Dolby Pro Logic IIz κάνει για την περίπτωσή μου?

Μια χαρα κοντα στη θεση ακροασης ειναι τα ηχεια - δεν τιθεται θεμα αλλαγης τους κλπ (γι αυτο που θες δλδ - οτι ''δεν τα ακους'').

Ειμα σχεδον σιγουρος ότι το προβλημα ειναι οτι θες / εχεις συνηθισει να τα ακους περισσοτερο απ οσο πρεπει....

η ευκολοτερη λυση ειναι να βγαλεις το ραφι που παταει το κεντρικο μαζι με το dvd που ειναι απο κατω ωστε να βαλεις το σωστο νεο κεντρικο .και βαλε το dvd εκει που εχεις τα κουτια στο δεξιο ραφι .ετσι θα εχεις χωρο ωστε να χωραει .
νομιζω οτι σιγουρα θα δεχτει καποιος απο ελλαδα να σου στειλει το κεντρικο εαν δεν μπορεις να το παραγγειλεις απο το κεντρικο .

μπορεις επισης να κανεις ενα πι απο το ιδιο ξυλο και να βαλεις μεσα το κεντρικο και απο πανω την τιβι .

η να κρεμασεις την τιβι στο τοιχο (θεωρω οτι η τιβι σου ειναι πολυ χαμηλα , το ιδανικο ειναι οι υποτιτλοι ενος εργου να ειναι στο υψος των ματιων σου ) και να βαλεις πανω στοεπιπλο μονο το κεντρικο ...

ελπιζω να μην θεωρεις υπερβολικες τις προτασεις μου , εαν ναι κατσε οπως εισαι μην αλλαξεις τιποτα να γλυτωσεις και τα χρηματα ...

Μια χαρα κοντα στη θεση ακροασης ειναι τα ηχεια - δεν τιθεται θεμα αλλαγης τους κλπ (γι αυτο που θες δλδ - οτι ''δεν τα ακους'').

Ειμα σχεδον σιγουρος ότι το προβλημα ειναι οτι θες / εχεις συνηθισει να τα ακους περισσοτερο απ οσο πρεπει....

Τα τσίταρα τα πίσω όπως είπες και είναι καλύτερα. Το θέμα μου δεν είναι πως θέλω να τα ακούω πολύ δυνατά. Είναι πως δεν ακούω τις λεπτομέριες του περιφεριακού ήχου π.χ. φυσίματα αέρα, κελαϊδίσματα πουλιών, χαλαρή μουσική στο background κλπ. Τους δυνατούς ήχους όπως σφαίρες, εκρήξεις, χτυπήματα κλπ, τα ακούω.

η ευκολοτερη λυση ειναι να βγαλεις το ραφι που παταει το κεντρικο μαζι με το dvd που ειναι απο κατω ωστε να βαλεις το σωστο νεο κεντρικο .και βαλε το dvd εκει που εχεις τα κουτια στο δεξιο ραφι .ετσι θα εχεις χωρο ωστε να χωραει .
νομιζω οτι σιγουρα θα δεχτει καποιος απο ελλαδα να σου στειλει το κεντρικο εαν δεν μπορεις να το παραγγειλεις απο το κεντρικο .

μπορεις επισης να κανεις ενα πι απο το ιδιο ξυλο και να βαλεις μεσα το κεντρικο και απο πανω την τιβι .

η να κρεμασεις την τιβι στο τοιχο (θεωρω οτι η τιβι σου ειναι πολυ χαμηλα , το ιδανικο ειναι οι υποτιτλοι ενος εργου να ειναι στο υψος των ματιων σου ) και να βαλεις πανω στοεπιπλο μονο το κεντρικο ...

ελπιζω να μην θεωρεις υπερβολικες τις προτασεις μου , εαν ναι κατσε οπως εισαι μην αλλαξεις τιποτα να γλυτωσεις και τα χρηματα ...

Προσωπικά μου αρέσει η τηλεόραση χαμηλά. Είναι πιο διακριτική μεσα στον χώρο και την έχω βολευτεί όπως είναι. Αν τη βάλω εξάλλου στον τοίχο θα πάει και αρκετά εκατοστά πιο πίσω που σημαίνει πως ή θα τραβήξω και τον καναπέ πιο μπροστά και θα απομακρυνθώ και άλλο από τα πίσω ηχεία που δεν το θέλω, ή θα χρειάζομαι πλέον 60άρα τηλεόραση για να έχω τη ίδια κινηματογραφική αίσθηση, που για την ώρα δεν σκοπεύω να μπω σε τέτοια έξοδα.

