DIY Schumann Resonator- Acoustic Revive RR-77

Απάντηση: Re: DIY Schumann Resonator- Acoustic Revive RR-77

Ακριβώς ετσι.
Επίσης η επίδραση ολων αυτων τελικά των αρνητικών για σπιτι παραγοντων ειναι ελάχιστη στο τελικό αποτέλεσμα όπου υπάρχουν τεράστιες επεμβάσεις απο processing. ..

Ναι,και κάνουν τόσο καλά την δουλειά τους άλλωστε...

Πιστευω τα παρακατω αξιζουν μια ματια για ενα βημα ακομη στην κατανοηση των πιθανων εγκεφαλικων επιρροων
της συχνοτητας 7.83hz η οποια εχει μελετηθει αρκετα απο την επιστημονικη κοινοτητα
http://el.wikipedia.org/wiki/Συχνότητες_Σούμαν
http://www.earthbreathing.co.uk/sr.htm
http://www.mindpowermp3.com/Schumann-Resonance-Unforgettable-Moments.html

Απάντηση: Re: DIY Schumann Resonator- Acoustic Revive RR-77

Θα ειχε πολυ ενδιαφέρον Κωστα. Αν το προχωρήσεις μπορουμε να το δοκιμασουμε και "ομαδικα", μια μικρη συναντηση οπου θα ειναι παρόντες καποιοι απο εμας, ισως και ενα μικρο τυφλο τεστ.

Ποσο πιστεύεις οτι θα κοστισει? Θα μπορουσαμε να μοιραστουμε τα εξοδα μερικοί απο εδω, 4-5 ατομα πχ και να μην παει ουτε 10 ευρω στον καθένα.

Να πω την αλήθεια, δεν έχω χρόνο για άλλα, πιο σημαντικά, πόσο μάλλον γι' αυτό. Μπορώ όμως να διαθέσω 2 πηνία ('γαϊδούρια', 7 κιλά το ένα) φτιαγμένα για άλλη δουλειά βέβαια για να γίνει μια δοκιμή. Και τα 2 σε σειρά είναι περίπου 60-70 mΗ, δηλαδή κάπου 3 ωμ στα 7,8 ΗΖ. Ένα IRF520 στα 10-12 βολτ με 2 αμπέρ ρεύμα ηρεμίας μπορεί να βγάλει πάνω τους 3 Vrms. Επειδή θα είναι ανοιχτά, μέρος του δημιουργούμενου πεδίου θα διαφεύγει στο χώρο. Πόσο μακριά, μένει να δοκιμαστεί.

Μιας και δεν χρειάζεται τελικά απ' ότι είδα ταλαντωτής χαμηλής παραμόρφωσης, -μάλλον το αντίθετο- αρκεί ένα XR2206 (κάπου έχω ένα). Μετά ένας απλός τελεστικός με κέρδος 2, και μετά το IRF με φορτίο τα .. κτήνη.
Βοηθάω και στο σχεδιασμό του κυκλώματος, αν θέλει κάποιος να το φτιάξει.

Καλημερα
Απο μiκρη εμπειρια εχω να μεταφερω οτι η κατασταση που επικρατει σε πολλα studio ειναι αποκαρδιοτικη
απο audiophile προσεγγιση. Συνηθως χρησιμοποιουν καλωδια του κιλου σε ολες τις συνδεσμολογιες και
τις τροφοδοσιες, με ΠΟΛΛΑ πολυμπριζα σε σειρα, σε αρκετα ακριβα συνοδα studio.
Εχουν και την υπεροψια του απολυτου ελεγχου του ακουστικου αποτελεσματος.
Με αυτο το σκεπτικο, εκτιμω οτι μαλλον δεν χρησιμοποιουν τετοια rezonator

Εχεις δικαιο σε μεγαλο βαθμο,αλλα δεν θα εβαζα ολα τα στουντιο στο ιδιο τσουβαλι.Λιγοι ισως αλλα υπαρχουν και πιο "μερακληδες".

