DIY R-2R DAC (dam1021) : πειρασμός, όχι αστεία...

Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Τα τελευταία νέα από το μέτωπο λένε ότι άρχισαν ήδη οι προσπάθειες από μέλη του diyaudio για νέα καλύτερα φίλτρα, κάνοντας χρήση του rePhase. Η πρώτη προσπάθεια έβγαλε ένα φίλτρο με 1000 taps για τους 44.1.

Η πρώτη εντύπωση από τον δημιουργό του καινούργιου φίλτρου (για τα 44.1 πάντα, σε υψηλότερες δειγματοληψίες δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ανάγκη για νέο φίλτρο) είναι ότι έχει μαλακώσει ο ήχος, είναι "less "shouty" and more smooth"

Η ιστορία έχει πολύ μέλλον.. ασχολείται πολύ και ο Soren, και επίσης γράφει και ο δημιουργός του rePhase δίνοντας πολύ χρήσιμα tips για τη λειτουργία του rePhase.

Η κοινότητα "τα σπάει" σε αυτό το project. :D

Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Ωραία, το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης ήταν διπλό.
Αφενός κατέστει ότι το άκουσμα είναι υποκειμενική υπόθεση και ότι διαφορετικοί άνθρωποι με διαφορετικές προσωπικότητες, πάντα θα έχουν και διαφορετικά γούστα, αφετέρου και οι δύο χάρηκαν μια συνάντηση, αντάλλαξαν απόψεις και οι δύο βγήκαν κερδισμένοι από την εμπειρία της συνάντησης.

Προσωπικά το χάρηκα, που επιτέλους δύο διαφορετικές απόψεις δεν κατέληξαν στις γνωστές αντιμαχίες μέσω πληκτρολογίου. Ευχές να συνεχίσουμε σε αυτό το κλίμα.

@Nikosokey = δεν χρειάζεται να πειραματίζεσαι, με τετράγωνα σε τόσο χαμηλές δειγματοληψίες. Μέχρι στιγμής ψηφιακό μέσο και άριστη απόδοση τετραγώνου σε υψηλές συχνότητες δεν έχει παρουσιαστεί, αλλά και για χαμηλές συχνότητες απαιτείται μέγιστη δειγματοληψία.
Για παράδειγμα ρίξε μια ματιά στο ίδιο dac και δες πως παρουσιάζεται ένα τετράγωνο 5KHz ανεβάζοντας σταδιακά τη δειγματοληψία. Τόσο το ανιόν όσο και το κατιόν κομμάτι του παλμού (παραμόρφωση φάσης) βελτιώνονται με την αύξηση της δειγματοληψίας καθώς επίσης και το ringing.
Σημαντικό μέρος των μετρήσεων παρουσιάζουν τα impulse, αφενός για να δούμε είτε πως συμπεριφέρεται άνευ φίλτρων το dac-chip είτε πως επηρρεάζεται από τα διάφορα τυχόν φίλτρα που έχουν μερικά από αυτά.
Μεγάλο κεφάλαιο και απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις για ανάλυση.

@analog-jimaras = Ας αναφέρει το μέλος analog-jimaras, τι έχει προσθέσει πάνω στο mambo3 για να έχουμε πιο σωστή εικόνα για το τι συγκρίνατε.

Re: Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Aγαπητε Μανολη ετσι ειναι οπως τα λες δεν προλαβα να δειξω παραδειγματα και τις αναλογες κυματομορφες απο το δικο μου DAC
Oσο ανεβαινει η δειγματοληψια ανεβαινει και η ικανοτητα του τετραγωνου αλλα και το ringing ....και στο δικο μου DAC.
ΒUT και με εχεις καταλαβει περιπου, δεν μου αρεσει να εχω κατι και το κοιτω ONLY, date by date learning ... θα ηθελα οσο περρισσοτερα μελη να δειχνουν την διατριβη που αν τυχον εχουν κανει πανω στο diy..

