DSLR να αντεχει στον καιρό ???

tromb1

AVClub Addicted Member
26 September 2007
1,354
Χαιρετώ τα εκλεκτά μελη του φορουμ μας που ασχολουνται με την φωτογραφια και οχι μονο, και προχωρώ στην ερώτησή μου :

Πριν απο 1 μηνα τελειωσα μια σχολή Ιστιοπλοιας ανοικτής θαλάσσης, πηρα το διπλωμα του κυβερνήτη και το καλοκαιρι θα συμμετέχω σε αγωνες Ιστιοπλοιας εντος και εκτος Ελλαδος....

Πιστευω ότι ΤΩΡΑ ειναι η καταλληλη στιγμή να αγοράσω την πρώτη μου DSLR μηχανή για να τραβαω σκηνες απο αγώνες, τοπία, πληρώματα σκαφών, γιορτές και νυκτερινά barbecue που θα οργανωνουμε μετα τους αγωνες, καλοκαιρινα τοπια με βαση τη θαλασσα κλπ.... (Μέχρι τώρα "έπαιζα" μονο με compact )

Τα κύρια σημεία που θελω να προσέξω είναι τα εξής :
  • Ανθεκτική στον καιρό και τις θερμοκρασίες (weather sealed) , στην υγρασία και στο λίγο νερό που τυχον μπορεί να φάει...
  • Σχετικά εύκολη στη χρήση , μιας και ειναι η πρώτη μου DSLR
  • Ενσωματωμενος σταθεροποιητης κινησης πανω στο σωμα για να τραβαω γρηγορες σκηνές
  • Ενας καλος φακος για ολες τις συνθηκες να μην χρειαζεται να τον αλλαζω συνεχεια "εν ωρα δράσης" με ικανοποιητική απόδοση και σε νυκτερινες λήψεις
  • Καποιο κιτ οσο πιο οικονομικο γινεται με βαση τα παραπανω, με δυνατότητες να το αναβαθμιζω αργότερα όπως θα βρίσκω τα χρήματα...
Ελπίζω να ΜΗΝ σας κούρασα....

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ !!! :grinning-smiley-043

Last edited:
Φίλε tromb21 κοίτα κάποιο απο τα μοντέλα της Pentax (K20D, K200) τα οποία τηρούν τις προδιαγραφές ποιότητας και τιμής που ζητάς .

δες την Olympus E-3 , με τον 14-54 f2.8-3.5 η με τον 12-60 φ2.8-4...
Με τον 14-54 υπηρχε κιτ στα 1000ευρω παλια νομιζω, ειναι weather proof και το σωμα και ο φακος....

Καταρχήν συγχαρητήρια! Είναι πολύ ωραίο πράμα! Εγώ το έβγαλα πέρισυ αλλά ακόμα λόγω χρόνου δεν έχω κάνει πάρα πολύ απο τότε...

Η σταθεροποίηση στο σώμα δεν θα σε βοηθήσει να τραβάς γρήγορες σκηνές. Καλύτερες αργές σκηνές θα βοηθήσει. Για τις γρήγορες θές ταχύτητες που δεν επιρεάζονται απο το τρέμουλο στο χέρι.

Φακό θα χρειαστείς κάτι αρκετά ευρυγώνιο, γιατί πάνω στο σκάφος είναι στενά τα πράγματα και με κάτι πάνω απο 28 (σε full frame) δεν θα μπορείς να πάρεις ευρύ κάδρο.

Επίσης φαντάζομαι οτι είδες συνθήκες αγώνα και το λίγο νερό δεν περιγράφει ακριβως την κατάσταση... Αν φυσάει κιόλας μιλάμε για πολύ νερό. Θεωρώ οτι και το απλό weathersealed δεν αρκεί για αυτά. Ίσως θα πρέπει να δείς σε κάτι καθαρά αδιάβροχο, ή κάποιο κάλυμα εξτρά. Για συνθήκες βόλτας βέβαια δεν το συζητώ, τέλεια.
Εγω είχα σκεφτεί για αγορά μιάς Nikonos ή κάποια Toy camera που είναι σχεδόν αθάνατες... αλλα αυτές είναι με φίλμ.
Σίγουρα θα βάλεις πάνω στον φακό φιλτράκι γιατί το αλάτι κάνει μεγάλη ζημιά.

Πάντως οι παραπάνω Pentax είναι πραγματικά πολύ καλές επιλογές και οι μοναδικές σου επιλογές με weather sealing σε αυτες τις τιμές. Και είναι και πάρα πολύ καλές μηχανές πάνω απο όλα.

edit: Ξέχασα την Olyπου πρότεινε ο paulmarinis. Λίγο ακριβότερη αλλά πολύ καλή επιλογή αν βρείς το πακέτο κάπου

Να ληφθει υπ'οψη οτι θα χρειαστει να αγορασεις και στεγανοποιημενο φακο.
Ομως νομιζω πως μονο ο 16-50 κανει γι'αυτο που θελεις (σε πενταξ).
Αν βρεις το κιτ της ολυμπους Ε3 στο 1000ρικο και μαλιστα με 2ο πολυ καλο φακο επιλογης σου , δωρο , (αν θυμαμαι καλα το ειπε καπου ο send) , θα ειναι το ιδανικο γι'αυτο που ζητας κατα την γνωμη μου.

Sυγχαρητήρια και απο μενα,
Σε αντιθεση με τα αλλα παιδια εγω θα σου προτεινα να δεις καμια compact...Το περιβαλον εργασιας σου ειναι πολλη δυσκολο και με τοσα κινουμενα μερη που εχει μια dslr χμ.....

Το σετ Ε-3 και 12-60/2.8-4 βγαίνει κάπου στα 1700 ευρώ, με πρόσθετο "δώρο" από την αντιπροσωπεία (συνήθως το φλας FL50R, το οποίο κοστίζει γύρω στα 450 ευρώ). Τα ανωτέρω θεωρούνται "αδιάβροχα" (όχι για υποβρύχια χρήση, εννοείται!).

Με μικρότερο βαθμό weather sealing, υπάρχει η Pentax K20D, αλλά εκεί υπάρχει ζήτημα με τους φακούς, νομίζω δεν υπάρχει κανένας Pentax με προστασία αντίστοιχη του 12-60. Ακόμη και το -πιο ακριβό- πακέτο Nikon D300 με τον 17-55/2.8 δίνει υποδεέστερη, εξ όσων τουλάχιστον γνωρίζω, προστασία από τα στοιχεία.

Δυστυχώς το πακέτο E-3 και 14-54/2.8-3.5 στο χιλιάρικο, υπήρχε πριν από τρεις μήνες, και όχι πια.

Και το κιτ με τον 9-18 που υπαρχει στα 899 δεν σε καλυπτει αφου ο φακος δεν εχει στεγανοποιηση.
Η Ε3 μοιαζει να ειναι αδιαβροχη αφου κατι τρελλοι τζαπς την τσαλαβουταγαν στην πισινα τραβωντας τους φιλους τους κατω απο το νερο (στο youtube νομιζω , οποτε μπορει .......don't do it at home).
Την Κ200D που εχω δεν θα το σκεφτομουν σε καμμια περιπτωση να την χρησιμοποιησω στο σκαφος (ουτε με "στεγανο" φακο της πενταξ) αναπλωρα , με αερα και να σκονιζει , ποσο μαλλον οταν μπαινει ζωντανη μεσα.

Λεγεται πως ειναι πολυ καλος ο 12-60 , αλλα 1700 ???????

Ισως μια entry level με ενα καλο φακο και μια αδιαβροχη θηκη να ειναι η καλυτερη λυση ,αφου τελος το κιτ της Ε3 στο 1000ρικο.

Ίσως θα ήταν καλύτερη λύση να πάρεις αδιάβροχη κόμπακτ για τις πολύ δύσκολες καταστάσεις (π.χ. Olympus mju 1030 sw) και μια κανονική φθηνή DSLR για όλες τις υπόλοιπες καταστάσεις.

