DIY R-2R DAC (dam1021) : πειρασμός, όχι αστεία...

Re: Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

To μεχρι το θετικες το καταλαβαινω,αλλα το ειναι νωρις για συμπερασματα δεν μπορω να το διανοηθω , ή το εχουν παραλαβει ασχετοι και κολλητοι το Soekris ή εχουν ενα DAC για πρωτη φορα σαν εμενα και δεν εχουν μετρο συγκρισης .Αλλα αν εχουν ηδη ακουσει καποια Dac μπορουν να βγαλουν συμπερασμα ,ειναι σαν να οδηγεις DCV και μετα Ferrari και να λες ειναι νωρις για συμπερασματα , ή μηπως ειναι νωρις για δακρυα .Επλιζω πως οχι γιατι πολλοι εναποθεσαν τις ελπιδες τους σε αυτο το DAC που με ενα M/T θα παρουν ηχο εξαιρετικης ποιοτητας στα 270 ευρο(κατι σαν Ελληνικη πραγματικοτητα μου θυμιζει!!!) Δεν ξερω Ειδωμεν κυριοι .Τελικα τι κανει τη διαφορα το conversion ή τα αναλογικα σταδια αφου και αυτο φοραει ενα LM49710 -LM49740 στην εξοδο?

Έχεις δίκιο Νίκο.

Αν δεν μπορείς να βγάλεις θετικά συμπεράσματα με το καλημέρα, κάτι δεν πάει καθόλου καλά...

Περιμένουμε τις δικές σας εντυπώσεις, άντε!

Στο νήμα στο diyaudio πάντως,η μία και μόνη πλήρης αναφορά κατόχου στον ήχο του,δεν περιγράφει καθόλου r2r dac αν εξαιρέσουμε την μεγάλη σκηνή.
Για να δούμε,είναι πολύ νωρίς έτσι κι αλλιώς.

Κοιτάξτε, για την ώρα έχουν υπάρξει σχόλια από μόλις δύο (2) άτομα όσον αφορά τον ήχο του.

Ο πρώτος είπε συγκρατημένα καλά λόγια. Ο συγκεκριμένος το συνέκρινε με Acko ES9018 "τουμπανιασμένο" με Ian's FIFO κτλ κτλ. Δηλαδή με εντελώς hi end setup (για DIY). Δεν είναι εύκολο να ακούσεις τρομερές διαφορές όταν είσαι σε αυτό το επίπεδο. Επίσης το άκουσε σχετικά λίγο, μετά από ώρες μανούρας κατασκευαστικής φύσης. Πιθανολογώ ότι θα επανέλθει με περισσότερα σχόλια.

Ο δεύτερος είπε πολύ περισσότερα, αλλά μετά από ακρόαση μίας ώρας.. δυσκολεύομαι να βγάλω άκρη από τα λεγόμενά του (δεν βοηθάει και το ότι είναι originally λαμπάτος :p). Το άκουσε σε δύο setups πολύ διαφορετικά μεταξύ τους με εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα. Και αυτός όμως καταλήγει ότι το πράμα έχει πολλή προοπτική. Οι συγκρίσεις που έκανε ήταν με κάποιo άλλο R2R DAC.

Γενικά, πιστεύω ότι είναι ακόμα νωρίς για να βγουν συμπεράσματα.

Οι παραπάνω δεν θα μπορούσαν να πουν ότι πήγαν από DCV σε Ferrari γιατί ούτως ή άλλως είχαν δυνατά DACs. Οι διαφορές που θα περίμενα εγώ να ακούσω θα ήταν περισσότερο "Ferrari vs Porshe".. και μάλιστα για αυτοκίνητα παρόμοιας αξίας. Για "τρομερές διαφορές" θα ακούσουμε είτε από ανθρώπους που είχαν DAC του 100άρικου είτε από χαϊεντάδες, που το τόσο το κάνουν πάντα τόσο.

Εδώ υπάρχει αρκετός κόσμος ο οποίος σκοπεύει να το "ταΐσει" από s/pdif, τι να λέμε μετά..

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Η πλακέτα έχει και το τελεστικό του στην άκρη και δεν νομίζω με αυτό το σετάπ να υπάρξει το "ουάου".
Το "ουάου" θα προέλθει μόνο όταν παρακαμφθεί αυτό το στάδιο, με κάποιο άλλο που θα αναδείξει τις αρετές του. Έχει μέλλον αυτή η υλοποίηση.

