Diy μετρητικό μικρόφωνο

Απάντηση: Diy μετρητικό μικρόφωνο (Help needed)

Κώστα,
Θέτω στα υπόψη ότι η εμπειρία μου στο θέμα "ηχείο" είναι μηδαμινή και με αυτή την "προίκα" γνώσεων θα γράψω.

Η ακύρωση στα 35Hz, δεν ξέρω σε τι οφείλεται ή εάν είναι συνέπεια της θέσης που είχαμε βάλει το μικρόφωνο. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω όταν μετράμε ένα ηχείο (mono) - δεν αναφέρομαι στα μεγάφωνα όπου πρέπει να απομονώσουμε τους διάφορους κλάδους από το κροσόβερ - που θα πρέπει να τοποθετείται το μικρόφωνο.
Άλλωστε η μέτρηση που φαίνεται παρακάτω, δεν πάρθηκε με γνώμονα τη μέτρηση απόλυτου FR, αλλά ήταν μια τυχαία θέση κοντά στο ηχείο με σκοπό να πάρουμε αρκετά dB (συγκεκριμένα τα +94dB) έτσι ώστε να σταθμίσουμε τη στάθμη (SPL). Στο ίδιο σημείο πήραμε και ένα FR μόνο και μόνο για να έχουμε μία καμπύλη αναφοράς και όχι για να μετρήσουμε σωστά το ηχείο.
Η καμπύλη αυτή είναι χωρίς καμία ομαλοποίηση (smoothing).

Εάν τώρα ο Νίκος, μας πει ότι το επιλεγμένο σημείο είναι το σημείο που συνήθως χρησιμοποποιείται για τη μέτρηση (mono) του ηχείου, θα μας απαντήσει.
Παραθέτω τη συνολική καμπύλη για να καταλαβαίνουν και οι αναγνώστες στο τι αναφερόμαστε.

attachment.php


Τώρα για το ίδιο ηχείο το Stereophile, έχει κάνει εκτενή αναφορά και μετρήσεις, όπου η συνολική καμπύλη, σύμφωνα με τις τυποποιήσεις μέτρησης είναι η παρακάτω (μου δίνει την εντύπωση ότι έχει εφαρμοστεί κάποιου είδους ομαλοποίηση):
306MA6fig3.jpg


Προσωπικά, πάντα λαμβάνω τη θεωρία υπόψη και θέλω να μαθαίνω το πως και το γιατί, αλλά με ενδιαφέρει πρωτίστως να το παρατηρήσω και στην πράξη, στην εφαρμογή.
Βασική μου μέριμνα είναι όχι να δω τι κάνει το ηχείο, αλλά σε πρώτη φάση τι λαμβάνουν τα αυτιά μου (μετρητικά) στο σημείο που ακούω.

Ακούω σε ένα σχήμα, καθόλου ιδεατό. Τα κέντρα των δύο ηχείων απέχουν μεταξύ τους 1,80μ με όχι ισαπέχουσες αποστάσεις από τους πλαινούς τοίχους, είναι μετατοπισμένα προς τα αριστερά του δωματίου. Η θέση ακρόασης αντί του ιδεατού 2μ είναι περίπου 3,1-3,2μ. (μέτρηση στο ύψος του τριγώνου)

Σε αυτό το τρίγωνο και εάν έχω μετρήσει σωστά με το ARTA, χωρίς τις γρίλιες των ηχείων και με όλες τις οπές του bass reflex ανοιχτές, έχοντας εφαρμόσει ομαλοποίηση 1/3 οκτάβας, μέτρησα την παρακάτω καμπύλη. Εδώ τουλάχιστον δεν φαίνεται ότι υπάρχει ακύρωση στα 35Hz.

Μανόλης

Βρε μια χαρά είναι η μεθοδολογία, ρώτησα γιατί έμοιαζε γι αυτό ακριβώς που είναι: ακύρωση από το χώρο.
Και για να μην παρεξηγηθώ για τις μετρήσεις σε εσωτερικό χώρο. Όλοι τις κάνουμε, για να δούμε περίπου τι ακούμε. Και μάλιστα όπως εσύ, με 1/3 οκτάβα, για να φανεί η γενική εικόνα, χωρίς το σύνηθες ζιγκ-ζαγκ των πολλών db από μια συχνότητα και κάτω.
Με το ότι πρέπει να μετράμε τουλάχιστον τα χαμηλά κάπου έξω, εννοώ ότι μόνο έχουμε εικόνα για το τι πραγματικά κάνει η κατασκευή χαμηλά.
Με εκείνο το παίρνω 3,4,5 μετρήσεις σε διάφορες θέσεις σε μια χ ακτίνα έχω θέμα: Είναι μια προσπάθεια να προσεγγίσουμε την πραγματικότητα, αλλά με πολλές τυχαίες μεταβλητές.
 
