DIY Schumann Resonator- Acoustic Revive RR-77

Re: Απάντηση: DIY Schumann Resonator- Acoustic Revive RR-77

Εχει αρκετο καιρο που ειχα ακουστα για αυτα τα μηχανακια. Καραμπινατο φιδολαδο και γελια ηταν η πρωτη μου αντιδραση. Το βαζεις στην μπριζα, και ακους καλυτερα, καληνυχτα.

Εφτασε η ωρα να το ακουσω, σε μια παρεα, ενα φτιαχτο, με ενα 555 και για κεραια-πηνιο ενα μασουρακι στριμμενο πηνιοσυρμα, αν θυμαμαι καλα. Πρωτη αντιδραση: "Αει στο γκρεμο, αυτο το πραμα δουλευει...". Πλασιμπο, λεω στο καπακι, κλασσικα. Μετα απο καποιο καιρο, το πηρα στο σπιτι. Δουλεψε και εκει. Εβαλα ασχετους συγγενεις για δοκιμη, το καταλαβαν και αυτοι.

Πηγα ξανα σε παρεα και εγινε τυφλο τεστ, 85% μ.ο. του κοσμου καταλαβαινε καθε φορα ορθα τι γινοταν. Εγω πειστηκα πως δουλευει. Προτεινω να βρειτε απο καποιον γνωστο σας και να το δοκιμασετε, ετσι για πλακα. Αν πιανει το χερι σας, φτιαχτε ενα, φτηνα βγαινει, και γλιτωνεις και την φασαρια για το ποιος εχει δικιο εδω μεσα. Το θεμα για το μηκος της κεραιας το σκεφτηκα και εγω. Απο την αλλη, δεν θελουμε να δουλεψει σε μεγαλη ακτινα, μονο σε χωρο λιγων μετρων, δεν ξερω κατα ποσο εχει βαση αυτο που λεω. Αυτα τα ολιγα καλη συνεχεια κυριοι.

Τελικά την σκηνή ανοίγει αυτό το ματζούνι ή παρατηρείτε και άλλα στοιχεία κατά την επίδρασή του;

Αν πράγματι επηρεάζει την ποιότητα του ήχου, οι πιθανότητες να το κάνει επηρεάζοντας τις συσκευές του συστήματος είναι λίγες (και επισφαλείς). Πιο πιθανό είναι να επηρεάζει τους ακροατές. Αν πράγματι επηρεάζει και αποδειχθεί με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Όχι μια παρεΐτσα που με χαλαρότητα συγκεντρώθηκε για δοκιμασία, αλλά ο ακροατές να έχουν πλήρη άγνοια αν το resonator είναι ενεργό ή όχι. Όπως ακριβώς διαξάγονται οι τυφλές ακουστικές δοκιμές παγκόσμια.

To rr77 ειναι αρκετα "σαλονατο" μην αγχωνεσαι .Αλλα αν θελει παρεα παρε του ακομη ενα :laugh:

Δεν έχω τα χρήματα να αγοράσω το Acoustic Revive. Εννοώ πιο σαλονάτο DIY

Πάνο, ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη για την παρέμβαση, αλλά εδώ είναι κατηγορία DIY και δεν βλέπω τι θέση μπορεί να έχει η δοκιμή μιας έτοιμης συσκευής του εμπορίου, πόσο δε μάλλον που ο θεματοθέτης μας κουνάει και το δάχτυλο (μεταφορικά μιλώντας) ότι το νήμα λέγεται έτσι και άρα κάνουμε blind test στην ΕΤΟΙΜΗ επαναλαμβάνω συσκευή και δεν δοκιμάζουμε στο νήμα του να αναπαράγουμε το φαινόμενο με τις δικές μας δυνάμεις.

Πόσο δε μάλλον που έχουμε εκφράσει επανειλημμένα τεκμηριωμένες αντιρρήσεις για το αν παράγει τίποτα αυτό το πράγμα. Ο αντίλογος μέχρι τώρα ήταν του επιπέδου "αν δεν το δοκίμασες, πώς έχεις άποψη?".

