DSD DAC χωρίς DAC..

Παραφράζω λίγο τον τίτλο του αντίστοιχου νήματος στο diyaudio.com για να ξεκινήσω την κουβέντα..

Όπως έχουμε συζητήσει και εδώ σε κάποιο παραδίπλα νήμα, η κωδικοποίηση DSD είναι ουσιαστικά αναλογική, οπότε θεωρητικά δεν χρειάζεται "κλασικό DAC" για να το αποκωδικοποιήσουμε.

Αυτό προσπαθούν να πετύχουν στο παραπάνω νήμα, και φαίνεται να το έχουν πλέον καταφέρει (σε έναν σεβαστό βαθμό).

Το ενδιαφέρον (a.k.a. που μπορούμε να δοκιμάσουμε και εμείς..) ξεκινάει εδώ: http://www.diyaudio.com/forums/digital-line-level/273474-best-dac-no-dac-9.html#post4322406

Ο φίλος μας υλοποιεί το παρακάτω κύκλωμα:

dsd flip flop.jpg

Οπότε παίρνει ένα USB to I2S interface το οποίο υποστηρίζει DSD, το συνδέει σε ένα διπλό flip flop (οπότε ουσιαστικά συγχρονίζει τα L και R κανάλια με το DSD clock). Τα flip plops δίνουν differential εξόδους, οι οποίες είναι σαν να λέμε balanced, με τις οποίες οδηγεί απευθείας δυο μετ/τες Lundahl. Στα δευτερεύοντά τους βάζει και ένα RC για λίγο ακόμα φιλτράρισμα.

Σαν αποτέλεσμα παίρνει έξοδο balanced (κάπως) φιλτραρισμένη και ικανή να οδηγήσει το επόμενο στάδιο (προενισχυτή).

Θεωρόντας ότι υπάρχει ήδη το USB interface, τα υπόλοιπα ψιλά εξαρτήματα κοστίζουν γύρω στο ευρώ (ναι, περίπου 1 ..). Το κακό είναι ότι χρειάζονται και δυο Lundahl LL1527XL οι οποίοι είναι αρκετά ακριβοί, γύρω στο κατοστάρικο μετ/νοι, οπότε δεν είναι εύκολο να δοκιμάσει κανείς τη συγκεκριμένη λύση.

Ο λόγος που ξεκίνησα το νήμα είναι ότι η συγκεκριμένη λύση είναι trendy αυτή την εποχή, μιας και αφενός ασχολούνται πολλοί ντιούηδες ανά τον πλανήτη, αφετέρου έχει βγάλει τέτοιο DAC και η PS Audio.

Βέβαια, ως πηγή πρέπει να μπει κάποιος υπολογιστής ο οποίος να έχει αρκετό "γκάζι" ώστε να κάνει καλό PCM to DSD conversion ή να περιοριστούμε σε DSD υλικό..

Θα είχε ενδιαφέρον να ακούγαμε πως παίζει κάτι σαν το παραπάνω.

Το ίδιο συζητείται και σε άλλα φόρουμ όπως το CA.
Και μια ενδεικτική φώτο για να δούμε πόσο απλό είναι (χωρίς τους Μ/Σ).

ΓŽΕ‘ΓŽΒ±Γβ€žΓŽΒ±ΓŽΒ³ΓΒΓŽΒ±Γβ€ ΓŽΒ?.jpg

Ουσιαστικά ένα αμανέρο κι ένα RC φιλτρο δηλαδή.

Ναι, μπορεί να είναι και τόσο απλό ακόμα, αλλά θα έχει σοβαρά θέματα οδήγησης λόγω "ασθενούς" εξόδου της Amanero (ή του οποιουδήποτε USB interface).

Το flip flop αυτό ουσιαστικά κάνει: βελτιώνει τα χαρακτηριστικά της εξόδου. Δίνει ρεύματα που λέμε. Στη θέση του θα μπορούσε να μπει και κάποιο απλούστερο buffer ή inverter buffer, αναλόγως τι ακριβώς θέλουμε τελικά να καταφέρουμε.

Επίσης το παραπάνω θα βγάζει πάρα πολύ υψίσυχνο "σκουπίδι", μιας και ένα φίλτρο πρώτης τάξης δεν μπορεί να καταφέρει πολλά.

Το ζητούμενο σε μια τέτοια υλοποίηση είναι κυρίως το φιλτράρισμα των υψηλών.

Απάντηση: Re: DSD DAC χωρίς DAC..

Ναι, μπορεί να είναι και τόσο απλό ακόμα, αλλά θα έχει σοβαρά θέματα οδήγησης λόγω "ασθενούς" εξόδου της Amanero (ή του οποιουδήποτε USB interface).

Το flip flop αυτό ουσιαστικά κάνει: βελτιώνει τα χαρακτηριστικά της εξόδου. Δίνει ρεύματα που λέμε. Στη θέση του θα μπορούσε να μπει και κάποιο απλούστερο buffer ή inverter buffer, αναλόγως τι ακριβώς θέλουμε τελικά να καταφέρουμε.

Επίσης το παραπάνω θα βγάζει πάρα πολύ υψίσυχνο "σκουπίδι", μιας και ένα φίλτρο πρώτης τάξης δεν μπορεί να καταφέρει πολλά.

Το ζητούμενο σε μια τέτοια υλοποίηση είναι κυρίως το φιλτράρισμα των υψηλών.

Με τα λίγα που διάβασα,το κόψιμο ο συγκεκριμένος το κάνει πριν ταΐσει το αμανέρο,από τον υπολογιστή με κάποια custom φίλτρα 8ης τάξης.
Πολύ νωρίς ακόμα βέβαια,όλοι στις δοκιμές είναι...

Χμ.. αυτό ίσως έχει κάποια βάση αν μιλάμε για PCM υλικό που μετατρέπεται σε DSD, αλλά αμφιβάλλω ότι μπορεί να καταφέρει πολλά πράγματα για native DSD υλικό..

Πάντως είναι όντως πολύ νωρίς. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον σε συνδυασμό με ένα FPGA το οποίο θα έκανε την μετατροπή από PCM σε DSD..

Last edited:
Έτσι ακριβώς,άλλωστε όλοι συχνά-πυκνά αναφέρονται στην έλλειψη πρωτογενούς DSD υλικού οπότε η ανάγκη επιβάλει να βάλουμε το PCM στο παιχνίδι,ειδικά τα 44.1 (τα 192 και πάνω θεωρούνται έτσι κι αλλιώς πολύ ανώτερα από το απλό DSD).
Για να δούμε...

Χμ.. αυτό ίσως έχει κάποια βάση αν μιλάμε για PCM υλικό που μετατρέπεται σε DSD, αλλά αμφιβάλλω ότι μπορεί να καταφέρει πολλά πράγματα για native DSD υλικό..

Πάντως είναι όντως πολύ νωρίς. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον σε συνδυασμό με ένα FPGA το οποίο θα έκανε την μετατροπή από PCM σε DSD..

Xmmmm.... Νωρίς δεν είναι,
Η θεωρία είναι γνωστή

Το flip flop πριν τον LL είναι το μοναδικό ‛Innovative’ στο παραπάνω
Όντως καλή απλή λύση και θα έπρεπε να την έχουν σκεφτεί και άλλοι πριν – δεν την είχα δει κάπου υλοποιημένη

Από φίλτρα … γιατί όχι συνδυασμό και αναλογικό και ψηφιακό – πιθανά να είναι καλύτερη λύση

Αντί για flip flop -> LL , θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλες λύσεις , λάμπες κ.ο.κ.

Πάντως οι LL στην τελική άχρηστοι γενικά δεν θα πάνε , χωράνε και σε άλλα projects , και ο αντιπρόσωπος εδώ όποτε τον έχω χρησιμοποιήσεις είναι σωστός και μπορεί να κάνει και καμία μικρή έκπτωση

Ο Lampizator δεν φτιάχνει κάτι αντίστοιχο?

Ναι, κάτι παρόμοιο.. αυτό: http://lampizator.eu/Fikus/DSD_DAC.html

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Xmmmm.... Νωρίς δεν είναι,
Η θεωρία είναι γνωστή

Το flip flop πριν τον LL είναι το μοναδικό ‛Innovative’ στο παραπάνω
Όντως καλή απλή λύση και θα έπρεπε να την έχουν σκεφτεί και άλλοι πριν – δεν την είχα δει κάπου υλοποιημένη

Από φίλτρα … γιατί όχι συνδυασμό και αναλογικό και ψηφιακό – πιθανά να είναι καλύτερη λύση

Αντί για flip flop -> LL , θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλες λύσεις , λάμπες κ.ο.κ.

Πάντως οι LL στην τελική άχρηστοι γενικά δεν θα πάνε , χωράνε και σε άλλα projects , και ο αντιπρόσωπος εδώ όποτε τον έχω χρησιμοποιήσεις είναι σωστός και μπορεί να κάνει και καμία μικρή έκπτωση

Χμ.. Εσύ δεν είχες ένα σετ από LL? :p

Επειδή βλέπω μόνο amanero και δεν θέλω να βάλω στη βάσανο τα μωρά μου (χικ!), με άλλο usb πλακετάκι γίνεται η δουλειά?
Τι απαιτείται να έχει?

Ναι, κάτι παρόμοιο.. αυτό: http://lampizator.eu/Fikus/DSD_DAC.html

Χμ.. Εσύ δεν είχες ένα σετ από LL? :p

εχω σε χρήση, αλλα δεν είμαι σίγουρος οτι θα ήθελα να τους μετακινήσω :D

Στην τελικη, πως θα παιζετε με δυο dac? :)

Υπάρχει κάποιος εδώ ανάμεσα μας που να μην έχει μπόλικα DAC ?
συλλογή κάνουμε τελικά :D

Επειδή βλέπω μόνο amanero και δεν θέλω να βάλω στη βάσανο τα μωρά μου (χικ!), με άλλο usb πλακετάκι γίνεται η δουλειά?
Τι απαιτείται να έχει?

Οτιδήποτε βγάζει DSD i2s όπως στο παραπάνω σχήμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί

Εννοώ Τάσο, έχοντας μια playlist από τραγούδια, πως θα επιλέγω το dac για αναπαραγωγή (pcm ή dsd) άμα είναι ξεχωριστά?

Πρόβλημα...
:)

Εννοώ Τάσο, έχοντας μια playlist από τραγούδια, πως θα επιλέγω το dac για αναπαραγωγή (pcm ή dsd) άμα είναι ξεχωριστά?

Πρόβλημα...
:)

Κοίτα, θα μπορούσε να είναι έξυπνος ο player σου και να εναλλάσσει πηγές
Και ένα line-in sense στον pro σου

Ή ένα μικρό ολοκληρωμένο μετά το usb-interface το οποίο κάνει εναλλαγές σε δύο dac boards με κοινή έξοδο

Τελικά – είναι πολύ γενικότερη η ερώτηση σου – και όχι για το συγκεκριμένο θέμα
Δηλαδή, γενικές ερωτήσεις -> γενικές απαντήσεις
Δεν έχουμε τέτοια προβλήματα – δεν θα μας σταματήσει το γεγονός ότι υπάρχει ένα dac – στο να φτιάξουμε ή να ακούσουμε άλλο ένα

Φυσικά εάν σε πονάει η μέση σου – τότε δεν αλλάζεις καν καλώδιο – αυτό είναι πάντα πρόβλημα :Banane0:

Ρε σεις μαζί σας είμαι.

Μμμ, όχι και τόσο. Θά' πρεπε να το θίγατε το θέμα λίγο νωρίτερα... :)

Τώρα είμαι απασχολημένος με το YouGo...

Δεν είναι κάτι καινούργιο, το πρώτο SACD player της Sony έτσι δούλευε. Και είχα προτείνει σε σχεδιαστή να μετατρέψει το PCM σε DSD και να εφαρμόσει τέτοια λυση σε DAC του.
Χρειάζεται άψογος χρονισμός του flip-flop με το εισερχόμενο σήμα.

Είναι η νέα μόδα στο diyaudio, όπως είπε και ο Δημήτρης και καταπιάνονται αρκετοί και με διαφορετικά πρότζεκτ.

Είχα δει ότι είχαν καταπιαστεί αρκετά οι ιταλοί και η φώτο που ανέβασε ο Σωκράτης είναι δική τους από τα πρώιμα σχέδια τους. Αυτό το προτζεκτάκι λόγω πολλών υψίσυχνων "σκουπιδιών" που ξεκινούσαν χαλαρά από τα 25KHz έθετε ήδη την αρμονική παραμόρφωση υψηλά για πηγή (0,1%) αλλά όπως λένε οι ίδιοι δεν το εμπόδιζε να παίζει πραγματικά καλά, κυρίως διάφανα.
Οι περισσότεροι συνηγορούσαν ότι την καλύτερη δουλειά την κάνουν μετασχηματιστές 1:2 με κατάλληλη αντίσταση εισόδου και με ένα εύρος στα 60-70KHz για πιο εύκολο και ανώδυνο κόψιμο των σκουπιδιών, άλλοι πρόσθεταν τη λύση και του ενδιάμεσου 74HC74 κ.ο.κ.

Νομίζω έχει μέλλον η όλη σκέψη και με το κατάλληλο λογισμικό σε δυνατό υπολογιστή για μόνιμη μετατροπή των PCM->DSD, μάλλον μπορεί να υλοποιηθεί αρκετά καλά και ίσως στείλει αδιάβαστες πολλές κατηγορίες usb dac.

Re: Απάντηση: DSD DAC χωρίς DAC..

Νομίζω έχει μέλλον η όλη σκέψη και με το κατάλληλο λογισμικό σε δυνατό υπολογιστή για μόνιμη μετατροπή των PCM->DSD, μάλλον μπορεί να υλοποιηθεί αρκετά καλά και ίσως στείλει αδιάβαστες πολλές κατηγορίες usb dac.

Το βλεπω δύσκολο να στείλει αδιάβαστες πολλες κατηγορίες οταν ξεκινάει απο PCM. Για native DSD θα εχει ενδιαφέρον.

Αν καποιος προχωρήσει σε τετοια υλοποίηση μπορώ να τον προμηθεύσω με native υλικό μεχρι και Quad rate DSD.