DIYer’s corner - Οfftopic DIY projects and chat

Ερώτηση:

Οι πλακέτες του κρος μου σύμφωνα με τον κατασκευαστή χρειάζονται περίπου 50 mA 15-0-15V.
Εγώ τις τροφοδοτώ ξεχωριστά,με δυο τροφοδοτικά και δίνω 160 mA,15-0-15V.
(Έχουν από ένα τοροειδή στα 50 VA επάνω.)

Διαβάζω όμως έξω,πως καλά θα είναι να δώσω όσο πιο πολύ ρεύμα μπορώ,να φτάσω δηλαδή και τα 240 mA.(Μπορώ,έχουν μεγάλες ψύκτρες τα τροφοδοτικά.)
Υπάρχει κάποια βάση σε αυτό;Υπάρχει λόγος για τόσο πολύ;
Καλύτερα δεν είναι πιο άνετα και οι ψύκτρες να είναι απλώς χλιαρές από το να τις ζεματάω;

Παρακαλώ μόνο,θεωρήστε πως μιλάτε σε άσχετο,όσο γίνεται πιο απλά...

Last edited:
Έχω αυτά.

Audio gd είναι,ψιλοαντιγραφή μοιάζει,τα είχε επάνω όταν το πήρα αλλά ξέρω πως να τα ρυθμίζω.
Στα καινούργια της Class A απλώς αλλάζεις αντιστάσεις αν δεν κάνω λάθος.

άλλο ένα εύρημα στο πατάρι ....

ένα φορητό Eden s20 Made in france με ενσωματωμένο ενισχυτή και ηχειάκι audax ...
φαίνεται σε αρκετά καλή κατάσταση ...

από ένα γρήγορο ψάξιμο που έκανα βρήκα ένα στο ebay ...

βρήκα όμως και αυτό που είναι ακριβώς το ίδιο αλλά άλλη μπράντα... βελγικη ... novak ...

ενώ κυκλοφορούσε και από άλλη εταιρεία με ραδιόφωνο

στην αρχή σκέφτηκα, αν δουλεύει το μοτόρι, να το χρησιμοποιήσω για να φτιάξω ένα πλυντήριο δίδκων, αλλά λέω να το κρατήσω καθώς είναι ωραίο μπιχλιπίδι το άτιμο....

*κάποια στιγμή, πρέπει να ανοίξω όλες τις κούτες στο πατάρι αφού κάθε 2-3 κούτες που ανοίγω βρίσκω και κάτι ενδιαφέρον ......

Ερώτηση:

Οι πλακέτες του κρος μου σύμφωνα με τον κατασκευαστή χρειάζονται περίπου 50 mA 15-0-15V.
Εγώ τις τροφοδοτώ ξεχωριστά,με δυο τροφοδοτικά και δίνω 160 mA,15-0-15V.
(Έχουν από ένα τοροειδή στα 50 VA επάνω.)

Διαβάζω όμως έξω,πως καλά θα είναι να δώσω όσο πιο πολύ ρεύμα μπορώ,να φτάσω δηλαδή και τα 240 mA.(Μπορώ,έχουν μεγάλες ψύκτρες τα τροφοδοτικά.)
Υπάρχει κάποια βάση σε αυτό;Υπάρχει λόγος για τόσο πολύ;
Καλύτερα δεν είναι πιο άνετα και οι ψύκτρες να είναι απλώς χλιαρές από το να τις ζεματάω;

Παρακαλώ μόνο,θεωρήστε πως μιλάτε σε άσχετο,όσο γίνεται πιο απλά...

Σε συνέχεια.
Εχω καμιά εβδομάδα που έχω ανεβάσει το ρεύμα ως εξής:
15V-200mA
-15V-200mA
(Αντιστοίχως και στο δεύτερο τροφοδοτικό. )

Αυτό που παρατήρησα,είναι πως μαλακώνουν τα ψηλά,"γεμίζει" πολύ ο ήχος από πολύ χαμηλές εντάσεις κι έχει καλύτερο έλεγχο.
Οπότε έχουν δίκιο που τα λένε.

Τεχνική εξήγηση με δυο λόγια,μπορεί να δώσει κανείς;

Πάλι εγώ.

Πως μπορώ να μετρήσω ένα ποτ σε συγκεκριμένη θέση (εννοώ τι μετράω από τα τρία άκρα) για να μπορέσω να τα καταργήσω και να βάλω συγκεκριμένες αντιστάσεις;
Κι όταν μετρήσω,σε ποιο από τα τρία άκρα τις κολλάω;

Κολλάς το ένα άκρο της αντίστασης σε ένα από τα δύο βραχυκυκλωμένα άκρα του ποτ και το άλλο άκρο της αντίστασης στο εναπομείνων άκρο του ποτ. Εντάξει Σώκρατες? :)

Edit: εννοείται ότι διατηρείς το βραχυκύκλωμα και μετά την αφαίρεση του ποτ.