Re: Απάντηση: Re: DIY Schumann Resonator- Acoustic Revive RR-77

Να πω την αλήθεια, δεν έχω χρόνο για άλλα, πιο σημαντικά, πόσο μάλλον γι' αυτό. Μπορώ όμως να διαθέσω 2 πηνία ('γαϊδούρια', 7 κιλά το ένα) φτιαγμένα για άλλη δουλειά βέβαια για να γίνει μια δοκιμή. Και τα 2 σε σειρά είναι περίπου 60-70 mΗ, δηλαδή κάπου 3 ωμ στα 7,8 ΗΖ. Ένα IRF520 στα 10-12 βολτ με 2 αμπέρ ρεύμα ηρεμίας μπορεί να βγάλει πάνω τους 3 Vrms. Επειδή θα είναι ανοιχτά, μέρος του δημιουργούμενου πεδίου θα διαφεύγει στο χώρο. Πόσο μακριά, μένει να δοκιμαστεί.

Μιας και δεν χρειάζεται τελικά απ' ότι είδα ταλαντωτής χαμηλής παραμόρφωσης, -μάλλον το αντίθετο- αρκεί ένα XR2206 (κάπου έχω ένα). Μετά ένας απλός τελεστικός με κέρδος 2, και μετά το IRF με φορτίο τα .. κτήνη.
Βοηθάω και στο σχεδιασμό του κυκλώματος, αν θέλει κάποιος να το φτιάξει.

Λεγεται σε συζητησεις που διαβασα αλλου οτι πολυ δυνατα resonators δεν ειναι και κατ αναγκη προτιμοτερα.Δεν ετυχε να δοκιμασω πολλα οποτε συμφωνω οτι μια δοκιμη εχει ενδιαφερον.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: DIY Schumann Resonator- Acoustic Revive RR-77

Λεγεται σε συζητησεις που διαβασα αλλου οτι πολυ δυνατα resonators δεν ειναι και κατ αναγκη προτιμοτερα.Δεν ετυχε να δοκιμασω πολλα οποτε συμφωνω οτι μια δοκιμη εχει ενδιαφερον.

Ρυθμίζεται η ένταση εύκολα με ένα ποτ/ρο 1ΚΩ μετά τον τελεστκό. Δεν είναι επιλογή το φετ ισχύος, είναι ανάγκη: Με τα εμπλεκόμενα μήκη κύματος και τις προκύπτουσες εμπεδήσεις (3-4 ωμ), μόνο φετ ισχύος τα βγάζει πέρα.

Σημερα με την βοηθεια ενος φιλου καναμε μερικα πειραματα.Δοκιμασαμε τρια διαφορετικα τροφοδοτικα.Το ενα ηταν το διακοπτικο 1Α που ερχεται με το 77, το αλλο ενα Ιταλικο regulated 800mA και το τριτο ενα μεγαλυτερο "bench" με ρυθμιζομενη εξοδο 5-15vdc μεχρι 2.5Α που μου χαρισε πριν λιγο καιρο ενας φιλος και που εκτοτε χρησιμοποιω σε ενα απο τα 77 μου.
Συγκριναμε το 77 OFF/ΟΝ και με ολα τα τροφοδοτικα διαδοχικα με σκοπο να δοκιμασουμε να ακουσουμε τοσο τις διαφορες ON/OFF αλλα και το τι εκανε το καθε τροφοδοτικο σε σχεση με τα αλλα.
Η διαδικασια κρατησε περιπου 3 ωρες και τα συμπερασματα εχουν ενδιαφερον.
Κατ αρχην να πω οτι και με τα τρια τροφοδοτικα υπηρξε διαφορα αλλα με διαφορετικο τροπο απο το καθενα.

1. Διακοπτικο απο εργοστασιο. Με αυτο ακουσαμε τα γνωστα οσον αφορα την καθαροτητα,πιο σωστες αποσβεσεις κατα την κριση μας,καλυτερη εστιαση και διαχωρισμο οργανων και φωνων, ελαφρα μεγαλυτερο βαθος και μεγεθος σκηνης.Στα μειον σημειωνω οτι επηρεαστηκαν αρνητικα καπως σε ογκο οι χαμηλες , οι μεσαιες (κυριως) και ψηλες μας φανηκαν πιο ισχνες,παντα σε σχεση με το OFF.Το γενικο συμπερασμα ηταν οτι επηρεαστηκε τονικα ο ηχος του συστηματος με αποτελεσμα να ακουγεται καπως λεπτο και προβολικο στις μεσαιες και ψηλες(προφανως λογω της μικρης ελαττωσης των χαμηλων,αλλα υπηρξαν και οι επιμερους βελτιωσεις στα σημεια που ανεφερα πιο πανω.

2.Ιταλικο 800mA.Με αυτο τα θετικα του διακοπτικου σε ολο το φασμα ισχυουν στον ιδιο περιπου βαθμο αλλα υπηρξε και σχεδον πληρης αποκατασταση του ογκου των χαμηλων σε σχεση με το OFF.Το αποτελεσμα ηταν σαφως προτομοτερο με αυτο το τροφοδοτικο παρα με το διακοπτικο με καλυτερο βαθος και ογκο σκηνης.

3.Bench psu. Ρυθμισαμε την εξοδο στα 12.05 vdc.Εδω οντως τα αποτελεσματα ηταν καλυτερα σε καθε σημειο.Περα απο την πληρη αποκατασταση του ογκου στις χαμηλες,η ανεση και ελλειψη στρες ηταν περισοτερο απο εμφανης,οι φωνες σαφως πιο φυσικες , οι αποσβεσεις ακομη καλυτερες και φυσιολογικες. Το βαθος και ο ογκος της σκηνης αναμφιβολα πιο πειστικα ,3D και μεγαλα χωρις τα οργανα και οι φωνες να εχουν λαθος προοπτικη.

Γενικες παρατηρησεις. Οι διαφορες ειναι πιο εμφανεις σε μουσικη με πλατυ bandwidth και με τετοια μουσικη μπορει καποιος ελευθερα να μιλα για βελτιωσεις κυριως απο το μεγαλο/καλυτερο τροφοδοτικο.Λεω κυριως διοτι ειδικα με το διακοπτικο δεν θα παραξενευτω αν καποιος προτιμησει το συστημα του ως εχει,νοουμενου οτι οι φιαφορες που θα ακουσει μεταξυ ON/OFF ειναι αναλογες με αυτες που ακουσαμε εμεις.Με το Ιταλικο 800mA ναι προτιμησαμε ανετα τον ηχο με το 77 ΟΝ.

Το "περιεργο" συμπερασμα ειναι οτι οι διαφορες ON/OFF διακρινονται πιο ευκολα με το διακοπτικο τροφοδοτικο,λογω της αλλαγης που η χρηση του επιφερει στην τονικοτητα του ηχου.Δεν αποκλειω βεβαια καποιος να το προτιμησει λογω ακριβως αυτων των τονικων διαφορων,αλλα για μας δεν...το βρηκαμε ισχνο γενικα οπως ειπα και πιο πανω.Το ιδιο ισχυει και για τα τρια τροφοδοτικα που ειχαμε στην διαθεση μας,καποιος δηλαδη να προτιμησει οποιοδηποτε.Αυτο θα εχει να κανει με τις προτιμησεις του και οχι με το αν το 77 λειτουργει και κανει διαφορα,κατι που ειναι πολυ εμφανες για μας οτι λειτουργει.

Last edited:
Μας βλεπω για Schumann resonator με Salas..

Υπαρχει κανεις που να μπορει να αναλαβει την κατασκευη εδω Αθηνα, μια που ο Κωστας δεν ευκαιρει ?

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: DIY Schumann Resonator- Acoustic Revive RR-77

Έβαλε ένα βιντεάκι μερικές σελίδες πίσω ο Audiolytic που δείχνει την κυματομορφή με παλμογράφο. Το 555 το είχε βρει μέσα σε ένα που πουλιόταν σε κιτ ο kontr -δες την αρχή του νήματος.

