DSLR / Mirrorless ή ……, ποιο είναι το μέλλον της φωτογραφικής αγοράς ?

Δεν εχει νοημα να συγκρινουμε με τις χρονιες του COVID19 ολη η αγορα εχει τασεις επανατοποθετησης πλεον. Εδω δεν παει καν διακοπες πολυς κοσμος οποτε λογικο και επομενο η φωτογραφικη αγορα να αλλοιωθει.

Συμφωνώ μεν, εκτός από το θέμα με τις διακοπές που έγινε χαμός το καλοκαίρι, πληρότητα σχεδόν παντού και άδειασε η Αθήνα, δεν έχω ξαναδεί τόσο κόσμο να πάει διακοπές όπως αυτό το καλοκαίρι, από την Σκιάθο που είμαι μου έλεγαν επαγγελματίες ότι είχαν χρόνια να δουν τόσο κόσμο τον Αύγουστο. Στα φωτογραφικά θα δούμε πως θα πάει τη νέα χρονιά, γνώμη μου είναι ότι δεν φταίει μόνο ο Covid.

Νομιζω ασφαλεστερη εκτιμηση θα εχουμε οταν και ενας ξεπεραστει η πανδημια και ξαναγυρισουμε στον προηγουμενο ρυθμος ζωης - αν γινει ποτε αυτο-

Πράγματι, έτσι είναι - και είμαι σχεδόν σίγουρος ότι κάποιες εταιρείες έχουν έτοιμα μοντέλα, αλλά δεν τα παρουσιάζουν λόγω συνθηκών...

...Παραμένει βέβαια το γεγονός ότι ενώ εμφανίσθηκαν κάμποσα - έστω μετρημένα στα δάχτυλα - mirrorless μοντέλα, είχαμε μόνο μια DSLR. Πιθανολογώ ότι μάλλον δεν θα ξαναδούμε entry level CanoNikon τύπου EOS 850D ή/και D3500...

Από το κακό στο χειρότερο οι πωλήσεις φωτογραφικών... Για όποιον βαριέται τις λεπτομέρειες, το 2020, 2021 και φέτος μιλάμε για τις μισές πωλήσεις σε σχέση με το 2018, 2017...

Πάλι καλά να λέμε...αν σκεφθεί κανείς ότι πόσους μήνες περάσαμε κλεισμενοι σπίτι χωρίς καν δυνατότητα εργασίας.....

Πάμε δυνατά , ανέβηκαν από περυσι οι πωλήσεις των φακών παγκοσμίως :rolleyes::unsure:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Like
Reactions: aspromavros
Έχει μια λογική, ο Covid έχει καταλαγιάσει σχετικά (τον συνηθίσαμε και λιγάκι), η Ουκρανία είναι μακριά για τον υπόλοιπο πλανήτη πλήν Ευρώπης, οπότε...

Καλοκαιρινό αλλά τώρα έπεσε το μάτι μου. Σε κανα - δυό χρόνια μάλλον θα σβήσουμε το νήμα (και πολλά λέω)...

ναι καλα εδω η pentax ακομα σχεδιαζει μηχανες φιλμ
Άλλο φρουτο εκεί.
Εάν δεις στατιστικά πωλήσεων, το φιλμ και τα παρατρεχάμενα, ιδιαίτερα το φτηνό-άμεσο αλά πολαρόιντ, έχουν σημαντική άνοδο και υπάρχει μπόλικος κόσμος που αγοράζει.
Στη Fuji κυριολεκτικά πουλάει σχεδόν διπλάσια φιλμ και άμεσες εκτυπώσεις από τις "επαγγελματικές" κάμερες.

Ο μόνος τρόπος να επιβιώσει η pentax, είναι να χωθεί σε αυτή την αγορά ως super niche κατασκευαστής αναλογικών.
Ειδάλλως, μαύρο χώμα. Για αυτό και η Ricoh τους άλλαξε κατεύθυνση, μπας και βγάλει κάτι από την εμπειρία και όνομα της pentax στα αναλογικά.