Η πλακέτα παίζει χωρίς μόντες σε SE χωρίς τελεστικό, με έξοδο 1,4V RMS και αντίσταση εξόδου ~600Ω, οπότε δεν χρειάζεται σώνει και καλά buffer. Αν και τα σχόλια έγιναν από ανθρώπους που την άκουσαν από τις balanced εξόδους.

Μου θυμίζει ένα νήμα στο diyaudio, που γράφανε όλοι τα συνήθη για τα dac και βρέθηκε ένας που ξεκίνησε γράφοντας "Λυπάμε πολύ αλλά θα σας χαλάσω το πάρτι..." και στην ουσία τους υπενθύμισε ότι αυτό που ακούνε ως διαφορά είναι ένα σύνολο παραγόντων από το πολύ σημαντικό στάδιο της τροφοδοσίας, το ψηφιοαναλογικό μετατροπέα και το στάδιο εξόδου και δεν είναι δυνατόν να εξάγονται αποτελέσματα του τύπου αυτό το dac chip είναι καλύτερο από το άλλο όταν τόσο η τροφοδοσία όσο και το τελικό στάδιο (στην περίπτωση εξόδου i/v) είναι διαφορετικά.
Συμφώνησα όσο δεν πήγαινε με το συμπέρασμά του, ότι εάν θέλετε πράγματι να ακούσετε τις διαφορές που προέρχονται από τα dac-chip (κατά τη γνώμη του υπάρχουν αλλά όχι σε επίπεδο σημαντικό), στήστε διαφορετικά dac-chip πάνω στην ίδια πλατφόρμα τροφοδοσίας και στάδιο εξόδου και τότε γράψτε για το ποιο dac-chip ακούγεται καλύτερα ή εν τέλει ποιες είναι οι διαφορές τους.
Μα πόση αλήθεια έγραψε!

Συμφωνούμε.. Γιαυτό λέω, έχει μέλλον ακόμα. Από τροφοδοσία είναι θεωρητικά ΟΚ (από το perspective του μηχανικού), αλλά με DIY standards είναι πολύ μέτριο. Ούτε μισό shunt ρε παιδί μου. :p

Απ' ότι φαίνεται, θα γίνουν πολλές μόντες στην τροφοδοσία του με τον καιρό.

Μανόλη,αυτό αν δεν κάνω λάθος το έχουμε δει με το βουβάλι του δικού μας PanMan όπου συγκρίθηκε με αντίστοιχο πανομοιότυπο με 1704.
Το θυμάται κανείς;
Οπότε έχουμε μια μικρή,ελάχιστη βάση,έστω και έτσι.

Ποιό είναι αυτό το περιβόητο 1704 Σωκ?

Το Audio-gd reference 7?

Η πλακέτα έχει και το τελεστικό του στην άκρη και δεν νομίζω με αυτό το σετάπ να υπάρξει το "ουάου".
Το "ουάου" θα προέλθει μόνο όταν παρακαμφθεί αυτό το στάδιο, με κάποιο άλλο που θα αναδείξει τις αρετές του. Έχει μέλλον αυτή η υλοποίηση.

Μου θυμίζει ένα νήμα στο diyaudio, που γράφανε όλοι τα συνήθη για τα dac και βρέθηκε ένας που ξεκίνησε γράφοντας "Λυπάμε πολύ αλλά θα σας χαλάσω το πάρτι..." και στην ουσία τους υπενθύμισε ότι αυτό που ακούνε ως διαφορά είναι ένα σύνολο παραγόντων από το πολύ σημαντικό στάδιο της τροφοδοσίας, το ψηφιοαναλογικό μετατροπέα και το στάδιο εξόδου και δεν είναι δυνατόν να εξάγονται αποτελέσματα του τύπου αυτό το dac chip είναι καλύτερο από το άλλο όταν τόσο η τροφοδοσία όσο και το τελικό στάδιο (στην περίπτωση εξόδου i/v) είναι διαφορετικά.
Συμφώνησα όσο δεν πήγαινε με το συμπέρασμά του, ότι εάν θέλετε πράγματι να ακούσετε τις διαφορές που προέρχονται από τα dac-chip (κατά τη γνώμη του υπάρχουν αλλά όχι σε επίπεδο σημαντικό), στήστε διαφορετικά dac-chip πάνω στην ίδια πλατφόρμα τροφοδοσίας και στάδιο εξόδου και τότε γράψτε για το ποιο dac-chip ακούγεται καλύτερα ή εν τέλει ποιες είναι οι διαφορές τους.
Μα πόση αλήθεια έγραψε!