Koιταξε δεν θελω να κανω ουτε διαφημηση ουτε να υπερασπιστω αυτο το προιον ( σε καμια περιπτωση ) αλλα κουβεντα κανουμε και μπορει να βγει κατι χρησημο και καλο .

Αυτο που θελω να πω ειναι , οτι ειδα αυτο το νημα http://www.diyaudio.com/forums/everything-else/162477-diy-schumann-resonator.html και σε αυτο ειδα την αναφορα για Scalar waves και μαλιστα απο ενα ατομο που που σε καμια περιπτωση δεν μπορει να χαρακτηριστει ασχετο η επιπολαιο , αλλα δεν εχει αυτο καμια σημασια , τωρα σχετικα με αυτο που δοκιμαστικε απο τον kontr σε προηγουμενα ποστ πιθανον να ηταν καποιο της πλακας και δεν εχει καμια σχεση με τετοιου ειδους κατασκευες , χωρις να εχω ασχοληθει τοσο πολυ μπορει να συμβαινει οτι σε καποια αλλη συσκευη τετοιου ειδους αλλα πιο ποιοτικη να υπαρχει ενα αλλο σταδιο μετα το 555 και ενα μοσφετ εξοδου καθως και να υπαρχει και δευτερο πηνιο το λεγομενο Feedback coil που αυτο θα διαμορφωνει την συχνοτητα του 555 και θα εχουμε μια πιο υψηλη συχνοτητα εκπομπης και ετσι θα δικαιολογειται το μικρο πηνιο - κεραια εκπομπης , επισης εαν ειναι τετραγωνικος παλμος οπως λες αυτος μπορει να εχει αρμονικες σε πολυ πιο υψηλες συχνοτητες και τελικα αυτες να εκπεμπονται απο το μικρο πηνιο .

Ψαχνοντας το θεμα λιγο περισσοτερο ειδα αυτο http://jnaudin.free.fr/html/sclxmtr.htm , απ'οτι διαβασα αυτο εκπεμπει μια συχνοτητα γυρο στα 200ΚΗz και μαλιστα το εκπεμπομενο κυμα το χαρακτηριζει ως μη ηλεκτρομαγνητικο και εξηγει το γιατι κανωντας το πειραμα με το ραδιοφωνο μεσα σε κλειστο μεταλλικο κουτι , βεβαια αυτο εχει ενα ισχυρο τροφοδοτικο και ενα τρανζιστορ ισχυος στην εξοδο και εδω η γνωμη μου ειναι οτι εφοσον αυτα το κυκλωμα εχει καποια σχετικα μεγαλη ισχυ και τα κυματα αυτα διαπερνανε τα μεταλα , αρα ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ για πειραματα η για διαφορες δοκιμες διοτι μπορει να εχει καποιες επιπτωσεις πανω στον ανθρωπινο οργανισμο , απλα το παραθετω για συζητηση .

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: DIY Schumann Resonator- Acoustic Revive RR-

Koιταξε δεν θελω να κανω ουτε διαφημηση ουτε να υπερασπιστω αυτο το προιον ( σε καμια περιπτωση ) αλλα κουβεντα κανουμε και μπορει να βγει κατι χρησημο και καλο .