Καλησπέρα

Θα ήθελα μια γνώμη από πιο έμπειρους με τη φωτογραφία. Έχω μια παλιά Nikon D80 την οποία στην πορεία «αναβάθμισα» με 2 σχετικά καλούς φακούς, τον NIKON 18-140 VR και τον prime SIGMA 30mm 1.4 ART. Σκέφτηκα να πάρω κάτι καλύτερο σε NIKON DX, για να συνεχίσω να χρησιμοποιώ τους φακούς και να μην ξεκινήσω από την αρχή. Ούτως ή άλλως δεν είμαι για full frame.
Από το ψάξιμο που έκανα κατέληξα ότι αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες μου είναι η D7500: συμβατή με τον υπάρχοντα εξοπλισμό, τα «μείον» της (ένα slot μνήμης, έλλειψη DoF preview και απουσία πρόβλεψης για battery grip) δεν με αφορούν, ανάλυση ΟΚ και αισθητήρας της D500, αρκετά υψηλό ISO (ένα από τα πράγματα που μου χτυπάνε άσχημα στην D80). Το βίντεο δεν με ενδιαφέρει Μεταχειρισμένη 500-600 είτε τοπικά είτε στο MPB. Καινούργια στα 750. Για να είμαι ειλικρινής αν αποφάσιζα τη συγκερκιμένη μάλλον στην καινούργια θα πήγαινα.
Από μια βολιδοσκόπηση που έκανα σε ένα-δυο μαγαζιά με απετρεψαν να πάω σε DSLR αντιπροτείνοντας την Ζ50ii, η οποία όμως μου φάνηκε σαν παιχνιδάκι! Επιπλέον απ' ό,τι κατάλαβα μάλλον πρέπει να ξεχάσω τους φακούς μου, δεδομένου ότι αφενός απαιτείται αντάπτορας (διόλου φθηνός) και αφετέρου το αποτέλεσμα θα είναι μάλλον τερατώδες με ένα τοσοδά σώμα και μια γκουμούτσα να προεξέχει.
Το ερώτημα λοιπόν είναι: έχει νόημα η αγορά DSLR εν έτει 2026 με τις παραπάνω συνθήκες;

Ίδιο ερώτημα έχω και εγώ εδώ και αρκετό καιρό και καταλήγω στο όχι. Δεν έχει νόημα.
Κοίτα τη Z5 (ποιο κοντά στο grip που θέλεις) με τον καταπληκτικό 24-70 f4 που πολλοί λένε πως είναι πολύ καλός για kit φακός.

Στα 999 αυτή τη στιγμή.

Η δική μου η σκέψη είναι περιμένω black friday μήπως βρεθεί σε καλύτερη τιμή κάποια Z5ii, Z6ii κλπ αλλιώς παίρνω την ένα.
Έτσι κι αλλιώς λόγω σεζόν τώρα φωτογραφικές βόλτες, γιοκ....

Καλησπέρα

Θα ήθελα μια γνώμη από πιο έμπειρους με τη φωτογραφία. Έχω μια παλιά Nikon D80 την οποία στην πορεία «αναβάθμισα» με 2 σχετικά καλούς φακούς, τον NIKON 18-140 VR και τον prime SIGMA 30mm 1.4 ART. Σκέφτηκα να πάρω κάτι καλύτερο σε NIKON DX, για να συνεχίσω να χρησιμοποιώ τους φακούς και να μην ξεκινήσω από την αρχή. Ούτως ή άλλως δεν είμαι για full frame.
Από το ψάξιμο που έκανα κατέληξα ότι αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες μου είναι η D7500: συμβατή με τον υπάρχοντα εξοπλισμό, τα «μείον» της (ένα slot μνήμης, έλλειψη DoF preview και απουσία πρόβλεψης για battery grip) δεν με αφορούν, ανάλυση ΟΚ και αισθητήρας της D500, αρκετά υψηλό ISO (ένα από τα πράγματα που μου χτυπάνε άσχημα στην D80). Το βίντεο δεν με ενδιαφέρει Μεταχειρισμένη 500-600 είτε τοπικά είτε στο MPB. Καινούργια στα 750. Για να είμαι ειλικρινής αν αποφάσιζα τη συγκερκιμένη μάλλον στην καινούργια θα πήγαινα.
Από μια βολιδοσκόπηση που έκανα σε ένα-δυο μαγαζιά με απετρεψαν να πάω σε DSLR αντιπροτείνοντας την Ζ50ii, η οποία όμως μου φάνηκε σαν παιχνιδάκι! Επιπλέον απ' ό,τι κατάλαβα μάλλον πρέπει να ξεχάσω τους φακούς μου, δεδομένου ότι αφενός απαιτείται αντάπτορας (διόλου φθηνός) και αφετέρου το αποτέλεσμα θα είναι μάλλον τερατώδες με ένα τοσοδά σώμα και μια γκουμούτσα να προεξέχει.
Το ερώτημα λοιπόν είναι: έχει νόημα η αγορά DSLR εν έτει 2026 με τις παραπάνω συνθήκες;

Καλησπέρα,

να πω εξαρχής πως δεν είμαι φαν των DSLR σε καμία περίπτωση οπότε δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός, τουλάχιστον συγκριτικά με mirrorless, και δε θα πρότεινα σε κάποιον να πάει προς τα εκεί το 2026 παρά μόνο σε δύο περιπτώσεις.

