DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Νομίζω όμως ότι εκτός από την πόρτα θα πρέπει να φροντίσεις για τον αερισμό - ψύξη των συσκευών που έχεις μέσα, εκτός εάν το έχεις κάνει.
Δεν έχω κάνει τίποτα ακόμα. Πιθανότατα θα έχει κάποιες γρίλιες η πόρτα και σε ακραία περίπτωση ίσως προσθέσω και κάποιον ανεμιστήρα (μόνο αν βρω κάτι απολύτως αθόρυβο).
Η αλήθεια είναι ότι μόλις κλείσει με πόρτα ο χώρος, δε θα μπαίνει (ούτε θα βγαίνει) αέρας από πουθενά. Από την άλλη όμως, ο χώρος είναι συγκριτικά μεγάλος για το μέγεθος και τη θερμότητα που βγάζουν οι συσκευές (δύο raspberry Pi, ένα router, ένα switch, ένα UPS και το philips hue bridge).

Πολυ ομορφο βγηκε και με διακριτικο τον εξαερισμο οπως ανεφερες...!!

Το βαψιματακι του λειπει...

Πολυ ομορφο βγηκε και με διακριτικο τον εξαερισμο οπως ανεφερες...!!

Το βαψιματακι του λειπει...
Δε μου πολυαρέσει ρε γμτ η γριλια που εξέχει. Ούτε το πομολάκι.
Μπορεί να την ξαναφτιάξω την πόρτα, με τις γρίλιες να είναι πρόσωπο στην επιφάνειά της, και αντί για πομολάκι να βάλω εναν μηχανισμό push to open για να είναι πιο διακριτική όλη η κατασκευή. Ούτως ή άλλως δεν θα ανοιγοκλείνει και συνέχεια.

• Like
Reactions: newbie and enduras1
Δε μου πολυαρέσει ρε γμτ η γριλια που εξέχει. Ούτε το πομολάκι.
Πολύ όμορφο βγήκε. Αν επιμένεις για το πόμολο, κάνε μια αναζήτηση για "πόμολο χούφτα" κσι χώνεψέ το στο υπάρχον πορτάκι. Επίσης μπορείς να χωνέψεις και την γρίλια σε μια εσοχή αν έχεις ρούτερ.

• Like
Reactions: NassosT and KOSSTV
Ετοιμο το πορτάκι, τωρα πρέπει να "χώσω" τον πεθερό να το βάψει :p

MDF 16mm για το τελάρο και την πόρτα και 8mm για την κορνίζα. Κόστος 20€ μαζί με τη γρίλια, τους μεντεσέδες και το πομολάκι.

View attachment 219488

View attachment 219489
Ωραίο!
Τι γρίλιες αν έχεις ρούτερ έπρεπε να τις κάνεις με περασιες διαδοχικές ώστε να είναι πιο διακριτικες.
Έπειτα εσωτερικά με ένα πλέγμα να βάλεις και έναν αθόρυβο ανεμιστήρα όπως προτείνει ένας φίλος πιο πάνω.

• Like
Reactions: NassosT and vagos08
Μία νέα σκέψη είναι να φτιάξω τη γρίλια στον 3D printer με κανένα ψαρωτικό πατερν κιόλας :p και να κάνω πατούρα με το ρούτερ στην πόρτα για να πατήσει πάνω και έρθει πρόσωπο.
Αν είχα laser θα μπορούσε να κοπεί και σε ξύλο και να κολληθεί.

• Like
Reactions: enduras1
Μπαίνει για εκτύπωση σε λίγο (το honeycomb pattern είναι ουσιαστικά το infill, αλλά η εκτύπωση γίνεται χωρίς top και bottom layers).

View attachment 219521
Και το κίτρινο είναι το πλαισιακι σωστά?
Σπέσιαλ θα βγει!
Μην ξεχάσεις τρύπες για τα βιδακια ανάρτησης.

