DSLR / Mirrorless ή ……, ποιο είναι το μέλλον της φωτογραφικής αγοράς ?

Ο μόνος λόγος που θα το έκανα, θα ήταν για FF με υψηλή ανάλυση + φακούς (που είναι τα πολλά λεφτά), αλλά όταν τις βλέπεις από κοντά είναι κλαυσίγελως. Μόνο σε στούντιο με τρίποδο...
Πολυ σωστα

καποτε δοκιμασα ληψεις (στο χερι) για προιοντικα με μια φοβερη για την εποχη της 5DR και το ποσοστο των κουνημενων ηταν τραγικα μεγαλυτερο απο την τοτε μου 5DII (μιλαμε για 12 χρονια πριν)

Δυστυχως αν θες highmp στο χερι δεν μπορεις να πας σε παλια μηχανη λογω ελλειψης σταθεροποιησης (οι τοτε φωτεινοι φακοι μεσαιου εστιακου μηκους δεν ειχαν σταθεροποιηση στον φακο) μονον απο 24 εως 30mp ας πουμε οτι ειναι ανεκτες.

μηχανες βρισκεις καπως οικονομικες μεταχ/νες ...οι φακοι ειναι το θεμα αν δε θες να πας σε σονυ.

Εγω ο κυριος λογος που φευγω απο canon mirrorless ειδικα οπως ειπα , ειναι οι φακοι κυριως.
Γιαννη εχεις αλλαξει πιο πολλα συστηματα απο οτι αλλαξε ο Καζανοβας γυναικες ρε συ.

Αν ειχες μια σταθερη μονογαμικη κατασταση με τοσα φραγκα που εχεις διανειμει παρε δωσε θα ειχες τον 5πλασιο εξοπλισμο απο ολους μας μαζι ολα αυτα τα χρονια .

Αυτο σου φταιει οχι οι πολιτικες της εκαστοτε εταιρειας .Αν αλλαξεις αυτο το χουι θα βρεις καποια στιγμη καλους φακους και για mirrorless

το ταξιδι ειναι το νοημα... οχι ο προορισμος! :p

YΓ... τωρα ειναι αργα πια για μενα, τα οικονομικα ειναι χαλια και δεν προβλεπεται να φτιαξουν στο μελλον.

ΥΓ2... οι αλλαγες που εκανα ηταν προσεκτικες απο θεμα κοστους, δεν εχανα χρηματα ,λογω διαφορων παραγοντων/παραμετρων , που τωρα δεν υπαρχουν πια.
Δεν ειναι του παροντος να εξηγω αυτα παντως.

υπαρχει και κατι αλλο ακομα παντως, που ισως ειναι και πιο σημαντικο, ειδικα για μερικους απο εμας που μεγαλωνουμε...

Απλοτητα, ευχαριστηση, αμμεσοτητα...

Οι νεες μηχανες, οπως και πολλα αλλα μηχανηματα πια, εχουν γινει πολυ περιπλοκα, δυσχρηστα και κυριως δεν φερνουν ευχαριστηση (σε πολλους παλιους χρηστες).
Ενα παραδειγμα πχ τα streaming media και μηχανηματα.
Πολυ περιπλοκα, εξαρτασαι απο το ιντερνετ, δεν εχεις αμμεση επαφη με τα μηχανηματα και τα media κλπ
Εγω σταματησα ολες τις συνδρομες σε οτιδηξποτε και ξαναγυρισα στα δικα μου media που ειναι και πολλα μαζεμενα ευτυχως (αν και πεταξα και παρα πολλα επισης).

Βαρεθηκα να εχω ενα αψυχο spotify να μου προτεινει οτι βλακεια θελει, να μη μπορω ν ακουσω αν δεν εχω ιντερνετ, να μη μπορω να χαρω τους δισκους/κασετεσ , cd /dv κλπ

Θελω να ηρεμισω λιγο απο τον απειρο πια ψηφιακο θορυβο, ν απεξαρτηθω απο τις συνδρομες , να ηρεμησω λιγο και να βρω χρονο ν απολαύσω μουσικη...οχι να τη καταλωσω μονο!

Εχω ξαναβρει ολα τα παλια μηχανηματα ηχου που ειχα μικρος (Τechnics 1200 MK II, marantz cd kai eq κλπ) και τ απολαμβανω εξισου.
Εχω βεβαια και τα μοντερνα 5.1 κυριως για τις ταινιες.

Το ιδιο και με τις φωτογραφιες...θελω να κανω αποτοξινωση , να βρω πιο χαλαρους ρυθμους στη φωτογραφια, να θυμηθω γιατι φωτογραφιζα οταν ημουν μαθητης/ φοιτητης με μια zenith και φυσικα οπως ειπα ειναι και το οικονομικο.

εχω τωρα 2 ζοομ που χρειαζομαι κυριως... canon ef 24-105mm f4 L IS και Tamron 70-210mm f4 VC.
συναδελφος θα μου δωσει καποια στιγμη μεσω ανταλλαγης κι ενα canon ef L 100-400mm και θα δωσω τον tamron.

με τον 50mm 1.4 ειμαι καλυμενος προς το παρον.

Last edited:
υπαρχει και κατι αλλο ακομα παντως, που ισως ειναι και πιο σημαντικο, ειδικα για μερικους απο εμας που μεγαλωνουμε...

Οι νεες μηχανες, οπως και πολλα αλλα μηχανηματα πια, εχουν γινει πολυ περιπλοκα, δυσχρηστα και κυριως δεν φερνουν ευχαριστηση (σε πολλους παλιους χρηστες).
Πολυ περιπλοκα, εξαρτασαι απο το ιντερνετ, δεν εχεις αμμεση επαφη με τα μηχανηματα και τα media κλπ
Εγω σταματησα ολες τις συνδρομες σε οτιδηξποτε και ξαναγυρισα στα δικα μου media που ειναι και πολλα μαζεμενα ευτυχως (αν και πεταξα και παρα πολλα επισης).

Βαρεθηκα να εχω ενα αψυχο spotify να μου προτεινει οτι βλακεια θελει, να μη μπορω ν ακουσω αν δεν εχω ιντερνετ, να μη μπορω να χαρω τους δισκους/κασετεσ , cd /dv κλπ

Θελω να ηρεμισω λιγο απο τον απειρο πια ψηφιακο θορυβο, ν απεξαρτηθω απο τις συνδρομες , να ηρεμησω λιγο και να βρω χρονο ν απολαύσω μουσικη...οχι να τη καταλωσω μονο!

Εχω ξαναβρει ολα τα παλια μηχανηματα ηχου που ειχα μικρος (Τechnics 1200 MK II, marantz cd kai eq κλπ) και τ απολαμβανω εξισου.

Το ιδιο και με τις φωτογραφιες...θελω να κανω αποτοξινωση , να βρω πιο χαλαρους ρυθμους στη φωτογραφια, να θυμηθω γιατι φωτογραφιζα οταν ημουν μαθητης/ φοιτητης με μια zenith και φυσικα οπως ειπα ειναι και το οικονομικο.
απολυτο δικιο...κ γω ειχα μπει στο τρυπακι της υπερκαταναλωσης μηχανηματων κ περιεχομενου...απο ενα σημειο κ μετ δεν εχει νοημα...πρωτα αποθηκευαμε περιεχομενο κ περιεχομενο, τωρα το χαος του streming,κ αλλο κ αλλο κ αλλο, κ να σ αυτο το μηχανημα κ να στο αλλο σετακι, κ στο τελος μπουκωνεις...μοιρασα καποια στα παιδια, κρατησα τα παλια κ ενα συγχρονο σετακι κ ησυχασα..ακουω τα cdακια μου, minidisk, κασετες βινυλια, τα flac στον σκληρο, τα αγαπημενα μου, κ ειμα;ι μια χαρα..κουραστηκα να ψαχνω την καλητερη εκτελεση την καλυτερη ηχογραφιση στο καλυτερο μηχανημα, κ αντε ξανα απ την αρχη για το καλυτερο του καλυτερου
το ιδιο κ στις φωτογραφικες μηχανες..κρατησα μια zenit-παλια, μια zenit καινουργια -made in rusia, μια lubitel αχρησιμοποιητη που γραφει made in ussr, μια nikon αναλογικη, σαν ενθυμια, εχω κ μια nikon ψηφιακη με δυο καλους φακους κ ενα καλο φλας κ ως εκει

Last edited:
  • Like
Reactions: Music matters...
εχω τωρα 2 ζοομ που χρειαζομαι κυριως... canon ef 24-105mm f4 L IS και Tamron 70-210mm f4 VC.
συναδελφος θα μου δωσει καποια στιγμη μεσω ανταλλαγης κι ενα canon ef L 100-400mm και θα δωσω τον tamron.

Με αυτους τους φακους (ειδικα με τους 24-105 και 100-400) δεν θες τιποτα αλλο.

