Δοκιμή φακών 35mm σε κοντινή εστίαση

Nikkor AF-S 17-35/2.8 @ f/11

attachment.php

attachment.php

attachment.php

Attachments

• IMG_3235-Nikkor-17-35-11.jpg
    IMG_3235-Nikkor-17-35-11.jpg
    129.1 KB · Views: 63
  • IMG_3235-Nikkor-17-35-11-crop-focus-point.jpg
    IMG_3235-Nikkor-17-35-11-crop-focus-point.jpg
    33.6 KB · Views: 74
  • IMG_3235-Nikkor-17-35-11-crop-left-border.jpg
    IMG_3235-Nikkor-17-35-11-crop-left-border.jpg
    77.4 KB · Views: 76
- Carl Zeiss Jena Flektogon MC 35/2.4 (δυστυχώς -συνήθης βλάβη στους συγκεκριμένους- με διάφραγμα που σταμάτησε να λειτουργεί)

Σόρρυ για το off topic Τάσο, αλλά είχα και εγώ έναν παρόμοιο φακό με το ίδιο πρόβλημα, τον έδωσα στον Στέργιο τον Κακαλιό και τον έφτιαξε. Μάλιστα μου έστειλε και το link με τις οδηγίες αποσυναρμολόγησης και συναρμολόγησης του φακού αλλά δεν το έχω πρόχειρο.

Βρήκα όμως αυτό που μπορεί να είναι χρήσιμο διότι μάλλον οι δύο φακοί έχουν παρόμοια κατασκευή.

Λοιπόν, συμμαζεμένα:

crops σημείου εστίασης, < f/2.8, φακοί ανοικτοί:

Asahi Super-Takumar 35/2 @f/2.0
attachment.php

CZJ Flektogon MC 35/2.4 @f/2.4
attachment.php

Asahi Auto-Takumar 35/2.3 @f/2.3
attachment.php

Vivitar 35/1.9 @f/1.9
attachment.php

H τετράδα των πιο γρήγορων φακών, ανοικτών:
Εύκολη πρωτιά για τον Flektogon 35/2.4. Πραγματικά, ένας από τους καλύτερους 35ρηδες που έχουν φτιαχτεί. Προσέξτε πώς καταφέρνει να αποδώσει, και ανοικτός ακόμη, την υφή του ξύλου.

Από τους λοιπούς, θα διάλεγα την εικόνα του Auto-Takumar 35/2.3. Φυσικά δεν μπορούμε να μιλάμε για οξύτητα στο ανοικτό του, αλλά έχει μία ονειρική θαμπάδα, σαν φυσική διάχυση. Και χωρίς ιδιαίτερες εκτροπές, παρά το ιδιαίτερα δύσκολο του θέματος (σκληρή αντανάκλαση στη χρυσή επιφάνεια)

Δεύτερη ομάδα, οι φακοί σε f/2.8 (σε f/3.5 ο Super-Takumar 35/3.5), και πάλι με τον CZJ Flektogon 35/2.4 ανοικτό, για μέτρο σύγκρισης. Οι 3 γρήγοροι 35ρηδες έχουν κλείσει λιγάκι, πώς τα πάνε στους λοιπούς της ομάδας που παίζουν ανοικτοί;

Asahi Super-Takumar 35/3.5 @f/3.5
attachment.php

Asahi Super-Takumar 35/2 @f/2.8
attachment.php

Rollei Distagon 35/2.8 @ f/2.8
attachment.php

CZJ Flektogon MC 35/2.4 @ f/2.4
attachment.php

Asahi Auto-Takumar 35/2.3 @f/2.8
attachment.php

Vivitar 35/1.9 @f/2.8
attachment.php

Nikkor AF-S 17-35/2.8 @35mm @f/2.8
attachment.php

Εδώ θα διάλεγα Distagon και Flektogon... ο μικρούλης 35/3.5 τα πάει μια χαρά βέβαια, και σημαντική βελτίωση έχει ο Vivitar 35/1.9, ο οποίος έχει κλείσει κάτι παραπάνω από στοπ και έχει έρθει περίπου στα ίσια του.

Επόμενο γκρουπ... η 5δα (έξω οι ανοικτοί Distagon και Flektogon) στο f/5.6

Super-Takumar 35/3.5 @f/5.6
attachment.php

Super-Takumar 35/2 @f/5.6
attachment.php

Super-Takumar 35/2.3 @f/5.6
attachment.php

Vivitar 35/1.9 @f/5.6
attachment.php

Nikkor AF-S 17-35 @f/5.6
attachment.php

Δεν ξέρω εάν είναι η ιδέα μου, αλλά νικητής μου φαίνεται ο μικρός 35/3.5.
Με δεύτερο τον παμπάλαιο 35/2.3

Και τέλος f/11
Οι φακοί με την ίδια σειρά όπως παραπάνω.

attachment.php

attachment.php

attachment.php

attachment.php

attachment.php

Εδώ οι διαφορές είναι αντιληπτές μόνο σε χρώμα (ο 35/2 κλασικά θερμός, ίσως ευθύνεται το κιτρινισμένο στοιχείο θορίου που έχει), και στο πόσο κρατάει κάθε φακός το κόντραστ. Οι πιο γρήγοροι (35/2 και 35/1.9) κάνουν και αστεράκια λόγω λεπίδων διαφράγματος στα highlights.