Σωστοοοοοοοοοοοοοοοοοοος!!!!

Ακριβος αυτος ειναι και ο περιορισμος των υλοποιησεων με ESS 9023. Ο ενσωματομενος τελεστικος απλα δεν μπορει να δωσει σκηνη σωστου μεγεθους. Αλλα τσιπ της ιδιας εταιριας με ξεχωριστο σταδιο εξοδου πανε πολυ καλυτερα σε αυτο τον τομεα.

Απο εκει και περα, πρεπει να δουμε και τι συστημα εχει ο καθενας που ακουσε το Soekris, κατα την γνωμη μου τα ESS based DACs ματσαρουν καλυτερα σε μεσαίο-χαμηλης κατηγοριας συστήματα οπου λειπουν δυναμικά και διαφάνεια ενω σε πιο αναλυτικα-λεπτομερει- διαφανα δειχνουν τους περιορισμούς του χαρακτηρα του τσιπ.

Τα R2R στεκονται καλύτερα σε πιο "καθαρα" συστηματα γιατι δεν εχουν τα "μεταλλικά" χαρακτηριστικα στον ηχο, δεν εχουν συριστικά στο ιδιο επιπεδο κτλ.

@ Σταυρο: Το DAC με τα 1704 ειναι ιδιοκατασκευη ενος τεχνικου εδω στην Αθηνα, του ιδιου που εχει κανει την σαυρα του PanMan. Καποια στιγμη ο Πανος με τον ιδιοκτητη το ειχαν φερει και απο το σπιτι μου οποτε μπορω να πω οτι ηταν αρκετα καλο. Εχει 3 shunt τροφοδοσίες (απ οσο θυμαμαι) και το κοστος του ηταν αρκετα μεγαλο (καποιες χιλιαδες ευρω τελικη). Το ιδιο DAC εχει ο PanMan αλλα με βουβαλι μεσα και ο ιδιος λεει οτι το 1704 ειναι ανωτερο.

Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Ευχαριστούμε για τις διευκρινίσεις Παναγιώτη!

Από τη μικρή μου εμπειρία, θα συμφωνήσω και θα πω ότι η ακρόαση μέσα από μια (σωστή) υλοποίηση με 1704 προσφέρει μια σειρά από ισχυρά ηχητικά χαρακτηριστικά χωρίς την παραμικρή υστέρηση στη λεπτομέρεια.

Μάλιστα, αυτό το καιρό παίζω με 1704 σε NOS mode και δεν μου έχει λείψει τίποτα. Στην αρχή περίμενα έναν ήχο "στερούμενο δυναμικών" και "υπερβολικά μαλακό" αλλά ευτυχώς έπεσα έξω...

Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Αυτο που είπε ο λεμον ,, τα πάντα ειναι θέμα εφαρμογής σχεδίασης , όσο για τα αναλογικά στάδια εν έτη 2015 μας τέλειωσαν οι νεωτερισμοί απο πλευράς επιδόσεων ,, γέυσεις αλλάζεις και γούστα ,, ουτε κάν την εικόνα μπορείς να πειράξεις πολύ εκτός και είναι κάκιστη εφαρμογή με πολλά θέματα ,,,

ο χειρότερος τελεστικός πλέον πάει φλάτ μεχρι τον θεό με απίστευτα εν γένη χαρακτηριστικά ,, και όχι τώρα εδώ και χρόνια ,, αυτο που η τεχνολογία προχώρησε τελευταία με τεράστια βήμτα είναι τα υπερμοντέρνα τροφοδοτικά και τα περιφερειακά γενικά .. oscilators , ιδιαιτερες εφαρμογές δειγματοληψείας , usb adaptors , αντιστάσεις με -40db θόρυβο , και πυκνωτές τέλεια ζυγισμένους για το φάσμα του audio ,, κτλ κτλ ..

τέσπα ,, έαν τα εργαστήρια τα παράτησαν τα r2r κάτι θα ξέραν παραπάνω ,

αυτό που μου την δίνει βασικά είναι το όλο θέμα μου κάνει πάλι την μόδα με τα tda1741 κτλ ... μόνο που κάποιος το έκανε διακριτό ,,

διασκέδαση πάντως δείνει κάργα απο τι διαβάζω , η χαρά του ντιουη , αν και θα προτιμούσα να υπάρχει θέμα με την καινουργια σειρα τής ΑΚΜ πχ παρά με κάτι που είναι σιγουρο ότι δεν πρόκειται να φύγει απο την χρυσή μετριότητα των ladder , κατα την γνώμη μου δλδ ..

