DSLR / Mirrorless ή ……, ποιο είναι το μέλλον της φωτογραφικής αγοράς ?

Tην περίπτωση της δεύτερης καθημερινής μηχανής την ορίζω στο δικό μου μυαλό ως προαιρετική αγορά πρόσθετης μηχανής, και όχι συμπληρωματικής λόγω ελλείψων της πρώτης.

Τη διαχωρίζω από την περίπτωση που προσπαθώ με την αγορά μιας δεύτερης μηχανής να καλύψω τις αδυναμίες ή ελλείψεις της πρώτης, π.χ. επειδή δεν έχει βίντεο η παλιά μου DSLR αγοράζω και μία α6000+φακούς για να έχω και βίντεο.

Κατά τη δική μου άποψη πρόχειρη-καθημερινή μηχανή είναι μια κόμπακτ και όχι ολόκληρο σύστημα. Π.χ. Ricoh GR ή RX100.

Η αγορά α6000/α5100 για κάλυψη της αδυναμίας μιας DSLR στο βίντεο, και ταυτόχρονα η αδημονία πότε θα ανακοινωθεί η α7000 και πρόσθετοι φακοί στο σύστημα ξεφεύγει από το σκεπτικό "πήρα μια δεύτερη μηχανή για μικρή", έτσι δεν είναι;
Μια α7000 στα 1200 και κάποιος καλός φακός στα 800 που ενδεχομένως να βγάλει η Sony θα εκτοξεύσει ακόμη περισσότερο το συνολικό κόστος DSLR+Mirrorless, ξεπερνώντας τα 3.500 ευρώ.

Ναι δεν είναι το ιδανικό αυτό που κάνω τώρα και σίγουρα η Α5100 που έχω καλύπτει τόσο την κατηγορία της μικρής μηχανής όσο και την αδυναμία του βίντεο της Dslr. Την rx100ΙΙ την είχα άλλα δεν με κάλυψε η ποιότητα εικόνας και με περιόριζε που δεν άλλαζα φακούς. π.χ. στην Α5100 έχω τώρα τον 16-70, 16-50, 35mm, 50mm, 16mm μαζί με τους 2 αντάπτορες Fisheye και ultrawide. Βασικά η Α5100 ξεκίνησε σαν συμπληρωματική μηχανή και για βίντεο άλλα με τον καιρό την λάτρεψα, βάλε και τα apps που έχω αγοράσει και τα χρησιμοποιώ συνεχώς, έτσι έδεσε το γλυκό. Ετσι με τον καιρό συνεχώς προσθέτως φακούς. Άλλα το σώμα δεν με καλύπτει 100% για να έχω μόνο αυτή σαν μηχανή και δεν με καλύπτει ούτε η Α6000 και ούτε 100% ο φακός 16-70 για ζουμ. Οπότε έχω μπλεχτεί!! Η λύση όπως είπες είναι μάλλον μια nx1, άλλα πάλι θα πρέπει να κρατήσω και την A5100 για μικρή!!! Βασικά ότι και αν κάνω η Α5100 μένει, δύσκολα θα την άλλαζα...τόσο δα σωματάκι και κάνει τόσα πολλά!!!
Από την άλλη η εργονομία, ποιότητα κατασκευής, μπαταρία, 2 κάρτες μνήμης, caf/tracking, τεράστια ποικιλία μεταχειρισμένων φακών/αξεσουαρ σε χαμηλές τιμές της D7100 την κάνουν ιδανική περίπτωση για φωτογραφία....
Οσον αφορά την Α7000 η λογική είναι ότι αν είναι όπως περιμένουμε και βγάλει και έναν νέο φακό 16-70 θα αντικαταστήσει την D7100 και όχι την A5100....σκοπός είναι να πάω σε 100% mirroless κάποια στιγμή άλλα ακόμα δεν έχω πειστεί 100%.....

Άρα μιλάμε για σύστημα 7 φακών + α5100 και προοπτική αγοράς α7000 με διατήρηση της α5100 ως δεύτερης.

Αυτό που δεν πείθει εμένα είναι πόσο vfm τελικά είναι το σύστημα DSLR στο 1,5 χιλιάρικο, από τη στιγμή που δεν καλύπτει τις ανάγκες σου πλήρως, ώστε να έχεις πάρει ήδη τόσο εξοπλισμό και να ονειρεύεσαι α7000 + νέους γρήγορους φακούς.

