Dreambox images (για αρχάριους)

xamurabi

AVClub Addicted Member
9 February 2007
1,650
By the Lake
Επειδή είμαι νέος στον χώρο των linux αποκωδικοποιητών Dreambox και ειδικότερα στον 800άρη (έστω και αν είναι κλώνος) και επειδή έχω κυριολεκτικά χαθεί μέσα στην πληροφορία που έρχεται μάλιστα, τις περισσότερες φορές, τόσο "μασημένη" σε διάφορα Φόρα, θα επιθυμούσα να μάθω κάτι παραπάνω όχι απλά γιατί μου αρέσει να μαθαίνω αλλά κυρίως γιατί πιστεύω πως θα με εξυπηρετούσε καλύτερα στην επιλογή του κατάλληλου image για το μηχάνημά μου. Προφανώς αυτό έχει και γενικότερα οφέλη σε όλους όσοι θέλουν να ασχοληθούν με τον χώρο αυτό!

Μέχρι σήμερα έχω καταφέρει να μάθω τα βασικά δηλαδή το τι είναι linux enigma2, πρόσθετα πακέτα, telnet, ftp κλπ) αλλά εκεί που πραγματικά σηκώνω τα χέρια είναι στην κατανόηση τι είναι το κάθε image, τι περιέχει, ποια είναι η δομή μενού,ποια τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα κάθε μιας, χωρίς υποστώ την επίπονη και επικίνδυνη διαδικασία αναβάθμισης κάθε φορά και μέχρι να βρω αυτό που μου ταιριάζει!

Τα changelog του κάθε νέου image που κυκλοφορεί, δεν μου δίνει βασικές απαντήσεις στα ερωτήματα που έχω και που για να μη ξεχνιόμαστε είναι ερωτήματα αρχαρίου και ημιμαθή!

Νομίζω πως μια υποτυπώδης ανάλυση από τους σχετικότερους χρήστες μέσα σε ένα ειδικό thread θα προωθούσε το θέμα και θα βοηθούσε πολύ όλους μας!

Θα ήθελα πολύ να το συζητήσουμε για λίγο και αν προκύψει κάποιο αποτέλεσμα, να το μετουσιώσουμε σε πράξη μέσα από ένα ειδικό thread και όχι από μια απλή παράθεση δεκάδων threads που εμένα τουλάχιστον με έχουν μπερδέψει πολύ και επεκτείνουν την υπάρχουσα αμάθεια/ημιμάθειά μου!

Αυτά για αρχή!

Γεια σου φιλε εγω εχω τον 800αρι εδω κ 2 χρονια και εχω δοκιμασει τα παντα ΟΛΑ τα images που κυκλοφορουν!Το καθε image εχει τα συν του αλλα κ τα πλην του,εχουμε κ λεμε:
1.το νεο dream elite 1.0 εχει πλουσιο server για addon αλλα φτωχα skins(βλ.δεν υπαρχει ο army πλεον) κ το βασικοτερο μειον δεν εχει cams για κατεβασμα!Γενικα μοιαζει να ειναι συνεχεια του EDG Nemesis παρά το παλιο καλο dream elite 1.3.3!
2.To newnigma2 3.1.3 ειναι σταθερο με καλο server για addons και συνολικα ειναι το image που καθεται πιο πολυ καιρό στον δεκτη μου!
3.Το ICVS με το νεο plugin gp3 ειναι, για μενα παντα, το δευτερο πιο σταθερο image μετα το newnigma2!
4.To rudream infinity x ειναι πολυ καλο κ σταθερο αλλα θελει πολυ μελετη γιατι σου κανει τον dream media player κ βεβαια ενα αλλο αρνητικο ειναι οτι θελει 50 ευρω αγορα!!!
5.Τα λοιπα (Peter Pan,SifTeam,Domica,LT,LS,Merlin) ειναι μετρια με αρκετα κρασαρισματα κ αργες επανακινησεις!
Υ.Γ1: Δεν ανεφερα το gemini 5.1 γιατι ειναι στασιμο κ μαλλον δεν θα ξανααναβαθμιστει!
Υ.Γ2: Τα παραπανω ειναι προσωπικες μου αποψεις

... Εγώ θα συμφωνήσω σχεδόν σε όλα αλλά όχι και στο 5)) π.χ. το lt στον 8000 πετάει, 0-crash, και ο σέρβερ έχει τα πάντα

