Καλησπέρα
Θα ήθελα μια γνώμη από πιο έμπειρους με τη φωτογραφία. Έχω μια παλιά Nikon D80 την οποία στην πορεία «αναβάθμισα» με 2 σχετικά καλούς φακούς, τον NIKON 18-140 VR και τον prime SIGMA 30mm 1.4 ART. Σκέφτηκα να πάρω κάτι καλύτερο σε NIKON DX, για να συνεχίσω να χρησιμοποιώ τους φακούς και να μην ξεκινήσω από την αρχή. Ούτως ή άλλως δεν είμαι για full frame.
Από το ψάξιμο που έκανα κατέληξα ότι αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες μου είναι η D7500: συμβατή με τον υπάρχοντα εξοπλισμό, τα «μείον» της (ένα slot μνήμης, έλλειψη DoF preview και απουσία πρόβλεψης για battery grip) δεν με αφορούν, ανάλυση ΟΚ και αισθητήρας της D500, αρκετά υψηλό ISO (ένα από τα πράγματα που μου χτυπάνε άσχημα στην D80). Το βίντεο δεν με ενδιαφέρει Μεταχειρισμένη 500-600 είτε τοπικά είτε στο MPB. Καινούργια στα 750. Για να είμαι ειλικρινής αν αποφάσιζα τη συγκερκιμένη μάλλον στην καινούργια θα πήγαινα.
Από μια βολιδοσκόπηση που έκανα σε ένα-δυο μαγαζιά με απετρεψαν να πάω σε DSLR αντιπροτείνοντας την Ζ50ii, η οποία όμως μου φάνηκε σαν παιχνιδάκι! Επιπλέον απ' ό,τι κατάλαβα μάλλον πρέπει να ξεχάσω τους φακούς μου, δεδομένου ότι αφενός απαιτείται αντάπτορας (διόλου φθηνός) και αφετέρου το αποτέλεσμα θα είναι μάλλον τερατώδες με ένα τοσοδά σώμα και μια γκουμούτσα να προεξέχει.
Το ερώτημα λοιπόν είναι: έχει νόημα η αγορά DSLR εν έτει 2026 με τις παραπάνω συνθήκες;
Καλησπέρα,
να πω εξαρχής πως δεν είμαι φαν των DSLR σε καμία περίπτωση οπότε δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός, τουλάχιστον συγκριτικά με mirrorless, και δε θα πρότεινα σε κάποιον να πάει προς τα εκεί το 2026 παρά μόνο σε δύο περιπτώσεις.
1) να έχει μια ευρεία γκάμα καλών φακών οπότε με ένα καλό σώμα καθαρίζει
2) να έχει αρκετά περιορισμένο budget, καθότι σε σχετικά λίγα χρήματα μπορείς να αγοράσεις εξοπλισμό επαγγελματικών δυνατοτήτων σε Canon, Nikon DSLR συστήματα είτε crop, είτε full frame.
Είναι η προσωπική μου άποψη και φυσικά δε σημαίνει πως οι DSLRs είναι παρωχημένα συστήματα ως προς το αποτέλεσμα που παράγουν, κάθε άλλο. Ο βασικός λόγος είναι πως προτιμώ το EVF από το οπτικό και το ίδιο και στην οθόνη. Σίγουρα μπορείς να χρησιμοποιείς συνεχώς το live view σε μια DSLR αλλά έτσι χάνεις τη διάρκεια μπαταρίας που παραμένει σημαντικό πλεονέκτημα, όχι πως είναι κακές οι mirrorles σε αυτό. Οι οποιεσδήποτε άλλες ευκολίες σχετικά με εστίαση, νυχτερινές λήψεις κλπ είναι δεδομένες αλλά μπορεί να μην είναι χρήσιμες για σένα. Γενικά είναι μηχανές που δε με προδιαθέτουν να τις χρησιμοποιήσω ακόμα και ως την εμφάνιση τους και το μενού τους. Ξαναλέω βέβαια πως το παραγόμενο αποτέλεσμα είναι ανεξάρτητο από όλα αυτά, δεν πρόκεται να βγάλει κάποιος καλύτερες φωτογραφίες λόγω mirrorless, αλλά προσωπικά θέλω να χαίρομαι ενώ χρησιμοποιώ τον εξοπλισμό μου όντας ερασιτέχνης. Για έναν επαγγελματία ο τρόπος σκέψης αλλάζει.
Γνώμη μου είναι πως ακόμα και σήμερα το 2026 είναι μια μεταβατική περίοδος, οπότε εκτιμώ πως θα βρίσκεται DSLR εξοπλισμός κυρίως μεταχειρισμένος βέβαια για αρκετά χρόνια ακόμα κάτι που είναι χρήσιμο για επισκευές ή περαιτέρω αναβάθμιση. Μπορεί να κάνω και λάθος αλλά αυτή την εικόνα έχω για την αγορά των φωτογραφικών.
Τώρα σχετικά με τις mirrorless και την παρότρυνση των καταστημάτων. Είναι και γιατί θέλουν να πουλήσουν, με την έννοια πως αναγκαστικά θα αλλάξεις φακούς ή θα αγοράσεις και άλλους μελλοντικά (το σενάριο για αντάπτορες και για μένα είναι άκυρο) αλλά και γιατί θεωρούν πως είναι πιο future proof καθώς αυτά είναι τα μοντέρνα συστήματα. Από εκεί και πέρα και εφόσον καταλήξεις σε mirrorless δες πάρα πολύ προσεκτικά το τι φακούς προσφέρει κάθε σύστημα, αν έχει εκείνους που πιστεύεις ότι θες ή θα χρειαστείς μελλοντικά, καθώς και το κόστος τους. Θα είναι κρίμα να κλειστείς σε ένα σύστημα που δε σε ικανοποιεί.
Για να καταλήξω κάπου χωρίς να σε κουράσω περαιτέρω, αν δε σε ενδιαφέρουν οι ευκολίες που δίνει μια mirrorless, δεν έχεις θέμα με το οπτικό σκόπευτρο, γενικότερα είσαι ικανοποιημένος δηλαδή από αυτό το τεχνολογικό πλαίσιο, δε θες να ξοδέψεις αρκετά και θες απλώς να κάνεις το χόμπι σου, όντως πάρε μια D7500 ακόμα και καινούργια αν θες παρά τα όσα έγραψα παραπάνω. Δεν είναι η επιλογή που θα έκανα εγώ προσωπικά, αλλά απ΄ όσο κατάλαβα δεν έχεις θέμα με μια DSLR και δε θες να διαθέσεις και παραπάνω. Αν κάνω λάθος, το συζητάμε παραπάνω