Απάντηση: Diy μετρητικό μικρόφωνο (Help needed)

"Επίσης, ως συντονιστής γράψε μου ποια είναι η καλύτερη κατηγορία να ανοίξουμε μία σχετική συζήτηση με το θέμα της διαδικασίας μέτρησης χώρου - για να μη κάνουμε μαντάρα ετούτο το νήμα"

Μανόλη καλά είναι κι εδώ, σχετικότατο, να το δουμε λίγο το ΣΚ μήπως και το χωρίζαμε σε 2: Μικρόφωνα-calibration "σκέτο" και διαδικασία μετρήσεων/EQ του χώρου σε ένα άλλο νήμα.
 
Απάντηση: Diy μετρητικό μικρόφωνο (Help needed)

Δύο τελευταιές οκτάβες είχα γράψει. Δηλαδή χοντρικά 5Κ-20Κ. Άρα πρίμα καί brilliance, δέν ανέφερα μπάσα καί μεσαίες. Δέν είναι μόνο τά dB υπάρχει καί αλλαγή στό σχήμα τής ανόδου.

Μωρέ καλά το είχες γράψει εσύ,εγώ δεν το είδα. Άλλα αντί άλλων.. Γεράματα
 
Απάντηση: Diy μετρητικό μικρόφωνο (Help needed)

Μη μιλάτε για γεράματα, μας βλέπουν και μας λένε "μια χαρά κρατιέσαι", έλα όμως που το σώμα εκεί που το χρειάζεσαι σου δείχνει την πραγματική του κατάσταση!

Κώστα, θα περιμένω να δω το πως θα το αποφασίσετε και αναλόγως θα δημοσιεύσω.

Ευχαριστώ για την αποδοχή της κατασκευής...
 
Απάντηση: Diy μετρητικό μικρόφωνο (Help needed)

Μπράβο στο Μανόλη και στον Salas για τη βοήθεια και το ενδιαφέρον που δείχνουν για το θέμα των μετρήσεων. Δυστυχώς προσωπικές δυσκολίες δεν μου επιτρέπουν την συχνή συμμετοχή στις συζητήσεις σας.
Στο θέμα μας τώρα (χωρίς να θεωρώ πως έχω αξιόλογη εμπειρία στις μετρήσεις των ηχείων και χώρων), νομίζω πως η βασική παράμετρος για τις αλλοιώσεις από τις περιθλάσεις είναι το μέγεθος - διάμετρος της κάψας. Όσο μικρότερη διάμετρος τόσο καλύτερα για τις υψηλές συχνότητες.

Και αυτό όμως δεν είναι απόλυτο, π.χ μπορείτε να δείτε πως η Brüel&Kjær χρησιμοποιεί μεγέθη ½ - ¼ της ίντσας (~ 12 – 3 mm) για συχνότητες που υπερβαίνουν τα 20ΚHz.
http://www.bksv.com/Products/transd...nes/microphone-preamplifier-combinations.aspx

Αν προσέξετε όλα τα μικρόφωνα (εκτός των laboratory standard) έχουν πρόσθετο προστατευτικό κάλυμμα, που σύμφωνα με τον κατασκευαστή έχει ληφθεί υπ’ όψη στο σχεδιασμό και έχει αντισταθμιστεί (δεν αναφέρει το τρόπο, αλλά το ότι συνδυάζονται με το δικό τους προενισχυτή, μας λέει κάτι). Ακόμα και τα laboratory standard μικρόφωνα, δεν έχουν ομαλή περιφέρεια αλλά μάλλον απότομα τελειώματα και με εσοχή (για ειδικούς λόγους προσαρμογής σε θαλάμους πιστοποίησης).

