dlp vs lcd

Η αλήθεια είναι ότι χαίρομαι που μας βλέπω όλους εδώ μετά από πολύ καιρό.
Στους DLP το gamma αλλάζει δύσκολα όταν το ρυθμίσεις. Μιλάω για το συνολικό gamma και όχι των επιμέρους. Μιλώντας για συνολικό gamma αναφέρομαι στο σύνολο της φωτεινότητας ενώ πάντα υπάρχουν αποκλίσεις στο gamma των επί μέρους χρωματων ιδιαίτερα στο μπλε χρώμα και στα χαμηλά ire.

Τι εννοείς πέπλο?? Με καρφωμένο gamma στα 2,22 σχεδόν γραμμικό, είχες πεπλάτη εικόνα??? Το ότι ο JVC πάει πιο χαμηλά στο μαύρο δεν σημαίνει ότι ο Benq έχει πέπλο, απλά σημαίνει ότι ο JVC πετυχαίνει καλύτερο μαύρο, το οποίο φυσικά πάει περίπατο αν το gamma είναι λάθος.

Γιάννη δυο ίδιοι προβολείς με 2.2 gamma δεν σημαίνει ότι θα πάιζουν το ίδιο.
Εχει να κάνει με τοπόσο καλή είναι η ρύθμιση ή όχι.

Μάλλον, Τάκη μου, μιλάμε για άλλα πράγματα. Δεν παίζει ρόλο στο πέπλο των χαμηλών η απόλυτη τιμή του μαύρου, αλλά, το σωστό και λάθος gamma. Αν π.χ. έχουμε 2 προβόλια που στην ίδια σκοτεινή σκηνή ο ένας γράφει 0,1 μαύρο με gamma 2 και ο άλλος 0,5 με gamma 2,2, το πέπλο θα το έχει ο πρώτος και όχι ο δεύτερος. Τώρα, μου λες κατεβάζουμε το gamma στο 2,4 π.χ. χωρίς να κρασσάρουμε τα χαμηλά. Μα, δεν γίνεται αυτό που λες...αφού η πληροφορία μας είναι γραμμένη στα 2,2 ό,τι άλλο και να επιλέξουμε να αναπαράγουμε ή θα κάψει ή θα πεπλιάσει ή θα κρασσάρει, ασχέτως του ποιος προβολέας πετυχαίνει καλύτερο αποτέλεσμα σε μαύρα.

Συνήθως σε προβολείς με πολύ καλό μαύρο όπως οι JVC σε απόλυτα σκοτεινό δωματιο ακολουθείς gamma στα χαμηλά έωσ και 2,4 και μετα τα 50 στο 2.2 ενω σε κανονικό δωμάτιο με φωτεινούς τοίχους ακολουθείς σχεδόν το αντίθετο.

Δι' ευχών των αγίων LCD ημών...

Αμήν!!!:flipout::flipout:

καλα το εκανες.....γιατι εαν περιμεναμε απο την Τ.Ι. θα :afro:

....ειναι βασικο το οτι δεν βλεπεις πεπλο στον benq 8720 οπως λες.....

και οσοι γνωριζουν το μηχανακι μπορουν να καταλαβουν οτι βλεπεις την εικονα με λαθος τροπο.

.....βασικα δεν φταις εσυ....απλα ετσι εμαθες να βλεπεις.

Last edited:
Γιάννη δυο ίδιοι προβολείς με 2.2 gamma δεν σημαίνει ότι θα πάιζουν το ίδιο.
Εχει να κάνει με τοπόσο καλή είναι η ρύθμιση ή όχι.

Μανώλη, δεν έχω γράψει πουθενά ότι θα παίζουν το ίδιο, ενώ σαφώς υπεννόησα ότι δύο προβολείς με gamma 2,2 είναι σωστά ρυθμισμένοι βάσει προδιαγραφών ανεξαρτήτως του ποιος πετυχαίνει καλύτερη αντίθεση.

Συνήθως σε προβολείς με πολύ καλό μαύρο όπως οι JVC σε απόλυτα σκοτεινό δωματιο ακολουθείς gamma στα χαμηλά έωσ και 2,4 και μετα τα 50 στο 2.2 ενω σε κανονικό δωμάτιο με φωτεινούς τοίχους ακολουθείς σχεδόν το αντίθετο.

Σόρρυ αδερφέ, αλλά, άλλο έγραψα στο ποστ που μου κουόταρες.-bye-

καλα το εκανες.....γιατι εαν περιμεναμε απο την Τ.Ι. θα :afro:

....ειναι βασικο το οτι δεν βλεπεις πεπλο στον benq 8720 οπως λες.....

και οσοι γνωριζουν το μηχανακι μπορουν να καταλαβουν οτι βλεπεις την εικονα με λαθος τροπο.

.....βασικα δεν φταις εσυ....απλα ετσι εμαθες να βλεπεις.

Ευτυχώς, που δεν βλέπω καλά, διότι αν έβλεπα καλά σαν και σένα, θα έβλεπα άνσι 2000:1 σε LCD προβολείς χωρίς ίριδες και κουραφέξαλα. Βέβαια, δεν είναι κακό να προσφέρεις απλόχερα άφθονο γέλιο και στα παρδαλά κατσίκια ακόμα που δεν έχουν δει ούτε μισή εικόνα από προβολέα, απλά, κάποια στιγμή κουράζει....γι' αυτό κάνε μου τη χάρη και παράτα με ήσυχο διότι βαρέθηκα τις παραλαπίπες σου και αυτή είναι η τελευταία φορά. Κατάλαβες κ. Κώστα Κεφάλα ή θέλεις να συνεχίζεις να εκτίθεσαι??