Ελπίζω τουλάχιστον να σε καλύψει πλήρως η α7000, αφού λες ότι θα αντικαταστήσει την DSLR σου.
Οι 5 φακοί + 2 αντάπτορες που έχεις είναι αδιάβροχοι; Το σώμα της α7000 θα είναι;
Θα έχει η α7000 οθόνη αφής; Θα νιώσεις δηλαδή ότι σε καλύπτει απόλυτα;
Τους φακούς DSLR θα τους κρατήσεις για χρήση με αντάπτορα;

Αν τελικά κρατήσεις DSLR και φακούς, έχεις υπολογίσει το συνολικό κόστος προσθέτοντας και την α7000 + τον γρήγορο φακό που περιμένεις να ανακοινωθεί;

Άρα μιλάμε για σύστημα 7 φακών + α5100 και προοπτική αγοράς α7000 με διατήρηση της α5100 ως δεύτερης.

Αυτό που δεν πείθει εμένα είναι πόσο vfm τελικά είναι το σύστημα DSLR στο 1,5 χιλιάρικο, από τη στιγμή που δεν καλύπτει τις ανάγκες σου πλήρως, ώστε να έχεις πάρει ήδη τόσο εξοπλισμό και να ονειρεύεσαι α7000 + νέους γρήγορους φακούς.

Ελπίζω τουλάχιστον να σε καλύψει πλήρως η α7000, αφού λες ότι θα αντικαταστήσει την DSLR σου.
Οι 5 φακοί + 2 αντάπτορες που έχεις είναι αδιάβροχοι; Το σώμα της α7000 θα είναι;
Θα έχει η α7000 οθόνη αφής; Θα νιώσεις δηλαδή ότι σε καλύπτει απόλυτα;
Τους φακούς DSLR θα τους κρατήσεις για χρήση με αντάπτορα;

Αν τελικά κρατήσεις DSLR και φακούς, έχεις υπολογίσει το συνολικό κόστος προσθέτοντας και την α7000 + τον γρήγορο φακό που περιμένεις να ανακοινωθεί;

Προς το παρών δεν κάνω τίποτα και δεν αλλάζω καμία από τις μηχανές μου....απλά περιμένω...πάντως 1.200 ευρώ σίγουρα δεν τα δίνω για την Α7000!!!! Αν είναι να δώσω τόσα παίρνω την nx1!!!!
Στην τελική δεν ξέρω τι θα κάνω, ας βγούνε όλα αυτά ας δούμε πόσα στοιχίζουν και βλέπουμε!!!
Το θέμα είναι ότι ούτε η D7100 με καλύπτει απόλυτα και ούτε η A5100/A6000 με καλύπτουν και αυτές για αυτό έχω 2 συστήματα + ότι θέλω πάντα να έχω πάντα μια μικρή μηχανή + μια μεγάλη.
Πάντως σίγουρα όσο κάνεις αλλαγές σε εξοπλισμό πάντα χάνεις οικονομικά!!! Για αυτό ίσως στο τέλος θα μείνω με αυτές τις 2.
Υπάρχει και ένα άλλο θέμα, π.χ. μπορεί αγοράζοντας την nx1 με τον 16-50 να έδινα 1.700-1.800 ευρώ άλλα θα τα έδινα άμεσα,ντούκου κάτι που δεν μπορώ. Ενώ τώρα μαζεύω λίγα χρήματα παίρνω ένα φακουδάκι και πάει λέγοντας....στο τέλος μπορεί να έχω ξοδέψει παραπάνω άλλα θα τα έχω δώσει σταδιακά και σε βάθος χρόνου και όχι άμεσα με την μια!!! Δεν έχω την υπομονή να μαζέψω τόσα χρήματα για φωτογραφικά ήδη!!!! Σκέψου ότι το μεγαλύτερο ποσό που έχω δώσει με την μια ήταν όταν πήρα την Nikon D300 με τον 16-85mm στα 1.200 ευρώ και ακόμα απορώ πως έδωσα τόσα χρήματα μονοκόμματα!!!!

Υ.Γ. Μηχανή που θα με καλύπτει απόλυτα δεν νομίζω ότι θα βγει ποτέ και ακόμα και αν με καλύπτει τεχνικά σε μεγάλο βαθμό (π.χ. Sony A7rII) κάπου αλλού θα χάνει, όπως στην τιμή, στον όγκο/βάρος κλπ....

VFM και συντήρηση-επέκταση δύο πλήρων συστημάτων ταυτόχρονα είναι δύο αντικρουόμενες έννοιες.

Αρνούμαι δηλαδή ότι ένα σύστημα DSLR είναι vfm, εφόσον ο χρήστης αναγκάζεται να το συμπληρώσει και με δεύτερο σύστημα mirrorless.
Και το αντίστροφο επίσης, ότι ένα σύστημα με βάση την α5100/α6000 είναι vfm, από τη στιγμή που ο χρήστης έχει και DSLR για σοβαρές δουλειές.

Ίσα-ίσα που το θεωρώ ορισμό του κακού vfm τα δύο συστήματα, που ούτε το καθένα ξεχωριστά αλλά και ούτε καν άθροισμένα ως σύνολο καλύπτουν τον κάτοχό τους απόλυτα, με αποτέλεσμα να ονειρεύεται το επόμενο μοντέλο που θα ανακοινωθεί, το οποίο όμως λόγω της ήδη μεγάλης επένδυσης που έχει κάνει σε δυο ξεχωριστά συστήματα, αδυνατεί να το πληρώσει, ακόμη και αν αξίζει τα λεφτά του.

Με το ίδιο σκεπτικό, η α7s + α7r έχουν κακό vfm αν ο κάτοχος αναγκάζεται να πάρει και NX1+Φακούς για το 4Κ και την οθόνη αφής (ονόματα δε λέμε). :smile:
Και ακόμη χειρότερο vfm είναι να έχει κανείς π.χ. α7s για βίντεο και σύστημα με D810 για φωτογραφία και να λιγουρεύεται το 4Κ+IBIS μιας α7rII.

Sigma 17-50f2.8 280 ευρώ
Sigma 10-20f4-f5,6 220 ευρώ

Y.Γ. Μιλάμε πάντα για φακούς που δουλεύουν άψογα με την αυτόματη εστίαση της κάθε μηχανής...

Οι σίγμα αυτοί δουλεύουν άψογα με την εστίαση της 7100;
(Ο 18-35 που αγόρασα εγώ έχει θέματα.)

Οι σίγμα αυτοί δουλεύουν άψογα με την εστίαση της 7100;
(Ο 18-35 που αγόρασα εγώ έχει θέματα.)

Τουλάχιστον στην δική μου D7100 δουλεύουν μια χαρά και δεν χρειάζονται κανένα καλιμπράρισμα. Πάντως ο 18-35 έχει θέματα με την εστίαση (το έχω γράψει και παλιότερα εδώ στο forum). Υπάρχουν αρκετοί χρήστες που παραπονιούνται για την λανθασμένη του εστίαση, δεν ξέρω αν δοκιμάσεις το dock της sigma αν φτιάχνουν τα πράγματα.

Απάντηση: Re: DSLR ή Mirrorless, ποιο είναι το μέλλον?

Nα ακουστει και αυτο παντως, η αγορα ακαθρεπτης μηχανής απαλλάσει (σχεδόν) απο το τυχον καλιμπραρισμα φακου που απαιτείται σε μηχανή με καθρέπτη και ειδικα για φωτεινους φακους που στα ανοιχτα τους διαφραγματα απαιτειται η όσο το δυνατόν πιο ακριβής εστιαση.

VFM και συντήρηση-επέκταση δύο πλήρων συστημάτων ταυτόχρονα είναι δύο αντικρουόμενες έννοιες.

Αρνούμαι δηλαδή ότι ένα σύστημα DSLR είναι vfm, εφόσον ο χρήστης αναγκάζεται να το συμπληρώσει και με δεύτερο σύστημα mirrorless.
Και το αντίστροφο επίσης, ότι ένα σύστημα με βάση την α5100/α6000 είναι vfm, από τη στιγμή που ο χρήστης έχει και DSLR για σοβαρές δουλειές.

Ίσα-ίσα που το θεωρώ ορισμό του κακού vfm τα δύο συστήματα, που ούτε το καθένα ξεχωριστά αλλά και ούτε καν άθροισμένα ως σύνολο καλύπτουν τον κάτοχό τους απόλυτα, με αποτέλεσμα να ονειρεύεται το επόμενο μοντέλο που θα ανακοινωθεί, το οποίο όμως λόγω της ήδη μεγάλης επένδυσης που έχει κάνει σε δυο ξεχωριστά συστήματα, αδυνατεί να το πληρώσει, ακόμη και αν αξίζει τα λεφτά του.

Με το ίδιο σκεπτικό, η α7s + α7r έχουν κακό vfm αν ο κάτοχος αναγκάζεται να πάρει και NX1+Φακούς για το 4Κ και την οθόνη αφής (ονόματα δε λέμε). :smile:
Και ακόμη χειρότερο vfm είναι να έχει κανείς π.χ. α7s για βίντεο και σύστημα με D810 για φωτογραφία και να λιγουρεύεται το 4Κ+IBIS μιας α7rII.