Νομίζω πως οι περιθλάσεις δεν αντιμετωπίζονται μόνο με την διαμόρφωση του πρόσθιου τμήματος του μικρόφωνου. Σίγουρα βοηθούν, όμως το καλύτερο είναι να υπάρχει προστασία της κάψας με ένα ηχοδιαπερατό κάλυμμα, το οποίο εκτός της μακροβιότητας προσφέρει και μια μείωση στις υψηλές συχνότητες, που ακυρώνει μερικώς την ανύψωση που παρατηρείται λόγω των περιθλάσεων. Από εκεί και πέρα λαμβάνοντας υπ’ όψη την ύπαρξη του καλύμματος, μπορούν να γίνουν ευκολότερα ρυθμίσεις ακριβείας με αντισταθμίσεις, είτε σε επίπεδο hardware (π.χ στο προενισχυτή που συνοδεύει το μικρόφωνο), είτε σε επίπεδο software αν πρόκειται για χρήση σε συσκευή με επεξεργαστή ή σε Η/Υ (που είναι και η περίπτωσή μας, κάνοντας cross calibration με ένα άλλο μικρόφωνο αναφοράς).

Φυσικά δεν πρέπει να παραλείπουμε το πόσο προσεκτικά πρέπει να προσανατολιστεί το μικρόφωνο, δεδομένης της έντονα κατευθυντικής πορείας των υψηλών συχνοτήτων.
Οι χαμηλές συχνότητες είναι ένα άλλο θέμα που αφορά τη χρήση μικροφώνων free filed είτε σε ανηχοικό θάλαμο, είτε σε ελεύθερο χώρο με ανύψωση από το έδαφος ηχείου και μικρόφωνου (τόσο ψηλότερα όσο χαμηλότερη συχνότητα θέλουμε να μετρήσουμε), είτε τέλος με απόπειρες gating σε κοντινή απόσταση και με κατάλληλη αντιστάθμιση, αλλά με μεγάλα περιθώρια σφάλματος και αναγκαίους συμβιβασμούς. Στις μεσαίες συχνότητες νομίζω πως οι τεχνικές gating είναι απολύτως επαρκείς.

Υ.Γ Τα ανωτέρω αποτελούν προσωπικό προβληματισμό και παρατήρηση και όχι θέσφατο.
 
Απάντηση: Diy μετρητικό μικρόφωνο (Help needed)

Τι εταιρία και αυτή η Bruel & Kj(ae)r, Ντίνο έτσι; Διαμάντι!

Είχα καιρό να σε ακούσω και χάρηκα. Για ρίξε κάποια ιδέα τι είδους ηχοπερατό κάλυμμα θα μπορούσαμε να έχουμε, έτσι ώστε να προστατεύει αλλλά και να ωφελεί;

Η Panasonic κάψα έχει διάμετρο 6mm και μπροστά όπως όλες οι κάψες έχει το γνωστό μαύρο ηχοδιαπερατό κάλυμα, σαν τσόχα ένα πράμα.

Επειδή αναφερόμαστε σε diy προσέγγιση και όχι αγορά έτοιμου προιόντος, η λύση που είδα στα δύο μικρόφωνα του Salas (αν και είναι λύση έτοιμου προιόντος), γίνεται να φτιαχτεί σε diy λύση - η πιο φθηνή βέβαια είναι η λύση θερμοσυστελλόμενου.

Στο 91, ο Salas είχε βάλει δύο πανομοιότυπα μικρόφωνα (ως προς τα υλικά), αλλά με εντελώς διαφορετική διόρθωση στις υψηλές.

Αυτά τα είδα και από κοντά, όταν συναντηθήκαμε, όντως η μόνη αλλαγή ήταν στο τελείωμα. Η μία κάψα έμπαινε μέσα (Β) ενώ η προστατευτική σίτα ερχόταν σχεδόν στο ύψος της απόληξης. Η άλλη δε κάψα ήταν πιο έξω (Α), δεν μπορώ να πω μετά βεβαιότητας εάν ήταν ακριβώς στο χείλος της απόληξης ή ελαφρώς πιο μέσα, πάντως η προστατευτική σίτα έβγαινε έξω, έχοντας μια ευπάθεια στην περίπτωση πτώσης.
Επειδή είδα ιδίοις όμμασι και τα δύο αρχεία διόρθωσης (cal.mic) αυτών των μικροφώνων, απείχαν αρκετά στις υψηλές συχνότητες (υπόψη μπαίνουν πάνω στον ίδιο προενισχυτή του κατασκευαστή).
 