Και το κίτρινο είναι το πλαισιακι σωστά?
Σπέσιαλ θα βγει!
Μην ξεχάσεις τρύπες για τα βιδακια ανάρτησης.
Σωστά, 20 perimeters, για να βγεί μπόλικο και να υπάρχει και χώρος για τις τρύπες στις γωνίες.

• Like
Reactions: enduras1
μια προχειρη κατασκευη (με κοπες στο χερι) για την τακτοποιηση του "πιστολιου" κ των φυσσιγιων σιλικονης κτλ.
Σκοπος ειναι να κρεμαστει πανω απο μια συρταριερα στο εργαστηριο...
(λεπτομερεια: το εντελως ασπρο ειναι ενα κενο φυσσιγγιο που το γεμιζεις μονο σου)

Attachments

• web-141711.jpg
    web-141711.jpg
    318.1 KB · Views: 48
Χρησιμο θηκακι!(y)

Ηρθε η ωρα ομως να παρεις μια μικρη πριονοκορδελα.
Δεν μπορεις να φανταστεις (πραγματικα το λεω) ποσο χρησιμο εργαλειο ειναι για τις πασης φυσεως καθημερινες απλες κοπες (με καποιο περιορισμο στο πλατος).
Για μενα ειναι το κορυφαιο κοπτικο εργαλειο στο εργαστηριο. Ουτε παγκοπριονα, ουτε σεγες ουτε τιποτα. Αν ηταν να εχω ενα απο ολα αυτα, θα επελεγα την πριονοκορδελα.

δεν πα να με δελαζεις? αντεχω! (βασικα δεν εχω ρευμα εκει!!!!!!!!!!!! χαχαχα)

αλλα αυτο που χρειαζομαι ειναι το παγκοπριονο..μια που δουλευω με μελαμινες για μικρο-μεγαλο επιπλα....τιποτα δεν μπορει να αναπληρωσει την μεγαλη επιφανεια του...το μεγαλο επιπλο που θα σας δειξω την αλλη εβδομαδα, εχει επιφανεια 1,20χ60

Μικρό τραπέζι (coffee table) σε 3D στιλ.

00.jpg

Είχα ξανακάνει κάτι παρόμοιο, και είχα αντιμετωπίσει άπειρα προβλήματα.
Για να πω την αλήθεια, ήθελα να το ξανακάνω για να δω αν βελτιώθηκα καθόλου μετά από 2+ χρόνια που ασχολούμαι αρκετά.

Τα πάντα έγιναν από πράγματα που είχα στο εργαστήριο. Δεν αγόρασα τίποτα.

Έκοψα λοιπόν πηχάκια από οξιά, purple heart και δεσποτάκι στα 24x24mm περίπου.
Η "βοηθός" έκανε το σχέδιο στο Autocad το οποίο μας είπε πως αν θέλω η τελική επιφάνεια να γίνει 33x33 (όσο ένα εξώφυλλο δίσκου), θα έπρεπε να κόψω πάνω από 200 ρόμβους! (70 από κάθε χρώμα). Τελικά, έκοψα ακόμα περισσότερα και έτσι βγήκε λίγο μεγαλύτερο (34x36 περίπου).

01.jpg

Σε αντίθεση με την προηγούμενη φορά που τα έκοψα στο φαλτσοπρίονο, που ήταν κουραστικό αλλά και ανακριβές, αυτή τη φορά χρησιμοποίησα το Miter Gauge και όλα έγιναν απλά, γρήγορα και με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια (αλλά οχι τέλεια).
Αυτή τη φορά δεν λείανα τους ρόμβους στο τριβείο πάγκου , αλλά στο χέρι. Κόλλησα σε μια μελαμίνη ένα χοντρό και ένα ψιλό γυαλόχαρτο και έτριψα τις 4 πλευρές κάθε ρόμβου. (4x220x2 = κάπου 2000 τριψιματάκια :p.😂 )

02.jpg

Στη συνέχεια κολληθήκαν ανά τρία ώστε να δημιουργηθούν τα τρίχρωμα εξάγωνα και χρησιμοποίησα λαστιχάκια σαν σφιγκτήρες.