Last edited:
Απάντηση: Re: DIYer’s corner - Οfftopic DIY projects and chat

Κολλάς το ένα άκρο της αντίστασης σε ένα από τα δύο βραχυκυκλωμένα άκρα του ποτ και το άλλο άκρο της αντίστασης στο εναπομείνων άκρο του ποτ. Εντάξει Σώκρατες? :)

Edit: εννοείται ότι διατηρείς το βραχυκύκλωμα και μετά την αφαίρεση του ποτ.

:a0210:

Να'σαι καλά Σταύρο.

Σωκράτη, σχετικά με τα τροφοδοτικά που αναφέρεις, ένα φορτίο τραβά-απαιτεί τόσο ρεύμα όσο έχει ανάγκη.
Στο παράδειγμά σου, ο κατασκευαστής δίνει τα 50mA ως μέγιστο φορτίο για τα κρος και 50Α να φτιάξεις τροφοδοτικό ποτέ δεν πρόκειται να περάσουν πάνω από 50mA στις πλακέτες κρος.
Οι όποιες αλλαγές ακους, έχουν να κάνουν με το ίδιο το τροφοδοτικό και το πως το παραγόμενο ρεύμα που μένει μέσα στο τροφοδοτικό επηρρεάζει τη λειτουργία του και ίσως το φθάνει σε sweet spot.
Ένα τέτοιο παράδειγμα μας έδωσε ο ανεκτίμητος Salas επί του BiB του, όπου μας ανέφερε ότι η περισσεια ρεύματος μέσα στο ρεγκ, συμβάλει αφενός στη μείωση της αντίστασης εξόδου (Zo) και στην αύξηση της απολαβής ρεύματος (gfs) των μορίων του ημιαγωγού. Φυσικά θα υπάρχει και κάποιο κατώφλι το οποίο θα εξαρτάται καθαρά από τη σχεδίαση.
Τέλος όλα αυτά θα πρέπει να συνεκτιμηθούν ως προς το ποσό της θερμότητας που αποβάλλουν οι ψύκτρες και το κατά πόσο αυτό δημιουργεί θερμικό πρόβλημα σε ευαίσθητα ψηφιακά μέρη που τυχόν είναι κοντά.
Και τα ψηφιακά πάντα μισούν τη θερμότητα!

Σωκράτη, σχετικά με τα τροφοδοτικά που αναφέρεις, ένα φορτίο τραβά-απαιτεί τόσο ρεύμα όσο έχει ανάγκη.
Στο παράδειγμά σου, ο κατασκευαστής δίνει τα 50mA ως μέγιστο φορτίο για τα κρος και 50Α να φτιάξεις τροφοδοτικό ποτέ δεν πρόκειται να περάσουν πάνω από 50mA στις πλακέτες κρος.
Οι όποιες αλλαγές ακους, έχουν να κάνουν με το ίδιο το τροφοδοτικό και το πως το παραγόμενο ρεύμα που μένει μέσα στο τροφοδοτικό επηρρεάζει τη λειτουργία του και ίσως το φθάνει σε sweet spot.
Ένα τέτοιο παράδειγμα μας έδωσε ο ανεκτίμητος Salas επί του BiB του, όπου μας ανέφερε ότι η περισσεια ρεύματος μέσα στο ρεγκ, συμβάλει αφενός στη μείωση της αντίστασης εξόδου (Zo) και στην αύξηση της απολαβής ρεύματος (gfs) των μορίων του ημιαγωγού. Φυσικά θα υπάρχει και κάποιο κατώφλι το οποίο θα εξαρτάται καθαρά από τη σχεδίαση.
Τέλος όλα αυτά θα πρέπει να συνεκτιμηθούν ως προς το ποσό της θερμότητας που αποβάλλουν οι ψύκτρες και το κατά πόσο αυτό δημιουργεί θερμικό πρόβλημα σε ευαίσθητα ψηφιακά μέρη που τυχόν είναι κοντά.
Και τα ψηφιακά πάντα μισούν τη θερμότητα!

Μανώλη ευχαριστώ πολύ,παρακολούθησα το νήμα και πήρα κάποιες απαντήσεις που μαζί με τις δικές σου τώρα μου έλυσαν τον γρίφο.
Ευτυχώς δεν υπάρχει υποψία ψηφιακού κοντά στα κρος,τα έχω μέσα στο μεγάλο κουτί του Ιταλού και οι ψύκτρες πιάνουν πλέον το μισό.

Μέτρησα 42-47 βαθμούς επάνω στις ψύκτρες σε διάφορα σημεία με κλειστό το κουτί.(έχει όμως γρίλιες στο καπάκι. )
Οπότε θεωρώ πως είμαι εντάξει,το έχω αφήσει έτσι ημέρες και είναι σταθερότατο.

