DIY R-2R DAC (dam1021) : πειρασμός, όχι αστεία...

Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Καλησπέρα.

Δυστυχώς δεν σκέφτομαι να υλοποιήσω την SPDIF, οπότε το SPDIF vs I2S θα παραμείνει σαν διαφορά. Επιπλεόν η διαφορά στη τροφοδοσία είναι πολύ μεγαλη επίσης, Reflektor D vs AC transformer and onboard. Αυτό που μπορώ να κάνω και θα κάνω είναι να ξανακούσω και τα 2, και μάλιστα το R2R από τους buffer. Πολύ φοβάμαι ότι θα ακούσω κάτι πολύ χειρότερο από αυτό που ακούω τώρα, κατευθείαν από το ladder.

Σχετικά με τις φωνές αυτό που ήθελα να πω είναι ότι έχουν μια συνέχεια και απαλότητα, φαντάζομαι ότι είναι η αναλογικότητα, φυσικότητα που λένε κάποιοι. Το οποίο μαζί με τη τεράστια σκηνή, δίνουν ένα πολύ immersive αποτέλεσμα. Χαίρομαι π.χ. σε κοντσέρτα για βιολί (και αν το επιτρέπει φυσικά) και η ηχογράφηση, να ακούω το βιολιστή μπροστά μου να κουνάει το βιολί δεξιά - αριστερά. Βέβαια η ποιότητα της ηχογράφησης παίζει πολύ μεγάλο ρόλο εδώ (τεράστια διαφορά σε σχέση με το Subbu Dac).

Κάτι άλλο που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι σε μια ηχογράφηση με ήχους της φύσης, ένιωσα εκείνο το ξεκούραστο και δροσιστικό αίσθημα που έχεις και όταν βρίσκεσαι πραγματικά στη φύση και ακούς τους ήχους της.

Οπότε αναμένετε το ΣΚ να πω και τις εντυπώσεις μου σχετικά με την έξοδο των op-amps και σύγκριση με το Subbu.
.

Υ.Γ.
Συγνώμη για τις ορολογίες και τις λέξεις, διότι αν και ακούω πολύ δεν έχω μεγάλη εμπειρία από διαφορετικά συστήματα. Ουσιαστικά είναι λίγο, 2 χρόνια τώρα που ασχολούμαι πιο εντατικά. Αλλά και πάλι έχω ακούσει πέρα από το Subbu, το ODAC παλιά και με τα maggies μου σε άθλια κατάσταση και χωρίς ψηλές οπότε δεν θυμάμαι τίποτα, και το R2R. Επιπλέον έχω ακούσει και ένα Buffalo III νομίζω αλλά σε άλλο χώρο, με άλλα ηχεία και με Hypex UcD 400 αντί του δικού μου Truepath.

Μετα από 50κατι σελιδες μπορω να καταθεσω και εγω την αποψη μου για το R2R SOEKRIS DAC. Από τις αναφορες ,τις τεχνικες κατασκευης του με εκανε πολύ περιεργο να το ακουσω και μαλιστα στο δικο μου χωρο ώστε να εχω εμπεριστατωμένη εκτιμηση. Ο Δημ.Δημ. (και οι λοιποι) με το dac του αν χειρας (amanero usb,sallas) βρεθηκε σπιτι μου και ακουσαμε αρκετα πραγματα με usb και spdif από unbuffered αλλα και buffered εξοδο.

Από την unbuffered εξοδο εδειξε ότι εχει χαρακτηρα και ροη ,γενικα ένα ισσοροπημενο αποτελεσμα αλλα με 2 σημαντικά για μενα μειονεκτήματα,έλλειψη δυναμικων που εδινε μια αποψη από τα παλια,πολύ παλια θα ελεγα και το καθιστούσε γενικα φλατ και δευτερον η έλλειψη πριμων που όχι ότι δεν υπηρχαν αλλα ηταν ασθενικα και υποτονικα λες και το χαμηλοπερατο φιλτρο ξεκιναγε να κοβει από τα 10Κz (τα 1.70m ribbon μου δεν κανουν λαθος).το χαμηλο ελεγχομενο όχι με την καλυτερη εκταση,αυτό όμως εχει να κανει περισσοτερο με το εκαστοτε ηχειο ,άλλος το θελει άλλος όχι.

