DIY "πολυ-πάγκος" εργασίας

Το παχυμετρο καλυτερα να το τσεκαρεις με αναλογικο ειτε ψηφιακο μικρομετρο οπου η ακριβεια ειναι ακομα μεγαλυτερη.

για να μην υπαρχουν αυτες οι αμφιβολιες (2,5 ή 2,47 κτλ κτλ) ενα ψηφιακο λυνει το ολο θεμα...

Μα δεν τίθεται θέμα αμφιβολίας...
Εφόσον βρεις το κοντινότερο δέκατο κάτω από το 0 (στο παράδειγμα το 0 στον κινητο πήχυ είναι ανάμεσα στο 4 και στο 5), ψάχνεις να βρεις ποιου επόμενου νούμερου η γραμμή είναι ακριβώς κάτω από κάποια του ακίνητου πήχυ που στην περίπτωση του σχήματος αυτό συμβαίνει στο 7 (ή ίσως και στο 8 άρα και .475 που πρότεινε ο Χιώτης).

Last edited:
Τωρα ειναι κατανοητη η κατασκευη του, με τις εξτρα φωτο. Μπραβο Νασσο.
Αν θες διαφορα μεγεθη πρεπει να εχεις και ξεχωριστα jigs, ετσι?

Για gauging aid, που λεμε παραπανω, μπορει καλλιστα να χρησιμοποιηθει και ενα παχυμετρο. Εχει ενα τσουτσουνακι στην αλλη ακρη που ειναι ακριβως για αυτη τη δουλεια. Μετραει βαθος.

2988px-Vernier_caliper_legends.svg.png

Το no.3

QUIZ

Ποια ειναι η απολυτα ακριβης μετρηση που δειχνει το παχυμετρο παραπανω?
:))

Το συγκεκριμένο παχύμετρο (Διαστημόμετρο-Βερνιέρος) έχει ακρίβεια εικοστά του χιλιοστού (1/20 ή 0.05 mm. Βήμα Βερνιέρου).

Η γραμμή της ένδειξης μηδέν (0) στην κινητή κλίμακα βερνιέρου σε σχέση με την ακίνητη είναι μεταξύ 2.4 cm και 2.5 cm.

Οι μεγάλες γραμμές στην κινητή κλίμακα αντιπροσωπεύουν τα δέκατα το χιλιοστού, 0.10, 0.20 κλπ με τα αντίστοιχα νούμερα 1, 2 κλπ , ενώ οι ενδιάμεσες μικρές γραμμές τα εικοστά του χιλιοστού, 1/20 ή 0.05 mm, 0.15, 0.25 κλπ.
Όλες οι γραμμές εκτός του μηδενός συνολικά είναι 20 => εικοστά του χιλιοστού, Βήμα Βερνιέρου.

Εφόσον η γραμμή της ένδειξης μηδέν (0) στην κινητή κλίμακα δεν συμπίπτει ακριβός με το 2.4 ή επόμενη γραμμή που συμπίπτει ακριβός ή είναι η πιο κοντά θα μας δείξει πόσο πάνω από το 2.4 είναι η μέτρηση.

Η Γραμμή που συμπίπτει ή είναι η πιο κοντά είναι η μικρή γραμμή μετά την ένδειξη 7 δηλαδή είναι 0.75 mm.

Η συνολική μέτρηση είναι 2.4 cm + 0.75 mm= 2.475 cm

Last edited:
Το παχυμετρο καλυτερα να το τσεκαρεις με αναλογικο ειτε ψηφιακο μικρομετρο οπου η ακριβεια ειναι ακομα μεγαλυτερη.

Υπάρχουν και τα Ωρολογιακά Παχύμετρα που έχουν ακρίβεια Μικρομέτρου δηλαδή 0.01 του χιλιοστού.

zoom_Starrett_1201M-150_Dial_Caliper_150mm_0.01mm.jpg

Κάποιος MOD ας διορθώσει την παραπάνω φράση μου με την παρακάτω :

«Υπάρχουν και τα Ωρολογιακά Παχύμετρα που φτάνουν μέχρι και το 1/10 της ακρίβειας του Μικρομέτρου δηλαδή 0.01 του χιλιοστού και είναι πιο ευδιάκριτα από τα απλά.»

