karamela
AVClub Fanatic
- 6 November 2013
- 14,829
Tην περίπτωση της δεύτερης καθημερινής μηχανής την ορίζω στο δικό μου μυαλό ως προαιρετική αγορά πρόσθετης μηχανής, και όχι συμπληρωματικής λόγω ελλείψων της πρώτης.
Τη διαχωρίζω από την περίπτωση που προσπαθώ με την αγορά μιας δεύτερης μηχανής να καλύψω τις αδυναμίες ή ελλείψεις της πρώτης, π.χ. επειδή δεν έχει βίντεο η παλιά μου DSLR αγοράζω και μία α6000+φακούς για να έχω και βίντεο.
Κατά τη δική μου άποψη πρόχειρη-καθημερινή μηχανή είναι μια κόμπακτ και όχι ολόκληρο σύστημα. Π.χ. Ricoh GR ή RX100.
Η αγορά α6000/α5100 για κάλυψη της αδυναμίας μιας DSLR στο βίντεο, και ταυτόχρονα η αδημονία πότε θα ανακοινωθεί η α7000 και πρόσθετοι φακοί στο σύστημα ξεφεύγει από το σκεπτικό "πήρα μια δεύτερη μηχανή για μικρή", έτσι δεν είναι;
Μια α7000 στα 1200 και κάποιος καλός φακός στα 800 που ενδεχομένως να βγάλει η Sony θα εκτοξεύσει ακόμη περισσότερο το συνολικό κόστος DSLR+Mirrorless, ξεπερνώντας τα 3.500 ευρώ.
Ναι δεν είναι το ιδανικό αυτό που κάνω τώρα και σίγουρα η Α5100 που έχω καλύπτει τόσο την κατηγορία της μικρής μηχανής όσο και την αδυναμία του βίντεο της Dslr. Την rx100ΙΙ την είχα άλλα δεν με κάλυψε η ποιότητα εικόνας και με περιόριζε που δεν άλλαζα φακούς. π.χ. στην Α5100 έχω τώρα τον 16-70, 16-50, 35mm, 50mm, 16mm μαζί με τους 2 αντάπτορες Fisheye και ultrawide. Βασικά η Α5100 ξεκίνησε σαν συμπληρωματική μηχανή και για βίντεο άλλα με τον καιρό την λάτρεψα, βάλε και τα apps που έχω αγοράσει και τα χρησιμοποιώ συνεχώς, έτσι έδεσε το γλυκό. Ετσι με τον καιρό συνεχώς προσθέτως φακούς. Άλλα το σώμα δεν με καλύπτει 100% για να έχω μόνο αυτή σαν μηχανή και δεν με καλύπτει ούτε η Α6000 και ούτε 100% ο φακός 16-70 για ζουμ. Οπότε έχω μπλεχτεί!! Η λύση όπως είπες είναι μάλλον μια nx1, άλλα πάλι θα πρέπει να κρατήσω και την A5100 για μικρή!!! Βασικά ότι και αν κάνω η Α5100 μένει, δύσκολα θα την άλλαζα...τόσο δα σωματάκι και κάνει τόσα πολλά!!!
Από την άλλη η εργονομία, ποιότητα κατασκευής, μπαταρία, 2 κάρτες μνήμης, caf/tracking, τεράστια ποικιλία μεταχειρισμένων φακών/αξεσουαρ σε χαμηλές τιμές της D7100 την κάνουν ιδανική περίπτωση για φωτογραφία....
Οσον αφορά την Α7000 η λογική είναι ότι αν είναι όπως περιμένουμε και βγάλει και έναν νέο φακό 16-70 θα αντικαταστήσει την D7100 και όχι την A5100....σκοπός είναι να πάω σε 100% mirroless κάποια στιγμή άλλα ακόμα δεν έχω πειστεί 100%.....