DIY R-2R DAC (dam1021) : πειρασμός, όχι αστεία...

Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Δεν μπορώ να είμαι μάντης και δεν θέλω άλλωστε, αλλά πιστεύω έτσι όπως έχει δομήσει ο Soekris την πλακέτα του, αλλά και τις επιλογές που έχει κάνει μετά την είσοδο του εναλλασσόμενου, κρατώ μικρό καλάθι εάν ακούσετε διαφορές, με την αλλαγή της τροφοδοσίας στην περίπτωση που χρησιμοποιείται την απευθείας έξοδο που δεν περνά από τα μπάφερ.

Θέτω εκτός φυσικά τα:
- έξοδο μπάφερ = εκεί χρειάζεται πειραματισμός
- τον απομονωτή που από ότι μου έδειξε ο analog-tzimaras έχει και απευθείας τροφοδοσία

Αυτά φυσικά και απαιτούν περισσότερο ψάξιμο και πολύ καλή τροφοδοσία.

Re: Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Δεν μπορώ να είμαι μάντης και δεν θέλω άλλωστε, αλλά πιστεύω έτσι όπως έχει δομήσει ο Soekris την πλακέτα του, αλλά και τις επιλογές που έχει κάνει μετά την είσοδο του εναλλασσόμενου, κρατώ μικρό καλάθι εάν ακούσετε διαφορές, με την αλλαγή της τροφοδοσίας στην περίπτωση που χρησιμοποιείται την απευθείας έξοδο που δεν περνά από τα μπάφερ.

Θέτω εκτός φυσικά τα:
- τον απομονωτή που από ότι μου έδειξε ο analog-tzimaras έχει και απευθείας τροφοδοσία

Xμμ
Το πιστευεις αυτο γιατι θα παρεμβαλονται οι δικοι του τοπικοι σταθεροποητες μετα το τροφοδοτικο του Νικου?

Θέτω εκτός φυσικά τα:

+1 αλλα δεν βλαπτει να το ακουσουμε.

Απάντηση: Re: Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Να το δοκιμάσετε, όταν υπάρχει ηδη στην άκρη και δεν είναι εξτρά έξοδο, γιατί όχι.

Απλά βλέποντας τι έχει κάνει ο Soekris και το πως και κυρίως τι τροφοδοτεί μετά, αν βγάλουμε εκτός τα αναλογικά στάδια εξόδου και τον απομονωτή τα λοιπά τα έχει τροφοδοτήσει πολύ καλά.
Τώρα εάν βάλετε ένα BiB και το πάτε στο 1.0-1.2Α θα έχετε μεγάλο θέμα με την αποβολή θερμότητας και θα πρέπει να κάνετε πολύ καλή μελέτη στο κουτί για να μη διαχέεται αυτή η θερμότητα στο εσωτερικό.

Επίσης το θέμα με το μπάφερ που έθεσε το μέλος Ulyseas, σαφώς και μπορεί να χρησιμοποιηθεί το DCB1 στην έξοδο την κεντρική και για όσους τα 1.3-1.4Vrms είναι υπεραρκετά ακόμη και για τελικό, οπωσδήποτε να το δοκιμάσετε γιατί το DCB1 είναι άριστο εργαλείο.

@ analog-jimaras = Δημήτρη, ποια αναλογία τυλίγματος είχες χρησιμοποιήσει στους λουντάλ όταν το ακούσαμε;

Σου παραθέτω το πινακάκι μήπως σε βοηθήσει για να θυμηθείς.

Attachments

• lundahl.jpg
    lundahl.jpg
    61.1 KB · Views: 234
Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Αυτοί οι μ/σ δεν είναι εξόδου για λάμπατο ενισχυτή;
Όταν είχα ρωτήσει για να βάλω στο μάμπο μου είχαν πει τους 1524 που βγάζουν και balanced και κάνουν και isolation.
Ρωτάω δεν γνωρίζω.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Να το δοκιμάσετε, όταν υπάρχει ηδη στην άκρη και δεν είναι εξτρά έξοδο, γιατί όχι.