1) να έχει μια ευρεία γκάμα καλών φακών οπότε με ένα καλό σώμα καθαρίζει

2) να έχει αρκετά περιορισμένο budget, καθότι σε σχετικά λίγα χρήματα μπορείς να αγοράσεις εξοπλισμό επαγγελματικών δυνατοτήτων σε Canon, Nikon DSLR συστήματα είτε crop, είτε full frame.

Είναι η προσωπική μου άποψη και φυσικά δε σημαίνει πως οι DSLRs είναι παρωχημένα συστήματα ως προς το αποτέλεσμα που παράγουν, κάθε άλλο. Ο βασικός λόγος είναι πως προτιμώ το EVF από το οπτικό και το ίδιο και στην οθόνη. Σίγουρα μπορείς να χρησιμοποιείς συνεχώς το live view σε μια DSLR αλλά έτσι χάνεις τη διάρκεια μπαταρίας που παραμένει σημαντικό πλεονέκτημα, όχι πως είναι κακές οι mirrorles σε αυτό. Οι οποιεσδήποτε άλλες ευκολίες σχετικά με εστίαση, νυχτερινές λήψεις κλπ είναι δεδομένες αλλά μπορεί να μην είναι χρήσιμες για σένα. Γενικά είναι μηχανές που δε με προδιαθέτουν να τις χρησιμοποιήσω ακόμα και ως την εμφάνιση τους και το μενού τους. Ξαναλέω βέβαια πως το παραγόμενο αποτέλεσμα είναι ανεξάρτητο από όλα αυτά, δεν πρόκεται να βγάλει κάποιος καλύτερες φωτογραφίες λόγω mirrorless, αλλά προσωπικά θέλω να χαίρομαι ενώ χρησιμοποιώ τον εξοπλισμό μου όντας ερασιτέχνης. Για έναν επαγγελματία ο τρόπος σκέψης αλλάζει.

Γνώμη μου είναι πως ακόμα και σήμερα το 2026 είναι μια μεταβατική περίοδος, οπότε εκτιμώ πως θα βρίσκεται DSLR εξοπλισμός κυρίως μεταχειρισμένος βέβαια για αρκετά χρόνια ακόμα κάτι που είναι χρήσιμο για επισκευές ή περαιτέρω αναβάθμιση. Μπορεί να κάνω και λάθος αλλά αυτή την εικόνα έχω για την αγορά των φωτογραφικών.

Τώρα σχετικά με τις mirrorless και την παρότρυνση των καταστημάτων. Είναι και γιατί θέλουν να πουλήσουν, με την έννοια πως αναγκαστικά θα αλλάξεις φακούς ή θα αγοράσεις και άλλους μελλοντικά (το σενάριο για αντάπτορες και για μένα είναι άκυρο) αλλά και γιατί θεωρούν πως είναι πιο future proof καθώς αυτά είναι τα μοντέρνα συστήματα. Από εκεί και πέρα και εφόσον καταλήξεις σε mirrorless δες πάρα πολύ προσεκτικά το τι φακούς προσφέρει κάθε σύστημα, αν έχει εκείνους που πιστεύεις ότι θες ή θα χρειαστείς μελλοντικά, καθώς και το κόστος τους. Θα είναι κρίμα να κλειστείς σε ένα σύστημα που δε σε ικανοποιεί.

Για να καταλήξω κάπου χωρίς να σε κουράσω περαιτέρω, αν δε σε ενδιαφέρουν οι ευκολίες που δίνει μια mirrorless, δεν έχεις θέμα με το οπτικό σκόπευτρο, γενικότερα είσαι ικανοποιημένος δηλαδή από αυτό το τεχνολογικό πλαίσιο, δε θες να ξοδέψεις αρκετά και θες απλώς να κάνεις το χόμπι σου, όντως πάρε μια D7500 ακόμα και καινούργια αν θες παρά τα όσα έγραψα παραπάνω. Δεν είναι η επιλογή που θα έκανα εγώ προσωπικά, αλλά απ΄ όσο κατάλαβα δεν έχεις θέμα με μια DSLR και δε θες να διαθέσεις και παραπάνω. Αν κάνω λάθος, το συζητάμε παραπάνω :P

Καλησπέρα

Εγώ θα έλεγα να δεις μεταχειρισμένες DSLR (όχι απαραίτητα 7500, αλλά και π.χ. 7200 που Σουηδία τη βλέπω στα 250-300€ με 18-55), εφόσον υπάρχουν πάμπολες σχεδόν αχρησιμοποίητες σε τιμές χώμα.
Με τα έξτρα παίρνεις και κάποιο άλλο φακό ή κάτι άλλο (π.χ. καλό τρίποδο ή φίλτρα).
Τα περισσότερα σώματα που θα δεις θα είναι πολύ ανώτερα της D80.
Επειδή πάντα φαίνεται ότι δεν σε αρέσει η Ζ50ΙΙ και δεν γενικά δεν πολύενδιαφέρεσαι για mirrorless.
Απλά απέφυγε το mpb, είναι αναξιόπιστο και πανάκριβο μαγαζί που δεν σε λέει ακριβώς τι παίρνεις.