Last edited:
Που μπορώ να βρω το DreamElite Black Hole για κλώνο 800 HD 201 76; Μου έχουν πει ότι είναι καλύτερο από το gemini5.1 που τρέχω τώρα. Από ότι έχω διαβάσει αναβαθμίζει και τον loader σε D version. Δεν έχω κάνει άλλη αναβάθμιση-φόρτωμα οπότε είμαι προσεκτικός και ίσως ακούγομαι λίγο άσχετος...
Ευχαριστώ για την βοήθειά σας.
Φιλικά,
Γιάννης

Η αλήθεια είναι πως η επιλογή του image έχει αρκετά υποκειμενικά κριτήρια αλλά και πολλά αντικειμενικά.
Προσωπικά θεωρώ ιεραρχικά τα εξής ως σημαντικά:

1. Σταθερότητα, σταθερότητα, σταθερότητα. Δεν γουστάρω να βλέπω πράσινες οθόνες κάθε φορά που τρέχω κάποια εφαρμογή ή όταν πάει να "κατεβάσει" δεδομένα ή πληροφορίες epg!! Επίσης δεν μου αρέσει το παραφόρτωμα που έχουν κάποια images, με διάφορα άχρηστα σε μένα, plugin τα οποία για να τα αφαιρέσω πρέπει να έχω κάνει διατριβή στο linux

2. EPG και πάλι EPG! Δε βλέπω το λόγο να έχω ένα image το οποίο δεν υποστηρίζει "από τη μάνα του" εξωτερικό epg.dat και άρα για να έχω 7ήμερο EPG πρέπει να κάνω... 7 μετάνοιες LOL. Πολύ μεγάλο + αποτελεί η ύπαρξη μενού EPG κατά την πλοήγηση μέσα στις λίστες καναλιών αν και οι συντομεύσεις μέσω χρωματιστών κουμπιών δε με χαλάει!

3. Ορθολογικό και εύχρηστο μενού. Καλά τα γραφικά, καλά τα HD skin αλλά η ουσία είναι να μη πατάω 15 φορές το κουμπί για να πάω στο μενού που θέλω! To μπλε μενού είναι must όπως και το πράσινο μενού αλλά η απλότητα διευκολύνει! Εδώ ο κανόνας μου είναι, όσο πιο "ρηχό" το μενού τόσο πιο καλό!

4.Ύπαρξη Οnline υλικού. Λοιπόν εδώ το θέμα χωρίζεται στη μέση. Το μισό είναι αντικειμενικό και το άλλο μισό υποκειμενικό! Το πρώτο μου μισό (το αντικειμενικό) θέλει να έχει online υλικό γιατί έτσι βρίσκει τα πάντα και τα εγκαθιστά χωρίς τη χρήση υπολογιστή! Cams, EMUs, Cfg, Skins, plugins κλπ είναι πολύ σημαντικά να τα έχει κανείς στο "πιάτο" παρά να ψάχνεται με τα ftp και τα telnet για να περάσει ας πούμε ένα αρχειάκι 30Kb!
To άλλο μου μισό (το υποκειμενικό) θέλει περισσότερα στο online υλικό. Θέλει κλειδαριές, κλειδιά, αντικλείδια, και όλα αυτά να γίνονται και αυτόματα αν είναι δυνατόν. Θέλει κόλπα θέλει κερκόπορτες θέλει παράδρομους και ότι άλλο αμφιβόλου νομιμότητας υπάρχει! Όμως ότι και να θέλει το δεύτερο μισό μου μπορεί να ζήσει άριστα και με το πρώτο μισό!!!

5. Υποστήριξη usb tuner! Με την έλευση της Digea το rack "βογκάει" και πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να εκμεταλευτούμε και το PVR τμήμα του Dreambox οπότε η εύκολη υποστήριξη usb tuner είναι "εκ των ων ουκ άνευ" πλέον.

Το image που μου έχει κερδίσει τη καρδιά είναι το DreamElite Black Hole 1.33 το οποίο, για κλώνους, μπορεί να βρεί κανείς εδώ, και που βέβαια δεν ανήκει στα τελευταία image που κυκλοφορούν με τον 76D αλλά αρκείται στον 76C! Έχει πολλά από τα παραπάνω αλλά έχει και τα "θεματάκια" του όπως είναι η έλλειψη πλέον υποστήριξης, και το ανεπαρκές και προβληματικό online υλικό το οποίο για να το λειτουργήσει κανείς πρέπει να πειράξει αρχεία και ρυθμίσεις μέσω DCC! Όμως άμα θέλεις να κάθεσαι στον καναπέ σου και να απολαμβάνεις χωρίς κολλήματα, δορυφορική με όμορφα τοποθετημένες τις λειτουργίες των μενού, εξαιρετικό default skin με καλά γραφικά και γραμματοσειρές και άριστο epg τότε το image αυτό είναι μεταξύ των καλύτερων.