Απλά βλέποντας τι έχει κάνει ο Soekris και το πως και κυρίως τι τροφοδοτεί μετά, αν βγάλουμε εκτός τα αναλογικά στάδια εξόδου και τον απομονωτή τα λοιπά τα έχει τροφοδοτήσει πολύ καλά.
Τώρα εάν βάλετε ένα BiB και το πάτε στο 1.0-1.2Α θα έχετε μεγάλο θέμα με την αποβολή θερμότητας και θα πρέπει να κάνετε πολύ καλή μελέτη στο κουτί για να μη διαχέεται αυτή η θερμότητα στο εσωτερικό.

Προσωπικά το BiB το έβαλα αφενός για να "ξεκουράσω" τους πυκνωτές εξομάλυνσης του Soekris, αφετέρου για το αναλογικό στάδιο. Τώρα σκέφτομαι επιπλέον να παρακάμψω και τη γέφυρα..

Όσο αφορά τις θερμοκρασίες, τα πράγματα είναι πολύ ανεκτά καθότι η μέγιστη κατανάλωση του Soekris είναι ~180mA για το θετικό και ~60mA για το αρνητικό rail.

Εγώ έχω βάλει σύνολο 350mA ρεύμα για το κάθε rail, τα mosfet τα ψύχω με το κάτω μέρος του σασί (αλουμίνιο) το οποίο οριακά νιώθει θερμό στην αφή.

Τότε είναι δική μου εσφαλμένη αντίληψη για ρεύμα 1Α, που στο καλό το άκουσα αυτό...μήπως ήταν συζήτηση για το ΒΙΙΙ?

Γηρατειά! :grandpa:

@ analog-jimaras = Δημήτρη, ποια αναλογία τυλίγματος είχες χρησιμοποιήσει στους λουντάλ όταν το ακούσαμε;

Σου παραθέτω το πινακάκι μήπως σε βοηθήσει για να θυμηθείς.
Μανωλη μου πρέπει να δώ το σχέδιο και με έχουν τρελανει στη δουλειά.
Το 1 ή το 2 πάντος. Ρώτα το Νίκο που μιλάμε με mail κόλαση οι νέοι Lundal και ακόμα στρώνουν.
Θα απαντήσω το Σαβ/κο

Δημήτρη έχε στα υπόψη σου και τους μετασχηματιστές εξόδου...δεν περίμενα ότι έχουν τέτοιο χαρακτήρα, είχα δοκιμάσει προσωπικά και luxman παλαιότερα αλλά δεν μου είχαν δώσει τέτοια εικόνα αλλαγής.

Λοιπόν, δεν έχω κάνει εμπεριστατωμένη μέτρηση αλλά μια γρήγορη μέσα σε 10 λεπτά, πήρα thd, jitter και imd. Την imd θα την ανεβάσω σε άλλη στιγμή γιατί την έχω στο φορητό που δεν το έχω εύκαιρο αυτή τη στιγμή.

Μόνο δύο λόγια για τις συνθήκες μέτρησης δίχως σχολιασμό για τα αποτελέσματα.

Έξοδος R2R, SE με μπάφερ->lundahl->rca εξόδου στο 10Κ attenuator->ADC EMU0404 οπότε έχουμε συνοπτικά 10Κ φορτίο και φυσικό περιορισμό τα 113dB δυναμικού και snr (A-weighted) λόγω AK5385A.
Σύλληψη σε 24/48, τα 0dBV αντιστοιχούν ακριβώς σε 1Vrms AC εισόδου στο ADC.
To ψηφιακό σήμα γινόταν αναπαραγωγή μέσω αρχείων σε foobar (άλλος υπολογιστής) που τροφοδοτούσε το R2R, η σύλληψη του εξερχομένου σήματος γινόταν μέσω του ARTA που έτρεχε σε άλλον υπολογιστή.

Μέχρι στιγμής οι μετρήσεις που κάναμε, αποδεικνύονται 100% αξιόπιστες, ταυτίζονται με του κατασκευαστή, αλλά και με άλλες που παρουσιάστηκαν στο diyaudio. Τυχόν διαφορές στο επίπεδο του Noise Floor έχουν να κάνουν με τη μονάδα μέτρησης, σε εμάς είναι dBV στους συνδέσμους σε dBFS.

Μέχρι στιγμής οι μετρήσεις που κάναμε, αποδεικνύονται 100% αξιόπιστες, ταυτίζονται με του κατασκευαστή, αλλά και με άλλες που παρουσιάστηκαν στο diyaudio. Τυχόν διαφορές στο επίπεδο του Noise Floor έχουν να κάνουν με τη μονάδα μέτρησης, σε εμάς είναι dBV στους συνδέσμους σε dBFS.
Καλησπέρα.
Θα σου άρεσε να μετραγαμε το βουβάλι και το μάμπο με μετασχηματιστές και χωρίς (r2r το έχεις). Για να έχεις ολοκληρωμένο αρχείο.