Συμφωνώ σε όλα όσα λες!! Απλά οι περισσότεροι εδώ χρήστες του forum είμαστε κάπως ανικανοποίητοι, αχόρταγοι και συνεχώς θέλουμε κάτι καινούριο, κάτι νέο. έχουμε σαν μότο ότι ''η καλύτερη μηχανή είναι αυτή που δεν έχεις αποκτήσει ακόμα!!!!''....αγοράζουμε μια μηχανή και ήδη σε μερικές μέρες κοιτάμε τι άλλο έχει βγει και πως θα το αποκτήσουμε!! Το να έχεις εξορισμού 2 συστήματα εννοείται ότι δεν είναι vfm. Αλλα αν θες μια μεγάλη σε όγκο μηχανή και ταυτόχρονα μια μικρή για πρόχειρα άλλα δεν θέλεις η μικρή μηχανή να έχει μικρό αισθητήρα τι κάνεις?? Στην πράξη μην κοροιδεύομαστε ακόμα και με μόνο την Sony A6000 και με μερικούς φακούς θεωρητικά με μικρούς συμβιβασμούς μπορείς να κάνεις σχεδόν τα πάντα....

Re: Απάντηση: Re: DSLR ή Mirrorless, ποιο είναι το μέλλον?

Nα ακουστει και αυτο παντως, η αγορα ακαθρεπτης μηχανής απαλλάσει (σχεδόν) απο το τυχον καλιμπραρισμα φακου που απαιτείται σε μηχανή με καθρέπτη και ειδικα για φωτεινους φακους που στα ανοιχτα τους διαφραγματα απαιτειται η όσο το δυνατόν πιο ακριβής εστιαση.

Γιατί λες σχεδόν;

Προσωπικά δεν μου έχει τύχει να χρειαστώ καλιμπράρισμα σχεδόν σε κανένα φακό και έχω αλλάξει πολλούς φακούς. Μόνο σε έναν Tamron μου έτυχε και μέσα σε μερικά λεπτά μέσα από το σύστημα καλιμπραρίσματος της τότε μηχανής μου D300 τον είχα φτιάξει σχετικά εύκολα. Τώρα αν πέσεις σε προβληματικό φακό και δεν έχει η μηχανή σου σύστημα καλιμπραρίσματος ε τότε έχεις θέμα..άλλα από την εμπειρία μου δεν είναι τόσο σημαντικό θέμα το συγκεκριμένο και διορθώνεται σχετικά εύκολα....είναι σαν να λέμε ''δεν αγοράζω Olympus μηχανές γιατί έχουν shutter shock''...θεωρώ ότι έχει πάρει χωρίς λόγο μεγάλη διάσταση το συγκεκριμένο θέμα (όπως και το shutter shock των Olympus) και δεν ξέρω για ποιο λόγο...

Γιατί λες σχεδόν;

Ο sony 50mmf1.8 που έχω στην Sony A5100 έχει θέμα στην εστίαση με backfocus και χρειάστηκε καλιμπράρισμα.....άλλα όπως προείπα παραέχει πάρει μεγάλες διαστάσεις το συγκεκριμένο θέμα χωρίς ιδιαίτερο λόγο....

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Παίρνεις Ricoh GR.

Ναι άλλα δεν έχει καλό βίντεο (που το θέλω) ούτε αλλάζει φακούς που επίσης το θέλω, ούτε έχει το caf/tracking της A5100 που είναι Must για μένα και ούτε έχει τις εφαρμογές (timelapse, Light Trail, Multi frame, Smooth reflection, Stop motion) που επίσης τις θέλω και τις χρησιμοποιώ πολύ στην Α5100!!!!

Ο sony 50mmf1.8 που έχω στην Sony A5100 έχει θέμα στην εστίαση με backfocus και χρειάστηκε καλιμπράρισμα.....άλλα όπως προείπα παραέχει πάρει μεγάλες διαστάσεις το συγκεκριμένο θέμα χωρίς ιδιαίτερο λόγο....

Είχα την εντύπωση ότι τέτοιο θέμα δεν μπορεί να υπάρξει σε μηχανή χωρίς καθρέπτη. Αφού εστιάζει με βάση τον αισθητήρα (σαν το live view στις dslr). Πώς γίνεται να συμβεί λάθος;

Είχα την εντύπωση ότι τέτοιο θέμα δεν μπορεί να υπάρξει σε μηχανή χωρίς καθρέπτη. Αφού εστιάζει με βάση τον αισθητήρα (σαν το live view στις dslr). Πώς γίνεται να συμβεί λάθος;

Δεν ξέρω να σου πω, δεν έχω ιδέα και εγώ έτσι νόμιζα άλλα ο φακός δεν εστίαζε σωστά και πήγα μηχανή και φακό για καλιμπράρισμα και όλα εντάξει τώρα...ίσως να φταίει η μηχανή μου ή ο φακός μου και να μην είναι γενικότερο το φαινόμενο άλλα να μου έτυχε...τι να πω γκαντέμης...άλλα μην το γενικευουμε...νομίζω είναι σπάνια περίπτωση....
Υ.Γ. Πάντως ο 18-35 που έχεις είναι γενικά προβληματικός φακός στην εστίαση, 2 γνωστοί μου που τον έχουν τον φακό, έχουν απηυδήσει μαζί του και τον δουλεύουν σε manual δυστυχώς....

