DIY R-2R DAC (dam1021) : πειρασμός, όχι αστεία...

Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Συμφωνώ μαζί σας αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα οπως η σκηνή που δεν μπορεις να την ακούσεις με ακουστικά.
Τις πρώτες ακροάσεις με ακουστικά τις κάνω και εγώ αλλά μετά περνάω στα ηχεία για να έχω πιο ολοκληρωμένη εκτίμηση.

Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Είναι σαφές ότι ο κάθε ένας αξιολογεί με το μέσον που του αρέσει και γνωρίζει καλύτερα.

Ναι η σκηνή (imaging) είναι ένα θέμα. Είναι πολύ δύσκολο με τα ακουστικά.

Δεν ξέρω πόσο καλά μπορεί να το κάνει ένα HD800 π.χ. Θα μπορούσε να μας πει ο Χρήστος...

Τα HD800 είναι τα ακουστικά εκείνα με την καλύτερη και πλατύτερη σκηνή (ακόμα απ όσο ξέρω δεν έχει βγει κάτι άλλο που να το κάνει καλύτερα) απόλα τα ακουστικά που κυκλοφορούν.

Είναι σαφές ότι ο κάθε ένας αξιολογεί με το μέσον που του αρέσει και γνωρίζει καλύτερα.

ακριβώς έτσι!

Το έστησα και το άκουσα. Δεν ξέρω τι να πω, μόνο μισή ώρα περίπου το άκουσα, είμαι και κουρασμένος.....
δεν βρήκα διαφορά από το ακ μου....

Παρακαλώ αυτή την καραμέλα μην την λέμε έτσι χωρίς να ξέρουμε...

Σε σύστημα ακουστικών υψηλών αξιώσεων (που έχω εγώ αλλά και άλλοι εδώ στο φόρουμ) γίνονται και παραγίνονται συγκρίσεις.

Προσωπικά έτσι πάντοτε αξιολογώ τα DAC.

Κατά τα άλλα συμφωνώ περί αναλογικών σταδίων και περιμένω τις εντυπώσεις σας.

Μιας και ξέρουμε αρκετά καλά αλλιως δεν θα μιλούσαμε, να το επαναλάβω ξανά με ακουστικά συγκρίσεις δεν γίνονται, και να αναφερω οτι τα hd800 τα είχα κι εγω.
Οσο για καραμέλες και στερεότυπα ριξτε μια ματιά στον πρώτο που μας αποπροσανατόλισε και παραλίγο να μην το πάρω το Dac. Απλα γιατι εκρινε με ακουστικά.
http://www.diyaudio.com/forums/vend...magnitude-24-bit-384-khz-111.html#post4202758
Δεν θα πω άλλα να μη βγω off-topic νομίζω το πράγμα μιλάει μόνο του

Αν είχες τα HD800 και δεν τα έχεις πια, μάλλον δεν κατάλαβες τι είχες φίλε jimara, αυτά που λες δεν αποδεικνύουν τίποτε, επειδή κάποιος δεν κατάλαβε τι άκουσε στο diyaudio.

Όπως ειπώθηκε πιο πάνω ο καθένας αξιολογεί με το τρόπο που ξέρει καλύτερα, εγώ αξιολογώ έτσι, και δεν νομίζω να έχω δώσει δείγματα ότι δεν ξέρω τι ακούω και δεν ξέρω τι λέω.

τέλος με τα off topic

Παρακαλώ οι διαφωνίες καλό είναι να παράγουν αποτέλεσμα ωφέλιμο για όλους και να μη στοχεύουν στην κυριαρχία μια γνώμης. Το τελευταίο δεν μπορεί να γίνει διότι το κάθε μέλος έχει διαφορετικά κριτήρια και τεχνικά μέσα ακρόασης.

Το έστησα και το άκουσα. Δεν ξέρω τι να πω, μόνο μισή ώρα περίπου το άκουσα, είμαι και κουρασμένος.....
δεν βρήκα διαφορά από το ακ μου....

Άκουσέ το ξανά ξεκούραστος και με την ησυχία σου..