Παιδιά καλησπέρα.
Χρειάζομαι τη βοήθειά σας. Προσπαθώ να παίξω με τη σειριακή αλλά δεν τα καταφέρνω.
Έχω ένα USB-serial με ch341. Έχω κάνει σωστά τις συνδέσεις ακολουθώντας και τις οδηγίες στο
blog του dimdim. Έχει κάποιος ιδέα για το τι μπορεί να φταίει;

Ευχαριστώ
Παναγιώτης

Συνήθως είναι θέμα του USB to serial adapter. Μέτρα τάσεις μεταξύ του GND και των δυο άλλων pins. Αν δεν δεις στο ένα από τα δυο τάση περίπου -9V ο adapter σου δεν είναι "σωστός" RS-232.

Ο συνδυασμός του r2r με το dcb1 είναι καταπληκτικός! Ειδικά στα μεσαία και χαμηλά. Τα ψηλά δεν ακούγονται τοςο καλά. Υποψιάζομαι όμως ότι φταίνε τα ηχεία μου Γι αυτό. Θα βάλω και ρ2ρ έλεγχο έντασης για καλύτερη ακρίβεια. Πιστεύω έτσι θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο ο ήχος. Νομίζω ήρθε η ώρα να αναβαθμιςω τα ηχεία μου.

Πριν αλλαξεις ηχεια περιμενε το να στρωσει 3 με 4 μερες. Στη δικη μου περιπτωση τα πριμα αλλαξαν πολυ. Και λογο μετ/των σε μενα φυσικα.

Ο συνδυασμός του r2r με το dcb1 είναι καταπληκτικός! Ειδικά στα μεσαία και χαμηλά. Τα ψηλά δεν ακούγονται τοςο καλά. Υποψιάζομαι όμως ότι φταίνε τα ηχεία μου Γι αυτό. Θα βάλω και ρ2ρ έλεγχο έντασης για καλύτερη ακρίβεια. Πιστεύω έτσι θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο ο ήχος. Νομίζω ήρθε η ώρα να αναβαθμιςω τα ηχεία μου.

Αν ακούς 44.1 το πιο πιθανό είναι να φταίει το stock φίλτρο του Soekris. Είναι ψιλοχάλια.. Έχουν βγει πολλά φίλτρα να δοκιμάσεις στο σχετικό νήμα στο diyaudio.com: http://www.diyaudio.com/forums/digital-line-level/269776-filter-brewing-soekris-r2r.html

Ξεκίνα διάβασμα από την αρχή του νήματος, αλλά αφού καταλάβεις τις γίνεται πήγαινε στο τέλος και δοκίμασέ τα από το τέλος προς την αρχή.

Συνήθως είναι θέμα του USB to serial adapter. Μέτρα τάσεις μεταξύ του GND και των δυο άλλων pins. Αν δεν δεις στο ένα από τα δυο τάση περίπου -9V ο adapter σου δεν είναι "σωστός" RS-232.
Μεταξύ 2,5 και 3,5 παίρνω 0V. Στο 4,5 παίρνω 5V.

Απάντηση: Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Καλησπέρα.
Θα σου άρεσε να μετραγαμε το βουβάλι και το μάμπο με μετασχηματιστές και χωρίς (r2r το έχεις). Για να έχεις ολοκληρωμένο αρχείο.

Για όλα τα μάμπο, έχω πλήρη αρχείο, για το μάμπο3+lundhal πρέπει να τις ολοκληρώσουμε καλύτερα, επίσης και για το βουβάλι έχω βασικές μετρήσεις μαμά....οπότε είμαι μέσα, θα το κανονίσουμε.

- Νικήτα, εάν το DCB1 το έφτιαξες τώρα, άστο αρκετές ώρες να παίξει, επίσης o κεντρικός πυκνωτής τιουνάρει αναλόγως του διηλεκτρικού και χωρητικότητας...έφτιαξες δικό σου DCB1 ή πήρες από Τσάγια; Επίσης είναι απλό ή hot-rod?