Dolby Pro Logic II ή DTS NEO 6 ?

Re: Dolby pro logic 2 ή DTS neo 6 ?

Άρα δεν υπάρχει κάποιος ''κανόνας'' πότε χρησιμοποιούμε το ένα και πότε το άλλο ? Είναι θέμα προσωπικού γούστου.

Δεν θα το έλεγα γούστο ειδικά όταν η αναπαραγωγή έχει να κάνει με παλιό υλικό από Dolby Surround. Σε αυτή την περίπτωση μόνο Dolby Pro Logic II Movie.

Η DTS ήρθε μετά την 5.1 εποχή και ειλικρινά δεν ξέρω τι υποχωρήσεις έκανε στην αποκωδικοποίηση αυτων των ταινιών για να φέρει από τα 2 στα 5 τα αναλογικά κανάλια που όντως έχει αρκετές ακουστικές διαφορές, αφού το Dolby Surround αποτελεί πατέντα της Dolby.

Από εδω και πέρα υπάρχουν αρκετά τύφλα σημεία όσον αφορά ειδικά την μετάδοση στερεοφωνικού προγράμματος από δορυφορικά και επίγεια κανάλια αφού δεν ξεχωρίζει αν πράγματι υπάρχει Dolby Surround πρόγραμμα η είναι σε απλό στέρεο που γίνεται η μετάδοση και επεξεργασία, ειδικά αν δεν πρόκειται για κινηματογραφική ταινία.

Λοιπόν μετά από δοκιμές έβγαλα μια άκρη, να λοιπόν τι γίνεται:
Σενάριο 1: Με οποιαδήποτε πηγή της οποίας το σήμα εισόδου είναι στερεοφωνικό ή και μονοφωνικό, σου δίνει την επιλογή να επιλέξεις αν θες DPL IIx ή DTS Neo:6. Και στις δύο επιλογές επειδή έχω δηλωμένο σύστημα διάταξης 6.1 με πίσω κεντρικό δηλαδή, μου παίζει και το πίσω κεντρικό.
Σενάριο 2: Αν το σήμα εισόδου είναι Dolby digital 5.1 σου δίνει 2 επιλογές πέραν του stereo, multi channel και κάτι άλλα άσχετα: α) dolby digital όπου παίζει σε 5.1 αυτούσιο όπως είναι και β) dolby digital ex όπου αν το επιλέξω μου παίζει σε διάταξη 6.1 δλδ. παίζει και το πίσω κεντρικό στο οποίο προφανώς αφαιρεί κάποιους ήχους απ τα περιφερειακά για να τους δώσει στο πίσω κεντρικό.
Σενάριο 3: Αν το σήμα εισόδου είναι True HD 7.1 δε δίνει άλλη επιλογή και παίζει ούτως ή άλλως το πίσω κεντρικό με τις πληροφορίες απ τα δύο κανάλια εξτρά του 7.1 πλασαρισμένες στο πίσω κεντρικό.
Σενάριο 3:Αν το σήμα είσόδου είναι DTS 5.1 τότε πέραν των γνωστών επιλογών, έχω να διαλέξω ανάμεσα σε DTS surround όπου παίζει αυτούσιο 5.1 ή DTS Neo:6 όπου μου παίζει και το πίσω κεντρικό.
Σενάριο 4: Αν το σήμα εισόδου είναι DTS 6.1 τότε γράφει ο ενισχυτής DTS DISCRETE και παίζει ούτως ή άλλως το πίσω κεντρικό, μόνο ο άρχοντας είναι 6κάναλος απ αυτά που έχω αποθηκευμένα και μου βγάζει αυτή την επιλογή.
Σενάριο 5: Αν το σήμα εισόδου είναι DTS MSTR HD 5.1 τότε πάλι μου δίνει επιλογές για αυτούσιο ή με το Neo:6 να παίξει και το πίσω κεντρικό.
Σενάριο 6: Αν το σήμα εισόδου είναι DTS MSTR HD 7.1 τότε υποχρεωτικά παίζει μ αυτή την επιλογή απλά πάλι τις πληροφορίες απ τα 2 πίσω ηχεία του 7.1 μου τις δίνει στο πίσω κεντρικό.
Να σημειώσω εδώ πως απ τη στιγμή που έχω βάλει την επιλογή στο DTS Neo:6 στο movie mode, είτε το σήμα είναι Dolby digital είτε DTS, γυρνάει αυτόματα σε διάταξη για 6.1 οπότε ή θα γράψει Dolby digital EX είτε θα γράψει DTS Neo:6 και παίζει 6κάναλα οπότε δε χρειάζεται ποτέ να ψάχνομαι να αλλάξω κάτι.
Απ ό,τι κατάλαβα δηλαδή τα δύο αυτά φορμά τα δίνει ως επιλογή για εξωτερική πηγή η οποία δεν έχει κάποια κωδικοποίηση και προφανώς με κάποιους αλγόριθμους προσομοιώνει την ηχητική συμπεριφορά του κάθε φορμά.