Η καλύτερη λύση μάλλον γιατί έτσι κιαλλίως την ώρα του αγώνα, δεν είναι και ότι καλύτερο να έχεις μια μηχανή στο μέγεθος των dSLR να κρέμεται απο τον λαιμό σου...
Έχεις την μικρή και αδιάβροχη για τις σκληρές στιγμές και την Κ200D στην τσάντα κάτω για όταν τα πράγματα ηρεμήσουν, ή για το βράδυ...

1700 ευρώ για ένα σώμα επαγγελματικών προδιαγραφών, με έναν εξαιρετικό φακό με κάλυψη 24-120mm, γρήγορο, με υψηλό επίπεδο σφραγισης, και ένα επαγγελματικό φλας αντίστοιχο των EX 580 - SB900 (και μάλιστα ασύρματο!), όχι δεν τα θεωρώ "πολλά" χρήματα, συγκρινόμενα τουλάχιστον με τον ανταγωνισμό.

Εάν η απλότητα είναι το ζητούμενο και ασφαλώς υπάρχει θέμα χρημάτων, μία κόμπακτ όντως ίσως είναι καλύτερη επιλογή, ειδικά εάν μιλάμε για ώρες με φως.

Καλησπέρα παιδιά,

Καταρχήν, ευχαριστώ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ όλους σας για τις απαντήσεις!-bye-

Μόλις γύρισα από αγώνα Σαββατοκύριακου... Κέρκυρα-Πρέβεζα, μούρτος- Κέρκυρα, στα 85 ναυτικά μίλια ! ΟΛΑ ΤΕΛΕΙΑ και πήραμε και το τρίτο βραβείο ανάμεσα σε 21 σκάφη ! Πολύ καλά για δευτερος μου αγωνας....:a0210:

Ξεχασα να σας πω οτι αυτη την στιγμή έχω μια Olympus C-70 zoom απο την οπία είμαι αρκετά ευχαριστημένος, και τραβάει και RAW !

Απλα το σκεφτομουν τωρα ανοιξιατικα να "αναβαθμιστώ" σε μια DSLR!

Αλλα όπως τα ειδα τα πράγματα σε συνθηκες αγώνα, μαλλον συμφερει καλύτερα να κανω ό,τι ειπαν τα παιδιά παραπάνω :
  • Μια καλή compact αδιάβροχη και ανθεκτική σαν την Olympus mju 1030 sw
  • Αργοτερα, μια entry level DSLR με δυνατότητα αναβαθμισης σε φακους κλπ....
  • :grandpa:

Για να μην ανοιγω νεο θεμα λεω να ρωτησω εδω....

Πηρα τη μηχανη με τους φακους στη παραλια και απο την υγρασια (αν και ηταν στην τσαντα οταν δεν χρησιμοποιουταν) κολλησε η σκονη στο εξω (ελπιζω μονο) μερος του φακου και εγινε σαν λασπη...

Δεν φευγει με το φυσερο φυσικα και με το βουρτσακι που δοκιμασα "απλωσε" σαν αλοιφη... τι κανουμε? πανακι και νερο, πανακι σκετο με χνωτο, πανακι με αζαξ κατι αλλο? Υπαρχει τοσο μεγαλος κινδυνος να χαραξουμε το κρυσταλλο?

Ηλία....:violent-smiley-030:

Τώρα:
Άζαξ κλπ σχετικά τα ξεχνάς.
Βρέξε (νώτισε) πιτσιλώντας με το χέρι σου ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας, δίπλωσέ το στα 4 και βάλτο πάνω στη λερωμένη επιφάνεια.
Άστο να τη "μουλιάσει" κανα λεπτό και τράβα το χωρίς τρίψιμο. Κάτι θα πάρει μαζί του απο άμμο, αλλά σίγουρα θα πάρει κι αλάτι που δέν το βλέπεις.
Επανέλαβε την παραπάνω τακτική, πάντα χωρίς τρίψιμο, τόσες φορές όσες χρειάζεται για ν' απομακρυνθεί όλη η άμμος.
Στο τέλος καθάρισε το κρύσταλλο με κάποια καθαρή (ισοπροπυλική; άν το λέω καλά) αλκοόλη που βρίσκεις σε φαρμακείο (πολλά δέν τη δίνουν ελεύθερα αλλά, άν πάς εκεί με το φακό θα σου δώσουν λίγη δωρεάν σ' ένα πανάκι για να τον καθαρίσεις).

