Χρόνια πολλά σε όλους!
Επειδή αντιμετωπίζω το ίδιο περίπου δίλημμα με το θέμα εδώ, θα ήθελα τα φώτα σας:
Ολες πλέον με κιτ φακό παίζουν περίπου στα ίδια χρήματα από Ελλάδα (699 η pentax k100d έως 839 η canon 400D). Συνοπτικά θα έλεγα ότι σήμερα στην αγορά με ένα φακό κιτ έχουν:
canon 400D 839
pentax k10d 999 (με grip και μνήμη)
pentax k100d 699
sony a100 799
olympus e400 750 (με 1 φακό)
αυτό βέβαια κάνει ακόμα πιό δύσκολη την επιλογή. Φυσικά όλες έχουν υπερ και κατά, αλλά τη δεδομένη χρονική στιγμή για συγκεκριμένες απαιτήσεις χρήστη, κάποια θα ταιριάζει καλύτερα από τις άλλες...
Για μένα λοιπόν (και μόνο) το α´ζητούμενο είναι η καλή χρωματικά απόδοση όπως την αντιλαμβάνομαι. Δηλαδή να βγάζει ζεστά χρώματα στο στυλ της olympus που σαφώς οι μηχανές της έχουν έναν ωραίο (για μένα) κιτρινωπό τόνο στο δέρμα.
Θα μου πείτε ότι με ρύθμιση πχ shade όλες θα δώσουν παρόμοιο αποτέλεσμα αλλά αμφιβάλλω...
Αν είχατε δει το εξώφυλο στο RAM Νοεμβρίου θα παρατηρήσατε ότι το πρόσωπο που είχε "κομμένο" στα 2, είχε στη μιά μεριά μπεζ-κιτρινωπό χρώμα ενώ στην άλλη ασπρο-κόκκινο σε στυλ σονυ τβ. Ε, το κιτρινωπό θέλω εγώ!
Θα μου πείτε πάρε την olympus. Αλλά δεν μου αρέσει το 4:3, ούτε το μικρό view που μου φέρνει σε τουνελ, ούτε το "made in china".
Στο χέρι μου κάθεται καλά η canon 400D αλλά δεν ξέρω για το χρωματικό τόνο που βγάζει στο δέρμα αν θα με καλύπτει... Αν είναι γι αυτή θα την παρω με κιτ φακό για αρχή και μετά θα της φορέσω έναν με stabilizer (υπάρχει κάτι μέχρι 600 ευρώ νομίζω).
Οι pentax συμπαθέστατες αλλά δεν βρίσκω κάπου την k10d χωρίς grip με τιμή πχ κοντά στα 850 ευρώ.
Τέλος, η sony σε προδιαγραφές με καλύπτει (έχει και stabilizer, καλύτερο φακό όσον αφορά το εστιακό του εύρος, σύστημα καθαρισμού σκόνης) αλλά από όσα έχω διαβάσει την φοβάμαι λίγο μήπως δεν είναι τελικά εφάμιλλη των άλλων. Δηλαδή μήπως τα κάνει όλα αλλά λίγο χειρότερα από τις άλλες.
Οποιαδήποτε γνώμη ευπρόσδεκτη με πολύ χαρά!