Αν το πρόβλημά μου είναι όντως το κεντρικό, πρέπει οποσδήποτε αυτό να το αντικαταστήσω με ένα της crystal audio; Κάποιο ποιοτικό άλλης μάρκας δεν θα κάνει; και αν είναι έτσι πρέπει οποσδήποτε αυτό να είναι το THX-CT-BLA; Αν επιλέξω το LCR που είναι πιο κομψό δεν θα κάνει;

Last edited:
Το θέμα μου δεν είναι πως θέλω να τα ακούω πολύ δυνατά. Είναι πως δεν ακούω τις λεπτομέριες του περιφεριακού ήχου π.χ. φυσίματα αέρα, κελαϊδίσματα πουλιών, χαλαρή μουσική στο background κλπ. Τους δυνατούς ήχους όπως σφαίρες, εκρήξεις, χτυπήματα κλπ, τα ακούω.

Αν το πρόβλημά μου είναι όντως το κεντρικό, πρέπει οποσδήποτε αυτό να το αντικαταστήσω με ένα της crystal audio; Κάποιο ποιοτικό άλλης μάρκας δεν θα κάνει; και αν είναι έτσι πρέπει οποσδήποτε αυτό να είναι το THX-CT-BLA; Αν επιλέξω το LCR που είναι πιο κομψό δεν θα κάνει;

Τέτοιες λεπτομερές ακούς μόνο από το κεντρικό και ελάχιστο από τα L-R ηχεία, αλλά πρέπει τουλάχιστον το κεντρικό να έχει twitter και μια αποδεκτή ποιότητα, αυτό που θα ακούσεις από τα περιφερικά θα είναι η φυσική συνέχεια του κεντρικού ηχείου.
Τα LCR θα ταιριάξουν μόνο σαν σετ, ξέχασε το.
Αν θέλεις κάτι άλλο πιο κομψό γίνετε αλλά θα χάσεις κάπως από την ομοιογένεια με τα L-R.

Last edited:
Αυτές οι λεπτομέριες έχω παρατηρήσει πως ακούγονται καλύτερα όταν έχεις τα περιφεριακά ηχεία πιο κοντά στη θέση ακρόασης γιατί παίζουν και από αυτά, απλά πολύ χαμηλά σε σχέση με άλλους ήχους.

Αυτό με την ομοιογένεια κεντρικού-περιφεριακών είναι που δεν καταλαβαίνω. Ως προς τι πρέπει να υπάρχει ομοιογένεια; Μέγεθος woofer/twitter; τύπο; watts; εμπέδηση; Πως θα καταλάβω πως ένα κεντρικό συνεργάζεται σωστά με τα BPS2.0. Ποιά συγκεκριμένα χαρατκηριστικά πρέπει να έχει να κοιτάξω;

εφοσον δεν θες να αλλαξεις κεντρικο ,
παρε εναν καλυτερο av οσο μεγαλυτερο μοντελο μπορεις που θα εχει καλυτερη αποκ/ποιηση .
εαν μπορεις να δανειστεις απο καπου ακομα καλυτερα ... ωστε να δοκιμασεις εαν ειναι αυτο που ζητας . νομιζω οτι δεν υπαρχει αλλη λυση ...

Αυτό με την ομοιογένεια κεντρικού-περιφεριακών είναι που δεν καταλαβαίνω. Ως προς τι πρέπει να υπάρχει ομοιογένεια; Μέγεθος woofer/twitter; τύπο; watts; εμπέδηση; Πως θα καταλάβω πως ένα κεντρικό συνεργάζεται σωστά με τα BPS2.0. Ποιά συγκεκριμένα χαρατκηριστικά πρέπει να έχει να κοιτάξω;
Συνηθως οι ιδιες μοναδες (twitter, woofer) οδηγούν σε ματσαρισμα (εξ ου και τα ''ιδιας σειρας'' ηχεια των κατασκευαστω)

Αλλιως ''ερχονται'' (οσο γινεται φυσικα) με μια καλη ισοσταθμιση.