Δυνατο σημειο του η μεσαια περιοχη από πλευρας σκηνης θα μπορουσε καλυτερα αν ειχε καλυτερα δυναμικα βεβαια η τοποθετηση ηταν σωστη εν γενει ένα ξεκουραστο αποτελεσμα με μουσικη ροη που σε καποιους με ένα επιθετικο συστημα θα αρεσει. Τα 620Ω αντιστασης εξοδου είναι πολλα και η συμετοχη των interconnect επεμβαινει στο τελικο αποτελεσμα. Από την buffered εξοδο σχεδον μια από τα ιδια με την μικρη αντισταση εξοδου να βοηθαει λιγο τα πραγματα αλλα να προσδιδει μια σκληραδα στο γενικο αποτελεσμα,θυμιζοντας CD player περασμενων δεκαετιων.
Αυτό μου λεει ότι ότι buffer και να μπει στην εξοδο τα δυναμικα θα'ναι αναιμικα και τα πριμα ανεπαρκη αφου αυτος είναι ο χαρακτηρας του εν λογω dac. Εν ετει 2015 είναι πολύ σημαντικό όμως όχι να ζητας αλλα να απαιτεις απαραμορφωτα δυναμικα και πριμα με εκταση και αρμονικες αλλωστε γιαυτο η δειγματοληψια εχει φτασει στα 385+ khz και το βαθος στα 24-32 bit. Οι εγγραφες πλεον εχουν προχωρησει και γινονται ολο και πιο απαιτητικες .

Από τεχνικης πλευρας η επιλογη της εξοδου στο 1.4V είναι παραξενη διοτι είναι αρκετα κατω από το στανταρτ των 2V οποτε και θα μειονεκτεί διπλα σε μια πηγη 2V. Αν καποιος τολμησει ενισχυση θαναι min x2 δηλ 2.8V οποτε θα υφισταται προβλημα loudness. Λυσεις τυπου μετασχηματιστές εξοδου τις θεωρω απλα αστειες.

Οι αναφορες μου γι αυτα τα συμπερασματα είναι:
Τα διπλα WM8740 μου είναι απλα αστεια υλοποιηση πιο πολύ εστιασμενη για pc όχι ότι δεν παιζει καλυτερα από πολλα cd
Το SONY XA50ES σε αναβαθμισμενη εκδοχη στεκεται πολύ καλα εστω και μετα από τοσα χρονια
Το ΒΙΙΙ 9018 σε αναβαθμισμενη εκδοχη είναι παντου καλυτερο σε όλα τα επιμερους σημεια αρκει να μπορουσε να τα μαζεψει όλα αυτά και να τα κανει μουσικη ,είναι κλινικο και δεν προσφερεται για μακροχρονη μουσικη συμβιωση αφου κουραζει.
PCM1704 X8 όπως θαπρεπε ναναι το R2R μοιραζονται κοινα στοιχεια αλλα όχι κοινες αδυναμιες,παιζει OS , NOS σαφεστατο λεπτομερεστατο με μια αισθηση laid back πλεον.

Αφου ο νεος παικτης ακουει στο ονομα
ΑΚΜ 4495S σειρα VERITA σε υλοποιηση της κινεζικης AUNE , Μετα από ένα μηνα στην κατοχη μου κανει όλα τα προγεννεστερα chip να φενονται σαν φτωχοσυγγενεις
Μιλαμε για dac chip σχεδιασης 2014 όταν το 9018 είναι πλεον 8 χρονων!
Τι θελεις και δεν το εχει,τρομερο χαμηλο με ελεγχο εκταση ογκο,μεσαία περιοχη ανταξια των ladder ,απιστευτα πριμα και με 8 φιλτρα in chip για να παιξεις μαζι τους! Δυναμικα από άλλο πλανητη ανταξια των σημερινων ηχογραφησεων ,σκηνη και στις 3 διαστασεις χωρις να ξεφευγει από τα ορια και να γινεται ερμαιο DSP καταστασεων
Η τιμη του απλα bargain και δωρο ο ενσωματωμενος ενισχυτης ακουστικων που οδηγει ποιοτικότατα σχεδον τα παντα!