Το έχω το ριμάδι μπροστά μου και ακόμα δεν έκανα τίποτα.
Λίγο με την δουλειά και λίγο με έναν ενισχυτή που ετοιμάζουμε με έναν αμερικάνο
(πολύ τρέλα, cross coupling κλπ θα ανεβάσω σχετικά αργότερα)
Ντροπή μου....

Η υλοποίηση του Soekris με τους τελεστικούς LM497ΧΧ, έχει γίνει για άλλους λόγους (μπάφερ, xlr), ενώ η Sabre αυτό που έχει κάνει στο εσωτερικό του 9023 είναι παντελώς άλλης φιλοσοφίας.

Στο 9023 έβαλε το χεράκι της, όχι απλά με ύπαρξη τελεστικού στο εσωτερικό όπως απλά αναφέρετε, αλλά απέφυγε την πλήρη διάταξη φιλτραρίσματος και την πλήρη εφαρμογή μπαφεριάσματος (για αυτό και τα 224ωμ εξόδου) και έφτιαξε το δικό της φθηνό αλλά εξαίσιο γκουρμέ με απουσία dc για να μην υπάρξει υποβάθμιση λόγω πυκνωτή.
Στα άλλα dac-chip της τα έχει αφήσει στη δεξιοτεχνία των απανταχού σεφ και μέχρι στιγμής οι περισσότερες υλοποιήσεις πάνω σε τελεστικούς είναι ξόδεμα χρημάτων.
Σαφώς και υπάρχουν, υλοποιήσεις αναλογικών σταδίων που είναι υπόδειγμα, αλλά είτε ακριβοπληρώνονται σε εμπορικές υλοποιήσεις που το έχουν πετύχει, είτε απλά αναζητούνται μεταξύ των ντιούηδων.

Ο Soekris είναι σαφώς καλός επαγγελματίας για αυτό δεν θα άφηνε το πόνημά του, με ένα απλά πολύ καλό τελεστικό για ρόλο μπάφερ και ζυγισμένης εξόδου που κάνει απλά μια καλή δουλειά και μέχρι εκεί. Τα φίλτρα είναι πάντα φίλτρα και ως φίλτρα έχουν τις επιδράσεις τους.

Άλλωστε εάν θυμάμαι καλά του το είχαν ζητήσει και τα μέλη, να μη το βγάλει δίχως παράκαμψη αυτού του σταδίου.

Εφόσον όπως λέει ο Δημήτρης βγάζει 1.4Vrms μη ζυγισμένης εξόδου (αν και τα 600+ δεν θεωρείται χαμηλή αντίσταση εξόδου), αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι κάτοχοι μη ζυγισμένων συσκευών με εύκολη αντίσταση εισόδου, έχουν μια καλή αφετηρία να μεταφέρουν το τι κάνει το εν λόγω dac.
Οι λοιποί κάτοχοι...των ζυγισμένων...έχουν να βάλουν αρκετά πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη!

Cool!!!!! Άντε περιμένουμε την υλοποίηση και εντυπώσεις....

Δημήτρη post-άρεις στα forum της ξενιτιάς και δω εμάς στο φτύσιμο; :p Tι λέει το μοτόρι?

Αρκετα προβλήματα ευστάθειας αναπαραγωγής απο τι κατάλαβα ... ρωτάει και κάποιος σε κάποιο πόστ ,, πώς παίζει ανάμεσα στίς διακοπές ?

το έχει τσιμπίσει και ένα κολληταρ εδω κοντά ,, αλλα δεν πάω απο κεί εάν δεν πάιζει ... μόνο για κανα τσιπουρο ναι ... ,, όχι για αυτοψία ,,, :music-smiley-005:

Δεν έχω γράψει ακόμα γιατί από χτες δεν έχω σημειώσει ιδιαίτερη πρόοδο.. δεν το έχω βάλει ακόμα πάνω στο κύριο σύστημα. Πρώτα θέλω να τελειώσω τον υποτυπώδη έλεγχο από arduino (για έλεγχο έντασης τουλάχιστον) και μετά, μιας και θέλω να το ρίξω κατευθείαν πάνω στον τελικό μου (όπως κάνω με το Βουβάλι). Απλά η σειριακή του είναι "κλασική" σειριακή, όχι 5/3.3V που είναι των Arduino οπότε φτιάχνω και ένα RS-232 interface. Δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο, αλλά θέλει λίγο ακόμα χρόνο.