Αλλα μη (απο)τρελαίνεσαι και με δαύτα :p

Τα τσίταρα τα πίσω όπως είπες και είναι καλύτερα. Το θέμα μου δεν είναι πως θέλω να τα ακούω πολύ δυνατά. Είναι πως δεν ακούω τις λεπτομέριες του περιφεριακού ήχου π.χ. φυσίματα αέρα, κελαϊδίσματα πουλιών, χαλαρή μουσική στο background κλπ. Τους δυνατούς ήχους όπως σφαίρες, εκρήξεις, χτυπήματα κλπ, τα ακούω.
Ολα αυτα θες να ακουγονται, δεν ειναι εκει για να τα ''ακους διακριτά'' αλλα ως ''backround''

Ολα αυτα θες να ακουγονται, δεν ειναι εκει για να τα ''ακους διακριτά'' αλλα ως ''backround''

Αυτό που λέω είναι πως δεν τα ακούω καθόλου! Πρέπει να πάω κοντά στα ηχεία για να τα ακούσω.

Πάντως για το θέμα των ενισχυτών σε μια βόλτα που έκανα προχθες στα μαγαζιά και είδα από κοντά τους AV των Pioneer, Onkyo & Yamaha, πολύ μεγάλη απογοήτευση με την ποιότητα κατασκευής! Πολύ πλαστικούρα στην πρόσοψη και μάλιστα κακής ποιότητας πλαστικό. Είχα την αίσθηση πως θα μου μείνει το knob στο χέρι! Και μάλιστα κάποιοι απο αυτούς κοστίζαν και κοντά στο χιλιάρικο.

Παραγματικά θύμωσα, προτιμάω να μείνω με αυτόν που έχω και ας είναι ξεπερασμένος σε λειτουργίες, παρά να τους δώσω λεφτά για αυτά τα made in china κουτιά. Στην τελική αν πραγματικά υπάρχει ανάγκη να αναβαθμιστώ με βλέπω να αγοράζω το φτηνότερο μοντέλο τους, δεν πιστεύω πως αξίζουν πάνω από 200 ευρώ και πολλά λέω... Θέλω να δώ τι λένε από κοντά και τα προιόντα των Denon & Marantz μήπως είναι εκεί κάπως καλύτερα τα πράγματα. Δεν το περιμενα από τέτοια ονόματα κατασκευαστών, απαράδεκτοι!!!

Δεν θα ανησυχούσα για την ποιότητα κατασκευής. Εμένα μου έπεσε από ένα μέτρο και δεν έπαθε τίποτε. Και το DPLIIz δούλευε και το αντίστοιχο DTS neo:X. Το Volume Knob βγαίνει σε όλους να ξέρεις γιατί είναι κουμπωτό.

Η ποιότητα ειναι οντως τραγικη, τα παμε και πιο πανω.

Ειδικα αν εχεις μεινει 5+ χρονια πισω, βλεπεις τα σημερινα μοντελα και παθαινεις σοκ

(ακριβως οπως εσυ δλδ)

Αλλα πλεον δεν αγοραζεις ουτε φινιρισμα, ουτε ποιότητα πλαστικων παρα μονο ηλεκτρονικά πρακτικα.

Όπως ακριβώς το είπες, ΣΟΚ!

Για εμένα βέβαια παίζει μεγάλο ρόλο και το φινίρισμα. Όπως και να το κάνουμε ο ενισχυτής όπως και η τηλεόραση είναι ένας μεγάλος όγκος μέσα στο σαλόνι και το θεωρώ σημαντικό για κάτι που το βλέπεις μπροστά σου κάθε μέρα να δείχνει όμορφα και να αποπνένει μία ποιότητα σε συνδυασμό με τα έπιπλα.

Τώρα στα του ήχου, όπως ανέφερα και παραπάνω έχω δυναμώσει πολύ την ένταση στα πίσω ηχεία σε σχέση με τα μπροστά (-2, +10) και το αποτέλεσμα έχει προσεγγίσει κατά πολύ αυτό που προσπαθώ να επιτύχω, δηλάδή την λεπτομέρια στον surround ήχο και την ασάφεια προορισμού του. Απλά μου έκανε μεγάλη εντύπωση πως έπρεπε να φτάσω στο σημείο να δώσω τόσο πολύ πίσω, μου φαινόταν πολύ παράξενο πίστευα πως κάτι άλλο θα πρέπει να ρυθμίσω.

Βέβαια πολύ πιθανό να μπορεί ο ήχος να βελτιώθεί ακόμα περισσότερο με ένα καλύτερο κεντρικό ηχείο ή έναν καλύτερο ενισχυτή ή και τα δύο. Εχθές πειραματίστηκα πολύ παίζοντας πολυκάναλο ήχο dolby digital και πηγαίνοντας από ηχείο σε ηχείο βάζοντας το αυτί μου προκειμένου να διαπιστώσω τί είδους ήχοι βγαίνουν από το καθένα. Το συμπέρασμα που έβγαλα είναι πώς η μουσική και τα δυνατά με μπάσο εφέ βγαίνουν από τα L & R μπροστά, ενώ το κεντρικό παίζει αποκλειστικά κατά σχεδόν 80% ομιλίες και κατά μόνο 20% κάποιους οξύς ήχους εφέ όπως π.χ. βήματα, κλείσιμο πόρτας κλπ. Τα 2 πίσω ηχεία συμπληρώνουν τόσο τα 2 μπροστά όσο και το κεντρικό σε αυτούς τους ήχους παιζοντας και μουσική στο background αλλά και ήχους εφέ σε συνδυασμό με τα άλλα 3.

Στο θέμα των διαλόγων το κεντρικό μου με καλύπτει μία χαρά με πολύ καλό και ρεαλιστικό ήχο. Στο θέμα της μουσικής και των δυνατών εφέ πάλι τα 4 Crystal audio κάνουν πολύ καλή δουλειά. Εκεί που ίσως θα δω βελτίωση με ένα καλύτερο κεντρικό πιστεύω πως είναι αυτοί οι ήχοι λεπτομέριας που ανοίκουν στο περίπου 20% της δουλειάς του κεντρικού. Δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο και το χρήμα μια τέτοια αναβάθμιση. Ίσως ναι, αλλά αν δεν το δοκιμάσω δεν μπορώ να γνωρίζω με σιγουριά. Το σίγουρο είναι πως δεν θέλω ένα τεράστιο κεντρικό σαν το THX-CT-BLA όσο καλό και αν είναι. Αν τουλάχιστο αυτό το τουιτεράκι ήταν ποιο διακριτικό...Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω την λογική της CA, γιατί να είναι περιστρεφόμενο και να εξέχει ένα τουιτερ σε ένα κεντρικό ηχείο που το έχεις ακριβώς μπροστά σου φάτσα κάρτα! Αν αλλάξω το κεντρικό δεν θέλω να είναι πάνω από 15-16 εκατοστά ύψος για να χωράει στο έπιπλο μου.

Στο θέμα του ενισχυτή από την άλλη, αληθεύει αυτό που διάβασα πως το MCACC δεν ισοσταθμίζει το subwoofer σε αντίθεση με το Audyssey; Σαν μηχάνημα μου φαίνεται πολύ ελκυστικό κυρίως από θέμα κομψού design ο νέος Marantz 1504 που είναι και δικτυακός και διαβάζω γενικά καλές κριτικές, αλλά δεν τον έχω δεί από κοντά να διαπιστώσω πως δείχνει πραγματικά. Έχει κανένας άποψη για αυτό το μηχάνημα;

Τώρα αν σου πω ότι ο ενισχυτής σου εκεί που τον έχεις στριμωγμένο πολύ σύντομα θα τα τινάξει, θα με πεις υπερβολικό? :laugh:

το MCACC δεν ισοσταθμίζει το subwoofer σε αντίθεση με το Audyssey;
Οπως εγραψα ηδη πολλακις, το Audyssey πάσχει στη διαχειρηση του χαμηλου (παντα με αφηνε με ενα ''ξερο'' και χωρις χαμηλες ηχο).

Τεσπα, καταλαβαινω ότι ο καθενας εχει τις προτεραιότητές και τις προτιμήσεις του και οι δικες σου τείνουν προς θέματα που δεν έχουν τελικά να κάνουν με αυτά (πχ ισοστάθμιση) για τα οποία προσπαθούμε να σε πείσουμε :p κάτι μερες τώρα.

:)

Εγώ έχω να σχολιάσω ότι τα εμπρός ηχεία είναι πολύ χαμηλά. Και τα πίσω μου φαινονται πολύ ψηλά. Κανονικά έπρεπε να είναι στο ύψος του αφτιού. Η διασπορά των μονάδων δεν καλύπτει σωστά το σημείο ακρόασης. Αν απενεργοποιήσεις το EQ τι αποτέλεσμα έχεις;

Τώρα αν σου πω ότι ο ενισχυτής σου εκεί που τον έχεις στριμωγμένο πολύ σύντομα θα τα τινάξει, θα με πεις υπερβολικό? :laugh:

Στην φωτογραφία δεν φαίνεται πολύ καλά αλλά έχει αρκετό περιθόριο από επάνω για να αερίζεται. Αυτό που είναι στριμωγμένο είναι το mac mini αλλά δεν νομίζω να έχει πρόβλημα καθώς ο εξαερισμός του γίνεται από το πίσω μέρος.

Οπως εγραψα ηδη πολλακις, το Audyssey πάσχει στη διαχειρηση του χαμηλου (παντα με αφηνε με ενα ''ξερο'' και χωρις χαμηλες ηχο).

Τεσπα, καταλαβαινω ότι ο καθενας εχει τις προτεραιότητές και τις προτιμήσεις του και οι δικες σου τείνουν προς θέματα που δεν έχουν τελικά να κάνουν με αυτά (πχ ισοστάθμιση) για τα οποία προσπαθούμε να σε πείσουμε :p κάτι μερες τώρα.

:)

Για τον Pioneer είχα ψηθεί αλλά όταν τον είδα από κοντά με προβλημάτισε πολύ η αγορά του καθαρά από θέμα αισθητικής. Όπως είπα και αυτός ο τομέας είναι σημαντικός για εμένα και τα 500-600 ευρώ δεν είναι και λίγα. Η αλλήθεια είναι πως δεν είμαι σίγουρος αν πράγματι παίζει ρόλο η ισοστάθμηση στο θέμα μου ή αν τουλάχιστο έχει πρωταρικό ρόλο οπώτε ίσως και τελικά να συμβιβαστώ και να αναβάλλω την αγορά του ενισυτή τουλάχιστο για το μέλλον, ελπίζοντας σε πιο κομψά και ποιοτικά μοντέλα.

Στην φωτογραφία δεν φαίνεται πολύ καλά αλλά έχει αρκετό περιθόριο από επάνω για να αερίζεται. Αυτό που είναι στριμωγμένο είναι το mac mini αλλά δεν νομίζω να έχει πρόβλημα καθώς ο εξαερισμός του γίνεται από το πίσω μέρος.

Εγώ βλέπω τον κίνδυνο και στον επισημάνω, η απόφαση είναι δική σου.
Η λύση είναι, κεντρικό και ενισχυτής επάνω και η τηλεόραση στον τοίχο.
Και τα L-R σε βάσεις.

Last edited:
Εγώ έχω να σχολιάσω ότι τα εμπρός ηχεία είναι πολύ χαμηλά. Και τα πίσω μου φαινονται πολύ ψηλά. Κανονικά έπρεπε να είναι στο ύψος του αφτιού. Η διασπορά των μονάδων δεν καλύπτει σωστά το σημείο ακρόασης. Αν απενεργοποιήσεις το EQ τι αποτέλεσμα έχεις;

Τα εμπρός είναι όντως σχετικά χαμηλά αλλά δεν έχω άλλη επιλογή. Τα πίσω δεν είναι ιδιαίτερα ψηλά, όχι πάνω από μισό μέτρο από το ύψος του αυτιού που σε συνδιασμό με την μεγάλη απόσταση των περίπου 3 μέτρων από την θέση ακρόασης, είναι μέσα στις προδιαγραφές του surround. Ποιο EQ εννοείς; Ο Ήχος πάιζει σε Dolby Digital ή DTS χωρίς επιπλέον επιλογές στην ρύθμιση πέρα από την ένταση.

Last edited:
Εγώ βλέπω τον κίνδυνο και στον επισημάνω, η απόφαση είναι δική σου.
Η λύση είναι, κεντρικό και ενισχυτής επάνω και η τηλεόραση στον τοίχο.
Και τα L-R σε βάσεις.

Για την λύση του τοίχου το ανέφερα στο ποστάρισμά μου πιο πάνω στην προηγούμενη σελίδα ότι παρουσιαζει δυσκολία λόγο απόστασης. Ο ενισχυτής δεν έχει πρόβλημα στο ράφι. Για το κεντρικό στην χειρότερη περίπτωση βγάζω το μεσαίο ράφι στο κέντρο και βάζω το DVD πιο δίπλα, όμως θα προτιμούσα κάποιο κεντρικό που να χωρούσε στο υπάρχον ράφι.