Τωρα μολις ειδα αυτο το θεμα. Νομιζα οτι ειμαι ο μονος που βλεπει τους ξυλουργους στο youtube. Θελω να φτιαξω κατι παρομοιο, αμφιταλαντευομαι μεταξυ να αγορασω ενα επενδυμενο mdf με μελαμινη για να βαλω δισκοπριονο και ρουτερ η να τα τοποθετησω ολα κατω απο ενα γραφειο που εχω στην αποθηκη. Εξαιρετικη η δουλεια σου, το μονο διαφορετικο που θα εκανα θα ηταν το επανω ξυλο να εχει επενδυση μελαμινης για να γλιστραει καλυτερα το ξυλο επανω του. Επισης ψαξε για κοντρα πλακε συμηδας, πολυ ανθεκτικοτερο και πιο φτηνο απο το οκουμε θαλασσης.

Εχει παρατηρησει κανεις οτι τα ιδια πραγματα ειναι πολυ φτηνοτερα στο Leroy απο οτι στο Praktiker; Παραδειγματα πολλα, τα πιο προσφατα, δοκαρια πλανισμενα 45Χ95Χ300 ο ενας 8,8 και ο αλλος 14,99 . Ντιζα ολοπαση 12χιλ 3,80 ο ενας και 4,75 ο αλλος και στο εμποριο 2,2 . Τραγικα πραγματα.

Τωρα μολις ειδα αυτο το θεμα. Νομιζα οτι ειμαι ο μονος που βλεπει τους ξυλουργους στο youtube. Θελω να φτιαξω κατι παρομοιο, αμφιταλαντευομαι μεταξυ να αγορασω ενα επενδυμενο mdf με μελαμινη για να βαλω δισκοπριονο και ρουτερ η να τα τοποθετησω ολα κατω απο ενα γραφειο που εχω στην αποθηκη. Εξαιρετικη η δουλεια σου, το μονο διαφορετικο που θα εκανα θα ηταν το επανω ξυλο να εχει επενδυση μελαμινης για να γλιστραει καλυτερα το ξυλο επανω του. Επισης ψαξε για κοντρα πλακε συμηδας, πολυ ανθεκτικοτερο και πιο φτηνο απο το οκουμε θαλασσης.

Εχει παρατηρησει κανεις οτι τα ιδια πραγματα ειναι πολυ φτηνοτερα στο Leroy απο οτι στο Praktiker; Παραδειγματα πολλα, τα πιο προσφατα, δοκαρια πλανισμενα 45Χ95Χ300 ο ενας 8,8 και ο αλλος 14,99 . Ντιζα ολοπαση 12χιλ 3,80 ο ενας και 4,75 ο αλλος και στο εμποριο 2,2 . Τραγικα πραγματα.

Γενικά έχω παρατηρήσει ότι το Leroy εχει καλύτερες τιμές και καλύτερη ποιότητα απο το πρακτικερ...ασε που εχει και πολύ μεγαλύτερη ποικιλία... Δεν το προτιμάω και ας είμαι σχεδόν δίπλα...

Είχα ένα τραπεζάκι μελαμίνης (?) από ΙΚΕΑ το οποίο ψιλοκαταστράφηκαν τα πόδια και άρχισε να ξεφλουδίζει το καπάκι...πριν το πετάξω και βλέποντας τι έχετε κάνει εδώ μέσα σκέφτηκα να του προσαρμόσω πόδια και να το έχω σαν λύση για τα μαστορέματα....ιδού λοιπόν

20140509_123111.jpg20140509_135057.jpg20140510_113225.jpg20140510_124958.jpg

Θέλω να του βάλω και 2 τραβέρσες για σταθερότητα.Πως λέγονται αυτά τα καρφωτά με το σπείρωμα για εύκολη αποσυναρμολόγηση όταν θα θέλω να το μαζέψω?Έχει το praktiker μήπως πεταχτώ μια βόλτα?

Αυτα ειναι!!!
Αξιος!

Φωλιες σπειρωματων λεγονται!
Στο Leroy εχω δει και αγορασει σιγουρα.
Καλυτερα να παρεις αυτα με τον κοχλια που σφιγκουν με αλλεν και οχι τα καρφωτα που στο τελος βγαινουν.

Δλδ προτιμησε αυτα
threaded-inserts-wood-37600-2837303.jpg

Αντι για αυτα.
insert.jpg

Μάλιστα...πέρασα από praktiker και δεν είχε τίποτα...Πήρα τουλάχιστον τα ξύλα που μου έλειπαν για τις τραβέρσες.Υπ'όψιν ο Σαχλός είναι πιο φτηνός....Πλανισμένη ξυλεία 38mmX60mmX3,30m στο praktiker 7,99.Η ίδια διασταση αλλά 3 m 4 ευρώ στο Σαχλό......και πολύ καλύτερο πλάνισμα...