Θέλω να πιστεύω οτι δέν ανοιγόκλεισες τυχόν ζούμ. Διότι κι εκεί θέλει καθάρισμα με τον ίδιο τρόπο (εκτός απ' την αλκοόλη) πρίν μετακινηθεί οποιοδήποτε εξωτερικά κινούμενο μέρος του φακού. Η καλύτερη επιλογή εδώ είναι απεσταγμένο νερό που δέν έχει άλατα. Επαναλαμβάνεις τόσες φορές, μέχρι το μαύρο του σώματος του φακου να είναι μαύρο όταν στεγνώνει. Άν ξασπρίζει, έχει μείνει αλάτι οπότε θέλει κι άλλη επανάληψη. Πρίν λειτουργήσεις τα κινητά μέρη του φακού, σιγουρέψου οτι στεγνός δέν ξασπρίζει πουθενά. Το αλάτι καταστρέφει τις τσιμούχες στεγανοποίησης.

Σκέψου πάντως και τη λύση του Δαμκαλίδη για καθαρισμό. Μάλλον είναι η πιό σίγουρη, ειδικά άν μιλάμε για ακριβούς φακούς.

Last edited:
Καλύτερα πήγαινε για την Canon D10 σε compact. Για την Olympus θα διαφωνήσω με τον Βλασίδη, έχει πολύ μέτρια ποιότητα στις φωτογραφίες, ιδίως κάτω από το νερό που την έχω "μελετήσει" σε σχέση με τις compact της Canon.

Γρηγορη, ευχαριστω αν και με τρομαξες... για το σωμα του φακου δεν το σκεφτηκα οτι μπορει να εχει προβλημα. Παντως και ζουμ χρησιμοποιησηα...

Θα δοκιμασω το απογευμα να δω τι θα γινει...

Καλύτερα πήγαινε για την Canon D10 σε compact. Για την Olympus θα διαφωνήσω με τον Βλασίδη, έχει πολύ μέτρια ποιότητα στις φωτογραφίες, ιδίως κάτω από το νερό που την έχω "μελετήσει" σε σχέση με τις compact της Canon.

Μόνος σου έκανες τη διαπίστωση ή απλώς είδες τις φωτογραφίες στο dpreview?

Μόνος σου έκανες τη διαπίστωση ή απλώς είδες τις φωτογραφίες στο dpreview?

Όχι, μιλάω από την εμπειρία μου. Πήρα την Οlympus για να αποφύγω το μπέρδεμα του αδιάβροχου enclosure της Canon τις σιλικόνες και τους καθαρισμούς. Χρήση 90% υποβρύχια (snorkeling) καθώς υπάρχει μια σχετικά καλή μηχανή για το "στεγνό". Όμως οι φωτό που βγάζει η "αρχαία" canon A-70 των 3MP είναι ΠΟΛΥ ανώτερες από της Olympus ότι και να δοκιμάσω. Την canon την είχα point and shoot (αέρα - πατέρα), ενώ την Olympus πολύ προσεχτικά και διεξοδικά (δοκίμασα σε όλα τα ειδικά υποβρύχια settings).

Όλα αυτά δοκιμασμένα και τσεκαρισμένα από 2 άτομα. Δεν είμαι εξπέρ στη φωτογραφία, όμως με την Olympus 1030 έκλαψα τα λεφτά που έδωσα, χώρια τις υποβρύχιες φωτό που "έκαψα".