Δεν ξέρω εάν είναι η ιδέα μου, αλλά νικητής μου φαίνεται ο μικρός 35/3.5.
Με δεύτερο τον παμπάλαιο 35/2.3

χεχε....

ο μονος 35αρης που εχω απο δαυτους.

Πρεπει να τον χρυσοπληρωσα ισα με 30 ευρω!!!:guitarist:

Σύγκριση bokeh, f/2.8 (3.5 για τον μικρό 35/3.5, 2.4 για τον Flektogon):

attachment.php
attachment.php

<- Super-Takumar 35/3.5 Super-Takumar 35/2 ->

attachment.php
attachment.php

<- Distagon Flektogon ->

attachment.php
attachment.php

<- Auto Takumat 35/2.3 Vivitar 35/1.9 ->

attachment.php

Nikkor AF-S 17-35/2.8

Πιο "βούτυρο" είναι σαφώς οι Super-Takumar 35/2 και Vivitar 35/1.9
Στους λοιπούς το φόντο αποσπά, σε ποικίλο βαθμό.

Σύγκριση bokeh, f/5.6

attachment.php
attachment.php

<- Super-Takumar 35/3.5 Super-Takumar 35/2 ->

attachment.php
attachment.php

<-Auto-Takumar 35/2.3 - Vivitar 35/1.9 ->

attachment.php

Nikkor AF-S 17-35

Εδώ ίσως έπρεπε να είχα επεκτείνει την περιοχή του κροπ, πάντως μάλλον μου αρέσουν περισσότεροι οι δύο μεσαίοi, Auto-Takumar 35/2.3 και Vivitar 35/1.9

Τέλος, σύγκριση άκρων σε f/11:

attachment.php
attachment.php

Takumar 35/3.5 - Takumar 35/2

attachment.php
attachment.php
attachment.php

Takumar 35/2.3 - Vivitar 35/1.9 - Nikkor 17-35/2.8

Δεν βρίσκω ιδιαίτερες διαφορές. Με λίγο προσεκτικότερη εξέταση, θα επιλέξω τους Super-Takumar 35/3.5 και Auto Takumar 35/2.3

O Super-Takumar 35/3.5 μου φαίνεται κάπως μικρότερου εστιακού μήκους (ελάχιστα mm) σε σχέση με τους άλλους. Μετακίνησα ελαχιστότατα το κάδρο (έβαζα το ντεκλανσέρ να μην έχω διαρκώς τη μηχανή στο χρονομέτρη) αλλά όχι σε απόσταση από το θέμα, πήρε μόνο την κλίση που βλέπετε στους υπόλοιπους φακούς.

χεχε....

ο μονος 35αρης που εχω απο δαυτους.

Πρεπει να τον χρυσοπληρωσα ισα με 30 ευρω!!!:guitarist:

Ο Flektogon είναι ο κορυφαίος, μην κοιτάς τώρα που τον έχω μόνο ανοικτό.
Επίσης πολύ καλός είναι -από ανοικτό που έχω κάνει λίγες λήψεις- ο Rollei Distagon.

Ο Super-Takumar 35/3.5 είναι αρκετά φθηνός (όχι τόσο φθηνός όσο τον πήρες συνήθως, πάντως φθηνός) και πολύ καλός. Είναι το αδερφάκι του 28/3.5, ο οποίος είναι ίσως ο οξύτερος 28ρης σε βιδωτή μοντούρα.

Βέβαια είναι αργός. Δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα, είναι και η ευκολία εστίασης. Όπως και να το κάνουμε, τα σχεδόν 2 στοπ διαφορά του 35/2 φαίνονται στη χρήση.

Πάντως σίγουρα ο μικρούλης δεν ντρέπεται τον πανάκριβο Nikkor των 1700 ευρώ!

Kατ'αρχην :grinning-smiley-043 στον Τασο για την υπομονη του και την αρτια εκτελεση του συγκριτικου.

Ειναι ομως και ενα τρανο παραδειγμα γιατι δεν πρεπει να ασχολειστε ειδικα οι νεοτεροι με τα ψεγαδια των φακων και τις οπτικες τους τελειοτητες......

Ασχοληθειτε με το θεμα , το καδρο τον φωτισμο κυριως και μετα αμα αυτα τα εχετε λυσει τοτε αναζητηστε και ενα φακο καλυτερο απο αυτον που φορατε.

Το τελειο τυχαινει η επιτυγχανεται αλλα οχι με τον εξοπλισμο κατα κυριο λογο.

γνωμη μου.

Απάντηση: Re: Δοκιμή φακών 35mm σε κοντινή εστίαση

Kατ'αρχην :grinning-smiley-043 στον Τασο για την υπομονη του και την αρτια εκτελεση του συγκριτικου.

Ειναι ομως και ενα τρανο παραδειγμα γιατι δεν πρεπει να ασχολειστε ειδικα οι νεοτεροι με τα ψεγαδια των φακων και τις οπτικες τους τελειοτητες......

Ασχοληθειτε με το θεμα , το καδρο τον φωτισμο κυριως και μετα αμα αυτα τα εχετε λυσει τοτε αναζητηστε και ενα φακο καλυτερο απο αυτον που φορατε.

Το τελειο τυχαινει η επιτυγχανεται αλλα οχι με τον εξοπλισμο κατα κυριο λογο.

γνωμη μου.

Πολύ σωστά!
Εξ´άλλου τό έχουμε ξαναπεί, φωτογραφία δέν είναι μόνο η αναζήτηση και η απόκτηση εξοπλισμού.