Last edited:

Ναι άλλα δεν έχει καλό βίντεο (που το θέλω) ούτε αλλάζει φακούς που επίσης το θέλω, ούτε έχει το caf/tracking της A5100 που είναι Must για μένα και ούτε έχει τις εφαρμογές (timelapse, Light Trail, Multi frame, Smooth reflection, Stop motion) που επίσης τις θέλω και τις χρησιμοποιώ πολύ στην Α5100!!!!

Aπάντησα στην ερώτηση όπως ετέθη, χωρίς όρους. :smile:

Αν θέλεις και ποικιλία φακών, και βίντεο και CAF, μπλέκεις αντίστοιχα. Tην ποιότητα στη φωτογραφία όμως της GR (στα 28mm), δεν θα την έχεις, και κατά δεύτερο λόγο ούτε την εργονομία, ευχρηστία και φορητότητα.

Aπάντησα στην ερώτηση όπως ετέθη, χωρίς όρους. :smile:

Αν θέλεις και ποικιλία φακών, και βίντεο και CAF, μπλέκεις αντίστοιχα. Tην ποιότητα στη φωτογραφία όμως της GR (στα 28mm), δεν θα την έχεις, και κατά δεύτερο λόγο ούτε την εργονομία, ευχρηστία και φορητότητα.

Είναι τι ζητάει κανείς...προσωπικά δεν με νοιάζει να ρίξω λίγο την ποιότητα εικόνας για να έχω την δυνατότητα να αλλάζω φακούς, να έχω ζουμ, καλό Tracking, βίντεο κλπ....ειδικά το βίντεο και το καλό caf/tracking είναι must και δεν ξαναγοράζω μηχανή που δεν έχει αυτά τα 2 σε πολύ καλό βαθμό...

Αφού θες τόσα πολλά από τη δεύτερη-μικρή, φαντάζομαι τι ζητάς από την πρώτη-κύρια μηχανή.

Ή την DSLR την έχεις μόνο για φωτό;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: DSLR ή Mirrorless, ποιο είναι το μέλλον?

Γιατί λες σχεδόν;

Το BF-FF μπορει να οφειλεται στο συστημα εστιασης της μηχανης μεσω των ειδικων εξτρα ΑF sensor που θελουν ρυθμιση για τον συγκεκριμενο φακο , μπορει όμως να οφειλεται και στον ιδιο τον φακο που λογω κατασκευης δινει διαφορετικες τιμες καλιμπραρισματος σε κοντινο στοχο και αλλες σε μακρινο,

την πρωτη περιπτωση την μηδενιζει μια ακαθρεπτη μιας και εστιαζει με τον σενσορα σε CDAF, αλλα την δευτερη περιπτωση δεν την καλυπτει ουτε αυτη η τεχνολογια παρα ισως μια μεση τιμη καλιμπραρισματος μεταξυ των δυο ακρων ,

υπαρχει ομως και τριτη περιπτωση που αφορα τις ακαθρεπτες που κανουν χρηση κλασσικων φακων που εστιαζουν με χρηση PDAF αισθητηρων εστιασης που αυτοι πλεον ειναι ενσωματωμενοι πανω στον αισθητηρα , εδω μπορει να απαιτηθει το καλιμπραρισμα για την 100% επιτυχη στοχευση.

Αφού θες τόσα πολλά από τη δεύτερη-μικρή, φαντάζομαι τι ζητάς από την πρώτη-κύρια μηχανή.

Ή την DSLR την έχεις μόνο για φωτό;

Την Dslr την έχω μόνο για φώτο!!! Την χρησιμοποιώ πέρα από προσωπική χρήση και βοηθητικά σε διάφορους γάμους, βαφτίσεις φίλων που χρειάζομαι μια στιβαρή μηχανή με γρήγορες ρυθμίσεις, 2 κάρτες μνήμης, καλή μπαταρία και καλή υποστήριξη εξωτερικών flash......

Kαι σε εκδρομές/ταξίδια/διακοπές τι κάνεις; Κουβαλάς και τα δύο συστήματα;