Απάντηση: Dolby pro logic 2 ή DTS neo 6 ?

Στο σεναριο 2 δεν νομιζω οτι σε λειτουργια 6.1 αφαιρει κατι απο τα περιφερειακα surround για να το δωσει στο πισω κεντρικο.
Το αντιθετο μαλιστα. Θεωρωντας οτι η σωστη θεση των surround ειναι στο πλαι οταν υπαρχει και πισω surround, τοτε ο ενισχυτης (οταν η ταινια ειναι 5.1 και οχι 6.1) με τον αλγοριθμο επεξεργασιας του αποφασιζει ΤΙ θα δωσει στο πισω surround. Μιας και εχω και εγω denon και εχω διαβασει τι κανει, συμβαινει το εξης:

Οτα τα surround παιζουν καποιον ηχο ταυτοχρονα, τοτε ο ενισχυτης δινει αυτον τον ηχο ΚΑΙ στο πισω surround για να υπαρχει και πιο κυκλωτικο εφε. (μιας και θεωρει οτι τα surround ειναι στο πλαι) Ετσι γεμιζει καλυτερα η ακουστικη τρυπα πισω απο τον θεατη.

Δεν μπορω να γραψω παραπανω γιατι με γελαει η μνημη μου και μπορει να γραψω και ανακριβειες, αλλα εκτος του παραπανω που συμβαινει σιγουρα, δεν ξερω αν γινεται καποια επιπλεον επεξεργασια ηχου σε σχεση με τα υπολοιπα καναλια οταν μετακινουν τον ηχο απο το ενα στο αλλο.

Ενα παραδειγμα για να καταλαβετε, καπου στο 199Χ ειχα τον πρωτο μου αποκωδικοποιητη dolby prologic, οπου εκανε αλγοριθμικα και το εξης: Οταν ανιχνευε εναν ηχο να πηγαινει απο το εμπρος αριστερα στο κεντρικο και εμπρος δεξια και υστερα ο ηχος επρεπε να παει στα πισω μονοφωνικα surround, τοτε εκανε μια καθυστερηση απο το ενα surround στο αλλο για να δωσει πιο πειστικη αισθηση μιας π.χ. κυκλικης περιστροφης ενος αεροπλανου στον χωρο.

Κλεινω την παρενθεση η οποια ηταν για να καταδειξω οτι με την προσθηκη ενος πισω surround ενας ενισχυτης ενδεχεται να κανει διαφορα πραγματα για καλυτερη αισθηση στον χωρο, εκτος απο την ταυτοχρονη αναπαραγωγη των ηχων των surround.

Επισης να πω κατι για το παλιο dolby prologic. Υπαρχει περιπτωση (μιας και τα καναλια κεντρικου και surround) ηταν κωδικoποιημενα μεσα στον stereo ηχο, να παιξει μια παλια ταινια σε καποιο καναλι της tv και η κοπια να ειναι εποχης dolby prologic. Αν εχετε γυρισμενο τον ενισχυτη σε dolby prologic II θα μπορεσετε να ακουσετε τον 4καναλο ηχο.
Μου εχει συμβει εμενα σε καποιες ταινιες παλαιοτερα. (δεν μιλω φυσικα για την προσoμοιωση που θα κανει ουτως ή αλλως ο ενισχυτης απο δικαναλο προγραμμα σε κατασταση prologic ii)

Πιο συγχρονες ταινιες πλεον στην tv οπου ειναι 5.1 και τις εχουν πετσοκομμενες με downmix στερεο, τοτε απλα εκει τοσο το prologic οσο και το neo θα προσθεσουν την προσομοιωση στα υπολοιπα καναλια. Τοσα χρονια οσους πειραματισμους κι αν εχω κανει με αυτη την προσομειωση με πολλους φιλους (πειραματοζωα :laugh: ) σε αλλους αρεσε το ενα και σε αλλους το αλλο. Οποτε στην προσομειωση πιστευω οτι ειναι και θεμα γουστου, αναλογως και τι setup εχει ο καθενας, ποσα ηχεια, διαταξη, χωρο κλπ.

Εγω θα προτεινα Κωστα μονο και μονο για τεστ, να βαλεις μια μερα μια ταινια που ειναι 6.1 και να τοποθετησεις προχειρα τα L/R surround στο πλαι του θεατη, αφηνοντας πισω μονο του το κεντρικο.
Και υστερα πες μας ποσο καλυτερα (ή οχι) ακουσες την κινηση των εφε μεσα στο χωρο σου.

Εγω απο την αλλη ψιλοπροβληματιστηκα γιατο 6ο ηχειο πισω.
Ακομα πλαναται και πιο εντονη απ οτι πριν η εντυπωση πως στα καλα φορμα το 7.1 στησιμο ηχειων θα επαιζε καλυτερα σε 5.1 υλικο.
Ειναι συμβιβασμος...
Αν και χωροταξικα θα βολευε πολυ σε μελλοντικα μου πλανα δεν το βλεπω.

