαρίνα γαλβανισμένη 2χιλ, διαμόρφωση σε γωνία στην μέγγενη με σφυρί και δύο τρύπες για να στερεωθεί με βίδες/παξιμάδια πάνω σε ένα παλιό σκουπόξυλο.
01.jpg