Η αλήθεια είναι πως δοκίμασα και το newnigma2 3.1.3 και το DreamElite1.0 (το οποίο κατ 'ευφημισμό από ότι διαπίστωσα λέγεται DreamElite) δεν μου άρεσαν ιδιαίτερα, το πρώτο γιατί το τμήμα του epg το έψαχνα και δεν το εύρισκα εύκολα και το δεύτερο γιατί χάθηκα στα μενού του!

Θα ήθελα επίσης επιτέλους να υπάρξει ένα ανοικτό image το οποίο να προσφέρει σωστές media player προεκτάσεις (avi, DivX και subs εκτός των mkv) στο DM800 το οποίο και λόγω hardware μπορεί πολύ άνετα να υποστηρίξει! Απλά μέχρι σήμερα δεν έχουν δώσει μεγάλη σημασία σε αυτές του τις δυνατότητες!

Περιμένω παρατηρήσεις και αντίλογο! :ernaehrung004:

Last edited:
Εγω το μόνο που εχω να πω είναι ότι το newnigma δεν ειναι καλό να μπαινει μαζί με άλλα σε multiboot με Barry Allen. Απο τοτε που το πέταξα σταμάτησαν τα προβλήματα και έχω 4 ιματζ σε CF (στον 8000). Περισσότερο χρησιμοποιώ πλέον το iCVS με gemini plugin αλλά και το νέο DH (Elite) καθώς και το LT που έχει μερικές λειτουργίες που δεν έχουν τα άλλα. Επίσης πέταξα και το αγορασμένο rudream inifinityX για τον ίδιο λόγο που πέταξα το newnigma....κακή συνεργασία με τα υπόλοιπα!

Έχω τον 800άρη κανα μήνα τώρα....

Τρέχω ICVS στην flash και dreamelite10hdPrzedition-20101224 στο stick με MeoBoot...

Βασικά με βόλευε αφάνταστα το παλιο Nabilo Blackhole για το EPG αλλά όπως αναφέρετε και πιο πάνω, δεν υποστηρίζετε πλέον και επιπλέον ήθελα multiboot με τα τελευταία images και δεν γινόταν (Παλιοι drivers, kernels)

@Voreios: Πέταξε τον κύριο Allen !! Αυτό έκανα και έβαλα το MeoBoot το οποίο είναι φτερό στον άνεμο και μπορεί να το χειριστεί κι ένα μωρό!!
Το Barry Allen μπορεί να έχει άπειρες λειτουργίες αλλά οι περισσότερες ειναι αχρείαστες για τον απλό χρήστη...

@nemesi54
Το meoboot ειχα για πολύ καιρό, οι ασυμβατότητες δεν ειναι θεμα BA ή meoboot αλλα των συγκεκριμένων ίματζ που θελουν να ειναι μόνα τους! To newnigma το λεει ξεκαθαρα αν διαβασεις τις ανακοινώσεις τους, no multiboot, no gemini plugin, έτσι έγω ειπα no newnigma....

Αυτό που λές το ξέρω ΑΛΛΑ αν το βάλεις στην FLASH δεν κάνει multiboot...

Βάλτο στο stick και το έχεις μια χαρά !!

Προσωπικά το έκανα έτσι και επαιζε μια χαρα....Το έβγαλα όμως γιατί δεν μου πέρασε τις λίστες μου και βαριόμουνα να το κάνω manuall...
Αργότερα θυμήθηκα ότι μπορούσα να το διορθώσω αλλά ήταν αργα.... :P

Last edited:
Αυτό που λές το ξέρω ΑΛΛΑ αν το βάλεις στην FLASH δεν κάνει multiboot...

Βάλτο στο stick και το έχεις μια χαρά !!