Έχω ένα CD, audio κανονικό, με κωδικοποίηση Dolby Surround. Πολύ καλό το αποτέλεσμα όταν παίζει με DPLIIx. Ανάβει και στον ενισχυτή το πίσω μονοφωνικό κανάλι και η ένδειξη Dolby Surround. Λογικό βέβαια να έχει πολύ καλύτερο ήχο αφού στην ουσία είναι φτιαγμένο για να αποκωδικοποιηθεί. Καμία σχέση με οποιοδήποτε stereo που γίνεται matrix. Λες και είναι ηχογραφημένο σε διακριτά κανάλια είναι (σχεδόν).

Κάτι άλλο. Τίνος επίγειου τηλεοπτικού καναλιού τον ήχο θεωρείται τραγικό; Εγώ δίνω βραβείο χειρότερου ήχου στην εκπομπή στην υγειά μας στον alpha. Ό,τι ενισχυτής έχει περάσει από δω, τα πίσω παίζουν κάτι θορύβους μόνο. Βζζζνννν βζίου φσσσσ.
Απαράδεκτο εντελώς.

Ολα εχουν να κανουν οχι μονο με τη διαταξη των ηχειων στον χωρο, αλλα και ποσο μεγαλος ειναι ο χωρος και τι αποσταση εχει ο θεατης απο τα ηχεια.
Ναι μεν θελουμε μια διακριτη κατευθυντικοτητα, αλλα ταυτοχρονα και ασαφεια εστιασης. Οσο μακρυτερα ειναι ενα ηχειο απο εμας ο ηχος απλωνεται και γεμιζει καλυτερα ολοκληρη την πλευρα απο οπου ερχεται ο ηχος.
π.χ. σε ενα σινεμα οπου ο θεατης ειναι μακρια απο τις συστοιχιες των πλευρικων surround, καταλαναινει οτι ο ηχος ερχεται απο το πλαινο τοιχο, μονο που ο ηχος εχει απλωθει και μοιαζει πελωριος.

Καπως ετσι, τοποθετωντας σε εναν μεγαλο χωρο σε σπιτι ΚΑΙ κεντρικο πισω surround, αναγκαζεσαι να αλλαξεις την διαταξη των L/R surround και να τα φερεις πλαι σου. Αν οι πλευρικοι τοιχοι (και ηχεια) δεν ειναι διπλα απο το αυτι σου, τοτε θα αντιληφθεις ευκολα οτι η προσθηκη του πισω και η καλυψη πλεον 3 τοιχων (δεξια-αριστερα-πισω) εχει καλυτερη αισθηση απο απλα δυο surround που προσπαθουν να μοιρασουν τον ηχο τους τοποθετουμενα ελαχιστα πισω απο τον θεατη. Κερδιζουμε δηλαδη και σε σωστη κατευθυντικοτητα μεταξυ αλλων.

Το κακο ειναι οτι με 5.1 setup ηχειων και με τοποθετημενα λιγο πισω απο το θεατη τα surround δεν ειναι ικανα να γεμισουν το τμημα που βρισκεται ακριβως πλαι απο τον θεατη. Αυτο αλλαζει οταν προσθεσουμε το πισω κεντρικο και με επαναδιαταξη των surround. Μονο θετικο το βλεπω το γεγονος προσθηκης του πισω κεντρικο. Καταφερνεις ετσι να γεμισεις του δεξι-αριστερο μερος του θεατη καλυτερα.

Αντε να δουμε ποσες σελιδες θα γραψω μεχρι να πεισω τον Κωστα να τα μεταφερει στο πλαι. Αχ αυτος ο δεικτης WAF.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Εχω πειραματιστει στο παρελθον με το χωρο μου που δεν ειναι και ιδανικος) και εβαλα (το επιτρεπει ο ενισχυτης) δυο ζευγη πλευρικα surround, και δυο surround back. Σε μακροστενα δωματια οπου ο πλευρικος τοιχος εμπρος απο τον θεατη ειναι σχετικα μακρυς απο τα μπροστινα ηχεια, βοηθουν παρα πολυ τα διπλά ηχεια surround στο πλαι.
Μαλιστα οπως εξηγησα, τα πρωτα πλευρικα τοποθετηθηκαν πιο μπροστα απο τον θεατη.

Ηταν ο καλυτερος ηχος που ειχα εισπραξει σαν αισθηση. Βεβαια ολα ηταν πειραματικα με τα ηχεια προχειρα στημενα, καλωδια χυμα κλπ. Ολα ξηλωθηκαν και παρεμεινα στο 5.1 μεχρι να μετακομισω καποια στιγμη.