Και ο 70-200 περιττος ειναι (Αν και ανωτερος οπτικα του 24-105) για να μην μαζευεις πολλα. Με τους 2 ζουμ και τον 50αρη εισαι κομπλε νομιζω.

Αν δεν το γνωρίζεις, το Spotify (και όχι μόνο) σου δίνει την δυνατότητα να αποθηκεύσεις όλα τα αγαπημένα σου κομάτια σε λίστες (επομένως μιλάμε για χιλιάδες κομάτια), να αποθηκεύσεις τις λίστες σου και να τις ακούς ακόμη και χωρίς σύνδεση στο ίντερνετ. Επομένως από άποψη ποσότητας δεν έχει καμμιά διαφορά από την πεπερασμένη δισκοθήκη μας. Από άποψη δε ποιότητας είναι κλάσεις ανώτερο, αφού ακούς μόνο ό,τι σου αρέσει περισσότερο!
Το Spotify ναι, προσφέρει ό,τι βλακεία κυκλοφορεί εκεί έξω, όπως άλλωστε κάνανε και κάνουν και όλα τα φυσικά δισκάδικα. Επαφίεται στον χρήστη να ψάξει και να επιλέξει την μουσική που θέλει να ακούσει.
Απεξάρτηση από την συνδρομή των 9 ευρώ; Οκ, νομίζω ότι δεν είναι κανένα αβάσταχτο ποσό για να έχεις τα άπαντα της μουσικής βιομηχανίας!
Το ίδιο ισχύει και για την φωτογραφία!
Μια μοντέρνα μηχανή πανεύκολα μετατρέπεται σε vintage χειροκίνητη αρκεί να το επιλέξει ο χρήστης!
Δυστυχώς το αντίθετο δεν γίνεται! Και κάθε λειτουργία μιας σύγχρονης μηχανής αν θες μπορείς να την παρακάμψεις αν σε δυσκολευει ή νομίζεις ότι δεν σε ενδιαφέρει! Κλασικό παράδειγμα το autofocus: δεν το θες; πανεύκολο... το απενεργοποιείς! κ.λ.π

• Like
Reactions: karamela

Δες και τον Sigma 24-105.

Αν δεν το γνωρίζεις, το Spotify (και όχι μόνο) σου δίνει την δυνατότητα να αποθηκεύσεις όλα τα αγαπημένα σου κομάτια σε λίστες (επομένως μιλάμε για χιλιάδες κομάτια), να αποθηκεύσεις τις λίστες σου και να τις ακούς ακόμη και χωρίς σύνδεση στο ίντερνετ. Επομένως από άποψη ποσότητας δεν έχει καμμιά διαφορά από την πεπερασμένη δισκοθήκη μας. Από άποψη δε ποιότητας είναι κλάσεις ανώτερο, αφού ακούς μόνο ό,τι σου αρέσει περισσότερο!
Το Spotify ναι, προσφέρει ό,τι βλακεία κυκλοφορεί εκεί έξω, όπως άλλωστε κάνανε και κάνουν και όλα τα φυσικά δισκάδικα. Επαφίεται στον χρήστη να ψάξει και να επιλέξει την μουσική που θέλει να ακούσει.
Απεξάρτηση από την συνδρομή των 9 ευρώ; Οκ, νομίζω ότι δεν είναι κανένα αβάσταχτο ποσό για να έχεις τα άπαντα της μουσικής βιομηχανίας!
Το ίδιο ισχύει και για την φωτογραφία!
Μια μοντέρνα μηχανή πανεύκολα μετατρέπεται σε vintage χειροκίνητη αρκεί να το επιλέξει ο χρήστης!
Δυστυχώς το αντίθετο δεν γίνεται! Και κάθε λειτουργία μιας σύγχρονης μηχανής αν θες μπορείς να την παρακάμψεις αν σε δυσκολευει ή νομίζεις ότι δεν σε ενδιαφέρει! Κλασικό παράδειγμα το autofocus: δεν το θες; πανεύκολο... το απενεργοποιείς! κ.λ.π

αυτο ειναι το θεμα... οτι θελουμε πια τα παντα!
Δεν το θελω πια αυτο, περισσοτερες επιλογες δεν ειναι παντα καλυτερα.

Ημουν σ αυτο το mood για πολλα χρονια, τωρα θελω την ησυχια μου, αυτα που θελω ν ακουσω μονο και φυσικα να μη πληρωνω αλλο πια.

Δεν ειναι μια συνδρομη μονο, ειναι πολλες που ειχα και τις εκοψα ολες.