ελα βρε.....μην μου το χαλας...!!!!

ασε να παιξουμε λιγο..

την εποχη του 8720 ολοι εβλεπαν σαν και εσενα....ολα τα προβολια ετσι επαιζαν.

Σόρρυ αδερφέ, αλλά, άλλο έγραψα στο ποστ που μου κουόταρες.-bye-

Η αναφορά μου αυτη εχει να κάνει με συμπληρωματική αναφορά σχετικά με αυτό που συζητάμε και όχι σαν παρατήρηση.
Πολύ απλά σε αυτό το σημείο δεν διαφωνούμε.:music-smiley-005:

Μανώλη, δεν έχω γράψει πουθενά ότι θα παίζουν το ίδιο, ενώ σαφώς υπεννόησα ότι δύο προβολείς με gamma 2,2 είναι σωστά ρυθμισμένοι βάσει προδιαγραφών ανεξαρτήτως του ποιος πετυχαίνει καλύτερη αντίθεση.

Όπως και στο προηγούμενο.
Το αναφέρω για να καταλάβουν όσοι μας διαβάζουν ότι εαν σας ποστάρω gamma 2.2 για δυο προβολείς δεν σημαινει ότι θα έχω πάρει και το ίδιο αποτέλεσμα.
Εχει τύχει να μετρήσω προβολέα με 2.22 gamma αλλά πραγματικά η εικόνα του δεν βλεπόταν με κρασαρισμένα τα μαύρα και κλιπαρισμένα τα φωτεινά με σωστά όμως όρια του brightness & contrast.

Όπως και στο προηγούμενο.
Το αναφέρω για να καταλάβουν όσοι μας διαβάζουν ότι εαν σας ποστάρω gamma 2.2 για δυο προβολείς δεν σημαινει ότι θα έχω πάρει και το ίδιο αποτέλεσμα.
Εχει τύχει να μετρήσω προβολέα με 2.22 gamma αλλά πραγματικά η εικόνα του δεν βλεπόταν με κρασαρισμένα τα μαύρα και κλιπαρισμένα τα φωτεινά με σωστά όμως όρια του brightness & contrast.

Με μπέρδεψες τελείως!!! Αυτό πάλι πως γίνεται?? Ή μάλλον, που οφείλεται? Όποτε έχεις χρόνο και διάθεση, Μανώλη, θα εκτιμούσα πολύ μια απάντηση.:ernaehrung004:

Απάντηση: Re: dlp vs lcd

Δυστυχώς δεν ισχύουν πάντα τα αυτονόητα στους προβολείς.. Μπορεί το SW του προβολέα να είναι τόσο κακογραμμένο που να κάνει λίγο πολύ ότι γουστάρει.. και να μην "έρχεται" με τίποτα..

Σωστό Μήτσε, αλλά, ο Μανώλης έγραψε ότι μέτρησε 2,2 οπότε ο προβολέας ''ήρθε'' μια χαρά. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ σε μια τέτοια περίπτωση (κρασαρισμένα μαύρα, καμμένα λευκά) είναι το 2,2 να είναι average μέτρηση και όχι γραμμική. Μέχρι εκεί φτάνω...:nounder::nounder:

Re: Απάντηση: Re: dlp vs lcd

Σωστό Μήτσε, αλλά, ο Μανώλης έγραψε ότι μέτρησε 2,2 οπότε ο προβολέας ''ήρθε'' μια χαρά. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ σε μια τέτοια περίπτωση (κρασαρισμένα μαύρα, καμμένα λευκά) είναι το 2,2 να είναι average μέτρηση και όχι γραμμική. Μέχρι εκεί φτάνω...:nounder::nounder:

Μα, αναγκαστικά το gamma μετριέται παίρνοντας έναν αριθμό από δείγματα και "μαντεύοντας" τα ενδιάμεσα, το ίδιο δηλαδή που γίνεται και για το χρώμα..

Από ένα σημείο και πέρα ποντάρεις στο ότι ο προβολέας δεν θα τα κάνει μπάχαλο στις ενδιάμεσες τιμές, αυτές που δεν έχεις μετρήσει, ή ότι δεν έχει έξτρα s/w που κάνει περίεργα ανάλογα τα κέφια του (δηλαδή ανάλογα με την εικόνα που "βλέπει").

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: dlp vs lcd

Μα, αναγκαστικά το gamma μετριέται παίρνοντας έναν αριθμό από δείγματα και "μαντεύοντας" τα ενδιάμεσα, το ίδιο δηλαδή που γίνεται και για το χρώμα..

Από ένα σημείο και πέρα ποντάρεις στο ότι ο προβολέας δεν θα τα κάνει μπάχαλο στις ενδιάμεσες τιμές, αυτές που δεν έχεις μετρήσει, ή ότι δεν έχει έξτρα s/w που κάνει περίεργα ανάλογα τα κέφια του (δηλαδή ανάλογα με την εικόνα που "βλέπει").

Δεν είναι απίθανο το σενάριο που αναφέρεις, Μήτσε, απλά, μου φαίνεται λιγάκι σπάνιο π.χ. σε 10% να είσαι στο 2,22, σε 15% στο 2,42, σε 20% στο 2,22, ενώ στα ψηλά π.χ. σε 80% στο 2,22, σε 85% στο 1,8 και πάει λέγοντας. Δεν λέω ότι δεν μπορεί να συμβεί, αλλά, υπάρχουν και τα πατερνάκια του 5% για να διαπιστώσεις τέτοια ανώμαλη συμπεριφορά.