Από την οικονομοτεχνικη αποψη ένα R2R κανει 300-350 E,ένα usb 60-90 E ,ενας η δυο Μ/Τ 25-50 Ε ,αν θες buffer 50-100 Ε επιπλεον τροφοδοτικα 100-150 Ε αν θες οθονες ελεγχους βαλε κανα100αρι ,βυσματα ,τοσλινκ ,καλωδια, ρευματοληπτες,διακοπτες κανα 50αρι ,δεν και ένα αξιοπρεπες κουτι για όλα αυτά?βαλε αλλα 100 Ε
Το τελικο αισθητικο αποτελεσμα αποκλειεται ναναι AUNE S16 το οποιο προσφερει όπως προειπα δωρο που για να το φτιάξεις θελεις για πλακα κανα 200αρι.

Βεβαια η χαρα του ντιουι δεν πληρωνεται με τιποτα,ναι το ξερω γιατι και εγω σαυτην την κατηγορια ανηκω και μαλιστα ζω και απ αυτην. Σταθμιζοντας ποσα Ε θα χρειαζομουν για να υλοποιησω ένα ΑΚΜ,μου εβγαινε φθηνοτερο να το παρω ετοιμο(και να το πασπατεψω μετα).
Γυρνωντας πισω στο ΑΚΜ chip πιστευω ότι η ΑΚΜ εκανε κινηση ματ και μεχρι να παρουν χαμπαρι οι αλλοι κατασκευαστες τι παιζει θα αλωνιζει μονη της χωρις αντιπαλο .
Ωραια αυτά τα discrete R2R αλλα μονο σαν μοχλος πιεσης στις εταιριες ώστε να φτιαξουν συγχρονα ladder chip θα προτιμουσα λοιπον αυτό R2R σε λιθογραφια καλομαγειρεμενη και φρεσκοσερβιρισμενη από την μετρ του ειδους Β-Β που αποδεδειγμενα ξερει την συνταγη. Αλλωστε η τεχνολογια παει μονο μπροστα
Ως τοτε
Le roi est mort vive le roi

Last edited by a moderator:

Κάποιες ακόμα παρατηρήσεις που επιρεάζουν το πως ακούγεται:

α) όπως είπε και ο Χρήστος πρέπει να μένει αναμμένο
β) αυτή τη στιγμή δεν το έχω σε κουτί, αλλα όταν το σκεπάζω με αλουμινένιο κάλυμμα έχει διαφορά στον ήχο
γ) εφόσον ακόμα δεν έχει παίξει η σειριακή για να αλλάξω τα φίλτρα, το ακούω κάνοντας software upsampling στα 192Khz στο deadbeef

Οι δοκιμές συνεχίσζονται, το έβαλα στο δικάναλο.

Επιβεβαιώνονται όλα όσα είπα συν μιά ακόμα παράμετρος την οποία ανέφερα σε πιο πάνω ποστ σχετικά με τις διαφορές ακρόασης με ακουστικά και ηχεία.

Με τα ηχεία μπορώ να καταλάβω καλύτερα τα μακροδυναμικά, τα οποία όπως υπώθηκε και από άλλους υστερούν δυστυχώς.

Ο ήχος είναι ευχάριστος και δημιουργείται μια εικόνα εξαιρετικού πλάτους και ύψους.

Δεν μπορώ να γνωρίζω αν αυτός ο ήχος είναι του παρελθόντος αλλά είναι πολύ πιο ευχάριστος από πολλά που έχω ακούσει.

Για να προσθέσω και εγώ την φιλοσοφία και την παραφιλολογία που διακρίνει το νήμα, λέω ότι και έτσι μπορώ να ζήσω μαζί του, ανεξαρτήτως κόστους και τεχνολογίας (σημειωτέον ότι η πλακέτα μου{η φτηνή} έκανε μόλις 197 ευρώ στην πόρτα μου).

Σε ηχογραφήσεις καλές υψηλής ανάλυσης πχ Come Away Death 2L studio master 24/96, που ακούω ετούτη την στιγμή, η φωνή (η σοπράνο) στεκεται μπορστά στα ηχεία ανάμεσα κοντεύει στο τραπεζάκι, το πιάνο έχει χροιά και ατάκακια έκταση απολύτως φυσική (στο σπίτι τυχαίνει να έχω και δύο πιάνα ένα εκ των οποίων Ibach Δ.Γερμανίας).

Το δικάναλο μου είναι: NAS/RasberyPi2/regulated,Soekris DAC, Meridian 502 pre, Musical Fidelity Superchargers K550, B&W 801 Matrix S3.

ΥΓ. Φαίνεται ότι αυτό το DAC είναι πολύ ευαίσθητο στην θερμική ισοροπία του, οπότε ζεστό ακούγεται πιο μαλακό και πιο τρισδιάστατο.

Ξέρω ότι θα με δουλέψετε, αλλά μιας και θέλουμε θερμική σταθερότητα, μου είχε περάσει η ιδέα της εμβύθισης του R2R μέσα σε κάποιο λάδι, σε αντιστοιχία με ιδέες από PC cooling.

Ίσως ξεκινήσω το διάβασμα με το "Thermal Management in Surface-Mounted Resistor Applications" της Vishay

πλακα κανεις ; τι θερμοκρασιες ανεβαζει και θα εκανες τετοιο πραγμα και αν τα παιξει πως θα το στειλεις πισω

Ξέρω ότι θα με δουλέψετε, αλλά μιας και θέλουμε θερμική σταθερότητα, μου είχε περάσει η ιδέα της εμβύθισης του R2R μέσα σε κάποιο λάδι, σε αντιστοιχία με ιδέες από PC cooling.

Ίσως ξεκινήσω το διάβασμα με το "Thermal Management in Surface-Mounted Resistor Applications" της Vishay

Με την ταχύτητα που ‛αναβοσβήνουν’ οι αντιστάσεις δε νομίζω να προλαβαίνουν να αποβάλουν ούτε σε λαδί την 'στιγμιαία θερμική ενέργεια'.

Βουτηξτε το σε υγρο αζωτο μπρε ... :BDGBGDB55:

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Περα απτην πλακα

επειδη ψαχνομαι εντονα για ντακ αλλα επειδη παιζουν αφραγκιες μεγαλες, δε θελω ρισκα...το συγκεκριμενο δυστηχως δε μπορω να νιοθω σιγουρος.. Απλα θελω ενα ντακ ΔΙΧΩΣ δικο του χαρακτηρα.. Monitor ρε παιδι μου..καρα φλατ του κερατα... Ουτε να προσθετει ουτε να αφαιρει...τοσο πια δυσκολο ειναι;

Με την ταχύτητα που ‛αναβοσβήνουν’ οι αντιστάσεις δε νομίζω να προλαβαίνουν να αποβάλουν ούτε σε λαδί την 'στιγμιαία θερμική ενέργεια'.

Δεν ειναι ετσι. Οι αντιστάσεις ακριβώς επειδή αναβοσβήνουν συνέχεια ειναι σαν να ειναι σταθερά "αναμμένες". Τωρα το να βάλουμε λαδι για σταθερη θερμοκρασία ειναι αλλη ιστορία.

Βάλτε όλη τη κατασκευή σε ένα καλό Κινέζικο κουτί (χωρίς τρύπες), ίσα ίσα να χωράνε όλα τα υλικά τακτοποιημένα.

Αυτό θα επιτρέψει σωστή κατανομή της θερμοκρασίας στο εσωτερικό χωρίς hot spots...

ζεσταίνονται δηλαδή;

Στο δικό μου μετά από κάποια ώρα λειτουργίας η περιοχή της πλακέτας που φιλοξενεί το ladder έχει θερμοκρασία περίπου 10 βαθμούς πάνω από αυτή του περιβάλλοντος.

Προσωπικά δεν θεωρώ τόσο κρίσιμο το θέμα της θερμοκρασίας (του στυλ να βάλουμε ελεγχόμενους φούρνους κτλ) αλλά ένα καλό ζέσταμα σίγουρα του χρειάζεται.

Αυτο που εχει σημασία δεν ειναι μικρη αύξηση της θερμοκρασίας αλλα η ομοιόμορφη αυξηση της σε ολοκληρη την σειρα των αντιστάσεων. Αυτός ειναι και ο λόγος που οι επαγγελματίες (πχ MSB) πακτώνουν τις μοντουλες τους (κατι που αν έφτιαχνα Soekris θα το σκεπτόμουν σοβαρά)

Έχω την εντύπωση Πάνο ότι τα modules στα οποία αναφέρεσαι δεν είναι πακτωμένα αλλά απλά θωρακισμένα (κουβούκλιο).