Δεν μπορώ να ξέρω ποιο από τα δυο θα σου αρέσει περισσότερο, αλλά αποκλείεται να μην ακούσεις διαφορές.

Re: Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Παρακαλώ οι διαφωνίες καλό είναι να παράγουν αποτέλεσμα ωφέλιμο για όλους και να μη στοχεύουν στην κυριαρχία μια γνώμης. Το τελευταίο δεν μπορεί να γίνει διότι το κάθε μέλος έχει διαφορετικά κριτήρια και τεχνικά μέσα ακρόασης.
Απλά πιστευω οτι το καλύτερο εργαλείο που υπάρχει για να κρίνουμε τα μηχανήματα που μας κατακλίζουν είναι οι προσεκτικές ακροάσεις. Δεν φτάνει ποτέ η γνώμη ενός ατόμου, θελει περισσότερους να ακούσουν να συζητήσουν και να ξανακούσουν. Σίγουρα όλοι μας έχουμε διαφορετικά κριτήρια αλλα με κάποιο τρόπο πάντα πρεπει να βρεθεί η χρυσή τομή, για να μπορέσουμε να βρούμε μία άκρη και στην περιπτωση μας να κρίνουμε το R2R. Αν το μέσον που σου αρέσει και γνωρίζεις δεν πληρεί τις προδιαγραφές απλά δημιουργείς λάθος εντυπωσεις, και μπερδευεις τους γύρο σου.

Και εγώ με την σειρά μου θέλω να πω ότι δεν έχω απολύτως καμιά διάθεση να επιβάλω την γνώμη μου.

Ακριβώς επειδή είμαστε σε τεχνικές ενότητες θεωρώ ακριβώς ότι δεν πρέπει να είμαστε απόλυτοι, ιδιαίτερα σε έναν πολύ ευαίσθητο παράγοντα όπως η προσωπικά ακρόαση και αξιολόγηση.

Η αλήθεια για την ακρόαση με σύστημα ακουστικών αναφοράς είναι ότι έχει κανείς την δυνατότητα να παρακολουθήσει καλύτερα την ανάλυση και μικροδυναμικά, παρά σε ένα σύστημα ηχείων, όταν και τα δύο είναι αναφοράς, στα σύστημα με τα ηχεία μπορεί να παρακολουθήσουμε ευκολότερα της παραμέτρους της μουσικής σκηνής και τα μακροδυναμικά, χωρίς αυτό να είναι αδύνατον σε σύστημα αναφοράς ακουστικών.

Αφοριστικές δηλώσεις (τύπου "αξιολόγηση με ακουστικά δεν γίνεται") δεν βοηθάνε ούτε αυτόν που τις κάνει ούτε τους υπολοίπους.

Σίγουρα χρειαζόμαστε πολλές γνώμες αλλά οι γνώμες αυτές πρέπει να έχουν και ένα υπόβαθρο.

Δεν ακούω ποτέ τις γνώμες των πολλών, ακούω μόνο τις γνώμες αυτών που εμπιστεύομαι.

Όταν ολοκληρώσω και εγώ την κατασκευή μου θα δώσω αναφορά των αποτελεσμάτων μου, δεν νομίζω να κριθώ αρνητικά επειδή οι περισσότερες ακροάσεις στο στάδιο ελέγχου και πειραματισμού θα είναι με ακουστικά.

Ζητώ συγνώμη εάν έχω δημιουργήσει ανωμαλία στο νήμα.

Υπάρχουν πράγματα που διακρίνονται καλύτερα με ακουστικά,υπάρχουν και πράγματα που διακρίνονται καλύτερα με ηχεία.
Κύριοι,από μέλη έμπειρα,ειλικρινή και με την συναίσθηση πως μας διαβάζει πολύ κόσμος που ξέρει αυτό θα περίμενα να διαβάσω.

Το να αναγάγουμε το γούστο ή το εφικτό μας σε σωστό πραγματικά δεν προσφέρει και δεν έχει λόγο ύπαρξης σε μια άκρως τεχνική κατηγορία.

Edit:
Χρήστο μαζί γράφαμε το ίδιο πράγμα.