04.jpg

Ήδη με είχε κουράσει αυτό το πρότζεκτ, οπότε το παράτησα για λίγους μήνες και το ξανάπιασα την περασμένη βδομάδα.
........

Στερέωσα λοιπόν τα 2 καδρονάκια μου σε γωνία 90 μοιρών για να τα έχω σαν οδηγό και να γωνιάζω σε αυτά τα εξάγωνα, κολλώντας τα σιγά σιγά.
Μετά από 24 ώρες η Titebond είχε στεγνώσει καλά και ξάκρισα την επιφάνεια για να φύγουν οι γωνιές στο cross cut sled.

05.jpg

Σειρά του κυλινδρικού τριβείου. Πόσο ωραίο αυτό το εργαλείο που είχα φτιάξει. Άξιζε τον κόπο.
Σε 45 λεπτά η επιφάνεια είχε γίνει τελεια λεία και από τις 2 πλευρές.
Τελική λείανση με έκκεντρο περιστροφικό (με 320) και μετά καλό βρέξιμο στο ντους (για να σηκωθούν οι ίνες) και μετά άλλο ένα τρίψιμο με 400

06.jpg

Η ωραία και μαγική στιγμή για το λαδάκι έφτασε. Έριξα μπόλικο παραφινέλαιο και έγινε όμορφο. :)
Το άφησα να τραβήξει.

07.jpg

Έτοιμη η επιφάνεια. :D

Τώρα έπρεπε να σκεφτώ κάτι για βάση.........:unsure:

Είναι κρίμα να χαλάσει κανείς με βίδες με τέτοια επιφάνεια και για αυτό κατέληξα στη λύση ενός πλαισίου από γωνιές μασίφ 25x25mm, έτσι ώστε να πάει να χωνευτεί μέσα σε αυτό το πλαίσιο το ξύλο, χωρίς να χαλάσει καθόλου για να στηριχθεί.

Κόπηκαν τα κομμάτια (στις 45 μοίρες) και κολληθήκαν με την ηλεκτροκόλληση.

Ήθελα κάτι πρωτότυπο για τα πόδια, οπότε πήρα στρογγυλή βέργα από μαύρο μασίφ σίδερο των 8mm και τη λύγισα στον αυτοσχέδιο κουρμπαδόρο μου, στις 20 μοίρες. Έτσι, έφτιαξα 4 πόδια και κόλλησα ένα, στην άκρη κάθε πλευράς.
Ωραίο βγήκε το σχέδιο. Είναι τουλάχιστον πρωτότυπο και ξεφεύγει από τα κλασσικά ίσια πόδια.

08.jpg

Τρίψιμο, αστάρωμα με πινέλο, ελαφρύ τρίψιμο και τελικό βάψιμο με Ματ μαύρο σπρέι. Έτοιμο. :)

09.jpg

Η επιφάνεια εφάρμοσε τέλεια στο πλαίσιο (δεν κουνιέται καθόλου) και το τελικό αποτέλεσμα είναι αυτό:

10.jpg

Η αλήθεια είναι πως ήταν ένα αρκετά απαιτητικό πρότζεκτ.
Χάρηκα όμως πολύ γιατί διαπίστωσα πως σε αυτά τα 2+ χρόνια που μεσολάβησαν βελτιώθηκα πολύ, χάρη στις παρατηρήσεις και τις συμβουλές σας, με αποτέλεσμα η επιφάνεια να βγει σχεδόν τέλεια. "Σχεδόν" γιατί κάποια κενά σε λίγα σημεία δεν τα απέφυγα, αλλά σε γενικές γραμμές βγήκε καλό.

Αν έχετε απορίες, μετά χαράς να σας πω ό,τι θέλετε.

:)

Last edited: