Diy μετρητικό μικρόφωνο

• Αγαπητοί φίλοι

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub για το 2025

Την Κυριακή, 16/3/2025 και ώρα 13:30 στο εστιατόριο  "Το Ψαρονέφρι" θα πραγματοποιήσουμε την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας μας για το 2025.

Το εστιατόριο βρίσκεται στο Μαρούσι, Πέλικα 64, Τηλ.: 210 2824531

Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας δούμε από κοντά.

Objerver

Established Member
1 November 2009
109
'Αλιμος
Θέλω να φτιάξω ένα μετρητικό μικρόφωνο το οποίο θα χρησιμοποιήσω για μετρήσεις Digital Room Correction στο σύστημά μου.

Ο λόγος είναι διότι δεν θέλω να δώσω 70 ευρώ (για πχ ECM 8000) για κάτι που θα χρησιμοποιήσω για μία φορά και μετά θα μου μείνει.

Θα συνδυαστεί με audio Interdace (Focusrite Scarlet) preamps με phantom power.

Εχω δεί κάποια άρθρα στο Internet αλλά θα ήθελα να ξέρω αν κάποιο μέλος έχει προσωπική εμπειρεία.

Επίσης αν έχει αγοράσει κανείς, από που και πόσο τα υλικά.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθεια.

exp4nder

Banned
18 January 2009
1,390
Αθήνα
Re: Diy μετρητικό μικρόφωνο (Help needed)

Kαι γιατί να μην δανειστείς από κάποιον μια φορά για τη δουλειά σου και να του το επιστρέψεις? Εγώ στο δίνω πάντως, καλιμπραρισμένο ecm8000...αν θες μου λες....

kontr

AVClub Addicted Member
31 August 2008
1,889
Μελισσια

με μια απλή πυκνωτική κάψα θα κάνεις τη δουλειά σου.
Απλα θα πρέπει να την βάλεις δίπλα σε ενα κανονικό για να δεις τι κάνει και να ξέρεις ή και να την καλιμπράρεις.

Objerver

Established Member
1 November 2009
109
'Αλιμος

Kαι γιατί να μην δανειστείς από κάποιον μια φορά για τη δουλειά σου και να του το επιστρέψεις? Εγώ στο δίνω πάντως, καλιμπραρισμένο ecm8000...αν θες μου λες....

Σε ευχαριστώ ιδιαιτέρως για την προσφορά.
Θά πάρω την κάψα να "στήσω" πρώτα το σύστημα δοκιμαστικά για να είναι έτοιμο και αργότερα θα σου ζητήσω για λίγο το μικρόφωνο ώστε να μην στο καθυστερήσω.

Objerver

Established Member
1 November 2009
109
'Αλιμος

to kontr:

Οποιαδήπτε?
Δηλαδή πχ μπαίνω στον Μπέσκα και ζητάω μια πυκνωτική κάψα? Μήπως έχεις στο νου κάποια συγκεκριμένη?

zakman35

Senior Member
4 May 2010
583
Αθήνα, Ελλάδα
Απάντηση: Diy μετρητικό μικρόφωνο (Help needed)

Εγώ χρησιμοποιώ την Panasonic WM-61A η οποία στοιχίζει 3-5 euro και μπορεί να λειτουργήσει απευθείας με την κάρτα του υπολογιστή μας, αρκεί αυτή να μην έχει πολύ θόρυβο.

προσφέρει αξιόπιστες μετρήσεις και χρησιμοποιείται από πολλούς με επιτυχία, μάλιστα υπάρχει και ένα γενικό calibration file που είναι δωρεάν.

Το πώς θα συναρμολογήσετε την κάψουλα θα το βρείτε εδώ και εδώ

Την αγοράζουμε ή από το ebay ή από εδώ.

28 June 2006
2,941

Αν το phantom δεν απενεργοποιείται,μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτόν:
http://sound.westhost.com/project93.htm

Τον έχω εδώ και χρόνια (αυτόν με τα bc, όχι τα ολοκληρωμένα) σε μικρό κουτάκι ακριβώς πίσω από το στέλεχος (σωλήνα) που φιλοξενεί την κάψα. Βγάζει και έξοδο balanced, για να μπορείς να τραβάς άφοβα όσα μέτρα καλώδιο θέλεις μέχρι την κάρτα ή τον προ που δίνει στην κάρτα (έχω δοκιμάσει μέχρι 15).
Ο δικός μου προ είναι ιδιοκατασκευή βέβαια, όπως και το τροφοδοτικάκι για το phantom. Δεν νομίζω όμως ότι και ο οποιοσδήποτε έτοιμος έχει διαφορετικές απαιτήσεις που δεν τις καλύπτει το κυκλωματάκι.

Ένα behringer ecm8000 που έπεσε στα χέρια μου μετρούσε πανομοιότυπα από τους 50 και πανω με το δικό με την κάψα..

zakman35

Senior Member
4 May 2010
583
Αθήνα, Ελλάδα

Ένας εύκολος τρόπος για να φτιάξεις το μικρόφωνο είναι ο παρακάτω,

Χρειαζόμαστε:
  1. ένα το πλαστικό κάλυμμα από βελόνα σύριγγας.
  2. ένα στυλό από τα καταστήματα Χόντος (αυτά τα μπικ τα διαφημιστικά που σου δίνουν στο ταμείο).

• Κόβουμε με ένα πριονάκι την κλειστή πλευρά από το πλαστικό κάλυμμα της βελόνας ώστε να δημιουργήσουμε τρύπα, από εκεί θα περάσει το καλώδιο.
  • Από την άλλη πλευρά του πλαστικού την ανοιχτή, εφαρμόζει σαν γάντι η κάψα της Panasonic, οπότε δεν κάνουμε κάτι εκεί.

• Κολλάμε τα καλώδια στην κάψα (όχι ακόμα το βίσμα) και τα περνάμε μέσα από το πλαστικό.

Τώρα επειδή αυτό το πλαστικό είναι μικρό σε μήκος και δεν θα μπορείς να το σταθεροποιήσεις πάνω στον τρίποδο, χρειαζόμαστε να το επεκτήνουμε.

Οπότε παίρνουμε τον στυλό από τον Χόντο, που είναι στρογγυλό, αφαιρούμε την μύτη και την τάπα που έχει πίσω.

Τώρα παίρνουμε το πλαστικό καπάκι από την βελόνα που έχουμε είδη περάσει την κάψα με το καλώδιο και όλα μαζί τα περνάμε μέσα από το στυλό.

Μόλις περάσεις το καλώδιο μέσα από το στυλό, κολλάς και το βύσμα σου και είσαι κομπλέ.

my mic.jpg

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,052

Εγώ χρησιμοποιώ την Panasonic WM-61A η οποία στοιχίζει 3-5 euro και μπορεί να λειτουργήσει απευθείας με την κάρτα του υπολογιστή μας, αρκεί αυτή να μην έχει πολύ θόρυβο.
προσφέρει αξιόπιστες μετρήσεις και χρησιμοποιείται από πολλούς με επιτυχία, μάλιστα υπάρχει και ένα γενικό calibration file που είναι δωρεάν.
Το πώς θα συναρμολογήσετε την κάψουλα θα το βρείτε εδώ και εδώ

Την αγοράζουμε ή από το ebay ή από εδώ.

Αν το phantom δεν απενεργοποιείται,μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτόν:
http://sound.westhost.com/project93.htm
...
Ένα behringer ecm8000 που έπεσε στα χέρια μου μετρούσε πανομοιότυπα από τους 50 και πανω με το δικό με την κάψα..

Δεδομένου ότι θα χρησιμοποιηθεί μέσω ARTA και πάνω σε emu0404 usb 2.0 που έχει ρυθμιστικό προενίσχυσης μικροφώνου, είναι αναγκαίο το κυκλωματάκι αντίστασης και πυκνωτή που παρουσιάζεται στο ένα εκ των δύο συνδέσμων του μέλους zakman? Στον άλλο σύνδεσμο δεν προτείνεται κανένα εξάρτημα μέχρι το βύσμα του.
Επίσης σε όσους χρησιμοποιούν το ARTA, στο μενού του calibration έχει και βαθμονόμηση μικροφώνου, είναι επαρκής η διαδικασία, δηλ. μας καλύπτει με μια κάψα της Panasonic.

Κώστα, σε σχέση με το behringer κάτω από τους 50 πως συμπεριφερόταν η κάψα της Panasonic και επειδή είμαι σίγουρος ότι το είχες πάνω σε emu0404 είχες χρησιμοποιήσει το κύκλωμα που προτείνεται;

zakman35

Senior Member
4 May 2010
583
Αθήνα, Ελλάδα

Δεν ξέρω για το ARTA, αλλά στο REW και HolmImpulse που χρησιμοποιώ, υπάρχει δυνατότητα να κάνεις import το calibration file του μικροφώνου.

Το generic calibration file του Panasonic θα το βρείτε εδώ post 9.

Objerver

Established Member
1 November 2009
109
'Αλιμος
Re: Απάντηση: Diy μετρητικό μικρόφωνο (Help needed)

To: Zakman35

Καλοοοο!!!

Σε ευχαριστώ πολύ για το tutorial

28 June 2006
2,941

Δεδομένου ότι θα χρησιμοποιηθεί μέσω ARTA και πάνω σε emu0404 usb 2.0 που έχει ρυθμιστικό προενίσχυσης μικροφώνου, είναι αναγκαίο το κυκλωματάκι αντίστασης και πυκνωτή που παρουσιάζεται στο ένα εκ των δύο συνδέσμων του μέλους zakman? Στον άλλο σύνδεσμο δεν προτείνεται κανένα εξάρτημα μέχρι το βύσμα του.
Επίσης σε όσους χρησιμοποιούν το ARTA, στο μενού του calibration έχει και βαθμονόμηση μικροφώνου, είναι επαρκής η διαδικασία, δηλ. μας καλύπτει με μια κάψα της Panasonic.

Κώστα, σε σχέση με το behringer κάτω από τους 50 πως συμπεριφερόταν η κάψα της Panasonic και επειδή είμαι σίγουρος ότι το είχες πάνω σε emu0404 είχες χρησιμοποιήσει το κύκλωμα που προτείνεται;

Να σου πώ την αλήθεια,ναι και κάτω από τους 50 ίδια ήταν,αλλά:
1) Το ηχείομε το οποίο "έπαιζα" για ένα μεγάλο διάστημα,έπεφτε κάτω από τους 50 ..στο γκρεμό. Η στάθμη δηλαδή μειωνόταν πολύ απότομα,στους 30 ήταν πολύ κάτω.
Λόγω της χαμηλής στάθμης,έχω επιφυλάξεις για τους 40 και κάτω. Εκεί γύρω στους 20 το ARTA κάνει διάφορα περίεργα έτσι κι αλλιώς (δείχνει π.χ περίεργα υψηλές στάθμες,σαν συντονισμούς)
Οι πυκνωτικές κάψες θέλουν τάση. Αν δεν την παρέχει η είσοδος του προ - όπως συμβαίνει π.χ στο κύκλωμα που χρησιμοποιώ εγώ, τότε ναι, η αντίσταση και ο πυκνωτής είναι απαραίτητα.
Βέβαια εσύ μπορείς να κάνεις την αντίσταση 10 K και να ανοίξεις το phantom. Χωρίς μπαταρία και πυκνωτή (έχει ο προ). Έτσι βέβαια θα δουλεύει μόνο με προενισχυτές που έχουν phantom.