Καλημέρες!
Να γράψω ένα δύο πράγματα ακόμα, νομίζω θα βοηθήσουν:
Καταρχήν ο μτς μου είναι ονομαστικά στα 6βολτ, μετρημένα 6,7.
Στα 7 δεν βρήκα μτς και στα 8 (όπως λέει ο κατασκευαστής) όσοι βρήκα δίναν στην πραγματικότητα πάνω από 9.
Οπότε έμεινα στα 6,7. Επηρεάζει; Δεν ξέρω ακόμα.
Τα ηχεία μου είναι ενεργά της fostex 2.1. Κανονικά συμφωνα με την φοστεξ, την έξοδο του ντακ πρέπει να την συνδέσω
απ' ευθείας στο γούφερ, το οποίο με την σειρά του έχει έξοδο through out για τα ηχεία mid-high.
Μετά έκανα το εξής: Εδωσα την se έξοδο απ'ευθείας στα ηχεία και τα +, gnd της balanced στο γουφερ.
Εκεί είδα διαφορά. Το μπάσο απλά εξαφανίστηκε. Σαν να μην είχα γούφερ. Τα μεσαία γλύκαναν ιδιαίτερα ευχάριστα και τα ψηλά ήταν για κλάμα.
Τα σνερ και όταν οι τραγουδιστές πρόφεραν το "σ", τα τουίτερ έκαναν λες και τα έσκιζε κάποιος.
Ακουσα ένα τραγούδι έτσι και μετά επέστρεψα στην αρχική συνδεσμολογία.

Αυτό που είπα δεν άκουσα διαφορά, πρέπει να πω ότι τα μηχανάκια είναι διαφορετικά. Το ακ παίζει με reflektor x2 kai dcb1. Το ρ2ρ σκέτο.
Αρα υποθέτω πως αν μεταφέρω το dcb1 στο ρ2ρ σίγουρα θα έχω διαφορές.

Είναι πολλές οι φορές που δεν ξέρω αν πρέπει να εμπιστεύομαι τα αυτιά μου.
Εχω παρατηρήσει πάντως, πως όταν ψάχνω για διαφορές ή λεπτομέρειες, δεν τις βρίσκω.
Οταν αράζω (ιδίως κάτι Κυριακές) και ακούω, χωρίς να δίνω ιδιαίτερη προσοχή, τότε βρίσκω[/B].
Psychoacoustics και placebo και τρέχα γύρευε....

Το πρόγραμμα για σήμερα έχει φουλ σέσιονς! Ιδωμεν.

image1.jpg

Επειδή όπως σωστά είπαν οι προλαλήσαντες, η κατηγορία είναι τεχνική και όχι απλά, "σκέψεις και ακουστικές εμπειρίες" που είναι θέματα που αφορούν άλλες υποκατηγορίες του δικάναλου, θα πρέπει να περιμένουμε από όλους μας, να είμαστε πιο συγκρατείς στις απόψεις μας που τις θέτουμε ως αξίωμα, προτιμότερο είναι να τις αποφεύγουμε παντελώς.
Ως ντιουίστες η σκέψη μας πρέπει να είναι πιο "ανοιχτή", γιατί πολλές φορές μετά από καιρό διαπιστώνουμε λάθη είτε σχεδίασης, λάθη κατασκευαστικά και όπως λέει η πλούσια λογοτοχενία μας "θέλει αρετή και τόλμη" ...να παραδεχθείς το λάθος μετέπειτα.

Συνοδοιπόρε Ulyseas, κατά τη γνώμη μου ο Μ/Τ σου είναι μια χαρά, η δεύτερη σύνδεση είναι λάθος διότι έχεις διαφορετική τάση εξόδου ανάμεσα στα μεν με τα δε. Γνώμη μου μιας και το έχεις και μπορείς να πειραματιστείς, να επικεντρωθείς χαλαρά στους παρακάτω συνδιασμούς.
Τη μεσαία που δίνει μία απευθείας έξοδο ≈1,3Vrms αλλά υψηλής αντίστασης εξόδου.
Τις ακριανές θέσεις (ένα rca σε καθένα) όπου θα πάρεις SE έξοδο από τις μπαφεριασμένες εξόδους, υψηλότερης εξοδου και χαμηλότερης αντίστασης εξόδου.