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

αν κατάλαβα καλά το mambo v3 τουμπανιασμενο έπαιξε καλύτερα .
οπότε περιμένουμε να τουμπανιαστι και το Soekris για να έχουμε άποψη για το ποιο diy dac παίζει καλύτερα από αυτά που έχουμε στα χεριά μας

έχει γίνει τεστ και με εμπορικό ίδιας τιμής;

Tακη
και το δικο μου Dac ειναι τουμπανειρος αλλα δυστυχως ειμαι μακρυα απο τους Α/Β testers .Tαπεινο ES9018K2M.

αλήθεια πως κάνεις upgarde ;

Μέσω της σειριακής πόρτας που έχει. Χρειάζεται ένα PC με σειριακή πόρτα (ή αντάπτορας από USB σε Serial) και ένα καλώδιο με βύσμα σειριακής από τη μία και 3 πινάκια από την άλλη για να συνδεθεί στο DAC:

RS-232_to_Soekris.jpg

RS-232_to_Soekris_2.jpg

Μετά τρέχεις ένα πρόγραμμα terminal στο PC και ακολουθείς τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Όχι! Θέλεις κανονικό USB to serial interface, με DB9 πόρτα.

Υπόψη, υπάρχει κάποιο θέμα ασυμβατότητας με κάποια. Το δικό μου που ξέρω ότι παίζει έχει chipset PL2303, οπότε υποψιάζομαι ότι θα κάνει κάτι σαν αυτό: http://www.ebay.com/itm/USB-2-0-to-...577?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2ed58905f1

Όχι! Θέλεις κανονικό USB to serial interface, με DB9 πόρτα.

Υπόψη, υπάρχει κάποιο θέμα ασυμβατότητας με κάποια. Το δικό μου που ξέρω ότι παίζει έχει chipset PL2303, οπότε υποψιάζομαι ότι θα κάνει κάτι σαν αυτό: http://www.ebay.com/itm/USB-2-0-to-...577?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2ed58905f1
Έχω δυο από αυτά, καλά είναι και συμβατά και με Linux
Λίγο δύσκολο να κολλήσεις στις πίστες καλωδια, φεύγουν οι πίστες εύκολα
οπότε πιθανά με καλωδια-επέκτασης είναι πιο εύκολη η δουλεία

Αρχικά να γράψω οτι κόντρες λεκτικές με άνθρωπους σαν τον Δημήτρη (απο τη στιγμή που θα τον γνωρίσεις) απλα δέν υπάρχουν, οτι διαφωνία μπορεί να προκύψει είναι καθαρά θέμα γούστου και προσωπικών προτιμήσεων.
Το σύστημα
Ηχεία Zingali Home Monitor 115 με αλλαγμένο crossover και καλωδίωση και με super tweeter. Ολοκληρωμένος Εmille Chaam λαμπατος.
Ρεύμα. Αναγεννητης ρεύματος Εxact Power ep-15a, Xaitas Isolator V4, και ενα isolator δικό μου.
Θα γράψω για τις εξόδους Rca με το buffer του R2R γιατι oι πιουριστικές (αυτές στο κέντρο δεν μου άρεσαν και δεν τις ακούσαμε πολύ).
Η ανάλυση είναι τρομερή, προσέχεις πράγματα που αλλου θα τα περνούσες έτσι, οι υψηλές του είναι καταπληκτικές και τις συγκρίνω μόνο με καλογραμένα βυνίλια. Το μπάσο είναι στακάτο με τρομερό ρεαλισμό και ρυθμό.
Πάμε τωρα εκεί που δεν μου άρεσε. Οι μεσαίες συχνότητες ηταν ελλειπής. Το αποτέλεσμα ακουγόταν και στα δύο φάσματα. Οι φωνές ψηλά εχαναν σε υγρασία και τα μπάσα εχαναν σε όγκο σε σχέση με το τουμπανιασμένο mambo.
Εδω να τονίσω οτι συμφωνίσαμε με το Δημήτρη οτι το σύστημα μου δεν ακούγετε σχεδόν καθόλου λαμπάτο-με την αρνητική πάντα ένοια- άρα δεν ευνοεί συχνοτικά
Tέλος να πώ ξανά οτι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κόντρα, το ενα ήταν πρόχειρα φτιαγμένο για να μπορεσουν να το ακούσουν 2-3 άνθρωποι, με ενα τοροιδή που ο Δημήτρης είχε κάπου και τον έριξε πάνω και ολα - καλωδια, amanero, rca - ηταν πραγματικά στον αέρα, ενω το άλλο ήταν με τροφοδοσία και υλικά μελετημένα στό έπακρο, ένα ένα δοκιμασμένα μετά απο ατελείωτες ακροάσεις.
Αναμονή λοιπόν να κάνω τουλάχιστον τα ίδια και στο R2R και θα δούμε.

Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Μάλιστα, κατανοητός πέρα για πέρα...
Λείπει όμως το τι έχει γίνει στο mambo3 σου, που είναι μάλλον καλύτερα να τα παρουσιάσεις στο αντίστοιχο νήμα του και να βάλεις εδώ απλά ένα σύνδεσμο.

Re: Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Οταν λες στο αντιστοιχο νήμα του που ακριβώς εννοείς.

Δημητρη για το spdif αυτος ο ΜΣ κανει?.. http://www.farnell.com/datasheets/1430862.pdf
τον βρηκα διαθεσιμο στον Φανο αμεσα..

Δεν είμαι σίγουρος. Δεν ξέρω πολλά από pulse transformers. Εδώ έχει κάποια προτεινόμενα μοντέλα για την συγκεκριμένη πλακέτα: http://www.diyaudio.com/forums/digital-line-level/267948-soekris-s-dac-implementations.html

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Βρήκα το ιδανικό κουτί για το νέο project.:BDGBGDB55::BDGBGDB55::BDGBGDB55:
Eνα καμμένο Τheta generation 5 εξωτερικά άψογο 50 euro
Δημήτρη πές μας αν ο ΜΣ του Sifis_samos κάνει, αύριο ο δρόμος μου με περνάει απο το Φανό.
Lemon, Sokmav thanks
Το προτζεκτ θα ονομαστεί Τheta R2R generation :BDGBGDB55::BDGBGDB55::BDGBGDB55:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Βρήκα το ιδανικό κουτί για το νέο project.:BDGBGDB55::BDGBGDB55::BDGBGDB55:
Eνα καμμένο Τheta generation 5 εξωτερικά άψογο 50 euro
Δημήτρη πές μας αν ο ΜΣ του Sifis_samos κάνει, αύριο ο δρόμος μου με περνάει απο το Φανό.
Lemon, Sokmav thanks
Το προτζεκτ θα ονομαστεί Τheta R2R generation :BDGBGDB55::BDGBGDB55::BDGBGDB55:

Για τον μ/σ, πραγματικά, δεν ξέρω. Δεν βγάζω άκρη από τα specs του. Στη θέση σας θα έπαιρνα από την RS Electronics έναν Murata και θα τελείωνα ή θα περίμενα να μαζευτούν κι άλλα λίγα υλικά για να μην πάνε τζάμπα τα 5 μεταφορικά.
(προσωπικά με βολεύει περισσότερο να πηγαίνω από εκεί και να παραλαμβάνω.. είναι κοντά μου)

Δεν είμαι σίγουρος. Δεν ξέρω πολλά από pulse transformers. Εδώ έχει κάποια προτεινόμενα μοντέλα για την συγκεκριμένη πλακέτα: http://www.diyaudio.com/forums/digital-line-level/267948-soekris-s-dac-implementations.html

1:1 για απομόνωση του spdif είναι αυτοί ?
(άρα θα θέλετε και μόνωση μεταξύ κουτί και της γείωσης του spdif)
Εάν ναι τότε σίγουρα είναι φθηνοί οι παραπάνω προτεινόμενοι!
Αυτοί που έχω από την κάποτε ασχολία μου με spdif είναι οι lundahl LL 1572 και κοστίζουν κοντά 40 ευρώ.