Diy μετρητικό μικρόφωνο

Απάντηση: Diy μετρητικό μικρόφωνο (Help needed)

Έχω καλιμπραρισμένα δύο μέ τά files τους απέναντι σέ Bruel & Kjaer. Δώστο μου νά στό χαρακτηρίσω.

Ευχαριστώ Νίκο για την προθυμία.
Να το μαζέψω και θα επικοινωνήσω μαζί σου.

Σκέφτομαι να κάνω και την μετατροπή στην κάψα αλά linkwitz αλλά με μπερδεύει στη συνδεσμολογία.
Στο σχηματικό που έχω ανεβάσει η απόληξη της R2 & C1 θα πήγαιναν στο D της κάψας, ενώ το μέρος της γείωσης του κυκλώματος στο S που ενώνεται με το G (βλέπε αριστερό σχέδιο στο παρακάτω σχήμα).
Στο mod του linkwitz, κόβεται η ένωση μεταξύ S & G και ενώνεται το D & G. Αυτό σημαίνει ότι στο δικό μου σχηματικό η απόληξη της R2 & C1 θα πάνε τώρα στο D & G και το τμήμα της γείωσης στο S της κάψας?

electret-wm61a-standard-vs-sourcefollower.JPG

Μήν τό κάνεις, μαζεύει βόμβο. Δέν θά τό δουλέψεις σέ τέτοια SPL πού παίζει ρόλο ή παραμόρφωση τού Jfet.

Εγώ το έχω κάνει, αλλά ο Salas έχει δίκιο,δεν χρειάζεται. Παραπάνω θόρυβο σε σχέση με το απείραχτο δε διαπίστωσα - στο απείραχτο βέβαια είχα ένα στάδιο προενίσχυσης λιγότερο,μιας και έχει κέρδος.

Είναι χωμένο στήν άκρη μεταλλικού ραβδιού πού τό ακουμπάει τό περίβλημα χωρίς μονωτικό; Σε πλαστικό καλάμι αρπάζει μέ τό μόντ. Τό έχω γυρίσει σέ κανονικό σέ ένα φίλο γιά αυτό τό λόγο. Καί καθάρισε 20-30dB αρμονικό θόρυβο.

Σκέφτομαι να κάνω και την μετατροπή στην κάψα αλά linkwitz αλλά με μπερδεύει στη συνδεσμολογία.

Βασικά αυτές είναι οί συνδεσμολογίες. Γίνεται ακόλουθος πηγής καί χάνει όλο τό gain.

Attachments

• 2wirelinkwitz.gif
    2wirelinkwitz.gif
    5.2 KB · Views: 107
  • 3wirelinkwitz.gif
    3wirelinkwitz.gif
    5.2 KB · Views: 107
Re: Diy μετρητικό μικρόφωνο (Help needed)

Έδωσα το δικό μου σε φίλο μουσικό οποίος έφτιαξε και ένα με το mod.
Χρησιμοποίησε το δικό μου για ηχογράφηση κιθάρας και το modded για drums (λόγω χαμηλότερης ευαισθησίας).
Είναι απίστευτο το τι ποιότητα ηχογράφησης μπορεί να πετύχει κανείς με κόστος 7 € μαζί με τα υλικά (μου έδωσε δείγματα).

Εγώ έκανα για λόγους πειραματισμού room correction με DRC, cooledit pro, aurora και foobar convolver plugin , μέσω της focusrite, έχοντας πλήρη επίγνωση όλων των παραδοχών περί ατελούς «καλιμπραρίσματος» όλων των επιμέρους στοιχείων αναπαραγωγής και ηχογράφησης.

Γενικά το αποτέλεσμα είχε δραματικές επιπτώσεις στον ήχο.

Στα θετικά:
- Η χαμηλή περιοχή καθάρισε αισθητά και ακούγονται όλα τα όργανα πεντακάθαρα.
- Η μεσο-υψηλή περιοχή που ήταν κάπως προβολική πήγε προς τα «πίσω» και εναρμονίστηκε με το υπόλοιπο φάσμα.
- Γενικά ο ήχος έγινε πιο ξεκούραστος και μπορώ να ακούσω πολύ ώρα χωρίς κόπωση.
Στα αρνητικά:
- Χάθηκαν τα στοιχεία «εντυπωσιασμού» όπως πχ η «ατάκα» η αλλιώς έχω την εντύπωση οτι το σύστημα έγινε λιγότερο «δυναμικό».
- Στην γυναίκα μου (η αλλιώς αντικειμενικός παρατηρητής) δεν αρέσει το DRC! :smash:
- Δεν μπορώ να αποφασίσω αν τελικά μου αρέσει αυτό που έγινε στον ήχο. Σε άλλα μουσικά κομμάτια ναι και σε άλλα όχι.

Αυτά....

Στή μόντα θέλει πολύ προσοχή νά μήν θερμανθεί καί καεί, ή ύπουλα νά χαλάσει τό αεροστεγές καί νά ψαχνόμαστε μετά πού είναι τά μπάσα. Πρίμα παίρνει από τήν περίθλαση στό χείλος μέ ότι τό περιβάλλουμε κατασκευστικά. Εκεί θέλει έλεγχο απαραίτητα γιά καλιμπράρισμα άν μετρητικός ό σκοπός.

Σε ευχαριστώ για τα hints n tips.
Το δικό μου είναι χωρίς το mod οπότε κατά πάσα πιθανότητα τη γλίτωσε απ'τη θερμική καταπόνηση...
Τώρα όσον αφορά το calibration το μόνο που έχω είναι αυτό το file που βρήκε ο φίλος zakman35 πιο πάνω...
Δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω κάτι παραπάνω στο θέμα αυτό, με τα μέσα που διαθέτω. Ισως στο μέλλον...

Γενικά το αποτέλεσμα είχε δραματικές επιπτώσεις στον ήχο.
Στα θετικά:
- Η χαμηλή περιοχή καθάρισε αισθητά και ακούγονται όλα τα όργανα πεντακάθαρα.
- Η μεσο-υψηλή περιοχή που ήταν κάπως προβολική πήγε προς τα «πίσω» και εναρμονίστηκε με το υπόλοιπο φάσμα.
- Γενικά ο ήχος έγινε πιο ξεκούραστος και μπορώ να ακούσω πολύ ώρα χωρίς κόπωση.
Στα αρνητικά:
- Χάθηκαν τα στοιχεία «εντυπωσιασμού» όπως πχ η «ατάκα» η αλλιώς έχω την εντύπωση οτι το σύστημα έγινε λιγότερο «δυναμικό».
- Στην γυναίκα μου (η αλλιώς αντικειμενικός παρατηρητής) δεν αρέσει το DRC! :smash:
- Δεν μπορώ να αποφασίσω αν τελικά μου αρέσει αυτό που έγινε στον ήχο. Σε άλλα μουσικά κομμάτια ναι και σε άλλα όχι.
Αυτά....

Food for thought...
Γενικά, να έχεις υπόψη σου πως το eq μπορεί να βοηθήσει κυρίως όταν εφαρμόζεται σε περιοχή ελάχιστης φάσης. Συχνά, αυτό υφίσταται κυρίως σε χαμηλές συχνότητες και γι αυτό έκανε και σε εσένα! Ενα απλό παράδειγμα που καθιστά μια περιοχή απόκρισης, μη ελάχιστης φάσης, είναι οι ανακλάσεις. Αν ας πούμε μια ανάκλαση έχει το ίδιο μέγεθος με το άμεσο σήμα, τότε θα υπάρχουν κατά συγκεκριμένα διαστήματα συχνότητες στις οποίες το ανακλόμενο σήμα είναι 180 μοίρες εκτός φάσης σε σχέση με το άμεσο. Όταν λοιπόν ο άμεσος αυτός ήχος και η ανάκλασή του συναντώνται, το αποτέλεσμα είναι πλήρης ακύρωση, 0, σε αυτές τις συχνότητες. Το 0 αυτό δεν μπορείς να το επαναφέρεις στο μέγεθος του αρχικού σήματος με κανένα τρόπο μέσω eq, αφού το eq επηρεάζει και το άμεσο και το ανακλόμενο σήμα εξίσου, συνεπώς το αποτέλεσμα θα συνεχίσει να είναι 0.
Γι αυτό καλό είναι τα προγράμματα μέτρησης που χρησιμοποιείς να αναπαριστούν και τη φάση, group delay κλπ για να ξέρεις που μπορείς να χρησιμοποιήσεις eq με επιτυχία...κι όχι απλά να πηγαίνεις και να ανεβάζεις κοιλιές ή να κατεβάζεις κορυφές όπου υπάρχουν...
Υπάρχουν βέβαια και αρκετά ακριβά μηχανάκια που επιτελούν real time correction στο χώρο και το χρόνο και λύνουν αυτά τα προβλήματα...αλλιώς πρέπει να το κάνει κάποιος που ξέρει πολύ καλά τί κάνει...
Τέλος, η ψηφιακή ισοστάθμιση δεν διορθώνει το χώρο ακρόασης στο σύνολό του, αλλά μόνο την απόκριση σε μία αυστηρά προκαθορισμένη θέση εντός αυτού, ενώ αλλού μάλλον χειροτερεύει...κάτι που ίσως είναι η αιτία που η γυναίκα σου -που ενδεχομένως άκουγε από αλλού- το βίωσε εντελώς διαφορετικά και προς το χειρότερο, έτσι συμβαίνει!