Αυτο που θελω να πω ειναι , οτι ειδα αυτο το νημα http://www.diyaudio.com/forums/everything-else/162477-diy-schumann-resonator.html και σε αυτο ειδα την αναφορα για Scalar waves και μαλιστα απο ενα ατομο που που σε καμια περιπτωση δεν μπορει να χαρακτηριστει ασχετο η επιπολαιο , αλλα δεν εχει αυτο καμια σημασια , τωρα σχετικα με αυτο που δοκιμαστικε απο τον kontr σε προηγουμενα ποστ πιθανον να ηταν καποιο της πλακας και δεν εχει καμια σχεση με τετοιου ειδους κατασκευες , χωρις να εχω ασχοληθει τοσο πολυ μπορει να συμβαινει οτι σε καποια αλλη συσκευη τετοιου ειδους αλλα πιο ποιοτικη να υπαρχει ενα αλλο σταδιο μετα το 555 και ενα μοσφετ εξοδου καθως και να υπαρχει και δευτερο πηνιο το λεγομενο Feedback coil που αυτο θα διαμορφωνει την συχνοτητα του 555 και θα εχουμε μια πιο υψηλη συχνοτητα εκπομπης και ετσι θα δικαιολογειται το μικρο πηνιο - κεραια εκπομπης , επισης εαν ειναι τετραγωνικος παλμος οπως λες αυτος μπορει να εχει αρμονικες σε πολυ πιο υψηλες συχνοτητες και τελικα αυτες να εκπεμπονται απο το μικρο πηνιο .

Πολύ πιθανόν, αλλά τότε τι schuman λέει? Αυτός είναι συντονισμός στους 7,83 ΗΖ. Τέλος πάντων,αυτό μετριέται στο περίπου με ένα παλμογράφο

Ψαχνοντας το θεμα λιγο περισσοτερο ειδα αυτο http://jnaudin.free.fr/html/sclxmtr.htm , απ'οτι διαβασα αυτο εκπεμπει μια συχνοτητα γυρο στα 200ΚΗz και μαλιστα το εκπεμπομενο κυμα το χαρακτηριζει ως μη ηλεκτρομαγνητικο και εξηγει το γιατι κανωντας το πειραμα με το ραδιοφωνο μεσα σε κλειστο μεταλλικο κουτι , βεβαια αυτο εχει ενα ισχυρο τροφοδοτικο και ενα τρανζιστορ ισχυος στην εξοδο και εδω η γνωμη μου ειναι οτι εφοσον αυτα το κυκλωμα εχει καποια σχετικα μεγαλη ισχυ και τα κυματα αυτα διαπερνανε τα μεταλα , αρα ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ για πειραματα η για διαφορες δοκιμες διοτι μπορει να εχει καποιες επιπτωσεις πανω στον ανθρωπινο οργανισμο , απλα το παραθετω για συζητηση .

Τώρα αυτό είναι άλλο πράγμα. Έριξα μια ματιά, αλλά δεν έχει σχέση με το γκάτζετ που παρουσιάζεται εδώ.

Το πιο πιθανο εναι αυτοι αυτοι που το πουλανε να μην ξερουν τι εκπεμπει ουτε φυσικα το εχουν μετρησει , βαζουν εναν τιτλο και οτι πιασει .

Χαιρομαι ειλικρινα που ξεσηκωθηκε αυτο το θεμα και καποιοι θελουν να ασχοληθουν με μια πιο ψαγμενη-εστω και επιστημονικα ακομη-προσεγγιση. Σιγουρα κατι καλο θα βγει απο αυτο. Να ειστε καλα ολοι.

Επιστρέφοντας από ένα γεμάτο σαββατοκύριακο με χαρά βλέπω, πως παρά την αρχική έντονη διάθεση, η παρέα μας κρατήθηκε σε χαμηλούς τόνους
και με αξιοπρεπή συμπεριφορά. Επίσης είναι πολύ καλό, πως η κυρίαρχη τάση είναι η απορία.

Στη πράξη ο Τυροβολάς έχει προτείνει τον μόνο πρακτικό τρόπο για ξεκινήσουμε.
Μια τέτοια κατασκευή μπορεί να γίνει, αν και δε χρειάζεται κατά τη γνώμη μου γεννήτρια wien (πολύ αργή σταθεροποίηση πλάτους και δύσκολος χειρισμός
στην ακρίβεια της συχνότητας), ενώ και ο βαθμός απόδοσης θα είναι μικρός.

