Diy μετρητικό μικρόφωνο

Απάντηση: Diy μετρητικό μικρόφωνο (Help needed)

Κωστή, η σκέψη μου δεν πήγε προς αυτή τη κατεύθυνση με τίποτα!
Η emu στα xlr έχει 1,5Κ αντίσταση εισόδου (o Elliot το έχει υπολογίσει με 1K το ελάχιστο).
Δεν το πολυψάχνω πλέον, η dc τάση παίζει μονίμως δεν είναι σταθερή με τίποτα. Αλλαγή SPL να έχεις, διαφορετική dc τάση θα σου δώσει και χωρίς επαναληψιμότητα.

Ο Τάσος (tmjuju) μου έδωσε ένα sound calibrator και παίζω με αυτό τώρα. Δεν είναι του παρόντος, γιατί θα χαλάσω το νήμα, με το τι λαμβάνω στο ARTA. Γράψτε μου αυτό το νήμα "περί διαδικασίας μετρήσεων FR χώρου" που να το ξεκινήσουμε, εδώ στη DIY ή στην "Τεχνικά θέματα ήχου - ακουστική χώρων"?

Δεν πρέπει να παίζει να αφήσεις το πολύμετρο αρκετή ώρα (2 λεπτά στην περίπτωσή σου). Στην αλλαγή spl δε μετράμε dc, δεν είναι αξιόπιστη η μέτρηση (αν μιλάμε για τις στιγμιαίες αλλαγές του σήματος

Αναφέρομαι για μέτρηση στον "αέρα" του xlr, κατά την κανονική σύνδεσή του η dc τάση μηδενίζεται. Στον "αέρα" δεν υπάρχει επαναληψιμότητα και η dc τάση δεν μηδενίζει όση ώρα και να το αφήσεις - τέλος πάντων δεν νομίζω ότι πρέπει να του δώσουμε συνέχεια, εφόσον το ζητούμενο διορθώνεται με κανονική σύνδεση του xlr.

Για μένα το ζητούμενο είναι να έχει αξιοπιστία και εγκυρότητα στις μετρήσεις που προκύπτουν ακόμη και σε διαφορετικό χρόνο και αυτό μέχρι στιγμής το κατορθώνει. Σε διάφορες δοκιμές που έχω κάνει κρατώντας, σταθερή τη θέση μέτρησης, τη τελευταία βδομάδα, έχω συνεχώς ταυτόσημες καμπύλες.

Να και μια άλλη προσιτή κατασκευή και μάλιστα από ότι αναφέρει με μοναδικό αρχείο βαθμονόμησης ανά S/N.

Λοιπόν αυτές τις μέρες έχοντας ένα δανεικό sound calibrator (ευχαριστώ τον Τάσο=tmjuju), δούλεψα αρκετά με το μικρόφωνο.
Να αναφέρω, ότι εσφαλμένα θεώρησα μειονέκτημα την τροφοδοσία μέσω Phantom ότι θα επηρρέαζε τo attenuator στη loopback μέτρηση.

Δεν ξέρω πως "κόλλησε" το κεφάλι μου, αλλά η phantom τάση δεν περνά στο καρφί (που χρησιμοποιούμε στη σύνδεση με attenuator ή κάποιο άλλο interface) αλλά μόνο στο xlr βύσμα.
Βλέποντας τη λάθος σκέψη μου και παρατηρώντας κάτι περίεργα με χρήση μπαταρίας, τροποποίησα το κύκλωμα για τροφοδοσία μέσω phantom (προστέθηκαν οι αντιστάσεις R10 & R11, η ζένερ των 10V και αντιστράφηκαν οι πυκνωτές C5 & C6).

Τώρα πλέον οι τιμές που λαμβάνω είναι σταθερότατες και για όποιον το επιχειρήσει, να δώσω βοηθητικά και μερικές μετρήσεις που πήρα μέσω ενός Extech 407766 Sound Calibrator, με δικό μου αντάπτορα ιδιοκατασκευής για εφαρμογή στη βάση της 1/2 ίντσας του sound calibrator.

Μετρήσεις με τα xlr συνδεδεμένα στην emu και ενεργοποιημένο το κουμπί Phantom.

Τάση στο RCA της κάψας (94dB)=87.4mVac/5.2Vdc
Τάση στο RCA της κάψας (114dB)=0.86Vac/4.7Vdc

XLR2+3 = 0.73X (64.2mVac/11.4mVdc) -94dB
XLR1+2 = 0.79X (68.7mVac/17.77Vdc) -94dB
XLR1+3 = (4.2mVac/17.76Vdc) -94dB

XLR2+3 = 0.66X (0.57Vac/11.3mVdc) -114dB
XLR1+2 = 0.71X (0.61Vac/17.76Vdc) -114dB
XLR1+3 = (36.7mVac/17.75Vdc) -114dB

Και κάποια βοηθητικά για χρήση με το λογισμικό Arta
Preamp Gain=1
94dB = 127-137mV/Pa
114dB = 111-115mV/Pa