Υ.Γ. Ό αρμονικός θόρυβος είχε παρατηρηθεί στή δύο καλωδίων floating συνδεσμολογία ακόλουθου πηγής.

Αλέξανδρε, αυτά που γράφεις είναι αποτέλεσμα πολλών ωρών ενασχόλησης και ίσως θα πρέπει να το αναπτύξουμε σε άλλο νήμα (κάπου θυμάμαι ότι είχαμε ξεκινήσει κάπου μια κουβέντα, μέτρησης ηχείων και χώρου, πρέπει να τη συνεχίσουμε με παραδείγματα από πραγματικές μετρήσεις). Θα σε πάρω τηλέφωνο για τα σχετικά.

Πολλές πληροφορίες γράφτηκαν, θα σταθώ στην πρότασή σου Νίκο που μου προτείνεις να μην εφαρμόσω την τροποποίηση linkwitz.

Έχουμε κάποια παρατήρηση για το κύκλωμα που έχω παραθέσει; Υπόψη θα το υλοποιήσω με BC550/560 (άσχετο που γράφει BC337).
Το ξαναβάζω, οι θέσεις της διόδου και των R10,11 θα μείνουν κενές, έτσι ώστε μελλοντικά εάν χρειαστεί να μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί και σε phantom τάση. Στην παρούσα φάση θα τροφοδοτηθεί αποκλειστικά με 9V μπαταρία.
Ο λόγος είναι ότι βλέποντας από την τεκμηρίωση του ARTA, πιθανές συνδέσεις με την emu, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου ο ένας κλάδος εισόδου είναι η καταγραφή του μικροφώνου και ο άλλος κλάδος εισόδου πέρνει τιμές είτε απευθείας από την έξοδο της emu είτε απευθείας από την έξοδο τάσης (μέσω attenuator) της συσκευής ελέγχου - οπότε δεν θέλω να μπλέξω τη phantom τάση με το attenuator to οποίο διαθέτω.
Το κύκλωμα που παραθέτω ήδη το έχω σχεδιάσει στο eagle, δεν έχω φτιάξει πλακέτα ακόμη, θέλω πρώτα να καταλήξω μέσα σε τι θα το βάλω και αναλόγως του σχήματος ίσως τροποποιήσω τις διαστάσεις του pcb. Αυτή τη στιγμή βλέπω ότι μου βγαίνει 2,5 Χ 8 εκ.

