DIY R-2R DAC (dam1021) : πειρασμός, όχι αστεία...

Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Σε ευχαριστώ για το λινκ.
Με μια ματιά που έριξα,με τον R2B / R2U-L2U τρόπο σύνδεσης που λέει το pdf.,πετυχαίνεις 37.5ohm αντίσταση εξόδου.
Πολύ καλό.

Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

analog, οπωσδήποτε οριζόντια + κάθετα όλες οι καλωδιώσεις σου.

Δεν είναι κατάσταση αυτή... :)
Μα τι σας επιασε όλους με τις τοποθετήσεις των καλωδιών και τα θέλετε διπλα δίπλα και στριμωγμένα, επιδερμικά φαινόμενα θελετε να μου δημιουργήσετε?
Δεν τα ξεκολλαω και θα βάλω και ενα ματάκι πάνω.:BDGBGDB55:

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Δημητρη περαστικά προσοχη πνευμονια

Το εξελίσσουμε ακόμα.. έχουν βγει ένα σωρό ενδιαφέροντα φίλτρα τα οποία αλλάζουν τον ήχο του αρκετά και έχει αρκετό πειραματισμό..

Αλλά manual ακόμα περιμένουμε..

Δημήτρη ολά καλά ελπίζω τώρα στην υγεία σου.
Τελικά κατέληξα στις unbuffered εξόδους που όπως μού έλεγες και εσύ στην αρχή, είναι πιο πιουριστικές και τελικά ακούγονται λίγο καλύτερα.
Αξίζει να γίνει το update, που γράφείς και στο blog? Εχει καμία ουσιαστική επιδραση στον ήχο? Ειμαι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα ως έχει δεν θα ήθελα να το αλλάξω (χαλάσω)
Το μόνο που με ενοχλεί πολυ (το έγραψα και στο Soekris) είναι αυτό το καταραμένο κλείδωμα που αργεί μερικά δευτερόλεπτα, και χάνεις τραγούδι στα compilation με διαφορετικό sample rate απο τραγούδι σε τραγούδι.

Βασικά το update (θεωρώ ότι εννοείς το 0.8 -> 0.9) θεωρητικά βελτιώνει λίγο το κλείδωμα. Στην πράξη δεν μπορώ να πω ότι παρατήρησα κάποια αξιόλογη διαφορά. Θα το έβαζα για καλό και για κακό. Κακό πάντως δεν πρόκειται να κάνει.

Ο Soren λέει ότι το κλείδωμα θα γίνει πολύ πιο γρήγορο με μελλοντικό firmware update και τον πιστεύω.. είναι εφικτό.

Ok ακολουθώ τις οδηγείες του πολυ ωραίου blog σου (μπράβο) και το περνάω τώρα.
:2thumb22sup:

To laptop φυσικά δεν εχει com, δοκιμάζω με com σε usb και μετά απο χειροκίνητη εγκατάσταση driver βλέπω στο device manager στα usb com3 (εχω win7). Μέχρι εδώ καλά.
Στο ΕxtraPutty βάζω com3 και 115200 η οθόνη που ανοίγει και με κλειστό και με ανοιχτό Dac γράφει συνέχεια, τι κάνω λάθος βρε Δημήτρη?

Στην οθόνη βγάζει συνεχώς αριθμούς και γράμματα χωρίς να σταματά καθόλου (σαν να πληκτρολογεί καποιος ασταμάτητα) και αναλογα με την ταχυτητα που του βάζω 115200 η το default που είναι μικρότερο με ανάλογη ταχύτητα γεμίζει και η οθόνη.
Μαλλον όμως απο την απαντηση σου καταλαβαινω οτι σε εσένα δεν το εχει κανει ποτέ αυτό.

Φαίνεται πως για κάποιο λόγο πέφτει σε διαρκή λούπα κάποιας ρουτίνας.

μαστορια... αν θελει καποιος να προσαρμοσει σε αυτο η σε αλλο dac πχ 2-3 εισοδους spdif πως γινεται? υπαρχουν selectors? παλιοτερα το χα ξανα ψαξει αλλα δε βρηκα κατι ετοιμο σε πλακετα.ειχα βρει κατι 8 σε 1 αλλα για οπτικη μονο..
Επισεις θα φτιαξει κανεις πλακετιτσες για τα spdif? αν ναι ας με χει κατα νου για ενα κομματακι..

και εγώ ψάχνω να βρω επιλογέα για ψηφιακές εισόδους αν δεν βρω μια λύση ειναι μηχανικός διακόπτης πολύ καλής ποιότητας

Στην οθόνη βγάζει συνεχώς αριθμούς και γράμματα χωρίς να σταματά καθόλου (σαν να πληκτρολογεί καποιος ασταμάτητα) και αναλογα με την ταχυτητα που του βάζω 115200 η το default που είναι μικρότερο με ανάλογη ταχύτητα γεμίζει και η οθόνη.
Μαλλον όμως απο την απαντηση σου καταλαβαινω οτι σε εσένα δεν το εχει κανει ποτέ αυτό.

Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει γίνει σωστά η σύνδεση, συνήθως επειδή το USB to RS-232 adapter δεν βγάζει σωστές τάσεις.

Αποσύνδεσε το καλώδιο από το Soekris και μέτρησε τι τάση βλέπεις μεταξύ του gnd και των RX ή TX (πάνω στον κονέκτορα που κουμπώνεις στο Soekris).

Πρέπει στο ένα από τα δυο να βλέπεις περίπου -9V και στο άλλο 0V. Αν βλέπεις κάτι διαφορετικό γράψε το να δούμε τι γίνεται..

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

μαστορια... αν θελει καποιος να προσαρμοσει σε αυτο η σε αλλο dac πχ 2-3 εισοδους spdif πως γινεται? υπαρχουν selectors? παλιοτερα το χα ξανα ψαξει αλλα δε βρηκα κατι ετοιμο σε πλακετα.ειχα βρει κατι 8 σε 1 αλλα για οπτικη μονο..
Επισεις θα φτιαξει κανεις πλακετιτσες για τα spdif? αν ναι ας με χει κατα νου για ενα κομματακι..

και εγώ ψάχνω να βρω επιλογέα για ψηφιακές εισόδους αν δεν βρω μια λύση ειναι μηχανικός διακόπτης πολύ καλής ποιότητας

Αν είστε ΟΚ με μια coax και 2 οπτικές, θα σας κάνει το πλακετάκι που θα φτιάξω.

Αν θέλετε περισσότερες, ψάξτε για κάποια πλακέτα επιλογής εισόδων με WM8805 η οποία θα δίνει είτε I2S είτε s/pdif.

Η έξοδος I2S είναι καλύτερη φάση αλλά θα χρειαστείτε και μια πλακέτα επιλογής μεταξύ 2 πηγών I2S αν θέλετε να συνδέσετε και κάποιο USB to I2S (που θα θέλετε..).

Ο μηχανικός διακόπτης δεν είναι σωστή λύση, όσο καλής ποιότητας και αν είναι.

Μια coax κ δυο οπτικες ειναι μια χαρα.. Εχε με στο νου σου για μια πλακετουλα... Θα βαλω δυο torx να ρχονται, αυριο μεθαυριο ερχεται κ ο lundahl για την spdif... Χθες παρελαβα κ τα υλικα για τα τροφοδοτικα (bc, panasonic polymer , ταχυδιοδα κτλ), οι πλακετες να δουμε ποτε θαρθουν...αλλα δε βιαζομαι...

Χαιρετώ την αγαπητή κοινότητα του Soekris.

Χθες δόθηκε η ευκαιρία να το ακούσω με μια φιλική παρέα στο σπίτι του analog-jimaras (Δημήτρης), τον οποίο τον ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για την πρόσκληση.

Το ακούσαμε με δύο τρόπους, από την μπαφεριασμένη έξοδο (SE) και την απευθείας μη μπαφεριασμένη με τη μεσολάβηση ενός ζεύγους lundahl μετασχηματιστών εξόδου.

Λοιπόν όσοι αγαπάτε αυτό το dac και θέλετε πράγματι να πάρετε το μέγιστο του σχεδιασμού του, απαραιτήτως (προσωπική άποψη) επενδύστε σε στάδιο εξόδου, διαφορετικά θα σπαταλήσετε το χρόνο σας και θα πάει κρίμα ο σχεδιασμός.

Ο συνδυασμός με τους lundahl, προσωπικά μου άρεσε και μου άφησε θετικότατες ακουστικές αναμνήσεις, ωραίο περίγραμμα σε όλο το ακουστικό εύρος με ξεκούραστα άκρα. Θα εκτιμηθεί ιδιαιτέρως σε γούστα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Εντάξει θα ήθελα λίγο καλύτερη σκηνή, ως προς το ύψος, αλλά αυτά είναι υποκειμενικά κριτήρια που δεν χαλάνε το σύνολο.

Πήραμε και κάποιες βασικές μετρήσεις, αλλά κρατώ κάποιες επιφυλάξεις σε μια δεύτερη συνάντηση με το Τζιμάρα ή με οποιονδήποτε άλλο μέλος, γιατί δεν θέλω να προτρέχω στα συμπερασμάτά μου.
Αν επιμένετε να στις δώσω, ευχαρίστως αλλά θα κρατήσω το δικαίωμα να τις δημοσιεύσω ασχολίαστες και δεν θα κάνω κανενός είδος σχολιασμού σε ότι προκύψει.