Re: Diy μετρητικό μικρόφωνο (Help needed)

Πάντως, Μάνο αν θες το μικρόφωνο για μέτρηση χώρου και ηχητική παρέμβαση, η γνώμη μου είναι πως δεν χρειάζεται να χάνεις χρόνο στη κάψα...ενδιαφέρον είναι βέβαια και κατανοώ ότι θες να μάθεις και να κάνεις το σωστό τεχνικά, αλλά δεν ειναι και τόσο απαραίτητο...αυτό που μας ενδιαφέρει σε αυτές τις περιπτώσεις μέτρησης και παρέμβασης χώρου είναι το πριν και το μετά και εφόσον φυσικά χρησιμοποιείς το ίδιο μικρόφωνο δεν υπάρχει πρόβλημα αν έχει και μια μικρή απόκλιση ψηλά...θα την έχει σε όλες τις μετρήσεις, οπότε είναι σταθερός, γνωστός παράγοντας και αφήνει να "διαβαστούν" τα υπόλοιπα στοιχεία.
 
Απάντηση: Diy μετρητικό μικρόφωνο (Help needed)

Το αρχείο διόρθωσης των μικροφώνων αναφοράς του Salas, πιθανότατα είναι αθροιστικό τόσο από τη τοποθέτηση (εσωτερικά ή σε προεξοχή) όσο και από τις κατασκευαστικές διαφορές που έχουν οι δύο κάψες. Αν οι περιθλάσεις κρατηθούν χαμηλά (π.χ ομαλά όρια στη τοποθέτηση στο άκρο του σωλήνα) και τοποθετηθεί ένα καλομελετημένο προστατευτικό κάλυμμα (πάρε ιδέες από τον κατάλογο της Bruel & Kjaer), τότε και οι διορθώσεις που θα γίνουν με το software θα είναι πιο εύκολες και δεν θα θυσιάζουν τμήμα της δυναμικής περιοχής των υψηλών συχνοτήτων. Εφ’ όσον όμως έχεις φτάσει σε ένα αποτέλεσμα σχεδόν όμοιο με αυτό του Salas τότε δεν νομίζω πως χρειάζεται κάτι παραπέρα. Υπ’ όψη πως για κάθε μεταβολή στο σχήμα και τις διαστάσεις θα πρέπει να επαναλαμβάνεται το cross calibration (δουλεία δεν είχε ο Salas …..).

Υ.Γ Παρατηρώ πως κάθε προστατευτικό κάλυμμα των Bruel & Kj(ae) έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να υπάρχει ένα μικρό στρογγυλό τμήμα μέταλλου, με διαστάσεις 2 – 3 mm, ακριβώς εμπρός από τη κάψα (κατά μήκος της αξονικής συμμετρίας). Ίσως αυτό ρίχνει την κορύφωση στην απόκριση συχνότητας, αντισταθμίζοντας έτσι σε κάποιο βαθμό τις περιθλάσεις. τα υπόλοιπα νομίζω πως γίνονται στον συνοδό (dedicated) προενισχυτή ή στο software.
 
Απάντηση: Diy μετρητικό μικρόφωνο (Help needed)

@ Αλέξανδρος: Έχεις δίκιο σε αυτά που γράφεις. Ήδη με αυτό που κάναμε με το Salas, είναι υπερ-αρκετό για μέτρηση χώρου. Η κουβέντα περισσότερο γίνεται στο να μάθουμε το πως και το γιατί έτσι ώστε να κατανοώντας καλύτερα το θέμα να μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί diy-στες.

@ Ντίνο: Δεν υπάρχει περίπτωση για κάθε μου υλοποίηση να ταλαιπωρώ το μέλος Salas. ¨Ηδη έχω την ακριβή καμπύλη που παρουσίασε το μικρόφωνό του σε συγκεκριμένη απόσταση από το ηχείο (με όλες τις παραμέτρους σταθερές), οπότε ακόμη και όποια αλλαγή κάνω, έχω καμπύλη (και τιμές) αναφοράς και μπορώ να το φέρω στα ίσια του.
Όπως σωστά ανέφερε και ο Αλέξανδρος πιο πάνω, δεν ψάχνω το απόλυτο (αυτό θες δε θες κοστίζει), αλλά το σωστό μετρητικά στις εφαρμογές μου.
Μιας και φτιάξαμε την υποδοχή του pro-mic με rca, μπορώ να παίξω και με άλλες κατασκευές μικροφώνου.
Αυτό που έφτιαξα στην τελευταία μορφή θα παραμείνει ως έχει.
Περισσεύει άλλη μία κάψα και εκεί θα γίνει το παχινίδι για περισσότερη εκμάθηση.
 
