dSLR: Γιατί όχι Pentax;

να σας πω, δεν συζητάμε μεταξύ μας τι θέλει ο καθένας μπας και βγάλουμε καμιά άκρη για αναβάθμιση? Προσωπικώς την 350D μου λέω να την ζζμπρώξω....
Ει δυνατόν, και τον 28-135IS, τον 50άρη 1.8 κλπ κλπ. Μέχρι και τον μάκρο εάν κάποιος ενδιαφερθεί....

Για να ξαναέλθουμε στην PENTAX, πήγα σήμερα το πρωί στον Κούνιο για να παίξω λίγο με τις μηχανές. Λοιπόν η k100d είναι μια μηχανή λειτουργικά ανάμεσα στις canon 350/400d και στις nikon d70/d80. Δηλ. ούτε μικρή, ούτε κανονική. Επίσης τα χειριστήριά της τα είδα καλύτερα (δηλ. πιο κοντά στο μοντέλο canon/nikon) σε σχέση με το παρελθόν istd.

Η K10D φαίνεται πιο σοβαρή μηχανή, τόσο με το έξτρα γκριπ, όσο και χωρίς αυτό. Μοιάζει σε πολλά με τις canon 20d/30d, αλλά αυτό δεν λέει και πολλά αφού δίνει το 2006 αυτό που η canon έδωσε το 2004 (σε λειτουργικότητα εννοώ) ενώ και πάλι η canon είναι πιο γρήγορη στις αντιδράσεις της μηχανή. Φυσικά η nikon d200 που πλέον την ξέρω καλά, συνεχίζει να είναι μια κλάση πιο πάνω (ή σχεδόν).

Αν και είχα καρτούλα μαζί μου, ωστόσο όταν ζήτησα να τραβήξω μερικά καρέ μέσα στο μαγαζί δεν μου είπαν όχι, αλλά σοβάρεψαν αρκετά.

η Κ10D δεν έχει το σώμα μαγνησίου των 20/30D. Βέβαια έχει κάποια στεγανοποίηση, καθαρισμό αισθητήρα και ενσωματωμένο σύστημα σταθεροποίησης. Και αισθητήρα 10mp, και τιμή τουλάχιστον στην παρούσα προσφορά, μείον 300-400 ευρώ. Συνειδητώς νομίζω η Pentax δεν την έχει πλασάρει σε άμεση αντιπαράθεση ούτε με την 30D, ούτε με την 400D. Με την Canon να κατέχει τη μερίδα του λέοντος της αγοράς, νομίζω πολύ καλά πλασάρεται ως εναλλακτική λύση με εντελώς διαφορετικά στοιχεία.
Η λειτουργικότητα -εάν σε αυτή δεν συμπεριληφθεί η ταχύτητα και η ακρίβεια του συστήματος AF και η απόδοση του σκοπεύτρου- είναι πάντως το τελευταίο που προσωπικώς με ενδιαφέρει.

και μενα με ενδιαφερει να κανει σωστη φωτομετρηση και να ειναι αρκετα ακριβης στην εστιαση και γρηγορη !!

τωρα η λειτουργικοτητα ποτε δεν με απασχολησε ...

σιγουρα μου αρεσει να εχει καλη ποιοτητα κατασκευης !

Χρόνια πολλά σε όλους!

Επειδή αντιμετωπίζω το ίδιο περίπου δίλημμα με το θέμα εδώ, θα ήθελα τα φώτα σας:
Ολες πλέον με κιτ φακό παίζουν περίπου στα ίδια χρήματα από Ελλάδα (699 η pentax k100d έως 839 η canon 400D). Συνοπτικά θα έλεγα ότι σήμερα στην αγορά με ένα φακό κιτ έχουν:

canon 400D 839
pentax k10d 999 (με grip και μνήμη)
pentax k100d 699
sony a100 799
olympus e400 750 (με 1 φακό)

αυτό βέβαια κάνει ακόμα πιό δύσκολη την επιλογή. Φυσικά όλες έχουν υπερ και κατά, αλλά τη δεδομένη χρονική στιγμή για συγκεκριμένες απαιτήσεις χρήστη, κάποια θα ταιριάζει καλύτερα από τις άλλες...

Για μένα λοιπόν (και μόνο) το α´ζητούμενο είναι η καλή χρωματικά απόδοση όπως την αντιλαμβάνομαι. Δηλαδή να βγάζει ζεστά χρώματα στο στυλ της olympus που σαφώς οι μηχανές της έχουν έναν ωραίο (για μένα) κιτρινωπό τόνο στο δέρμα.
Θα μου πείτε ότι με ρύθμιση πχ shade όλες θα δώσουν παρόμοιο αποτέλεσμα αλλά αμφιβάλλω...
Αν είχατε δει το εξώφυλο στο RAM Νοεμβρίου θα παρατηρήσατε ότι το πρόσωπο που είχε "κομμένο" στα 2, είχε στη μιά μεριά μπεζ-κιτρινωπό χρώμα ενώ στην άλλη ασπρο-κόκκινο σε στυλ σονυ τβ. Ε, το κιτρινωπό θέλω εγώ!

Θα μου πείτε πάρε την olympus. Αλλά δεν μου αρέσει το 4:3, ούτε το μικρό view που μου φέρνει σε τουνελ, ούτε το "made in china".

Στο χέρι μου κάθεται καλά η canon 400D αλλά δεν ξέρω για το χρωματικό τόνο που βγάζει στο δέρμα αν θα με καλύπτει... Αν είναι γι αυτή θα την παρω με κιτ φακό για αρχή και μετά θα της φορέσω έναν με stabilizer (υπάρχει κάτι μέχρι 600 ευρώ νομίζω).

Οι pentax συμπαθέστατες αλλά δεν βρίσκω κάπου την k10d χωρίς grip με τιμή πχ κοντά στα 850 ευρώ.

Τέλος, η sony σε προδιαγραφές με καλύπτει (έχει και stabilizer, καλύτερο φακό όσον αφορά το εστιακό του εύρος, σύστημα καθαρισμού σκόνης) αλλά από όσα έχω διαβάσει την φοβάμαι λίγο μήπως δεν είναι τελικά εφάμιλλη των άλλων. Δηλαδή μήπως τα κάνει όλα αλλά λίγο χειρότερα από τις άλλες.

Οποιαδήποτε γνώμη ευπρόσδεκτη με πολύ χαρά!

Οι canon, nikon θα σου δώσουν τα χρώματα που θέλεις. Συγκεκριμένα στις canon θα πας στη ρύθμιση landscape. Εκεί τα χρώματα δεν είναι πλέον ουδέτερα, αλλά με τονισμένο κοντράστ, και χρωματικό κορεσμό, έτσι ώστε η φωτο να είναι πιο ζωντανή. Αν δεν βολεύεσαι, τότε υπάρχει και ρύθμιση cοlor shift, με το οποίο ρυθμίζεις εσύ το tint του χρώματος (δηλ. το χρώμα, τί χρώμα είναι).

Στις nikon d80/d200 υπάρχει επιλογή vivid/extra vivid. Με τη δεύτερη αποκλείεται να μην ικανοποιηθείς.

Αλλά και για όλες τις μηχανές που αναφέρεις υπάρχει λύση. Τραβάς σε .raw (και μάλιστα ορίζοντας από πριν τη θερμοκρασία χρώματος που θέλεις και όχι αφήνοντας το white balance στο auto) και μετά στο μετατροπέα (π.χ. adobe camera converter) ορίζεις εσύ το χρώμα που θέλεις (αν ακόμη και σε αυτή την περίπτωση δεν έχεις ικανοποιηθεί από τη μηχανή). Φυσικά στο PS μπορείς να πας στο Image>Levels>Hue-Saturation και να δώσεις μια τιμή στο saturation +20 επομένως να πάρεις αυτό το ηλιοκαμένο που επιθυμείς.

Σε κάλυψα;