Αφού βγάλεις τα συμπερασματά σου, μπορείς να βάλεις στη μεσαία και το DCB1 (αν και έχω μια επιφύλαξη που πρέπει να ρωτήσω το Salas) να δεις το τι γίνεται και με τη χαμηλότερη αντίσταση εξόδου του DCB1 προς τα Fostex σου.

Εδώ είναι το νήμα, εδώ είναι και η παρέα μας, εδώ είναι και το χόμπι μας.
Νομίζω αρκετά καλά πράγματα για να μας ενώνουν παρά να μας χωρίζουν, έτσι;

Last edited:

Καλημέρες!
Να γράψω ένα δύο πράγματα ακόμα, νομίζω θα βοηθήσουν:
Καταρχήν ο μτς μου είναι ονομαστικά στα 6βολτ, μετρημένα 6,7.
Στα 7 δεν βρήκα μτς και στα 8 (όπως λέει ο κατασκευαστής) όσοι βρήκα δίναν στην πραγματικότητα πάνω από 9.
Οπότε έμεινα στα 6,7. Επηρεάζει; Δεν ξέρω ακόμα.

Αν δίνει unloaded 6,7V με φορτίο θα πέφτει κοντά στα 6V (το ονομαστικό του δηλαδή). Τα 6V σύμφωνα με τον κατ/τη είναι λίγα. Μάλιστα, έχει δώσει την απαίτηση "7-8VAC" γνωρίζοντας ότι ο μετ/της που γράφει 8VAC χωρίς φορτίο θα ανέβει σημαντικά. Το limiting factor στην σχεδίαση είναι οι πυκνωτές εξομάλυνσης, οι οποίοι είναι στα 16V, οπότε και 9,5VAC να δίνει ο μετ/της (ο δικός μου π.χ. τόσα δίνει), μετά την ανόρθωση και την εξομάλυνση θα πιάνει μόλις τα 12VDC, τιμή πάρα πολύ safe.

Οπότε, δώσε του παραπάνω τάση.. καλό μπορεί να κάνει, κακό όχι.

Ειδικά στα buffer του θα αρέσει σίγουρα η παραπάνω τάση, μιας και παίζουν με unregulated τάση.

Ντάξει η κούραση έκανε τη ζημιά ψες. ΚΕΛΑΗΔΑΕΙ το ρ2ρ! Ναι έχει διαφορά με το ακ.
Εμ ηθελα ακρόαση και γω Δευταρα βράδυ στις 1.....Θα κοιτάξω και μες την βδομάδα να πάρω 9αρι μτς και βλέπουμε.
Δημήτρη έβαλες σάλας; Αν ναι, και αν ακούς από την ωμή έξοδο σου έκανε διαφορά;

Έτσι μπράβο, τώρα έρχονται τα πράγματα εκεί που πρέπει. :smile:

Εγώ έβαλα Salas BiB αλλά το κακό είναι ότι μεσολάβησε αρκετά μεγάλο διάστημα από τότε που το είχα με σκέτο τον μετ/τη μέχρι που έβαλα το Salas οπότε δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι υπάρχουν σοβαρές αλλαγές στον ήχο.

Κοιτάζω να βρω έναν ακόμα μετ/τη με δυο τυλίγματα στα 7-8V για να κάνω ένα Α-Β της προκοπής.

Έτσι μπράβο, τώρα έρχονται τα πράγματα εκεί που πρέπει. :smile:

Εγώ έβαλα Salas BiB αλλά το κακό είναι ότι μεσολάβησε αρκετά μεγάλο διάστημα από τότε που το είχα με σκέτο τον μετ/τη μέχρι που έβαλα το Salas οπότε δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι υπάρχουν σοβαρές αλλαγές στον ήχο.

Κοιτάζω να βρω έναν ακόμα μετ/τη με δυο τυλίγματα στα 7-8V για να κάνω ένα Α-Β της προκοπής.

Aν τον βρείς Δημήτρη και έχεις τη διάθεση, το σπιτι μου το ξέρεις έλα να το ακουσουμε να δουμε τι ψάρια πιάνει.