Απάντηση: Diy μετρητικό μικρόφωνο (Help needed)

Ξέθαψα τά αρχεία τού καλιμπραρίσματος τού μικροφώνου μέ τήν λιγότερη περίθλαση, αυτού μέ τήν κάψα πιό έξω. Έγιναν μέ gating τότε καί ιδιαίτερη προσοχή, γιατί είχα ανακαλύψει ένα άκυρο bin στό καλιμπράρισμα τού άλλου έχοντας βάσιμη υποψία καί τελικά διαπίστωση, μετρώντας ένα δανικό Raven R2 πού είχε προσωπικό certificate καί διάγραμμα από Orca Engineering USA. Κουρδίστικε λέμε, ψάχτηκε μία εβδομάδα, βρήκε μία ψυχρή κόλληση στόν εργαστηριακό πρό του ό Τζέρμαν επιστήμονας, δέν θυμάμαι άν ήταν B&K ή Ortofon ό πρό, πάντως ήταν πανάκριβος. Καί έτσι μού έφτιαξε ειδική εκδοχή εργαστηριακή τό δεύτερο "γουρλομάτικο" τιμής ένεκεν. Τό εξώφθαλμο δέν έγεινε ποτέ μοντέλο πρός διάθεση λόγω ευαισθησίας του σέ γενική χρήση. Στά pics αναφέρει καί μία σειρά από μοντέλα πού χρησιμοποίησε, B&K 4133 κλπ. Υπάρχει καί αρχείο χρονικής σταθερότητας παύσης 1 ώρας. Τά παραθέτω γιά ολοκληρωμένη εικόνα. Δέν υπήρχε ούτε ένας χομπίστας τότε πού νά ήξερα μέ εγγυημένο μικρόφωνο εδώ καί ήταν περιπέτεια μέ τόν ξένο τότε, αλλά είχε ενδιαφέρον.
 

Attachments

  • comparison of several uncalibrated mics.jpg
    comparison of several uncalibrated mics.jpg
    62.8 KB · Views: 51
  • comparison uncalibrated, calibrated, reference.jpg
    comparison uncalibrated, calibrated, reference.jpg
    60.3 KB · Views: 50
  • new mic, 2 measurements, 1 our pause.jpg
    new mic, 2 measurements, 1 our pause.jpg
    64 KB · Views: 50
  • true mic frequency response, uncorrected.jpg
    true mic frequency response, uncorrected.jpg
    39.2 KB · Views: 50
Last edited:
Απάντηση: Diy μετρητικό μικρόφωνο (Help needed)

Υ.Γ. Τό τελευταίο δέν είναι smoothed καί είναι τό τελικό αρχείο καί σέ αριθμούς πού φορτώνεται στό εκάστοτε μετρητικό.
 
Απάντηση: Diy μετρητικό μικρόφωνο (Help needed)

Ωραία Νίκο, καλά έκανες και ανέβασες αυτές τις καμπύλες.
Ο Γερμανός είχε κάνει σπουδαία δουλειά.
Για τα λοιπά μέλη, να πούμε ότι εξακολουθεί να πουλά τα προιόντα του.

Ξανακοίταξα στο κατάλογο της Bruel & Kj(ae)r, δεν βρήκα κάτι σχετικό. Χρησιμοποεί πάντως ειδική σχεδίαση μπροστά από τη κάψα, για όσα προορίζει από 20KHz και άνω η οποία δεν προσφέρεται για diy.
4938.ashx
 
Απάντηση: Diy μετρητικό μικρόφωνο (Help needed)

Είχε ένα μοντελάκι μόνο τότε πού έφτιαχνε κατά παραγγελία. Έκανε φίρμα καί φαίνεται νά έχει κάνει ωραία μεγάλη γκάμα. Ωραίος.
 
Απάντηση: Diy μετρητικό μικρόφωνο (Help needed)

Ναι την έφτιαξε τη γκάμα του.