Αν εσύ όμως θεωρείς ότι συνάδει το θέμα με το αντικείμενο της κατηγορίας, πάω πάσο. Η διαχειριστική ομάδα ορίζει τα πλαίσια.

Και πάλι συμπάθα με, μην το πάρεις σαν υπόδειξη προς τη διαχειριστική ομάδα, δεν έχω τέτοιο δικαίωμα, αλλά απλά σαν έκφραση γνήσιας απορίας.

Και κάτι ακόμα -πάλι με το συμπάθειο- για τη δεοντολογία:
Audiolytic, είσαι επαγγελματίας - καλά κάνεις,είθε να πηγαίνουν πάντα καλά οι δουλειές. Το συγκεκριμένο προϊόν, το έχεις προς πώληση/σκέφτεσαι να το διαθέσεις μέσω της επιχείρησής σου?

Κωστα, καταλαβαινω τις αμφιβολιες σου.

Η κουβεντα αυτη οπως ξερεις ξεκίνησε απο αλλου και μεταφέρθηκε στο παρων νημα απο εμενα, μια που το νημα προϋπήρχε εδω και 2 χρονια. Παρολαυτα, οι τεχνικες γνωσεις και ο τροπος "ανάλυσης" της λειτουργίας μιας τέτοιας συσκευής ειναι αντικείμενο της DIY κοινότητας παρα του εμπορικού δικαναλου. Γιαυτο και θεωρω οτι καλώς μένει εδω.

Στην οποια αξιολογηση, αν ποτε τελικα γινει (που θα το ηθελα), σε καμια περιπτωση δεν αποκλειουμε την δοκιμη και καποιου home brewed resonator, οπως αυτο του Ixar αλλα θα ηταν καλο να εχουμε αν ειναι δυνατο και το εμπορικο, που με την βοηθεια των πιο έμπειρων ντιουιδων θα αναλυθεί επι τοπου γιατο αν και κατα ποσο μπορει τελικά να κανει αυτα που υπόσχεται.

Οσων αφορα τον Audiolytic, εφοσων εμπλέκεται εμπορικα με το προιον αυτο, κατι που δεν γνωριζω, θα του ζητησω να μην συνεχίσει αλλο στην διαδικασια αξιολογησης. Αν παλι δεν εχει εμπορικο ενδιαφερον απο αυτο, δεν βλεπω τον λογο του γιατι να μην συνεισφέρει με την εμπειρια του.

Re: Απάντηση: DIY Schumann Resonator- Acoustic Revive RR-77

Audiolytic, είσαι επαγγελματίας - καλά κάνεις,είθε να πηγαίνουν πάντα καλά οι δουλειές. Το συγκεκριμένο προϊόν, το έχεις προς πώληση/σκέφτεσαι να το διαθέσεις μέσω της επιχείρησής σου?
Δεν νομίζω οτι έχω δώσει με ούτε ενα απο τα 5000+ ποστ μου την εντυπωση οτι προσπαθω να πουλησω οτι δηποτε μεσω του φορουμ.Με εξαιρεση 2-3 περιπτωσεις οπου μου ζητηθηκε λογω αδυναμιας να βρουν εκει κατι που ορισμενοι φιλοι εψαχναν,τιποτα δεν εχω πουλησει μεσω του φορουμ,η στην Ελλαδα πλην ορισμενων μεταχειρισμενων που καταχωρησα στις αγγελιες και ηταν αντικειμενα απο προσωπικη μου συλλογη.
Υπαρχει αντιπροσωπος στην Ελλαδα για την acoustic revive, και προφανως οι ενδιαφερομενοι εκει θα και πρεπει να αποταθουν.