Attachments

• mic.jpg
    mic.jpg
    32.4 KB · Views: 156

Food for thought...
Γενικά, να έχεις υπόψη σου πως το eq μπορεί να βοηθήσει κυρίως όταν εφαρμόζεται σε περιοχή ελάχιστης φάσης. Συχνά, αυτό υφίσταται κυρίως σε χαμηλές συχνότητες και γι αυτό έκανε και σε εσένα! Ενα απλό παράδειγμα που καθιστά μια περιοχή απόκρισης, μη ελάχιστης φάσης, είναι οι ανακλάσεις. Αν ας πούμε μια ανάκλαση έχει το ίδιο μέγεθος με το άμεσο σήμα, τότε θα υπάρχουν κατά συγκεκριμένα διαστήματα συχνότητες στις οποίες το ανακλόμενο σήμα είναι 180 μοίρες εκτός φάσης σε σχέση με το άμεσο. Όταν λοιπόν ο άμεσος αυτός ήχος και η ανάκλασή του συναντώνται, το αποτέλεσμα είναι πλήρης ακύρωση, 0, σε αυτές τις συχνότητες. Το 0 αυτό δεν μπορείς να το επαναφέρεις στο μέγεθος του αρχικού σήματος με κανένα τρόπο μέσω eq, αφού το eq επηρεάζει και το άμεσο και το ανακλόμενο σήμα εξίσου, συνεπώς το αποτέλεσμα θα συνεχίσει να είναι 0.
Γι αυτό καλό είναι τα προγράμματα μέτρησης που χρησιμοποιείς να αναπαριστούν και τη φάση, group delay κλπ για να ξέρεις που μπορείς να χρησιμοποιήσεις eq με επιτυχία...κι όχι απλά να πηγαίνεις και να ανεβάζεις κοιλιές ή να κατεβάζεις κορυφές όπου υπάρχουν...
Υπάρχουν βέβαια και αρκετά ακριβά μηχανάκια που επιτελούν real time correction στο χώρο και το χρόνο και λύνουν αυτά τα προβλήματα...αλλιώς πρέπει να το κάνει κάποιος που ξέρει πολύ καλά τί κάνει...
Τέλος, η ψηφιακή ισοστάθμιση δεν διορθώνει το χώρο ακρόασης στο σύνολό του, αλλά μόνο την απόκριση σε μία αυστηρά προκαθορισμένη θέση εντός αυτού, ενώ αλλού μάλλον χειροτερεύει...κάτι που ίσως είναι η αιτία που η γυναίκα σου -που ενδεχομένως άκουγε από αλλού- το βίωσε εντελώς διαφορετικά και προς το χειρότερο, έτσι συμβαίνει!

Ευχαριστώ. Θα το ψάξω περισσότερο...

O Αλέξανδρος έχει απόλυτο δίκιο, όσες φορές δοκίμασα manual φίλτρα (κατεβάζοντας κορυφές και ανεβάζοντας κοιλιές) το αποτέλεσμα ήταν όπως ακριβώς το περιγράφει ο Objerver "lifeless", αντίθετα όταν έβαζα το REW να φτιάχνει αυτόματα τα φίλτρα (λαμβάνει υπ' όψιν του και τις φάσεις), τότε το αποτέλεσμα ήταν σαφώς καλύτερο.

Re: Απάντηση: Diy μετρητικό μικρόφωνο (Help needed)

O Αλέξανδρος έχει απόλυτο δίκιο, όσες φορές δοκίμασα manual φίλτρα (κατεβάζοντας κορυφές και ανεβάζοντας κοιλιές) το αποτέλεσμα ήταν όπως ακριβώς το περιγράφει ο Objerver "lifeless", αντίθετα όταν έβαζα το REW να φτιάχνει αυτόματα τα φίλτρα (λαμβάνει υπ' όψιν του και τις φάσεις), τότε το αποτέλεσμα ήταν σαφώς καλύτερο.

Let's "REW" λοιπόν!!!
(Αντε πάλι διάβασμα......)

Μπορώ να βρω στην Αθήνα (Φανό ίσως) φεριτάκια που να μπαίνουν στο ένα άκρο μιας αντίστασης, όπως έχει υλοποιηθεί στο δεξιό μέρος της παρακάτω φώτο;

p93-pic.jpg

Η πλακέτα έχει υλοποιηθεί, όλα τα εξαρτήματα έχουν μπει επάνω και από το συρτάρι μου δεν μπορώ να βρω τίποτα κανένα τόσο μικρό φεριτάκι.
Το μόνο εναλλακτικό είναι μικρά φεριτάκια σαν αντιστάσεις, σκέφτομαι μήπως είναι το ίδιο να βάλω εν σειρά το καθένα στην έξοδο της τελευταίας αντίστασης και το άλλο άκρο του φεριτάκι να πάει στο αντίστοιχο πόδι του xlr.
Γνώμες;

Γιά ΕΜΙ είναι τά φεριτάκια. Άμα δέν αρπάζει κάτι εκεί πού θά τό δουλεύεις, μήν προβληματίζεσαι ακόμα.

Ναι Νίκο για προστασία από ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές είναι, αλλά το φτιάχνω που το φτιάχνω και για να μη τρέχω να βρω τα συγκεκριμένα που μπαίνουν ως δακτυλίδι στην αντίσταση, ρωτάω είναι το ίδιο να βάλω φεριτάκι εν σειρά (δεν έχω τις προδιαγραφές του, αλλά είναι σε μέγεθος σαν μια αντίσταση του 1/2 watt - τα είχα βγάλει από κύκλωμα που είχε βγει σε αχρηστία).

Περίπου αυτό το μέγεθος

ferrite_bead.jpg