Θέματα σταθερότητας δεν έχει - είναι βράχος σταθερότητας και πανεύκολο στο στήσιμο (όντως έναν μετ/τη και μια πηγή I2S και φύγαμε..). Το έχω να παίζει σχεδόν ασταμάτητα από χτες το βράδυ και δεν έχει κάνει "κιχ".

Αυτό που έχει είναι ένα μικρό delay μέχρι να "κλειδώσει" στις αλλαγές sampling rate & πηγών ή και μερικές φορές κατά το seek αν είναι αργό το transport. Εκεί μπορεί να χάσεις 1-2 δευτερόλεπτα ήχου. Αλλά έχει βγει νέο firmware το οποίο το βελτιώνει σε αυτόν τον τομέα (δεν το έχω περάσει ακόμα).

Overall θα έλεγα ότι είναι πάρα πολύ καλόβολο σαν πλακέτα - και ένας άσχετος μπορεί να το στήσει με μερικές βασικές οδηγίες. Ο ήχος του πάνω στο σύστημα του εργαστηρίου (παλιός αλλά σχετικά καλός AVR με μικρά & φτηνά ηχεία) είναι εξαιρετικός. Αλλά αν δεν το βάλω πάνω στο κύριο σύστημα δεν μπορώ να πω με σιγουριά.

Δημήτρη,διάβαζα το νήμα του κι έπεσα επάνω στον άτυχο που τίναξε τα ηχεία του στον αέρα.
Τι ακριβώς παίζει με την ένταση;

Από ότι κατάλαβα,οι μισοί λένε πως χωρίς ποτ παίζει στα 0db όπως θα έπρεπε κι άλλοι λένε πως παίζει πολύ πιο δυνατά.
Τι πρέπει να προσέξει κανείς;

DimDim
Kαλοακουστο σου ευχομαι και να σου εκπληρωσει τις προσδοκιες σου.
Φυσικα εαν ειναι καλο θα σε ακουλουθησουν και αλλοι .

Δημήτρη,διάβαζα το νήμα του κι έπεσα επάνω στον άτυχο που τίναξε τα ηχεία του στον αέρα.
Τι ακριβώς παίζει με την ένταση;

Από ότι κατάλαβα,οι μισοί λένε πως χωρίς ποτ παίζει στα 0db όπως θα έπρεπε κι άλλοι λένε πως παίζει πολύ πιο δυνατά.
Τι πρέπει να προσέξει κανείς;

Όντως, ένας από τα παιδιά έκανε κατά λάθος ζημεία στα ηχεία του, αλλά ας το πάρουμε από την αρχή.

Η ένταση ελέγχεται μέσω software πάντα, αλλά με δυο τρόπους:

1) Εντολές μέσω σειριακής πόρτας
2) Σύνδεση ενός pot.

Στη δεύτερη περίπτωση, συνδέεις το ένα άκρο του pot με τη γη, το άλλο με τα +3.3V και τον δρομέα στο pin ελέγχου. Ο άτυχος φίλος μας έβγαλε κατά λάθος το καλώδιο που πήγαινε στη γη, με αποτέλεσμα η ένταση να πάει στα +15db.

Χωρίς pot συνδεδεμένο παίζει όντως στα 0db, το έχω επιβεβαιώσει και εγώ. Απλά είχε δοθεί η εντύπωση ότι έβγαζε περισσότερο επειδή κάποια στιγμή κάποιος έβγαλε κάποιες μετρήσεις που παρουσίαζαν παραμόρφωση, αλλά αυτό τελικά ήταν λόγω υπερφόρτωσης του front end της 0404 που είχε χρησιμοποιήσει για τις μετρήσεις (και ο σχεδιαστής του dac με 0404 μέτραγε στην αρχή, οπότε την ξέρει την κάρτα..).

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Πώς παίζει εντέλει ?

φτάνει ένα κλασικό r2r έστω και λίγο ?

Δεν ξέρω ακόμα, δεν έχω ασχοληθεί απόψε (κοινωνικές υποχρεώσεις..).