Πάντως το ίδιο μικρόφωνο, σαν αυτά που σου έφτιαξε τότε, διατηρεί και σήμερα, έχοντας την ίδια απόληξη με τη συρμάτινη προστατευτική σίτα και μάλιστα με την κάψα ακριβώς στο χείλος του σωλήνα. Η παρακάτω φώτο του, από λεπτομέρεια άκρης, το αποδεικνύει:

EMM-8_front.jpg


Θα του στείλω και τη δική μου απόληξη, για να δούμε ποια προτιμάει καλύτερα, θα του την αναφέρω ως cigarette endpoint style! :flipout:
Μήπως χαλιεντίζω!
 

Attachments

  • my_capsa.jpg
    my_capsa.jpg
    118.1 KB · Views: 129
Απάντηση: Diy μετρητικό μικρόφωνο (Help needed)

Έτσι μού είχε πεί τότε, ότι δέν θά διαθέσει ευαίσθητο μοντέλο. Μιλάμε γιά 2003. Δέν παρακολούθησα έκτοτε. Ή σίτα είναι πιό αραιή καί έχει στρογγυλότερο χείλος από ότι φάλτσο στό δικό μου νομίζω.
 
Απάντηση: Diy μετρητικό μικρόφωνο (Help needed)

Αυτά κοντά στά 200 Ευρώ μέ τή μεγάλη δυναμική περιοχή είναι ωραία. Μέ προενισχυτή καί calibrator ένα 500ρικο.
 
Απάντηση: Diy μετρητικό μικρόφωνο (Help needed)

Εντάξει όχι γιά χώρους μόνο. Γιά εργαστήριο, άμα φτιάχνει κάποιος μεγάφωνα, ηχεία, καί κάνει σοβαρή έρευνα.
 
Απάντηση: Diy μετρητικό μικρόφωνο (Help needed)

Για όποιον ενδιαφερθεί για το κύκλωμα του Rod Elliot (project preamp - a balanced mic line driver) και το pcb, να βάλω εδώ συγκεντρωμένα τα προαπαιτούμενα.

Εάν το φτιάξετε για Phantom τάση, αντιστρέψτε τους πυκνωτές C5 & C6.
Εάν το κάνετε μόνο με 9V μπαταρία όπως το υλοποίησα, αφήστε τους C5 & C6 όπως τους έχω, αφαιρέστε τη ζένερ D1 και τις αντιστάσεις R10 & R11.
Ο Rod προτείνει BC559/BC549, προτίμησα BC560/550 που τα είχα έτοιμα.

Σας δίνω το pcb και την αντίστοιχη διάταξη των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων (άνω πλευρά πλακέτας) που χρησιμοποίησα.
 

Attachments

  • mic_upper.jpg
    mic_upper.jpg
    61.3 KB · Views: 84
  • mic_print.jpg
    mic_print.jpg
    45.5 KB · Views: 85
  • circuit.jpg
    circuit.jpg
    40.9 KB · Views: 90
Απάντηση: Diy μετρητικό μικρόφωνο (Help needed)

Να ενημερώσω, τον όποιο τωρινό η μελλοντικό ενδιαφερόμενο για το κύκλωμα του προ, ότι είναι αρκετά ιδιαίτερο στη σχεδίαση του.
Σίγουρα ο Elliot δεν το σχεδίασε μόνο για μετρήσεις αλλά όπως λέει για "μετρήσεις και εγγραφές".

Έφαγα κάποιες μέρες ψάχνοντας γιατί το συγκεκριμένο κύκλωμα, βγάζει dc τάση στα ύψη (μιλάμε μέχρι και 5Vdc) - με την εξ' αποστάσεως βοήθεια του Salas - στα πιν του xlr, είτε εργαστηριακά είτε ακόμη και με κανονική σύνδεση του μικροφώνου μπροστά.
Μη νομίζετε ότι μπόρεσα να κατανοήσω το πως και το γιατί, η ουσία είναι ότι αυτή η dc τάση μηδενίζεται όταν το xlr συνδεθεί κανονικά πάνω στην είσοδο μικροφώνου της emu.
Τώρα το κύκλωμα τι περιμένει να δει από αντίσταση εισόδου και ποιος ξέρει τι άλλο...ο Elliot δεν αναφέρει (αναφέρει μόνο ότι το ελάχιστο θα πρέπει να είναι 1Κ).
Η ουσία είναι ότι λειτουργεί καλά, έχει χαμηλό θόρυβο, μετρά καλά με σχεδόν μηδενικό κέρδος όταν είναι συνδεδεμένο το xlr.
To κύκλωμα - όπως λέει - είναι ασύμμετρο balanced, σχεδίαση που ως βάση, ακολουθείται συχνά από αρκετά premium μικρόφωνα στούντιο. Σε κάποιο σημείο το αναφέρει ως balanced mic line driver, ίσως αυτό εξηγεί και το μηδενικό κέρδος του.
Ως ενισχυτής είναι single ended σε τάξη Α, ανάδρασης ρεύματος, με εξαιρετική γραμμικότητα, υψηλό εύρος και σταθερότητα άνευ όρων (λόγια δικά του)