Παρ' όλα αυτά, ο μεγαλύτερος κόπος αφορά το πεδίο των ακουστικών δοκιμών.
Έχω ξαναπεί πως είναι άλλο ο ισχυρισμός κάποιου όσο αφορά τον επηρεασμό του resonator στην ακρόαση και άλλο η διαπίστωση πως κάτι τέτοιο είναι αληθές.
Πολλοί συνφορουμίτες έχουν κάνει κάποια προσέγγιση αναφέροντας εντυπωσιακά στατιστικά, όσο αφορά τον αριθμό των ακροατών που επηρεάζονται.
Το πνεύμα εμπιστοσύνης και σύμπνοιας της κατηγορίας μας υποχρεώνει να τους δώσουμε προσοχή. Πρέπει όμως να επισημανθεί πως όλοι οι ενδιαφερόμενοι,
δεν έχουν ακολουθήσει μεθοδολογία που να τεκμηριώνει το αποτέλεσμα ως έγκυρο. Αν λοιπόν θέλουμε μπορούμε να προσπαθήσουμε, ώστε τεκμηριωμένα
να το επιβεβαιώσουμε ή να το απορρίψουμε.

Και εδώ ξεκινάνε τα δύσκολα.
Το βασικό ερώτημα αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα.
Πρώτον αν όντως η λειτουργία μίας τέτοιας συσκευής επηρεάζει την αντιληπτικότητα του ήχου.
Σε περίπτωση που αυτό επιβεβαιωθεί επιστημονικά, τότε πάμε στο δεύτερο επίπεδο που θα διερευνά αν η αντιληπτικότητα των παρατηρητών προέρχεται
από επηρεασμό των μηχανημάτων (οπότε έχει θέση στην κατηγορία DIY), ή από τον επηρεασμό της ανθρώπινης φυσιολογίας και κατ’ επέκταση του τρόπου
που ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται τον ήχο.
Στη τελευταία περίπτωση το θέμα θα ξέφευγε από την DIY, ενώ θα έπρεπε να μας απασχολήσει η πιθανότητα βλάβης στην υγεία. Το forum δεν θα ενέκρινε ποτέ
τη χρήση συσκευών ή μεθόδων που θα επηρέαζαν την φυσιολογία των μελών του (πέρα από μια φιλική κρασοκατάνυξη - κάτι πρέπει να κάνουμε και γι' αυτό).

Περνώντας τώρα στην τεκμηρίωση και διαβάζοντας τις αναφορές - παραπομπές που έχουν γίνει τόσο το avclub όσο και στα ξένα φόρα, είδα μερικές επιστημονικές περιγραφές όσο αφορά το διαρκώς μεταβαλλόμενο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα Schumann, ενώ η χρήση του από την επιστημονική κοινότητα είναι εντελώς άσχετη
με το θέμα μας.

Αντίθετα υπάρχει εκτεταμένη παραφιλολογία και επιστημονικφανείς ισχυρισμοί που δεν έχουν το παραμικρό κύρος.

Δυστυχώς η απόσταση δυσχεραίνει τη δική μου άμεση εμπλοκή και με υποχρεώνει σε ρόλο παρατηρητή εξ’ αποστάσεως.
Αν μπορώ να βοηθήσω – μετρήσω (πέρα από τη διαχείριση του νήματος), πολύ ευχαρίστως.

Άντε ....προβληματισθείτε όμορφα.

Re: Απάντηση: DIY Schumann Resonator- Acoustic Revive RR-77

Επιστρέφοντας από ένα γεμάτο σαββατοκύριακο με χαρά βλέπω, πως παρά την αρχική έντονη διάθεση, η παρέα μας κρατήθηκε σε χαμηλούς τόνους
και με αξιοπρεπή συμπεριφορά. Επίσης είναι πολύ καλό, πως η κυρίαρχη τάση είναι η απορία.