Για αυτο και λεω συνεχως του Κωστα οτι αφου απεκτησε πισω κεντρικο, να το εκμεταλλευτει σωστα, μπορει πλεον να φερει τα αλλα στο πλαι για να καταλαβει τις διαφορες. Αλλα αυτη η καλαισθησια και χωροταξια...! :twoguns:

Σαν ηχος, του mega νομιζω οτι οσες φορες πηγα να το δοκιμασω στον ενισχυτη (το παρατηρησα και στην Tv) ειναι μπουκωμενος απο χαμηλες. Ακους να τραγουδαει μικρο κοριτσακι και ακουγεται σαν μπετατζης. (αναφερομαι στον ηχο γενικα, δεν πολυ βλεπω tv για να δοκιμασω dolby κλπ)

Γιαννη πως να σε πεισω βρε φιλε οτι δε γινεται; Δεν ειναι ισως τοσο αντιληπτο απ τις φωτο. Αμα με το καλο επισκεφτεις το χωρο μου θα καταλαβεις. Το καλο ειναι οτι δεν ειναι δικο μου το σπιτι κι ουτως η αλλως για αλλους λογους σε 2 χρονια που ληγει το συμβολαιο θα ψαχτω για αλλο οποτε θα χω υποψιν μου και το χωροταξικο των ηχειων. Οσο για τα προγραμματα δεν εχω ασχοληθει και πολυ με το πως ακουγοντα απλα στην αρχη πειραματιζοντας πως συμπεριφερεται ο ενισχυτης διαπιστωσα αρκετες φορες στα ηχεια τσιρ τσιρ αλλα δε θυμαμαι ποια συγκεκριμενα καναλια κσι σε ποιο προγραμμα. Θα το δοκιμασω παντως το "στην υγεια μας" να δω τι ακριβως κανει σε μενα.

Last edited:
Re: Απάντηση: Dolby pro logic 2 ή DTS neo 6 ?

Στο σεναριο 2 δεν νομιζω οτι σε λειτουργια 6.1 αφαιρει κατι απο τα περιφερειακα surround για να το δωσει στο πισω κεντρικο.
Το αντιθετο μαλιστα. Θεωρωντας οτι η σωστη θεση των surround ειναι στο πλαι οταν υπαρχει και πισω surround, τοτε ο ενισχυτης (οταν η ταινια ειναι 5.1 και οχι 6.1) με τον αλγοριθμο επεξεργασιας του αποφασιζει ΤΙ θα δωσει στο πισω surround. Μιας και εχω και εγω denon και εχω διαβασει τι κανει, συμβαινει το εξης:

Οτα τα surround παιζουν καποιον ηχο ταυτοχρονα, τοτε ο ενισχυτης δινει αυτον τον ηχο ΚΑΙ στο πισω surround για να υπαρχει και πιο κυκλωτικο εφε. (μιας και θεωρει οτι τα surround ειναι στο πλαι) Ετσι γεμιζει καλυτερα η ακουστικη τρυπα πισω απο τον θεατη.

Δεν μπορω να γραψω παραπανω γιατι με γελαει η μνημη μου και μπορει να γραψω και ανακριβειες, αλλα εκτος του παραπανω που συμβαινει σιγουρα, δεν ξερω αν γινεται καποια επιπλεον επεξεργασια ηχου σε σχεση με τα υπολοιπα καναλια οταν μετακινουν τον ηχο απο το ενα στο αλλο.

Αν γράφει κάτι τέτοιο στο manual τότε λάθος το γράφει.
Στο Dolby digital - EX η πληροφορία του πίσω κεντρικού υπάρχει στα πίσω κανάλια (στα rear site για να ακριβολογούμε) κωδικοποιημένη, οποία ακούγεται ούτος η άλλος και σε 5.1 και 6.1. Η μόνη διαφορά σε 6.1 και 7.1 είναι ότι φεύγει από τα rear site και πάει στο πίσω κεντρικό η πίσω περιφερικά ηχεία.
Φυσικά υπάρχει και περίπτωση σωστά να το αναφέρει όταν τα διαφορά περίεργα συστήματα παίζουν με αλγορίθμους και κατ επέκταση dsp.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Dolby pro logic 2 ή DTS neo 6 ?

Αν γράφει κάτι τέτοιο στο manual τότε λάθος το γράφει.
Στο Dolby digital - EX η πληροφορία του πίσω κεντρικού υπάρχει στα πίσω κανάλια (στα rear site για να ακριβολογούμε) κωδικοποιημένη, οποία ακούγεται ούτος η άλλος και σε 5.1 και 6.1. Η μόνη διαφορά σε 6.1 και 7.1 είναι ότι φεύγει από τα rear site και πάει στο πίσω κεντρικό η πίσω περιφερικά ηχεία.
Φυσικά υπάρχει και περίπτωση σωστά να το αναφέρει όταν τα διαφορά περίεργα συστήματα παίζουν με αλγορίθμους και κατ επέκταση dsp.

Aντωνη εχεις δικιο, αλλα δεν μιλουσα για το dolby digital ex, οπου σε matrix εχουν την πληροφορια και για πισω κεντρικο. Τοτε οπως λες, αν δεν υπαρχει πισω κεντρικο η πληροφορια διαμοιραζεται στα αλλα δυο surround μιας και το ex ειναι backward compatible με το 5.1

Εγω μιλησα για το εξης: Aν εχεις συνδεσει 6.1 ηχεια (δηλαδη και πισω κεντρικο) στον denon και παιξεις ταινια 5.1 (οχι ex) τοτε ο ενισχυτης εχει λειτουργια στο μενου για να κανει 2 πραγματα.