Οσων αφορα τον Audiolytic, εφοσων εμπλέκεται εμπορικα με το προιον αυτο, κατι που δεν γνωριζω, θα του ζητησω να μην συνεχίσει αλλο στην διαδικασια αξιολογησης. Αν παλι δεν εχει εμπορικο ενδιαφερον απο αυτο, δεν βλεπω τον λογο του γιατι να μην συνεισφέρει με την εμπειρια του.

Το συγκεκριμενο δεν βρισκεται σε παραγωγη εδω και καιρο.
Εσυ Παναγιωτη ξερεις καλυτερα απο πολλους αν για συγκεκριμενα πραγματα στην πωληση των οποιων ενδεχομενως και να εμπλεκομαι, αν ειδες εστω και 1 ποστ με σκοπο την προωθηση η την αγορα του απο εμενα αντι του επισημου αντιπροσωπου της Ελλαδας.
Να επαναλαβω και εδω,με την εξαιρεση 2-3 περιπτωσεων σε πολυ φιλικα ατομα,κατι που μπορω να σε διαβεβαιωσω οτι γινεται και απο Ελλαδα προς Κυπρο και το βρισκω απολυτα φυσιολογικο.

Αν δε η γνωμη μου αμφισβητειται ως μη αντικειμενικη τι να πω μετα απο 5000 ποστ?

Last edited:
Εφοσων δεν έχεις κανενα εμπορικό ενδιαφέρον, δεν βλέπω τον λόγο να μείνει η εμπειρία σου εκτός της συζήτησης Πανικο.

Αν δε η γνωμη μου αμφισβητειται ως μη αντικειμενικη τι να πω μετα απο 5000 ποστ?

Να διευκρινησω εδω οτι το "αντικειμενικη" το λεω με την εννοια του οτι δεν σχολιαζω με τον τροπο που σχολιαζω διοτι εμπλεκονται (η οχι) καποια συμφεροντα.
Προφανως και τα σχολια μου για την ηχητικη συμπεριφορα μηχανηματων η αξεσουαρ για τα οποια σχολιαζω,ειναι υποκειμενικα.

Κωνσταντίνε έγινε μια διερεύνηση του εσωτερικού της συσκευής και κάποιες μετρήσεις από τον kontr (ήδη από το 2012).
Το DIY δεν περιορίζεται μόνο στις κατασκευές, αλλά και γενικότερα σε ενέργειες όπως το να μετράμε σωστά,
να αναλύουμε σωστά και ακόμα να απομυθοποιούμε τα πράγματα.
Αυτό μπορεί να γίνει αποτελεσματικότερα φέρνοντας τα μέλη σε επαφή με την μεθοδολογία των μετρήσεων
(τουλάχιστον στο βαθμό που τη κατέχουμε) και όχι αποκλείοντας την εμπειρία των άλλων,
ακόμα και όταν αυτή έρχεται σε σύγκρουση με την παραδεκτή γνώση.

Απάντηση: Re: DIY Schumann Resonator- Acoustic Revive RR-77

Κωστα, καταλαβαινω τις αμφιβολιες σου.

Η κουβεντα αυτη οπως ξερεις ξεκίνησε απο αλλου και μεταφέρθηκε στο παρων νημα απο εμενα, μια που το νημα προϋπήρχε εδω και 2 χρονια. Παρολαυτα, οι τεχνικες γνωσεις και ο τροπος "ανάλυσης" της λειτουργίας μιας τέτοιας συσκευής ειναι αντικείμενο της DIY κοινότητας παρα του εμπορικού δικαναλου. Γιαυτο και θεωρω οτι καλώς μένει εδω.

Στην οποια αξιολογηση, αν ποτε τελικα γινει (που θα το ηθελα), σε καμια περιπτωση δεν αποκλειουμε την δοκιμη και καποιου home brewed resonator, οπως αυτο του Ixar αλλα θα ηταν καλο να εχουμε αν ειναι δυνατο και το εμπορικο, που με την βοηθεια των πιο έμπειρων ντιουιδων θα αναλυθεί επι τοπου γιατο αν και κατα ποσο μπορει τελικά να κανει αυτα που υπόσχεται.