Τα συγχαρητηρια μου για την κατασκευη σου. Διπλα συγχαρητηρια που ψαχνεις την αγορα για φτηνα υλικα. Μου αρεσει πολυ οταν βλεπω ανθρωπους που ψαχνουν και αγοραζουν τα υλικα που χρειαζονται στην πραγματικη αξια τους και οχι με τον "αερα" κοπανιστο που μερικα πολυ-καταστηματα ζητανε.
Στον Σαχλο σου επιτρεψαν να πας στην αποθηκη και να ψαξεις τα ξυλα για να βρεις τα κομματια που ηθελες η σου εδωσαν οτι επιασαν οι εργατες;

Hθελα 3 κομμάτια του μέτρου...έπιασε ένα 3μετρο ο εργάτης και το έκοψε παρουσία μου.Δεν μου απαγόρεψαν να είμαι παρών,μα δε νομίζω πως θα με άφηναν να ψαχουλεύω κιόλας...

Ωραίος!! Recycling ftw!

Για τα σπειρώματα, προκειμένουν να βιδωθούν κάθετα, αφού κάνω την τρύπα (συνήθως 2-3 νούμερα μεγαλύτερη από τη βίδα για την οποία προορίζονται), αντί για το άλεν (ειδικά αν δεν υπάρχει άλεν τύπου ταφ) συνήθως κάνω το εξής: βάζω σε μια εξάγωνη βίδα ένα παξιμάδι μέχρι τη μέση περίπου, τη βιδώνω στο σπείρωμα μέχρι το παξιμάδι, σφίγγω με ενα κλειδι το παξιμάδι πάνω στο σπείρωμα και μετά με μια καστάνια βιδώνω όλο αυτό το "σύστημα" σιγά σιγά στην τρύπα που έχω ανοίξει (λίγο ξερό σαπούνι πάντα βοηθάει). Αφού τη βιδώσω μέχρι τέρμα, ξεσφίγγω το παξιμάδι, ξεβιδώνω τη βίδα και ειμαι έτοιμος.
Όλα αυτά επειδή ακόμα και αν έχουμε ανοίξει την τρύπα απολύτως κάθετα, επειδή το μήκος του σπειρώματος είναι μικρό, είναι πολύ εύκολο να βιδωθεί στραβά, ειδικά αν το ξύλο είναι μαλακό.

Για ξυλεία "του κιλού" τι να ψαχουλέψεις.... απλά βλέπεις να μην είναι σκευρωμένα και να μην έχουν τίποτα κακούς ρόζους αυτά που έπιασε ο εργάτης.

Αν ήθελες άλλου είδους ξυλεία, πχ βεγκέ ή σφένδαμο ή μαόνι, τότε έχει νόημα ανάλογα με την κατασκευή. πχ μπορεί να θέλεις να είναι ισόβενο ή να έχει ωραία νερά. Τώρα το έλατο... τι να το ψάξεις...

Για ξυλεία "του κιλού" τι να ψαχουλέψεις.... απλά βλέπεις να μην είναι σκευρωμένα και να μην έχουν τίποτα κακούς ρόζους αυτά που έπιασε ο εργάτης.

Αν ήθελες άλλου είδους ξυλεία, πχ βεγκέ ή σφένδαμο ή μαόνι, τότε έχει νόημα ανάλογα με την κατασκευή. πχ μπορεί να θέλεις να είναι ισόβενο ή να έχει ωραία νερά. Τώρα το έλατο... τι να το ψάξεις...

Δηλαδη εαν θελεις να φτιαξεις μια κατασκευη, ας πουμε ενα παγκο, και χρειαστεις δοκαρια ελατης η πευκο, ειναι το ιδιο πραγμα ενα καθαρο ξυλο απο ενα γεματο ροζους; Επισης πολλα ξυλα σχιζονται στις ακρες τους επειδη στεγνωνουν πολυ πιο γρηγορα απο εκει. Και απο αποψη αισθητικης και αντοχης. Στο Λερου και Πρακτικερ σε αφηνουν να ψαξεις ολα τα ξυλα και να παρεις οσα θελεις. Εχουν ομως πολυ περιορισμενη ποικιλια και τιμες συχνα απο αλλο πλανητη.