Το ιδιο και με τις φωτογραφικες και τους φακους... τωρα μονο τ απαραιτητα πια (για μενα βεβαια, γιατι για το καθενα ειναι διαφορετικα).

ΥΓ... για μουσικη on the go, εχω ενα παλιο ipod classic που ανακατασκευασα μερικα χρονια πριν, εβαλα μια απλη sd card 512GB κι εχω μεσα αυτα που θελω και μονο αυτα πια.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Last edited:
Αν θέλεις καλή εστίαση και αθόρυβη πρέπει να τα σκάσεις πολύ χοντρά πια....

Sent from my SM-F946B using Tapatalk
Σε Κάνον αυτά.
Σε Σόνυ (και ολίγη από Νίκον), οι κινέζοι προσφέρουν το 95%+ στο 1/2 ή 1/3 της τιμής.
Παίρνεις φακούς τούμπανα με κάτω από χιλιάρα και πάρα πολύ τίμιους λιγότερο από 300-400.
Σε RF, δυστυχώς χάσατε, εκτός και εάν πας μόνο manual.

Όσον αφορά τις DSLR το 2026, είναι ωραίες και βγάζεις γούστα, αλλά για καθημερινές, απλά δε.
Βάρος, θόρυβος και παλαιά τεχνολογία που όλο και κάπου θα σε βγει μπροστά εκεί που δεν πρέπει.
Πέρα από το ΠΟΝΟ στο autofocus drift/calibration...
Αυτά ως τύπος που γουστάρει πολύ τις Nikon D700 και 5DII που έχω (με κάμποσους φακούς) και ακόμη θεωρώ μια από τις καλύτερες μηχανές - ever - που έχουν περάσει από τα χέρια μου τη Pentax K-1 (την οποία κάποια στιγμή μάλλον θα ξαναπάρω).

Δες και τον Sigma 24-105.

Mια χαρα ειναι ο canon που εχει (ακομα καλυτερος βεβαια ειναι ο mark II )

Aν εχει τον mark I ειναι κυκλοφοριας 2005. Ο mark ii ειναι κυκλοφοριας 2016 ενω ο Sigma Art ( που εχω και εγω ) αν θυμαμαι καλα ειναι κυκλοφοριας 2013.

Σε Κάνον αυτά.
Σε Σόνυ (και ολίγη από Νίκον), οι κινέζοι προσφέρουν το 95%+ στο 1/2 ή 1/3 της τιμής.
Παίρνεις φακούς τούμπανα με κάτω από χιλιάρα και πάρα πολύ τίμιους λιγότερο από 300-400.
Σε RF, δυστυχώς χάσατε, εκτός και εάν πας μόνο manual.

Όσον αφορά τις DSLR το 2026, είναι ωραίες και βγάζεις γούστα, αλλά για καθημερινές, απλά δε.
Βάρος, θόρυβος και παλαιά τεχνολογία που όλο και κάπου θα σε βγει μπροστά εκεί που δεν πρέπει.
Πέρα από το ΠΟΝΟ στο autofocus drift/calibration...
Αυτά ως τύπος που γουστάρει πολύ τις Nikon D700 και 5DII που έχω (με κάμποσους φακούς) και ακόμη θεωρώ μια από τις καλύτερες μηχανές - ever - που έχουν περάσει από τα χέρια μου τη Pentax K-1 (την οποία κάποια στιγμή μάλλον θα ξαναπάρω).

μα το ανεφερα πολλες φορες... για σονυ εχεις επιλογες, απλα δεν μ αρεσουν σαν μηχανες και σαν εικονα (jpg).

Σε νικον εχεις λιγες επιλογες και οχι σε ζοομ, που επισης ειπα οτι μ ενδιαφερει περισσοτερο.
Κι εκει αν θες ζοομ φακους θα τα σκασεις .

Καλοι οι Κινεζοι αλλα δεν ασχολουνται ακομα με ζοομ.
Απ πριμε εχουμε πηξει.

Κι επισης το ξανα ειπα ολλες φορες... σε καθημερινη χρηση εχω πια καλα κινητα που με ικανοποιουν.

Για φωτοβολτες κι ευχαριστηση, δεν μ απασχολει ακομα τοσο το βαρος/ογκος , σιγουρα σε καποια στιγμη οπως επισης ειπα, μαλλον θα καταληξω σε m43.
Tαξιδια δε κανω πια, οποτε δεν εχω θεμα μ αυτο.

ειναι πολυ υποκειμενικα ολα , και αναλογα τις αναγκες και τις προτεραιοτητες καθενος ξεχωριστα.

Last edited: