DIY R-2R DAC (dam1021) : πειρασμός, όχι αστεία...

Απάντηση: Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Ευχαριστώ Δημήτρη.

Re: Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Νομίζω, ότι το όποιο επόμενο στάδιο θα πρέπει να πάει βάσει των αναγκών που θέτει ο καθένας αναλόγως των γούστων και των αναγκών του.

Προσωπικά, έτσι όπως το άκουσα Δημήτρη, στο σπίτι του Τζιμάρα δεν θα είχα πρόβλημα να το άφηνα και ως είχε. Σε ένα πιουρίστικο σύστημα δίχως ενεργό στάδιο προ, παρά μόνο με ύπαρξη κατάλληλου μπάφερ και ευαίσθητου τελικού, το αποτέλεσμα θα είναι μια χαρά. Η έξοδος των 1.4Vrms καλύπτει με το παραπάνω πάρα πολλούς τελικούς ενισχυτές.

Εάν τώρα ψαχτείς προς το πως μπορείς να πάρεις περισσότερα δυναμικά, περισσότερη ταχύτητα μετάβασης στις χαμηλές και χαμηλομεσαίες, θα χρειαστείς πάρα πολύ ψάξιμο...δεν νομίζω ότι κάποιο είδος μπάφερ μπορεί να δώσει αυτό το συγκεκριμένο, θα χρειαστείς ένα ενεργό στάδιο με ιδιαίτερη σχεδίαση προς το μέρος αυτό...η λάμπα αν και δεν είμαι καθόλου σχετικός περί της υλοποίησής της, πιστεύω ότι το φούσκωμα θα το δώσει, ως προς την ταχύτητα μετάβασης για να δώσει το γρήγορο μεταβατικό...εκεί δεν ξέρω.

Ο Μορφέας που έχει ασχοληθεί με τη τεχνολογία των λυχνιών, ίσως έχει την απάντηση...

ΒΡΗΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ειχε ξεκολλήσει η γείωση απο το στάδιο εξόδου (Lunall) το οποίο αγειωτο ξέρεις πολυ καλά τι προβλήματα δημιουργει, αρα πάλι άκυρες οι εντυπώσεις.

Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Now listening.... Chris1967's Soekris!

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Μια ώρα παιδευόμουν. Δεν έβγαζε ήχο. Τελικά έφταιγε μια ρύθμιση στο daphile... :)

Αυτά που φανταζόμουν για τα ladder τα ακούω με το καλημέρα... :)

Σκηνή, ροή, διαφάνεια, σώματα;

Η περιβόητη "φυσικότητα" Αντώνη μου και τα "χρώματα" της μουσικής σε πρώτο πλάνο!!

Το να αποδίδονται φυσικά τα όργανα το αντιλαμβάνομαι.
Τα χρώματα όχι. Και μιλάω ειλικρινά.

Πάντως είναι αξιόλογο μηχανάκι το ντακ αυτό και έχει πολύ ενδιαφέρον πού θα μπορούσε να "τερματίσει"... και με τί κόστος εν τέλει.

"Χρώματα" (αληθοφανείς χροιές και πλούτος αρμονικών) εννοώ όχι χρωματισμοί.

Υπάρχει κάτι "σκοτεινό" στην αναπαραγωγή αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει έλλειψη λεπτομέρειας. Το αντίθετο.

Είναι όμως νωρίς ακόμη...

Hifiman says: Έκταση χαμηλά έχει, αλλά τέτοιο "λάσπωμα" ρε παιδί μου....

Soundtracks όπως το The Dark Knight δυστυχώς δεν μπορείς να τα ακούσεις. Δεν μπορείς να "τρομάξεις". :(

Η κατάσταση με το "λάσπωμα" και τα suffered δυναμικά (σε πολλά περισσότερα μουσικά κομμάτια απ' ότι θα φανταζόταν κανείς) κατά τη γνώμη μου δεν διορθώνεται με κάποιο στάδιο εξόδου, όσο στοιβαρό και να είναι. Η "κακή" φήμη των (φτηνών) ladder?

Π.χ. αυτή τη στιγμή το Soekris είναι καρφωμένο κατευθείαν στον F5 (Rin = 101 kΩ!) και το πρόβλημα παραμένει δυστυχώς...

Τα παραπάνω δεν χρειάζονται καν απευθείας συγκριτικό με άλλο dac. Ένα "σταθερό" σύστημα αναφοράς αρκεί...

Και δυστυχώς όσο περνά η ώρα το παραπάνω μειονέκτημα επισκιάζει πολλά θετικά στοιχεία. Απόδειξη η συχνή αλλαγή των κομματιών...

Υπάρχει και κάτι άλλο. Είναι αυτή η "έλλειψη αέρα ψηλά" που σε συνδυασμό με την έλλειψη δυναμικών επιδεινώνουν κάπως το πρόβλημα. Αυτό όμως χρειάζεται απευθείας σύγκριση με άλλο dac για σιγουριά...

Οι πρώτες εντυπώσεις είναι και πιο "δυνατές", έτσι δεν είναι?

Rickover's Dream, Michael Hedges από το Aerial Boundaries (1984) 96 kHz / 24 bits.

Το κομμάτι δυστυχώς το σκότωσε...

Angelo Badalamenti, Mulholland Drive OST (2001).

Ξεκινάει καλά, το χαλάει (λασπώνει) μετά. Σχεδόν στο "άλλο άκρο", συγκριτικά με ένα ESS9023 (ODAC).

Εμ βέβαια (μου έφυγε η περιέργεια)!

Poem of Chinese Drums, Yim Hok Man, Burmester Reference CD III (1999).

Χρειάζεται να σας πω? :)

Είναι μάλιστα και το μόνο κομμάτι που μπόρεσε στο παρελθόν να καταπονήσει τα hifiman (με ριπές 10 - 20 W)!

Η δε υψηλή περιοχή μου θυμίζει (όσο μπορεί) έντονα εκείνη του Audio-gd Reference 5.32 (4 x PCM1704). Οι μεσαίες του Soekris όμως είναι συγκριτικά εξωγήινες...

Σταυρο ψυχραιμία. Dac ειναι, θα περασει

Σταύρο είσαι μάλλον υπερβολικός στις περιγραφές σου. Εμένα δεν μου δίνει αυτήν την αίσθηση.

Λάσπη δεν δεν θα χαρακτήριζα αυτό το DAC... επίσης δεν ξέρω τι σχέση μπορεί να έχει με το AGD 5,32 δεν το έχω ακούσει αλλά αμφιβάλλω πολύ.

Εν πάσι περιπτώσει σεβαστές οι απόψεις σου... ελπίζω για να φτάσεις σε αυτά τα αποτελέσματα το άφησες μερικές ώρες αναμμένο πριν κάνεις ακρόαση...

Θα είναι όλη μέρα αναμένο Χρήστο. Ελπίζω κάτι να αλλάξει σήμερα (ως προς τα αρνητικά).

Τώρα για το αν είμαι υπερβολικός, νομίζω ότι αυτό μπορούμε να το εντάξουμε στα πλαίσια της... υπογραφής μου. :)

To Audio-gd Χρήστο δεν έχει καμμία σχέση με το Soekris. Μου θύμισε λίγο τις υψηλές του. Τίποτε άλλο.

Τα μεσαία / ροή του τελευταίου συμφωνώ, είναι μαγικά!

Ναι Σταύρο, άκου το με την ησυχία σου -bye-

Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Το soekris, στη βάση του, έχει τα στοιχεία που περιέγραψε ο Σταύρος.
Αν έμπαινα στα παπούτσια του, θα συμφωνούσα απόλυτα μαζί του.

Αυτό που νομίζω είναι καλό να καταλαβούμε όλοι (αν και πιστεύω ότι τόσα χρόνια στο κουρμπέτι το έχουμε καταλάβει) είναι ότι ο καθένας έχει διαφορετική προσέγγιση στις ακροάσεις και συγκρίσεις.
Επίσης τα γούστα μας και τα συστήματά μας είναι τόσο διαφορετικά, που πρακτικά είναι αδύνατον να συμφωνήσουμε για το καλύτερο και το χειρότερο.

Προσωπικά το soekris το κατατάσσω στη κατηγορία "you must audit"...
Στον diyούη παρέχει την απαραίτητη πρόκληση, στον ακροατή μπορεί να δώσει αμέτρητες ώρες μουσικής, αν ματσάρει στο γούστο και το σύστημά του.

Οι διφορούμενες απόψεις είναι απόλυτα δικαιολογημένες imo γιατί έχει υπερτονισμένα τα καλά και τα κακά (σύμφωνα με τα γούστα του καθενός).
Έγραψα και πριν λίγο καιρό γι αυτό. Στο σύστημα που το άκουσα έδωσε ρέστα... και ήταν ακριβό, "λεπτομερές" σύστημα! Το "μικρό" στάθηκε επάξια με συνοδά της πολύ επάνω κατηγορίας.
Αυτό απο μόνο του σε κάνει να ασχοληθείς μαζί του, αναμφισβήτητα.

Κατα τα άλλα αν θες να κρίνεις ηχογραφήσεις και δυνατότητες συστήματος δεν κάνει. Το dac έχει φτιαχτεί για να ακούς μουσική.
Όσοι πιστοί προσέλθετε, όσοι όχι,,, προσπεράστε.
Νομίζω αυτό είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του.

Λασπώματα, ηχοχρώματα κτλ πολύ λίγα λένε στη διαφορετική σκέψη, προτιμήσεις και συστήματα των συνοδοιπόρων μας.
Δεν είναι τέτοιο dac.

Πάντως αν οι αρχικές εντυπώσεις διατηρηθούν, θα έλεγα ότι όλοι μας θα έπρεπε να έχουμε ένα Soekris στο ηχοσύστημά μας, έστω και σαν δευτερεύον dac, γιατί τα θετικά του στοιχεία δύσκολα προσεγγίζονται από άλλες "θνητές" σχεδιάσεις (τουλάχιστον προς το παρόν).

Απάντηση: Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Πάντως αν οι αρχικές εντυπώσεις διατηρηθούν, θα έλεγα ότι όλοι μας θα έπρεπε να έχουμε ένα Soekris στο ηχοσύστημά μας, έστω και σαν δευτερεύον dac, γιατί τα θετικά του στοιχεία δύσκολα προσεγγίζονται από άλλες "θνητές" σχεδιάσεις (τουλάχιστον προς το παρόν).

Ακριβώς αυτό πιστεύω και εγώ! :a0210:

Εμένα πάντως μου κάνει εντύπωση ότι στο diyaudio, δεν έχουν επισημάνει αυτά για τα οποία μιλάμε εμείς εδώ

Εμένα πάντως μου κάνει εντύπωση ότι στο diyaudio, δεν έχουν επισημάνει αυτά για τα οποία μιλάμε εμείς εδώ

???