α) θα παιξει την ταινια 5.1, αλλα σαν τετοιο setup στα ηχεια, απενεργοποιει και βγαζει off το κεντρικο σαν να μην υπαρχει.
β) Θα παιξει ΚΑΙ το πισω κεντρικο μαζι με τα αλλα surround, ομως...ΔΕΝ θα παιζει ΟΛΟΥΣ τους ηχους που παιζουν και τα αλλα surround. Αφου δεν υπαρχει πληροφορια για το καναλι του πισω κεντρικου, ο ενισχυτης παιζει στο πισω κεντρικο ΜΟΝΟ την πληροφορια των αλλων surround ΜΟΝΟ αυτη που παιζει ταυτοχρονα και στα 2 surround. Γιατι αν παιξει την ιδια πληροφορια που θα επαιζε π.χ. το δεξι surround, τοτε εχασες την κατευθυντικοτητα.

Θεωρει δηλαδη (ο ενισχυτης) οτι αφου ειναι 6.1 ή 7.1 ο χρηστης εκανε ενα αναλογο setup και προσθεσε πισω κεντρικο ΤΟΤΕ τοποθετησε τα πλευρικα surround στη σωστη τους θεση που ειναι...στο πλαι. ΑΡΑ, σε μια ταινια 5.1 (οχι ex ή descrete) θα επρεπε τα πλαινα surround να ειναι λιγο πισω απο τον θεατη για να γεμιζουν και τον χωρο πισω σου.
Επειδη ο θεατης δεν θα αλλαζει καθε φορα τη θεση των ηχειων οταν παιζει 5.1 ή 6.1, ο ενισχυτης σε ταινια 5.1 παιζει ΚΑΙ το πισω κεντρικο για να μπορεις να εχεις πιο μπροστα (πλαι) τα surround. Δεν εχεις ομως πλεον την ακουστικη τρυπα απο πισω μιας και παιζει και το surround back.
Oμως ειπαμε το surround back σε μια ταινια 5.1 θα παιξει Μονο τους ηχους που παιζουν ταυτοχρονα στα L/R/ surround για να μην χαθει η η κατευθυντικοτητα αυτων.
Θεωρει δηλαδη με την λογικη οτι οταν παιζουν τα L/R surround τον ιδιο ηχο ταυτοχρονα, ο σκηνοθετης θελει να στειλει ηχο πισω και οχι πλαι δεξια/αριστερα. Ετσι αυτο πλεον το παιζει ΚΑΙ το πισω surround.

To delay μεταξυ των 2 περιφερειακων που εγραψα στο ποστ πιο πανω, αναφερομαυν σε εναν παλιο dolby prologic αποκωδικοποιητη δεκαετιων πριν και ηταν οντως ενας αλγοριθμος για πιο πειστικη ψευδαισθηση δικαναλικου surround. Ειναι αλλο θεμα αυτο.

Γιαννη πιστευω κανεις λαθος, ειμαι σιγουρος πως με καποιο αλγοριθμο ο ενισχυτης απομονωνει καποιους ηχους και τους δινει σαν ξεχωριστο καναλι οπως με το τηλεοπτικο σημα που σπαει τη φωνη στο κεντρικο κι αφηνει τους αλλους ηχους για τα κυριως και τα πισω. Σε παρομοιο σεναριο σαν αυτο που λες με υλικο 5.1 ακουστηκε ανθρωπινη φωνη απ το πισω κεντρικο εστιασμενη απολυτα εκει σαν να ταν 6.1 discrete.

Απάντηση: Re: Dolby pro logic 2 ή DTS neo 6 ?

Γιαννη πιστευω κανεις λαθος, ειμαι σιγουρος πως με καποιο αλγοριθμο ο ενισχυτης απομονωνει καποιους ηχους και τους δινει σαν ξεχωριστο καναλι οπως με το τηλεοπτικο σημα που σπαει τη φωνη στο κεντρικο κι αφηνει τους αλλους ηχους για τα κυριως και τα πισω. Σε παρομοιο σεναριο σαν αυτο που λες με υλικο 5.1 ακουστηκε ανθρωπινη φωνη απ το πισω κεντρικο εστιασμενη απολυτα εκει σαν να ταν 6.1 discrete.

Μισο...τωρα αναφερεσαι στις δικαναλες ταινιες. ? Στις ταινιες dolby prologic. ? Στις ταινιες 5.1. ?

Απο οτι ειδα καλυτερα, αναφερθηκες σε υλικο 5.1 Το θεμα ειναι, μηπως ηταν υλικο με matrix κωδικοποιηση για το πισω surround. ? Μηπως ηταν τετοια η τοποθετηση των ηχειων σου οπου αφου ειναι κοντα τα surround με το surround back, ο ηχος επαιξε ΚΑΙ απο τα τρια πισω, αλλα σου φανηκε οτι ηταν πιο δυνατος ή εστιασμενος στην μεση και νομιζες οτι τον επαιξε μονο το πισω κεντρικο. ?

Τα πραγματα ειναι απλα, αν εξαιρεσουμε το υλικο 6.1 (matrix, descrete) αλλα καθαρα 5.1 πληροφορια το surround back δουλευει ως εξης:

α) ειτε καθολου ή
β) Θα αναπαραγει την οποια πληροφορια των πλευρικων surround αλλα ΜΟΝΟ αυτη που εκεινη τη στιγμη παιζει ΚΑΙ απο τα δυο ταυτοχρονα. Οποτε αν ακουσες ανθρωπινη φωνη στο πισω κεντρικο, προφανως αυτο θα εγινε γιατι η ανθρωπινη φωνη αναπαραχθηκε εκεινη τη στιγμη ΚΑΙ απο τα L/R/ surround. Eισαι σιγουρος οταν εγινε αυτο οτι οι σταθμες του πισω κεντρικου και των surround ηταν ισες. ? Μηπως το Surround back υπερκαλυψε τις σταθμες των αλλων. ?

Απολυτως σιγουρος Γιαννη, απλα φανταζομαι οτι ο ενισχυτης εδωσε τον ηχο στο 80% στο πισω κεντρικο και αφησε ενα 20% στα περιφερειακα και με τον αλγοριθμο πιστευω τον απομονωσε απ τα υπολοιπα εφε οπως σου ειπα κανει με τον στερεο ηχο απ τον τηλεοπτικο δεκτη. Εκει πως καταλαβαινει τη φωνη και τη στελνει στο κεντρικο ξεκαθαρα;

Δηλαδη μου λες οτι οταν ο ενισχυτης σου παιζει υλικο 5.1, δινει στο πισω κεντρικο την οποια πληροφορια με περισσοτερη ενταση απο τα surround ή λες οτι το κεντρικο παιζει ηχους που τα L/R surround δεν παιζουν καθολου. ?

Επαναλαμβανω αν ισχυει το πρωτο, κοιτα μπας και οι σταθμες ή η τοποθετηση των ηχειων πισω ειναι τετοια που σε κανει να το πιστευεις αυτο.

Ειχα πει οτι δεν παιρνω και ορκο, αν καποιος ενισχυτης οταν αναπαραγει απλο 5.1 με surround back κανει και αλλα κολπα ως προς το κεντρικο. Εχοντας ομως πριν και τωρα μονο denon οπως και εσυ πιστευω οτι εχουν ιδια φιλοσοφια. (για τους αλλους δεν ξερω)
Δεν μπορω να ειμαι 100% σιγουρος για το αν δημιουργουν καποιες dsp καταστασεις για πιο ουαου εφε.

Οσο κι αν ξεψαχνισα το manual 100 σελιδες, δεν βρηκα πουθενα αναφορα οτι προσθετει κι αλλα κολπα στο surround back. Το μυαλο μου παει ειτε στο οτι ειναι θεμα καποιας ρυθμισης στον ενισχυτη (ανιχνευει ή οχι το flag ή ειναι σε καποιο mode χειροκινητα) ή κατι παιζει με τις σταθμες των ηχειων ή την διαταξη τους στο χωρο.

ΜΗΝ μπερδευεις την προσομοιωση dolby prologic οπου εκει μπορει να κανει διαφορα κολπα στα περιφερειακα ηχεια ο αλγοριθμος. Να αποσαφηνισουμε οτι τωρα μιλαμε ΜΟΝΟ για υλικο 5.1 χωρις να εχει matrix/descrete πληροφορια για 6.1 setup.

Επαναλαμβανω οτι σε dolby prologic ii δεν εχω παιξει και πολυ για να δω τι παιχνιδια κανει ο αλγοριθμος. Ειναι αλλο κεφαλαιο. Εγω αναφερομαι μονο στο 5.1 υλικο. Το οτι εχεις και εσυ denon μου φαινεται δυσκολο να εχει διαφορετικη φιλοσοφια απο τον δικο μου αν και ο δικος μου ειναι πολυ παλιο μοντελο.

Βαλε μια ματροσκα 5.1 dolby digital ή dts, και πηγαινε ορθιος κοντα στα πισω ηχεια περιμενοντας να ακουσεις τα εφε. Ξανα τσεκαρε οτι εισαι 100% σιγουρος οτι το κεντρικο παιζει πιο δυνατα απο τα αλλα 2. (αν τελικα μιλαμε για σταθμες και οχι για εντελως διαφορετικη πληροφορια στα καναλια)

Θα το τσεκαρω το βραδυ αλλα επειδη λες οτι ειναι πιο παλιος ο Denon σου πιστευω οτι ακους αυτο που ακουγα κι εγω με τον παλιο yamaha. Παλι ομως δε σου λεω οτι γενναει νεους ηχους, απλα απομονωνει ηχους πιστευω απ τα πλαινα και τους στελνει στο κεντρικο προφανως με καποιο dsp τρυκ.

Τσεκαρε το το βραδυ. Δεν θυμαμαι απο το αλλο σου νημα ποσο εχει ρυθμισει τις σταθμες το μικροφωνο στα surround σου. Μηπως και υπαρχουν εκει διαφορες στα db. ? Για να εισαι πιο σιγουρος (αν τα surround βγαζουν ιδιες σταθμες απο ευαισθησια) φερε τα db στην ιδια σταθμη χειροκινητα μπας και η αποκλιση που μετρησε και διορθωσε το μικροφωνο ειναι το αιτιο. Ναι μεν απο τη θεση ακροασης να ειναι ιδια, αλλα απο αυτη την θεση αδυνατεις να καταλαβεις αν καποιο ηχειο παιζει πιο δυνατα.
Αν σηκωθεις και πας πισω κοντα τους για να τα ακουσεις απο πολυ κοντα, ενδεχεται το μικροφωνο να εχει δυναμωσει το κεντρικο. (δεν θυμαμαι που στα εχει ρυθμισει οπως εχεις γραψει στο αλλο νημα)

Παιζει και το εξης: Αντιγραφω απο το manual του denon.

Συνιστουμε η εκγατασταση των πισω ηχειων surround να γινεται με γωνια ελαφρως κεκλιμενη προς τα κατω. Αυτο εξασφαλιζει την προστασια των σηματων των πισω καναλιων surround, απο την επιδραση του μονιτορ ή της οθονης στο εμπροσθεν κεντρικο, με αποτελεσμα να κανει την αισθηση της μετακινησης απο τα εμπροσθια στα πισω ηχεια λιγοτερο οξεια.

Τωρα ειλικρινα δεν ξερω που οφειλεται αυτη η αισθηση που εχεις στο οτι τα L/R/ surround παιζουν χαμηλοτερα τα εφε απο το πισω κεντρικο.
Απο την διαταξη των ηχειων που τα εχεις ολα πισω. ?
Απο τις διαφορετικες σταθμες σε db που σου εφτιαξε το μικροφωνο. ?

Ε, μα σου λεω, βαλε τα surround στο πλαι χυμα και προχειρα και παιξε καποια κλιπ ταινιων για να βγαλεις συμπερασματα ως προς την τοποθετηση που εχεις τωρα. Καταλαβαινω εαν αυτο δεν γινεται λογω καλωδιωσης. Αν μπορεις να μετακινησεις την καλωδιωση, τοτε δοκιμασε μονο και μονο για τεστ.

(αν ακουσεις την νυχτα οταν κοιμασαι χρατσ χρουτσ στο σαλονι, δεν θα ειναι διαρρηκτες. Εγω θα ειμαι που θα μετακινω τα ηχεια σου. Αμαν πια με εσκασες. ) :flipout:

Γιαννη απασχολουμε το νημα κι ειμαστε εκτος θεματος οποτε τα επομενα με π.μ. απλα για να λυσω την παρεξηγηση πιστευω οτι αλλο πραγμα εχεις καταλαβει αφου δεν εχω κανενα προβλημα. Τα ηχεια μετρημενα και με ντεσιμπελομετρο παιζουν με ακριβεια το ιδιο, προσπαθω να σου πω οτι με την επεξεργασια που κανει ο ενισχυτης αν θα πρεπε καποια στιγμη μια φωνη ν ακουστει απ το πισω κεντρικο το κανει κι ορθως το κανει. Πως αλλιως να στο πω; Ειναι σα να μου λεει αφου εχεις πισω κεντρικο θα το επεξεργαστω ετσι ωστε να σου δωσω την ψευδαισθηση οτι το υλικο δεν ειναι 5.1 αλλα 6.1 κι οχι οτι το πισω μου παιζει πιο δυνατα απ τα αλλα, απορω πως το βγαλες αυτο το συμπερασμα.

Μα αν το υλικο ειναι 5.1 ΠΟΥ ξερει ο ενισχυτης ποιον ηχο να δωσει πιο δυνατα στο πισω κεντρικο. ? Εκτος κι αν λες οτι ολους τους ηχους τους παιζει πιο δυνατα απο τα αλλα surround.
ΕΚΤΟΣ, ξανα λεω εκτος κι αν το κανει αυτο με ολους τους ηχους που παιζει το πισω κεντρικο και υποτιθεται παιζουν εκεινη τη στιγμη ταυτοχρονα και τα πλευρικα surround.
Ψευδαισθηση να τονιζει πιο πολυ το κεντρικο κοβωντας την πληροφορια (οχι την ενταση) ειναι εν μερη λαθος.
Απο τη στιγμη που η σωστη τοποθετηση των περιφερειακων surround σε ενα 6.1 συστημα ειναι στο πλαι, πως αποφασιζει ο ενισχυτης και κοβει την πληροφορια απο αυτα και την τραβαει πισω. ?
Θα μπορουσε και να το κανει για να ενισχυσει την ωραια αισθηση του πισω κεντρικα ηχου αλλα.... εξακολουθω να αμφιβαλλω.

