Dreambox 500s και θέαση σε δύο τηλεοράσεις

billen

New member
18 July 2007
30
Thessaloniki - Greece
Καλημέρα!!

Έχω ένα δέκτη dreambox DM500S συνδεδεμένο σε μια τηλεόραση μέσω scart και θέλω να μου πείτε αν μπορώ να στείλω το σήμα σε μια δεύτερη τηλεόραση σε άλλο δωμάτιο (ας δείχνουν το ίδιο κανάλι δεν με ενοχλεί) και πώς γίνεται αυτό.

ΥΓ. Δεν έχω κεντρική κεραία στην οικοδομή..

Re: Dreambox 500S + 2TV

Μπορείς να τροφοδοτήσεις την δεύτερη τηλεόραση με τα 3 composite rca καλώδια (1video, 2 audio) απο τις 3 εξόδους στο πίσω μέρος του δέκτη. Με τετοια καλώδια μπορείς να πας άνετα στα 15 μέτρα (μη περιμένεις βέβαια και σπουδαία πράγματα στην ποιότητα της εικόνας) και βέβαια θα βλέπεις το ίδιο κανάλι.
Δεύτερη λύση (εφόσον η β τηλεόραση επικοινωνεί με κάποιο ομαοξονικό με την θέση της πρώτης) είναι να τροφοδοτήσεις με τα 3 καλώδια που προανέφερα (μπορεις και με 3rca προς scart καλώδιο) είτε καποιο βίντεο , είτε καποιο dvd recorder και να συνδεσεις το ομοαξονικό στην εξοδο RF του βίντεο ή του ρεκόρντερ και να το στειλεις στην είσοδο κεραίας της β τηλεόρασης, οπότε και θα μπορείς να βλεπεις το πρόγραμμα στη συχνότητα εξόδου αυτών των συσκευών (συνήθως κάπου κοντά στο 36 UHF , ρυθμίζεται όμως). Στην δεύτερη περίπτωση...θα έχεις ακόμη χειρότερη εικόνα, πιθανές παρεμβολές και μονοφωνικό ήχο!

Από τα λίγα που ξέρω, καλά θα ήταν να χρησιμοποιήσεις κάποιο καλό modulator το οποίο ρυθμίζεται στα VHF και όχι στα UHF.

Εννοεί ότι θα πάρεις αυτό το μπαρμπαδελάκι, θα του "δώσεις" σήμα από το Dreambox (μέσω scart ή RCA), θα επιλέξεις επιθυμητή συχνότητα (VHF διότι εκεί έχει ελεύθερες συχνότητες) και αυτό θα στείλει το σήμα του Dreambox μέσα από το καλώδιο της κεραίας στις συσκευές που παίρνουν σήμα από εκεί και πέρα (πρέπει να ξέρεις πως πάει η καλωδίωσή σου ).

Εναλλακτικά, πάρε κανένα ασύρματο αναμεταδότη. Απλά να ξέρεις ότι ο μπαμπάς, ο πεθερός και ο γείτονάς σου είναι πιθανόν να "πιάσουν τη συχνότητα που εκπέμπεις" και θα λένε "Κοίτα κοίτα, ο Κωστάκης πάλι τσόντα βλέπει..." :slapface:

Δεν κατάλαβα. Εννοείς κάπως έτσι:

Dreambox ---> (RCA) ---> Modulator --->πρίζα TV???---> εσωτερική καλωδίωση TV ---> πρίζα TV ---> συσκευές ???

Γίνετε να μπει σήμα μέσω της εξόδου TV της πρίζας??? Με πόσα tuner μπορείς να το συνδέσεις??? Θα πιάνει και τα συνδρομητικά αν υπάρχει κάρτα στο Dreambox????

Όχι, όχι...
Dreambox ---> (RCA) ---> Modulator --->πρίζα TV???---> εσωτερική καλωδίωση TV ---> πρίζα TV ---> Δέκτης τηλεόρασης (ή ότι έχει δέκτη VHF-UHF, όπως ένα VCR, κανένα DVD-R, ο παλιός δέκτης του FILMNET, κλπ).