Λόγω αυτής της επιλογής του, εάν κάποιος το συνδυάσει με διαφορετική κάψα, μπορεί να φτιάξει ένα πολύ καλό μικρόφωνο για εγγραφές.

Θα αντιγράψω στο νήμα τα λόγια του Elliot, που γράφει στον ιστότοπό του για αυτό το κύκλωμα.

"Project preamp - a balanced mic line driver. This is suitable for use with phantom or battery power, and is easily adapted for either (as described below). This preamp has a PCB which is available, and is suitable for use with any of the microphones shown in this article. Suitable for measurement or recording, it has high output, low noise, and may be powered from a 9V battery or phantom power from 30V to 48V. The load resistance/ impedance should be at least 1k, but this is actually considerably lower than most preamps, so will not cause a problem.

The preamp is very similar to the DoZ preamp - the topology is identical, but it has been modified to use a lower supply voltage. The amplifier is a single ended Class-A, current feedback circuit, which has extremely good linearity, wide bandwidth and is unconditionally stable. Ferrite beads (F1 and F2) are recommended at the outputs. The output pins shown are the normal connections to an XLR audio connector, with Pin 1 as ground, Pin 2 is "hot", and Pin 3 is audio return ("cold"). The output actually is balanced, but is asymmetrical - this is very common, and the same basic idea is used by many premium studio microphones.

All resistors should be metal film, and electrolytic caps need to be rated at 16V. The 100uF units shown for C5 and C6 may be reduced to 33uF for recording use, but to maintain response down to 10Hz for measurement, use 100uF as shown.

To use the preamp on battery power, simply leave out R10 and R11, and connect the battery to the +VE terminal. Note that C5 and C6 must be reversed if you plan on using battery power, and D1 may also be omitted. Current drain is quite low (about 5mA maximum), so a 9V battery should last quite well. As noted above, PCBs are available for this version - they are tiny, and will fit easily into even small microphone housings.

This preamp can be used for a modified "boundary" mic, to make a high performance measurement mic, or to convert a cheap directional mic into something of near professional quality. It won't be the equal of a Neumann or other expensive studio microphone, but it won't set you back over $1,000 either)
"
 
Απάντηση: Diy μετρητικό μικρόφωνο (Help needed)

"Έφαγα κάποιες μέρες ψάχνοντας γιατί το συγκεκριμένο κύκλωμα, βγάζει dc τάση στα ύψη (μιλάμε μέχρι και 5Vdc) - με την εξ' αποστάσεως βοήθεια του Salas - στα πιν του xlr, είτε εργαστηριακά είτε ακόμη και με κανονική σύνδεση του μικροφώνου μπροστά.
Μη νομίζετε ότι μπόρεσα να κατανοήσω το πως και το γιατί, η ουσία είναι ότι αυτή η dc τάση μηδενίζεται όταν το xlr συνδεθεί κανονικά πάνω στην είσοδο μικροφώνου της emu."

Μέτραγες με το πολύμετρο χωρίς να έχεις βάλει π.χ μια 4-5 ΚΩ αντίσταση μετά την R12 (πιν2) προς τη γη . Οπότε ο έρμος ο C5 φορτιζόταν μέσω του 1ΜΩ του πολυμέτρου με σταθερά χρόνου τεράστια : 10^6 * 10^-4 (100 μικρο)=100 sec. Αν άφηνες λοιπόν συνδεμένο το πολύμετρο επί 100 τουλάχιστον δευτερόλεπτα,η dc τάση θα μηδενιζόταν.

Η EMU έχει προφανώς κάποια αντίσταση μερικών δεκάδων ΚΩ από την είσοδό της στη γη. Με 20 ΚΩ π.χ ο χρόνος είναι 2 δευτερόλεπτα..