Μια τέτοια κατασκευή μπορεί να γίνει, αν και δε χρειάζεται κατά τη γνώμη μου γεννήτρια wien (πολύ αργή σταθεροποίηση πλάτους και δύσκολος χειρισμός

Έχω ξαναπεί πως είναι άλλο ο ισχυρισμός κάποιου όσο αφορά τον επηρεασμό του resonator στην ακρόαση και άλλο η διαπίστωση πως κάτι τέτοιο είναι αληθές.
Πολλοί συνφορουμίτες έχουν κάνει κάποια προσέγγιση αναφέροντας εντυπωσιακά στατιστικά, όσο αφορά τον αριθμό των ακροατών που επηρεάζονται.
Το πνεύμα εμπιστοσύνης και σύμπνοιας της κατηγορίας μας υποχρεώνει να τους δώσουμε προσοχή. Πρέπει όμως να επισημανθεί πως όλοι οι ενδιαφερόμενοι,
δεν έχουν ακολουθήσει μεθοδολογία που να τεκμηριώνει το αποτέλεσμα ως έγκυρο. Αν λοιπόν θέλουμε μπορούμε να προσπαθήσουμε, ώστε τεκμηριωμένα

Πρώτον αν όντως η λειτουργία μίας τέτοιας συσκευής επηρεάζει την αντιληπτικότητα του ήχου.
Σε περίπτωση που αυτό επιβεβαιωθεί επιστημονικά, τότε πάμε στο δεύτερο επίπεδο που θα διερευνά αν η αντιληπτικότητα των παρατηρητών προέρχεται
από επηρεασμό των μηχανημάτων (οπότε έχει θέση στην κατηγορία DIY), ή από τον επηρεασμό της ανθρώπινης φυσιολογίας και κατ’ επέκταση του τρόπου
Στη τελευταία περίπτωση το θέμα θα ξέφευγε από την DIY, ενώ θα έπρεπε να μας απασχολήσει η πιθανότητα βλάβης στην υγεία. Το forum δεν θα ενέκρινε ποτέ
τη χρήση συσκευών ή μεθόδων που θα επηρέαζαν την φυσιολογία των μελών του (πέρα από μια φιλική κρασοκατάνυξη - κάτι πρέπει να κάνουμε και γι' αυτό).

Περνώντας τώρα στην τεκμηρίωση και διαβάζοντας τις αναφορές - παραπομπές που έχουν γίνει τόσο το avclub όσο και στα ξένα φόρα, είδα μερικές επιστημονικές περιγραφές όσο αφορά το διαρκώς μεταβαλλόμενο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα Schumann, ενώ η χρήση του από την επιστημονική κοινότητα είναι εντελώς άσχετη
με το θέμα μας.

Αντίθετα υπάρχει εκτεταμένη παραφιλολογία και επιστημονικφανείς ισχυρισμοί που δεν έχουν το παραμικρό κύρος.

Δυστυχώς η απόσταση δυσχεραίνει τη δική μου άμεση εμπλοκή και με υποχρεώνει σε ρόλο παρατηρητή εξ’ αποστάσεως.
Αν μπορώ να βοηθήσω – μετρήσω (πέρα από τη διαχείριση του νήματος), πολύ ευχαρίστως.

Οι σκεψεις μου Ντινο σχετικα με το ποστ σου.
Δεν εχω καμια αντιρρηση να κατασκευαστει κατι και να δοκιμαστει/μετρηθει οπως θελει ο κατασκευαστης του.
Αντιθετα ειμαι απο αυτους που επικροτουν μια τετοια προσπαθεια.
Επειδη ομως το νημα φερει τιτλο "schumann resonator acoustic revive rr-77" νομιζω τα πραγματα ειναι πιο απλα απ οτι φαινονται.
Εχουμε rr77 και ως εκ τουτου ενα ακουστικο τεστ ειναι πολυ ευκολο.Αν το ζητουμενο ειναι οι ακουστικες διαφορες με η χωρις το 77 , πιστευω οτι μια δοκιμη με το διακοπτικο τροφοδοτικο ειναι καλη αρχη.
Λεω με το διακοπτικο με βαση τις δικες μου δοκιμες που εδειξαν οτι αυτο κανει πιο εντονες τις διαφορες αλλα οχι και κατ αναγκη τις καλυτερες βελτιωσεις ,βεβαια οσον αφορα την δικη μου κριση περι βελτιωσεων.
Δεν θα ηταν σωστο να κρινουμε το rr77(για το οποιο γινεται λογος) ακουγοντας και μετρωντας κατι αλλο που ενδεχομενως καποιος φιλος εδω θα κατασκευασει.