Προσωπικά το έκανα έτσι και επαιζε μια χαρα....Το έβγαλα όμως γιατί δεν μου πέρασε τις λίστες μου και βαριόμουνα να το κάνω manuall...
Αργότερα θυμήθηκα ότι μπορούσα να το διορθώσω αλλά ήταν αργα.... :P

Οχι δυστυχώς, στο στικ (CF) ειχα το newnigma και μετα απο καθε αναβαθμιση, στην εναλλαγή των ιματζ έπαιρνε αυθαίρετα το πάνω χέρι (εκτός των προβλημάτων). Δηλαδη αντι να εμφανίζεται το σκρην του oozon της flash εμφανιζόταν αυτό του newnigma ενω και καποια αλλα ιματζ δεν μπουτάριζαν καθόλου. Μπορει να ειναι και συνάρτηση των άλλων ίματζ, πάντως εγω χρειάστηκε να επιλέξω. Τα ίδια ειχα και με το rudream, χωρίς αυτά είμαι άψογος εδω και 2-3 μήνες με όλες τις αναβαθμίσεις που έγιναν

Παραλαμβανω αυριο τον 800HD SE. Οι οποιες γνωσεις μου ειναι γυρω απο τον 7020S (εχω αρκετο καιρο ομως να ασχοληθω "σοβαρα"), οποτε τα meoboot, Barry Allen, 76D-76C, oozon κτλ ειναι κινεζικα για μενα!!!!!!!!!!!!!!!!!

Υπαρχουν πουθενα αναλυτικοι, βημα-βημα οδηγοι για να κανω το μηχανακι να πεταει...??????

ΥΓ: Λογικα, το software του απλου κανει και για τον SE?????

Last edited:
Re: Απάντηση: Dreambox images (για αρχάριους)

Παραλαμβανω αυριο τον 800HD SE. Οι οποιες γνωσεις μου ειναι γυρω απο τον 7020S (εχω αρκετο καιρο ομως να ασχοληθω "σοβαρα"), οποτε τα meoboot, Barry Allen, 76D-76C, oozon κτλ ειναι κινεζικα για μενα!!!!!!!!!!!!!!!!!

Υπαρχουν πουθενα αναλυτικοι, βημα-βημα οδηγοι για να κανω το μηχανακι να πεταει...??????

ΥΓ: Λογικα, το software του απλου κανει και για τον SE?????

Πρώτα απο όλα, αν κατάλαβα καλά, θα πάρεις original δέκτη οπότε τα πέρι 76d ΔΕΝ σε αφορούν, εκτός και αν προσπαθήσεις να τον φορτώσεις με image για κλώνους, κάτι που ΔΕΝ πρέπει να κάνεις....(no CA found πρόβλημα)

Απο κει και έπειτα όντως έχεις ΠΟΛΥ διάβασμα αλλά και άπειρες πηγές.

Προσωπικά ενημερώνομαι (ενα απο όλα) απο αυτό: http://www.sat-universe.com/

Βασικά, ψάχνω να βρω ένα site-forum που να έχει απλούς οδηγούς step by step γιατί έχω βασικές απορίες, π.χ.:

1) στον 7020 τα images τα βάζαμε στην CF, και το επίσημο image στη μνήμη. Στον 800άρη δεν χρησιμοποιούμε το επίσημο? Όλα μπαίνουν απευθείας στη μνήμη?

2) αν ναι, δεν μπορούμε να έχουμε multiboot? Μόνο ένα image κάθε φορά?

3) από που κατεβάζουμε plugins και αλλα καλουδια γενικα?????? ;-)

Ευχαριστω.

Η αλήθεια είναι πως η επιλογή του image έχει αρκετά υποκειμενικά κριτήρια αλλά και πολλά αντικειμενικά.
Προσωπικά θεωρώ ιεραρχικά τα εξής ως σημαντικά:

1. Σταθερότητα, σταθερότητα, σταθερότητα. Δεν γουστάρω να βλέπω πράσινες οθόνες κάθε φορά που τρέχω κάποια εφαρμογή ή όταν πάει να "κατεβάσει" δεδομένα ή πληροφορίες epg!! Επίσης δεν μου αρέσει το παραφόρτωμα που έχουν κάποια images, με διάφορα άχρηστα σε μένα, plugin τα οποία για να τα αφαιρέσω πρέπει να έχω κάνει διατριβή στο linux

2. EPG και πάλι EPG! Δε βλέπω το λόγο να έχω ένα image το οποίο δεν υποστηρίζει "από τη μάνα του" εξωτερικό epg.dat και άρα για να έχω 7ήμερο EPG πρέπει να κάνω... 7 μετάνοιες LOL. Πολύ μεγάλο + αποτελεί η ύπαρξη μενού EPG κατά την πλοήγηση μέσα στις λίστες καναλιών αν και οι συντομεύσεις μέσω χρωματιστών κουμπιών δε με χαλάει!