Για αυτο μου φαινεται θα τα πουμε τηλεφωνικα για να αναπτυχθει η συζητηση αρκετα και πιο ευκολα. -bye-

Αρχικά το 6.1 δημιουργήθηκε για να εστιάζει με μεγαλύτερη ακρίβεια στο μέσο των περιφερειακών ηχείων. Γ αυτό και ονομαστικέ αρχικά πίσω κεντρικό. Αυτό το πράγμα θα δουλέψει είτε το υλικό είναι σε 5.1 η 6.1. Δεν υπάρχει καμία ουσιαστική διαφορά έκτος από την ρύθμιση την έντασης που θα γίνει από τον ενισχυτή. Από εκεί και περά το 6.1 καταργήθηκε και την θέση του πήρε το 7.1. Δηλαδή καταργήθηκε το κεντρικό και τώρα έχουμε πλαϊνά περιφερειακά και πίσω περιφερειακά. Πίσω κεντρικά δεν υπάρχουν.

Απλα το setup του Κωστα εχει 1 πισω surround και αυτο το νημα ξεκινησε και λιγο ως αδελφακι του αλλου νηματος που ανοιξε ο Κωστας για το δικο του setup, ψαχνωντας τις καλυτερες ρυθμισεις.

Ακριβως πανω σε αυτο που λες λοιπον, του εξηγω οτι το πισω κεντρικο του σε υλικο 5.1 θα παιξει σαν ενισχυση της πισω κεντρικης σκηνης. (θα αναπαραγει και αυτο, τον ηχο που βγαζουν τα αλλα δυο surround, οταν αυτος παιζει και στα δυο)

Στο 6.1/7.1 ισχυει το οτι το surround back ειτε ειναι ενα, ειτε δυο ηχεια, καλειται να παιξει την δικη του πληροφορια που υπαρχει μεσα στο υλικο.

Ολη αυτη η παρενθεση εγινε για να τονισουμε οτι σε υλικο 5.1, εχεις ακουστικα οφελη, αν τοποθετησεις σε ενισχυτη και surround back ηχειο, μετακινωντας τα surround στο πλαι του θεατη, γιατι γεμιζεις τον χωρο με καλυτερη ομοιογενεια απο τους δυο πλαινους τοιχους και τον πισω τοιχο.
Το να εχεις ΚΑΙ το surround back ΚΑΙ τα πλευρικα surround ΠΙΣΩ απο τον θεατη, μεγαλωνεις το κενο για την μεταβαση των ηχων απο μπροστα προς τα πισω μεσα στο δωματιο. Ετσι στο ηχητικο εφε που μετακινειται στο χωρο, υπαρχει μια ασαφεια στην τρισδιαστατη αισθηση μετακινησης του ηχου μεσα στον χωρο κεντρικα του θεατη.

Ολη η κουβεντα δηλαδη για αυτο γινεται και οχι αν χανεται ή οχι καποια ηχητικη πληροφορια.
Ηταν ευκαιρια λοιπον να ειπωθουν αυτα στον Κωστα (που βασικα τα γνωριζει κι ολας θεωρητικα) οχι για να του υποδειξω, αλλα για να καταδειξω πιο πολυ οτι το να εχει καποιος surround back ακομα και σε 5.1 υλικο, ειναι πραγματικο οφελος μονο αν μετακινηθουν τα surround στο πλαι του θεατη.
Τωρα ενταξει, ο Κωστας λεει οτι διακρινει τον διαχωρισμο της οποιας πληροφοριας μιας και τα surround ειναι πισω μεν, αλλα λιγο πλευρικα σε σχεση με το SB.

Εγω ομως ΑΛΛΟ του λεω τοσο καιρο. Οτι αν μετακινηθουν τα surround στο πλαι, θα εισπραξει καλυτερη μετακινηση μεσα στο χωρο του ηχου. Ειδικα στις ταινιες 6.1/7.1 οπου η μιξη των καναλιων στο studio εγινε με την υποθεση οτι ο ακροατης θα εχει τα surround στο πλαι. Μπορει να του δωσει καλυτερη αισθηση των δρωμενων οταν ο σκηνοθετης ηχου αποφασισε οτι ο ηχος πρεπει να ερθει ακριβως απο τα δεξια-αριστερα του θεατη σε καποιο εφε της ταινιας.

Αυτο που μπορω να εικασω στην περιπτωση του κωστα οταν παιζει υλικο 5.1 και ΜΟΝΟ, ειναι οτι ο ενισχυτης ισως προσθετει ενα audio delay στο surround back, ωστε να σβησει σε αυτο αργοτερα ο ηχος απο οτι στα πλευρικα surround για να δωσει καλυτερα την αισθηση οτι ο ηχος μετακινηθηκε πισω.