Όσο για αγορά καινούργιας D7500, προσωπικά θα έλεγα ότι να δώσει κάποιος 750€ για ένα entry/mid DSLR APS-C σε νεκρό mount το 2026 είναι μάλλον κακή ιδέα.

Αυτά φυσικά με το δεδομένο ότι δεν υπάρχει κάποια 1:1 αναβάθμιση (πέρα ίσως της D500) έπειτα από αυτή την αγορά σου.
Οι DSLR έχουν πεθάνει εδώ και χρόνια και απλά είμαστε σε χρυσή (ή επάργυρη - όπως το βλέπει κανείς) εποχή μεταχειρισμένων.

• Like
Reactions: BitCollector
Αυτή τη στιγμή καινούργια 7500 μάλλον αξίζει πάρα από αγγελίες fb που βλέπω σχεδόν ίδια τιμή.
Προσωπικά όμως σαφώς θα πήγαινα σε κάποιο μτχ πακέτο full frame Nikon 750 με φακό που βρίσκεται πολύ πιο οικονομικά.

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις. Να προσθέσω ότι δεν έχω σκοπό να ακολουθήσω τις τεχνολικές εξελίξεις στον χώρο της φωτογραφίας, μιας και δεν είμαι πια... λυκόπουλο. Ό,τι πάρω θα το κρατήσω για το υπόλοιπο του βίου μου. Στην παρούσα φάση δεν τίθεται θέμα αναβάθμισης σε mirrorless, οπότε θα περιμένω μερικούς μήνες πριν αποφασίσω.
Η αλήθεια είναι ότι αυτό για το MPB με εξέπληξε λιγάκι! Είχα την εντύπωση ότι είναι αξιόπιστη πηγή. Πάντως στο e-bay την D7500 (μεταχειρσιμένη) την έχουν μέχρι και πάνω από τιμή της καινούργιας!
Ευχαριστώ και πάλι!

• Like
Reactions: LongTom
Θα αγόραζα καινούργια D7500

Πιστεύω ότι σύντομα θα αναζητάμε τις dslr και θα ανέβουν οι τιμές όπως σε πολλά αντικείμενα προηγούμενης τεχνολογίας

Όλα ακρίβυναν πολύ και ειδικά για Ελλάδα οι τιμές είναι απλησίαστες πια σε καινούργια προϊόντα.

Εγώ μάλλον θα ξαναγυρίσω αναγκαστικά σε Dslr μιας και δεν μπορώ να ακολουθήσω πια τη πορεία των mirrorles κι των φακών…ειδικά σε συστήματα canon που δεν έχουν καν επιλογές για φακούς τριτων, αλλά και Νίκον που φαίνεται να κλείνει το σύστημα της.

Ευτυχώς έχω κρατήσει κάποιους παλιούς φακούς και θα κάνω μ αυτους τη δουλειά μου πάλι.

Ειδικά αν δε σ ενδιαφέρει το βίντεο, μια χαρά είναι κι οι Dslr….

Sent from my iPad using Tapatalk Pro

εγω ξαναγυρισα στις παλιες αγαπημενες μου dslr... εχω μια παλια αλλα θρυλικη μηχανη την CANON 5D ΙΙ , που μ αυτην αρχισαν ολα για μενα 20 χρονια σχεδον πριν!

Oι τιμες πια εχουν ξεφυγει , τοβαρος και ο ογκος ειναι σχεδον ιδια (σε full frame canon τουλαχιστον που εχδω ακομα την R6 II ).

Kαι με τις πολιτικες για κλειστα συστηματα πλεον των μεγαλων εταιρειων, δεν εχω λογο να ειμαι με mirrorless.
Οι βασικοι λογοι για μενα αρχικα, ηταν το μικρο βαρος, ογκος , το κοστος και το βιντεο.

Με το βιντεο δεν ασχολουμαι πια τοσο, παραμενω λατρης της φωτογραφιας, και οσο για το βαρος/ογκο τα ειπαμε...

Οι φακοι που εχω ειναι κυριως CANON EF kai με τους ανταπτορες ηταν πολυ κουμουτσες και πολυ μπροστοβαροι.

Ισως αργοτερα να καταληξω σε κανα m43 συστημα, μονο και μονο για το βαρος/ογκο...αλλα προς το παρον προτιμω το FF συστημα (οσο αντεχουν λιγο τα ποδια και η μεση μου).
Με τοσο καλα φωτογραφικα κινητα , καλυπτω τις καθημερινες αναγκες μου μ αυτα, και τις μηχανες μονο για διασκεδαση κι εμπειρια ...

• Like
Reactions: Giorgios and kbouk