Last edited:
Καμία αντίρρηση.
Αυτό κάνει το εγχείρημα ένα βήμα πιο κοντά.
Αλήθεια με μπαταρία το δοκιμάσατε.
Έχω την υποψία πως έτσι θα έχει τη μικρότερη επίδραση
(αν φυσικά υπάρχει κάποια) στο σύστημα.

Re: Απάντηση: DIY Schumann Resonator- Acoustic Revive RR-77

με το θέμα μας.

Και πάλι συγχαρητήρια για τις σκέψεις. Για να πω την αλήθεια κι εγώ το ανοίγω σπάνια γιατί δεν ξέρω τυχόν παρενέργειες του. Η γνώμη μου όμως στην ακουστική αντίληψη παραμένει η αρχική

... Πρώτον αν όντως η λειτουργία μίας τέτοιας συσκευής επηρεάζει την αντιληπτικότητα του ήχου.
που ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται τον ήχο ...
Αν πράγματι επηρεάζει την ποιότητα του ήχου, οι πιθανότητες να το κάνει επηρεάζοντας τις συσκευές του συστήματος είναι λίγες (και επισφαλείς). Πιο πιθανό είναι να επηρεάζει τους ακροατές. Αν πράγματι επηρεάζει και αποδειχθεί με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Όχι μια παρεΐτσα που με χαλαρότητα συγκεντρώθηκε για δοκιμασία, αλλά ο ακροατές να έχουν πλήρη άγνοια αν το resonator είναι ενεργό ή όχι. Όπως ακριβώς διαξάγονται οι τυφλές ακουστικές δοκιμές παγκόσμια.

Να κανω μια ερωτηση (μπορει και 2).

Ας πουμε οτι καποιος εχει προσβαση σε ΑΡ77, το "ακουει" με αλλους 2 φιλους, συμφωνουν οτι δουλευει και μεταφερει τις εντυπωσεις. Αυτοι που δεν ηταν εκει θα πιστουν?

Ας πουμε οτι καποιος εχει προσβαση σε ΑΡ77, το "ακουει" με αλλους 2 φιλους, δεν βλεπουν καμια δαιφορα και μεταφερει τις εντυπωσεις. Αυτοι που δεν ηταν εκει θα πιστουν?

Καποιοι θα πουν οτι ηταν ψυχοακουστικες οι διαφορες, καποιοι οτι οι ακροατες δεν ειναι καλοι ακροατες, καποιοι οτι το συστημα δεν ηταν επαρκες, καποιοι οτι δεν ειχε στηθει σωστα, καποιοι οτι η τροφοδοσία δεν ηταν η εργοστασιακή...

Για να εχουμε κατι ευρύτερα αποδεκτο θα πρεπει κατω απο τις ιδιες συνθηκες να ειμαστε αρκετοί, σκληροπυρηνικοί ντιουιδες, χρυσαυτιαδες hiendαδες, απλα περαστικοι,, μερικοι ασχετοι με το ολο θεμα κτλ..

Παναγιώτη είσαι on spot, αυτό ακριβώς είναι που λέμε επαρκές στατιστικό δείγμα και είναι αυτό που μας απομακρύνει από την υποκειμενική άποψη και μας φέρνει πιο κοντά στο πραγματικό γεγονός. Το δύσκολο δεν είναι στην διακρίβωση της επίδρασης του resonator αλλά στο δεύτερο επίπεδο. Αν δηλαδή ανιχνεύσουμε αλλαγή, στο πως θα διακρίνουμε αν αυτή προέρχεται από επηρεασμό των μηχανημάτων ή των ακροατών (ή και των δύο).