Re: Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Ανοιγω σχετικό νήμα να τα γράψουμε όλα αναλυτικά.

Re: Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Χαιρετώ την αγαπητή κοινότητα του Soekris.

Χθες δόθηκε η ευκαιρία να το ακούσω με μια φιλική παρέα στο σπίτι του analog-jimaras (Δημήτρης), τον οποίο τον ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για την πρόσκληση.

Το ακούσαμε με δύο τρόπους, από την μπαφεριασμένη έξοδο (SE) και την απευθείας μη μπαφεριασμένη με τη μεσολάβηση ενός ζεύγους lundahl μετασχηματιστών εξόδου.

Λοιπόν όσοι αγαπάτε αυτό το dac και θέλετε πράγματι να πάρετε το μέγιστο του σχεδιασμού του, απαραιτήτως (προσωπική άποψη) επενδύστε σε στάδιο εξόδου, διαφορετικά θα σπαταλήσετε το χρόνο σας και θα πάει κρίμα ο σχεδιασμός.

Ο συνδυασμός με τους lundahl, προσωπικά μου άρεσε και μου άφησε θετικότατες ακουστικές αναμνήσεις, ωραίο περίγραμμα σε όλο το ακουστικό εύρος με ξεκούραστα άκρα. Θα εκτιμηθεί ιδιαιτέρως σε γούστα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Εντάξει θα ήθελα λίγο καλύτερη σκηνή, ως προς το ύψος, αλλά αυτά είναι υποκειμενικά κριτήρια που δεν χαλάνε το σύνολο.

Πήραμε και κάποιες βασικές μετρήσεις, αλλά κρατώ κάποιες επιφυλάξεις σε μια δεύτερη συνάντηση με το Τζιμάρα ή με οποιονδήποτε άλλο μέλος, γιατί δεν θέλω να προτρέχω στα συμπερασμάτά μου.
Αν επιμένετε να στις δώσω, ευχαρίστως αλλά θα κρατήσω το δικαίωμα να τις δημοσιεύσω ασχολίαστες και δεν θα κάνω κανενός είδος σχολιασμού σε ότι προκύψει.

Μετά από αρκετές ακροάσεις έχω καταλήξει και εγώ στο ίδιο συμπέρασμα: επιβάλλεται στάδιο εξόδου ψαγμένο, και φυσικά έχω αρχίσει το ψάξιμο.. Θα σας κρατήσω φυσικά ενήμερους.. :smile:

Εννοείται να ανεβάσεις ότι έχεις! Προσωπικά δεν έχω μετρήσει το δικό μου, αλλά έχω μια καλή ιδέα τι θα είδατε και τι σε έχει προβληματίσει.. επίσης ξέρω και που οφείλεται και πως διορθώνεται. ;)
(αν μιλάμε για το ίδιο πράγμα φυσικά.. ;))

Δημήτρη έχε στα υπόψη σου και τους μετασχηματιστές εξόδου...δεν περίμενα ότι έχουν τέτοιο χαρακτήρα, είχα δοκιμάσει προσωπικά και luxman παλαιότερα αλλά δεν μου είχαν δώσει τέτοια εικόνα αλλαγής.

Λοιπόν, δεν έχω κάνει εμπεριστατωμένη μέτρηση αλλά μια γρήγορη μέσα σε 10 λεπτά, πήρα thd, jitter και imd. Την imd θα την ανεβάσω σε άλλη στιγμή γιατί την έχω στο φορητό που δεν το έχω εύκαιρο αυτή τη στιγμή.

Μόνο δύο λόγια για τις συνθήκες μέτρησης δίχως σχολιασμό για τα αποτελέσματα.

Έξοδος R2R, SE με μπάφερ->lundahl->rca εξόδου στο 10Κ attenuator->ADC EMU0404 οπότε έχουμε συνοπτικά 10Κ φορτίο και φυσικό περιορισμό τα 113dB δυναμικού και snr (A-weighted) λόγω AK5385A.
Σύλληψη σε 24/48, τα 0dBV αντιστοιχούν ακριβώς σε 1Vrms AC εισόδου στο ADC.
To ψηφιακό σήμα γινόταν αναπαραγωγή μέσω αρχείων σε foobar (άλλος υπολογιστής) που τροφοδοτούσε το R2R, η σύλληψη του εξερχομένου σήματος γινόταν μέσω του ARTA που έτρεχε σε άλλον υπολογιστή.

Attachments

• R2R thd.jpg
    R2R thd.jpg
    120.8 KB · Views: 246
  • R2R jitter.jpg
    R2R jitter.jpg
    114.5 KB · Views: 244