Φαντάσου το modulator σαν ένα αναμεταδότη τηλεοπτικού σήματος.

Δεν κατάλαβα πάλι τι λες. Μπορώ να τον συνδέσω μόνο σε 1 συσκευή και όχι σε πολλές όπως το τηλεοπτικό σήμα???? Ρωτάω γιατί η μόνη αλλαγή που έκανες είναι στο τέλος της σύνδεσης που εγώ είχα τις "συσκευές", εσύ έβαλες τον "δέκτη τηλεόρασης". Υποθέτω πως τα ερωτηματικά στην πρώτη "πρίζα TV" μπήκαν επειδή έκανες copy paste και όχι επίτηδες.

Διορθώνω: Dreambox ---> (RCA) ---> Modulator --->πρίζα TV---> εσωτερική καλωδίωση TV ---> πρίζα TV ---> Δέκτης τηλεόρασης

Επεξηγώ: Μετά το modulator, στις συχνότητες που εκπέμπονται στον αέρα (τα τηλεοπτικά κανάλια δηλαδή), έχει προστεθεί ένα επιλέον κανάλι! Είναι αυτό με το οποίο "τροφοδοτείς" το modulator (π.χ. μέσω RCA ή SCART του Dreambox). Το κανάλι το "πιάνει" η TV (ή όποιος δέκτης χρησιμοπιηθεί) στη συχνότητα που εσύ επέλεξες να εκπέμψει το modulator. Αυτό που πρέπει να κάνεις εσύ είναι να μπεις στα μενού της TV και να κάνεις search, σα να έψαχνες να βρεις τον ANT1.

Προσθέτω: Το κανάλι δεν είναι ένα συγκεκριμένο τηλεοπτικό κανάλι που "πιάνει" ο Dreambox. Ότι βλέπεις στην TV που είναι συνδεδεμένος ο Dreambox απ' ευθείας, αυτό θα βλέπουν και οι άλλες TV μέσα από το modulator. Κάθε στιγμή θα "παίζει" όποιο κανάλι βλέπεις εσύ στο Dreambox.

Εγώ που θα βρω images για το Dreambox που θα παραλάβω οσονούπω; Οέο;

Last edited by a moderator:

Ναι, όλα αυτά τα είχα καταλάβει απ' το 1ο σου post, αλλά δεν ήμουν 100% σίγουρος για τις συνδέσεις και για αυτό ρώτησα. Εκεί που με μπέρδεψε το 2ρο και 3ο σου post, είναι ότι μου αντικατέστησες τις συσκευές με τον δέκτη τηλεόρασης. Μπορώ η δεν μπορώ να το συνδέσω με πάνω από 1 συσκευή??? Ανεξάρτητα αν αυτή είναι TV, VCR, DVD-RW κτλ. Γιατί σε μαγαζιά έτσι έχω δει να το κάνουν. Δλδ με άλλα λόγια να το συνδέσω πχ με 1 TV και 2 VCR.
Ελπίζω να κατάλαβες που έχει γίνει το μπέρδεμα, ώστε να... ξεμπερδέψεις την κατάσταση. :p

Επίσης δεν μου είπες αν μπορώ να συνδέσω πολλαπλά tuner σε 1 πρίζα.

Last edited:

Αυτό που χρειάζεσαι, μετά την πρίζα είναι ένας διακλαδωτής 1 σε 2, 1 σε 4 ή και παραπάνω. Παίρνει το σήμα από την πρίζα και το διακλαδώνει σε 2, 4 ή παραπάνω εξόδους. Ελάχιστο κόστος. Όσες εξόδους έχει ο διακλαδωτής, τόσα tuner μπορείς να συνδέσεις...

Ξέχασα να σου πω ότι για να κάνεις το αντίθετο, δηλαδή να δώσεις σήμα από 2 ή περισσότερα tuner στα υπόλοιπα δωμάτια, τότε χρειάζεσαι ή περισσότερα modulators (που να εκπέμπουν σε διαφορετική συχνότητα) ή ειδική συσκευή που να κάνει διαχείρση εικόνας.

Για τα images δεν είπες κάτι. Που θα τα βρω;

h*tp://www.dreamboxworld.com/dbw/main.htm
Αυτη ειναι μία ενδεικτική σελίδα για μελέτη με images και αλλο υλικό, υπάρχουν δεκάδες άλλες
Προσεξε όμως αν ο 500 σου ειναι το νεο μοντελο 500+ θέλει τα δικά του images

Μπορώ να χρησιμοποιήσω πχ την έξοδο του VCR, αντί να χρησιμοποιήσω διακλαδωτή???

Ναι αυτό κάνει το VCR: διακλαδώνει το σήμα και το στέλνει
- στο δέκτη του, και
- στην έξοδό του.

Φυσικά η ποιότητα εικόνας και ήχου πρέπει να είναι χειρότερη σε σχέση με άλλες συνδέσεις πχ Component και HDMI. Σωστά???

Η ποιότητα είναι η χειρότερη δυνατή. Το άλλο άκρο από τις συνδέσεις Component και HDMI. Αυτές μπορούν και "μεταφέρουν" υπέροχο ψηφιακό σήμα εικόνας (μέχρι και 1080 progressive). Το HDMI μεταφέρει και ψηφιακό ήχο, ενώ το σήμα συνιστωσών (component) μόνο εικόνα.

Το RF (Radio Frequency) σήμα που στέλνουν τα επίγεια κανάλια (π.χ. ΕΤ1, ΑΝΤ1, κλπ), το modulator που λέγαμε, το VCR που ανέφερες κλπ, και περνούν μέσα από το καλώδιο της κεραίας, είναι αναλογικά σήματα εικόνας και ήχου, σε κωδικοποίηση PAL. Υπάρχει η δυνατότητα να σταλεί και ψηφιακό σήμα μέσω RF (βλέπε επίγεια ψηφιακή τηλεόραση και κάποιες εφαρμογές στην αεροναυτιλία, όπως το D-VHF, για την μεταφορά γραπτών μυνημάτων).

Δλδ ακόμη και αν στείλω ψηφιακό σήμα με αυτό το σύστημα πάλι χάλια εικόνα θα έχω???
Το Component είναι αναλογικό και όχι ψηφιακό.

MANOS, δεν μπορείς να μεταφέρεις σήμα συνιστωσών με το σύστημα αυτό. Με αυτό το σύστημα μετατρέπεις το AV σήμα σε RF, και το μεταφέρεις μέσα από τις καλωδιώσεις.

Το θέμα του σήματος "συνιστωσών" είναι λίγο μπλεγμένο. Να ξέρεις ότι ως σήματα συνιστωσών θεωρούνται όσα διαχωρίζουν το σήμα σε 2 ή περισσότερες συνιστώσες. Τέτοια σήματα είναι το S-Video, το RGB και το YPbPr (ή YCbCr) και είναι σε αντιδιαστολή με το composite που δεν το διαχωρίζει. Φυσικά, όταν λέμε "συνιστωσών", έχει επικρατήσει να εννοούμε YPbPr. Το YPbPr είναι αναλογικό σήμα και είναι η εφαρμογή του YCbCr (ψηφιακό) στο αναλογικό video. Το YCbCr χρησιμοποιείται στην ψηφιακή φωτογραφία/video για κωδικοποίηση των εικόνων. Όπως καταλαβαίνεις πρόκειται για μεταφορά ψηφιακής πληροφορίας μέσα από αναλογικό σήμα. Εν κατακλείδι, σωστά με διόρθωσες, διότι το σήμα είναι αναλογικό.