Πάνο ευχαριστώ που ασχολήθηκες με το σχόλιό μου. Δεν ξέρω για τους έμπειρους ντιούηδες, αλλά στο βαθμό που με αφορά τη γνώμη μου την είπα: Δεν κάνει το παραμικρό.

Και επιπλέον το σχόλιό μου για τον audiolytic ήταν εντελώς καλοπροαίρετο. Επειδή είναι επαγγελματίας,θέλησα να μάθω αν έχει σχέση με το προϊόν. Λέει πως όχι,άρα όλα είναι εντάξει.

Αν θελήσει κάποιος να φτιάξει ένα που να δουλεύει πραγματικά, η προσφορά μου για βοήθεια ισχύει.

Κωνσταντίνε έγινε μια διερεύνηση του εσωτερικού της συσκευής και κάποιες μετρήσεις από τον kontr (ήδη από το 2012).
Το DIY δεν περιορίζεται μόνο στις κατασκευές, αλλά και γενικότερα σε ενέργειες όπως το να μετράμε σωστά,
να αναλύουμε σωστά και ακόμα να απομυθοποιούμε τα πράγματα.
Αυτό μπορεί να γίνει αποτελεσματικότερα φέρνοντας τα μέλη σε επαφή με την μεθοδολογία των μετρήσεων
(τουλάχιστον στο βαθμό που τη κατέχουμε) και όχι αποκλείοντας την εμπειρία των άλλων,
ακόμα και όταν αυτή έρχεται σε σύγκρουση με την παραδεκτή γνώση.

Ντίνο δεκτό. Αν υπάρχει κάποιος σε αυτή την κατηγορία που μπορεί να αξιολογήσει μετρήσεις και αντικειμενική προσέγγιση, αυτός είσαι εσύ.
Δεν αποκλείουμε όμως καμία εμπειρία των άλλων, τουλάχιστον την επαληθεύσιμη. Με το βουντού όμως έχω λίγο θέμα.
Αλλά αυτό είναι καθαρά προσωπικό δικό μου πρόβλημα. Εύχομαι καλή συνέχεια στην αξιολόγηση.

Περιτο να σου πω Κωστα ποσο εκτιμώ την διάθεση σου για να βγει κατι μεσα απο ολη αυτη την κουβέντα που εχει γινει μέρες τώρα.

Αν και διατηρω τις αμφιβολιες μου, και ενω εχω "υποβληθει" σε ακροαση με τα 77ρια χωρις να εχω νιωσει κατι ιδιαιτερο, ιδανικα θεωρω οτι μια δοκιμη σαν κοινοτητα την δικαιουμαστε. Οχι πως θα αποδειξουμε κατι, γιατι οπως εγραψα και πιο πανω ειναι αντικειμενικα δυσκολο να στηθει μια απολυτα επιστημονικη δοκιμη, αλλα εστω και μια σπιτικη δοκιμη θα ειναι κατι παραπανω απο την απλή φιλολογία.

Προτεινω τα εξης:

Αν υπαρχει καποιο RR 77 (το εμπορικο) και συμφωνει ο ιδιοκτήτης του, να προσπαθησουμε να το "μετρησουμε" για να δουμε αν όντως παραγει παλμους, κυματα ή ουρανια τοξα.

Εφοσων βρεθει αυτο, να οργανωσουμε μια ακροαση με καποιους φιλους που μπορει να ενδιαφερονται και να καταγραψουμε τις εντυπωσεις μας. Ισως και με διαδικασια ψευδο-τυφλου τεστ. Προσωπικα μπορω να φιλοξενήσω μεχρι 4-5 ατομα (δεν ειναι πολυ μεγαλος ο χωρος).

Για την ακροαση θα μπορουσαμε να χρησιμοποιησουμε και καποιο ντιουικο resonator η ακομα καλυτερα και τα 2.