3. Ορθολογικό και εύχρηστο μενού. Καλά τα γραφικά, καλά τα HD skin αλλά η ουσία είναι να μη πατάω 15 φορές το κουμπί για να πάω στο μενού που θέλω! To μπλε μενού είναι must όπως και το πράσινο μενού αλλά η απλότητα διευκολύνει! Εδώ ο κανόνας μου είναι, όσο πιο "ρηχό" το μενού τόσο πιο καλό!

4.Ύπαρξη Οnline υλικού. Λοιπόν εδώ το θέμα χωρίζεται στη μέση. Το μισό είναι αντικειμενικό και το άλλο μισό υποκειμενικό! Το πρώτο μου μισό (το αντικειμενικό) θέλει να έχει online υλικό γιατί έτσι βρίσκει τα πάντα και τα εγκαθιστά χωρίς τη χρήση υπολογιστή! Cams, EMUs, Cfg, Skins, plugins κλπ είναι πολύ σημαντικά να τα έχει κανείς στο "πιάτο" παρά να ψάχνεται με τα ftp και τα telnet για να περάσει ας πούμε ένα αρχειάκι 30Kb!
To άλλο μου μισό (το υποκειμενικό) θέλει περισσότερα στο online υλικό. Θέλει κλειδαριές, κλειδιά, αντικλείδια, και όλα αυτά να γίνονται και αυτόματα αν είναι δυνατόν. Θέλει κόλπα θέλει κερκόπορτες θέλει παράδρομους και ότι άλλο αμφιβόλου νομιμότητας υπάρχει! Όμως ότι και να θέλει το δεύτερο μισό μου μπορεί να ζήσει άριστα και με το πρώτο μισό!!!

5. Υποστήριξη usb tuner! Με την έλευση της Digea το rack "βογκάει" και πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να εκμεταλευτούμε και το PVR τμήμα του Dreambox οπότε η εύκολη υποστήριξη usb tuner είναι "εκ των ων ουκ άνευ" πλέον.

Το image που μου έχει κερδίσει τη καρδιά είναι το DreamElite Black Hole 1.33 το οποίο, για κλώνους, μπορεί να βρεί κανείς εδώ, και που βέβαια δεν ανήκει στα τελευταία image που κυκλοφορούν με τον 76D αλλά αρκείται στον 76C! Έχει πολλά από τα παραπάνω αλλά έχει και τα "θεματάκια" του όπως είναι η έλλειψη πλέον υποστήριξης, και το ανεπαρκές και προβληματικό online υλικό το οποίο για να το λειτουργήσει κανείς πρέπει να πειράξει αρχεία και ρυθμίσεις μέσω DCC! Όμως άμα θέλεις να κάθεσαι στον καναπέ σου και να απολαμβάνεις χωρίς κολλήματα, δορυφορική με όμορφα τοποθετημένες τις λειτουργίες των μενού, εξαιρετικό default skin με καλά γραφικά και γραμματοσειρές και άριστο epg τότε το image αυτό είναι μεταξύ των καλύτερων.

Η αλήθεια είναι πως δοκίμασα και το newnigma2 3.1.3 και το DreamElite1.0 (το οποίο κατ 'ευφημισμό από ότι διαπίστωσα λέγεται DreamElite) δεν μου άρεσαν ιδιαίτερα, το πρώτο γιατί το τμήμα του epg το έψαχνα και δεν το εύρισκα εύκολα και το δεύτερο γιατί χάθηκα στα μενού του!

Θα ήθελα επίσης επιτέλους να υπάρξει ένα ανοικτό image το οποίο να προσφέρει σωστές media player προεκτάσεις (avi, DivX και subs εκτός των mkv) στο DM800 το οποίο και λόγω hardware μπορεί πολύ άνετα να υποστηρίξει! Απλά μέχρι σήμερα δεν έχουν δώσει μεγάλη σημασία σε αυτές του τις δυνατότητες!

Περιμένω παρατηρήσεις και αντίλογο! :ernaehrung004:
Τι να πει κανείς...τα είπες όλα!

