DIYer’s corner - Οfftopic DIY projects and chat

χμμμ..θα ψαξω για κινεζο κιτακι..βασικα κατι 2δρομο να κοβει στις 2.5 περιπου θελω...να ναι κ φθηνουτσικο καλα θα ταν!!-bye-
 
Λοιπον επειδη απο θεωρια πασχω παρα πολυ..Λιγο βοηθεια. θελω ενα φιλτρο 4ης ταξης, στα 2500Hz.

Βαζω αρχικα Lowpass - next..

step2.. στα filter specifications βαζω Gain 1 (σωστο?)
passband frequency 2500 - Allowable Passband Riple 0db - stopband frequency 2500Hz - option al filter order,set fixed - 4 (4ης ταξης σωστα?)
step3.. filter responce (εδω τι βαζω?) εβαλα butterworth
step4.. filter topology - Multiple Feedback η Salen - Key?.. (Βαζω Multiple Feedback)

Μου βγαζει αυτο
filter1.jpg


Κανα σχολιο?φαινεται σωστο? Με παραξενευει που η φαση παιζει πολυ, η ειναι οκ?.
. κ τι opamp Θελέι?
 
Gain όχι απαραίτητα 1. Μάλλον θα εξαρτηθεί από τις ευαισθησίες των μονάδων αλλά και το τελικό επιθημητό κέρδος.

passband ripple ούτε και αυτό απαραίτητα 0 (το πού θα εμφανιστεί κυμάτωση εξαρτάται από την πραγματοποίηση του φίλτρου πχ bessel, butterworth, chebyshev κτλ.).
Στα παθητικά κρος δεν ξέρω τι πραγματοποίηση συνήθως χρησιμοποιείται, αλλά λογικά και σε ένα ενεργό θα χρησιμοποιηθεί ο ίδιος τύπος φίλτρου.
Βέβαια υπάρχουν και κάποιες πραγματοποίησεις που ίσως έχουν κάποια επιθυμητά χαρακτηριστικά όπως σταθερή τιμή για την καθυστέρηση ομάδας στη ζώνη διέλευσης (βλέπε Bessel πχ).

Επίσης αντί να διαλέξεις από την αρχή την τάξη του φίλτρου μπορείς να διαλέξεις την επιθυμητή συχνότητα αποκοπής (Stopband Frequency) και την απόσβεση που θέλεις να έχεις σε αυτή τη συχνότητα.
Για τοπολογία να ξέρεις πως η MFB αναστρέφει τη φάση ενώ η Sallen-Key όχι, οπότε αν το φίλτρο είναι 2ης τάξης (δηλαδή με ένα τελεστικό) αν χρησιμοποιήσεις MFB θα έχεις και αναστροφή φάσης. Μικρό το κακό βέβαια αφού εναλλάσσoντας τους ακροδέκτες του μεγαφώνου το διορθώνεις.
Αν θελήσεις κέρδος με Sallen-Key θα χρειαστείς από παθητικά στοιχεία σε πλήθος ό,τι και για τη MFB τοπολογία συν μία αντίσταση αλλιώς χωρίς κέρδος μία λιγότερη.

Θα χρειαστείς μάλλον και κάποιο(α) δικτύωμα καθυστέρης φάσης δηλαδή ολοπερατό - Allpass (Time Delay) στο FilterPro - για να ταιριάξεις τη φάση στο σημείο που θα κροσσάρεις τις μονάδες.
Επίσης μπορεί να χρειαστείς και ισοστάθμιση για να διορθώσεις το baffle step που λενε και στο χωριό μου πχ:
http://sound.westhost.com/bafflestep.htm

Από τελεστικούς μπορείς να δοκιμάσεις με φτηνούς για αρχή (πχ TL081/82 ή ΝΕ5532, ΝΕ5534 κατάλληλα αντισταθμισμένους για να είναι ευσταθείς σε μοναδιαίο κέρδος) και μετά βλέπεις (η τελευταία γενιά της National, δηλαδή LM4562, LME49860, LME49710/20/40 ίσως να είναι μια καλή τελική επιλογή).
Στην τελευταία σελίδα του FilterPro αν παρατηρήσεις δίνει μια προδιαγραφή για το ελάχιστο απαιτούμενο GBW.
 
Last edited:
H καταρα των διακοπων .Ειπα να παω και εγω διακοπες , αλλα ολα μεχρι στιγμης πανε στραβα!!!!! Δυο κλησεις για υπερβολικη ταχυτητα , και φτανοντας Κεφαλλονια απο Πορο για Λιξουρι στα στροφηλικια καηκε το ηλετρουδραυλικο τιμονι του mini cooper s μου. Εχω κανει μπρατσα!!!!!!!!:driver:
 
Μα όλα σε σένα πια?
Κάπου έχει μια αντιστασούλα, μπορεί να κάηκε αυτή αν είσαι τυχερός. (αν τη μεγαλώσεις θα βαρύνει και λίγο το τιμόνι).
Κουράγιο...
 
Γιουπι...μου ρθε μολις τωρα ο σταθμος συγκολησης...αντε κ το βαρεθηκα το Ersa μου 15 χρονια τωρα... -bye-