Ειμαι βεβαιος οτι οτι και να κανουμε παντα θα υπαρχουν αντιρησσιες, οποιο και να ειναι το αποτελεσμα. Παρολαυτα ισως να αντλησουμε μερικα χρησιμα στοιχεία.

Ακουω προτασεις και κυρίως προσφορες για την κατασκευη του ντιουικου και την διαθεση του εμπορικου.

... Με το βουντού όμως έχω λίγο θέμα ...
Δεν είσαι ο μόνος. Ο ήχος είναι ένα τεχνικό θέμα. Τα τσι και τα τσάκρα είναι για το φενγκ-σούι.

Επειδή η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση.

Αν κάποια συσκευή, καταξιωμένου κατασκευαστή ή ντιούικη, παράγει πράγματι κυματομορφή, αυτό αποδεικνύεται με ένα αναλυτή φάσματος (spectrum analyzer). Άσχετα αν βελτιώνει ή όχι. Κατ' αρχήν πρέπει να υπάρχει αναγνώσιμη κυματομορφή. Αν δεν υπάρχει, κάθε περαιτέρω εξέταση είναι προφανώς ασήμαντη.

Λοιπον, ενα RR 77 βρεθηκε, οποτε μπορει να κανονιστει μια μετρηση του τι κανει λιαν συντομως.

Στην συνεχεια θα κανονιστει και μια ακροαση, μετα το Πασχα.

Δεν είσαι ο μόνος. Ο ήχος είναι ένα τεχνικό θέμα. Τα τσι και τα τσάκρα είναι για το φενγκ-σούι.

Επειδή η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση.

Αν κάποια συσκευή, καταξιωμένου κατασκευαστή ή ντιούικη, παράγει πράγματι κυματομορφή, αυτό αποδεικνύεται με ένα αναλυτή φάσματος (spectrum analyzer). Άσχετα αν βελτιώνει ή όχι. Κατ' αρχήν πρέπει να υπάρχει αναγνώσιμη κυματομορφή. Αν δεν υπάρχει, κάθε περαιτέρω εξέταση είναι προφανώς ασήμαντη.

Δίκιο έχεις. Αλλά ας πούμε ότι παράγει -που όντως έτσι είναι-. Τι εκπέμεπται από αυτό που παράγεται? Αν είναι schuman, η συχνότητα ταλάντωσης είναι 7,8 ΗΖ. ΔΕΝ εκπέμπεται αυτό με ένα τυπωμένο πηνίο αέρα 50 σπειρών. Η αυτεπαγωγή του για τη συγκεκριμένη συχνότητα ισοδυναμεί με βραχυκύκλωμα.

Αν μετρήσει π.χ. ο dinos, η αντικειμενικότητα και η αξιοπιστία είναι 1000% εξασφαλισμένη.

Σε αυτή την περίπτωση, επιτρέψτε μου να κάνω τον προφήτη, με κίνδυνο (πολύ μικρό) να διαψευστώ. Όπως και στο ντιούικο που μέτρησε o kontr, το πρόβλημα παραμένει: ΑΝ όντως ταλαντώνει στα 7,8 ΗΖ (και όχι πολύ ψηλότερα, όπως εύστοχα πιθανολόγησε ο Dim.Ar, αλλά τότε πού κoλλάει το schuman?) τότε έχει σε σειρά με την έξοδο κάποια αντίσταση και μετά το πηνίο. Σκέτο το πηνίο θα έκαιγε το κύκλωμα ακαριαία.

Θα μετρηθούν τάσεις πάνω στο πηνίο και στην αντίσταση, των οποίων ο λόγος θα αντιστοιχεί σε αυτόν της αντίστασης με την ωμική του πηνίου. Άρα επαγωγική συμπεριφορά μηδέν, συνεπώς και εκπομπή μηδέν.

Scripta manent και μένει να ελεγχθεί το ορθό του ισχυρισμού μου.

Με τον αναλυτή φάσματος που εννοώ (παράδειγμα)

image001.jpg

δεν μετράται τι παράγει αλλά τι εκπέμπει. Και όπως λες, σε αυτή τη συχνότητα και με αυτή την "κεραία", είναι ερωτηματικό αν θα είναι ανιχνεύσιμη κυματομορφή on air.

Βέβαια αυτά δεν είναι φθηνά εργαλεία και δεν ξέρω αν έχει κανείς κάτι παρόμοιο.

Με τον αναλυτή φάσματος που εννοώ (παράδειγμα)

image001.jpg

δεν μετράται τι παράγει αλλά τι εκπέμπει. Και όπως λες, σε αυτή τη συχνότητα και με αυτή την "κεραία", είναι ερωτηματικό αν θα είναι ανιχνεύσιμη κυματομορφή on air.

Βέβαια αυτά δεν είναι φθηνά εργαλεία και δεν ξέρω αν έχει κανείς κάτι παρόμοιο.

Ο συγκεκριμένος λέει 100KHz-3GHz.
Μάλλον δεν θα μας έκανε αν μετράει τόσο ψηλά.

Ναι, σωστά το λες, μη νομίζεις ότι τις ξέρω καλά αυτές τις συσκευές. Τι κυκλοφορεί δηλαδή στην αγορά που να είναι κατάλληλο για υπόηχους.

Measurements[edit]
Today Schumann resonances are recorded at many separate research stations around the world. The sensors used to measure Schumann resonances typically consist of two horizontal magnetic inductive coils for measuring the north-south and east-west components of the magnetic field, and a vertical electric dipole antenna for measuring the vertical component of the electric field. A typical passband of the instruments is 3–100 Hz. The Schumann resonance electric field amplitude (~300 microvolts per meter) is much smaller than the static fair-weather electric field (~150 V/m) in the atmosphere. Similarly, the amplitude of the Schumann resonance magnetic field (~1 picotesla) is many orders of magnitude smaller than the Earth's magnetic field (~30–50 microteslas).[21] Specialized receivers and antennas are needed to detect and record Schumann resonances. The electric component is commonly measured with a ball antenna, suggested by Ogawa et al., in 1966,[22] connected to a high-impedance amplifier. The magnetic induction coils typically consist of tens- to hundreds-of-thousands of turns of wire wound around a core of very high magnetic permeability.

http://en.wikipedia.org/wiki/Schumann_resonances

Αναλυτές φάσματος έχω (παλιούς αλλά ικανούς και ρυθμισμένους) και φυσικά θα δω το φάσμα της όποιας ταλάντωσης, αλλά με ηλεκτρική μέτρηση όπως είπε ο Τυροβολάς. Δεν θα κάνω μετρήσεις εκπομπής σε τόσο χαμηλές συχνότητες διότι δεν έχω το εξοπλισμό. Οι κεραίες για κάτι τέτοιο είναι πολύ μεγάλες και αφορούν ειδικές κατασκευές και χώρους (δυστυχώς έχασα από το Λάτση...... το Ελληνικό). Οι μετρήσεις εκπομπής θα αφορούν μεγαλύτερες συχνότητες, εφ’ όσο αυτές υπάρχουν και έχουν ικανή ένταση. Δεν υπάρχουν καθιερωμένοι τρόποι μετρήσεων σε τέτοιες συσκευές και γι´ αυτό θέλω λίγο χρόνο να ολοκληρώσω το ψάξιμο και ίσως να αυτοσχεδιάσω. Είναι άλλο να μετράς το χώρο μεταξύ Γης και Ιονόσφαιρας και άλλο μία μικρή συσκευή που υποτίθεται πως κάνει το ίδιο σε μικρή κλίμακα. Επίσης θα γίνουν μερικές κλασικές μετρήσεις όσο αφορά την λειτουργία και την τυχόν ύπαρξη παρασίτων στο τροφοδοτικό και το δίκτυο.