+100%

παιδια αν μπεί λανθασμένο skin στο image υπάρχει τροπος να διαγραφεί μεσα απο το DCC; σε ποιο φάκελλο αποθηκέυονται τα skins;

παιδια αν μπεί λανθασμένο skin στο image υπάρχει τροπος να διαγραφεί μεσα απο το DCC; σε ποιο φάκελλο αποθηκέυονται τα skins;

ναι,/usr/share/enigma2

Leo σε ευχαριστώ. Ο λόγος το ήθελα ήταν γιατί από προφανώς λανθασμένο skin που έβαλα το μηχάνημα δεν ολοκλήρωνε το booting. Λίγο πριν τη ολοκλήρωση εμφανίζει μια οθόνη πράσινη που περιγράφει σφάλμα στο λογισμικό και λεει ότι σε 10 δεύτερα θα ξανακάνει restart.αυτό γίνεται συνέχεια. Σκεφτικά λοιπόν ότι αν διέγραφα το συγκεκριμένο skin θα ολοκλήρωνε το booting με χρησιμοποιώντας κάποιο άλλο από τα skin που έχε. Η προσπάθεια απέτυχε και το επαναλαμβανόμενο booting συνεχίζεται. Άρα από ότι φαίνεται θα πρέπει να περάσω το image από την αρχή.

Leo σε ευχαριστώ. Ο λόγος το ήθελα ήταν γιατί από προφανώς λανθασμένο skin που έβαλα το μηχάνημα δεν ολοκλήρωνε το booting. Λίγο πριν τη ολοκλήρωση εμφανίζει μια οθόνη πράσινη που περιγράφει σφάλμα στο λογισμικό και λεει ότι σε 10 δεύτερα θα ξανακάνει restart.αυτό γίνεται συνέχεια. Σκεφτικά λοιπόν ότι αν διέγραφα το συγκεκριμένο skin θα ολοκλήρωνε το booting με χρησιμοποιώντας κάποιο άλλο από τα skin που έχε. Η προσπάθεια απέτυχε και το επαναλαμβανόμενο booting συνεχίζεται. Άρα από ότι φαίνεται θα πρέπει να περάσω το image από την αρχή.

Χωρίς να θέλω να κάνω τον ξερόλα, μήπως δεν έχεις πλέον ελεύθερη μνήμη? Τα skin είναι αρκετά μεγάλα και καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της φτωχής ram!
Θέλεις σίγουρα "δουλειά" με ftp και telnet για να το "ξηλώσεις" τα περιττό skin αλλά πιθανώς ένα φρεσκάρισμα στο image σε γλυτώσει από το παίδεμα!

Σκεφτικά λοιπόν ότι αν διέγραφα το συγκεκριμένο skin θα ολοκλήρωνε το booting με χρησιμοποιώντας κάποιο άλλο από τα skin που έχε. Η προσπάθεια απέτυχε και το επαναλαμβανόμενο booting συνεχίζεται.

Μάλλον έσβησες το skin μέσω ftp χωρίς όμως προηγουμένως να αλλάξεις το enigma2 σε ένα άλλο skin. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο λόγος που έχεις αυτό το πρόβλημα καθώς το enigma έχει την πληροφορία να χρησιμοποιήσει κάποιο skin που όμως δεν υπάρχει πια.

Αν θυμάμαι καλά (δεν έχω μπροστά μου δέκτη), η πληροφορία αυτή είναι "κρυμμένη" στο αρχείο settings που βρίσκεται στο etc/enigma2. Αυτό ισχύει σίγουρα για Blackhole, δεν έχει τύχει να το ελέγξω σε άλλα images αλλά πιστεύω είναι κοινό.

- Συνδέσου με telnet στο δέκτη.
- Δώσε την εντολή init 4 για να σταματήσει το enigma2
- Συνδέσου με ftp στο δέκτη και βρες το αρχείο settings που σου είπα
- Άνοιξέ το με έναν text editor συμβατό με unix (πχ notepad++ αν είσαι σε windows ή TextMate σε MacOSX) και ψάξε την εγγραφή για primary skin. Εκεί θα μπορέσεις να δηλώσεις τη διαδρομή για ένα άλλο image από το φάκελλο usr/share/enigma2
- Σώσε το αρχείο στη θέση του, διορθωμένο πλέον
- Πίσω στο telnet console δώσε την εντολή init 3 για να κάνει restart το enigma2

Λογικά θα είσαι τώρα ΟΚ...

αν διαγράψεις το skin ξεκινάει με defualt skin ( sd enigma )
κοίταξε ξανά για το σωστό skin ( αν δεν πέρασες image )