Συγχώρα με αλλά αγνοώ τα του περί κρος που διαθέτεις.
Συνήθως τα αναλογικά δεν τραβούν ζόρι με τις θερμοκρασίες, με εξαίρεση τους πυκνωτές (κυρίως τους ηλεκτρολυτικούς) οι οποίοι αναλόγως της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος μειώνονται οι ώρες ζωής τους.
Μη ξεχνάμε και την τάξη Α που γίνεται ο χαμός εσωτερικά!
42-47 ακόμη και 50κάτι σε ένα κουτί που αερίζεται δεν είναι κάτι το φοβερό και τη στιγμή που ακριβώς δίπλα του δεν είναι ψηφιακό που θα του τηγανίσει την πλακέτα του...κανένα πρόβλημα.

Συγχώρα με αλλά αγνοώ τα του περί κρος που διαθέτεις.
Συνήθως τα αναλογικά δεν τραβούν ζόρι με τις θερμοκρασίες, με εξαίρεση τους πυκνωτές (κυρίως τους ηλεκτρολυτικούς) οι οποίοι αναλόγως της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος μειώνονται οι ώρες ζωής τους.
Μη ξεχνάμε και την τάξη Α που γίνεται ο χαμός εσωτερικά!
42-47 ακόμη και 50κάτι σε ένα κουτί που αερίζεται δεν είναι κάτι το φοβερό και τη στιγμή που ακριβώς δίπλα του δεν είναι ψηφιακό που θα του τηγανίσει την πλακέτα του...κανένα πρόβλημα.

Μανώλη,φουλ αναλογικό είναι,της Marchand.
Μεταξύ προ και τελικών όπως το έχω εγώ τα ψηφιακά δεν είναι ενδεδειγμένη λύση,παρά τις ευκολίες τους.
Η ίδια βγάζει και λαμπάτα κρος,οπότε από θερμοκρασίες ξέρει :flipout:

Σκεφτομαι να αγορασω ενα ετοιμο κιτ με tda7294 και συγκεκριμενα αυτο, θα ηθελα να ρωτησω αν μπορω χρησιμοποιω ενα τροφοδοτικο απο λαπτοπ που εχω με 21v στα 4,5Α μεχρι να αγορασω καποιον κανονικο μετασχηματιστη?

επειδη ειμαι τελειως ασχετος μηπως μπορεις να μου ποιο ειναι το προβλημα με το τροφοδοτικο του λαπτοπ?

Απάντηση: Re: DIYer’s corner - Οfftopic DIY projects and chat

επειδη ειμαι τελειως ασχετος μηπως μπορεις να μου ποιο ειναι το προβλημα με το τροφοδοτικο του λαπτοπ?

Δεν είναι πρόβλημα.
Είναι απλώς μισό.
Χρειάζεσαι άλλο ένα με την αντίστροφη πολικότητα κι αυτά,και τα δυο μαζί,να παίζουν συμμετρικά.
Οπότε πρέπει να ξεχάσεις το λαπ και να βρεις κάτι που σου κάνει,ολοκληρωμένο.

Αμ όλη η φασαρία με αυτά τα πράγματα,τα τροφοδοτικά είναι.
Κι εκεί συνήθως πέφτουν και τα περισσότερα χρήματα.

DSCF7051_verge_super_wide.jpg

No Oto Pro

efficient / small size / one way / great design

οτι πρέπει για μικρό όμορφο project η ιδέα του
http://www.theverge.com/2014/10/30/7130731/tokyo-designers-week-2014

SonicSpike sends an article from NPR about a high-tech clock being built at the University of Colorado Boulder. It's more precise than any clock before, able to keep perfect time for five billion years. "At the heart of this new clock is the element strontium. Inside a small chamber, the strontium atoms are suspended in a lattice of crisscrossing laser beams. Researchers then give them a little ping, like ringing a bell. The strontium vibrates at an incredibly fast frequency. It's a natural atomic metronome ticking out teeny, teeny fractions of a second." But this precision leads to a problem: the relativistic differences between keeping the clock on the floor versus hanging it on the wall now introduce more significant fluctuations than the clock itself. "Tiny shifts in the earth's crust can throw it off, even when it's sitting still. Even if two of them are synchronized, their different rates of ticking mean they will soon be out of synch. They will never agree. The world's current time is coordinated between atomic clocks all over the planet. But that can't happen with the new one."

http://tech.slashdot.org/story/14/1...c-clock-reaches-the-boundaries-of-timekeeping

ρολόγια τόσης ακρίβειας που δύσκολο να κρατήσουμε δυο από αυτά συγχρονισμένα...