christos
Supreme Member
Τωρα θα σας την σπασω, αν πω οτι θυμαμαι οτι στην πραγματικοτητα το βινυλιο εχει καλυτερη δυναμικη περιοχη και οτι αυτο οφειλεται στην αγωνια των εταιρειων να σπρωξουνε το cd και μαγειρεψανε τα χαρακτηριστικα?.Εννοώ, ότι η δυναμική περιοχή είναι η διαφορά του χαμηλότερου σήματος που μπορεί να διαχειρισθεί μια συσκευή από το υψηλότερο. Κατά βάσιν, αυτό είναι που ονομάζεται λόγος σήματος προς θόρυβο, και η δυναμική περιοχή προσδιορίζεται εάν προσθέσουμε στη διαφορά αυτή και το λεγόμενο headroom, που υφίσταται μόνον στα αναλογικά ηλεκτρονικά.
Από την άλλη μεριά, ο λόγος σήματος προς σήμα είναι η διαφορά του χαμηλότερου ήχου που υπάρχει σε μια εγγραφή από τον υψηλότερο. Η λεγόμενη συμπίεση των δυναμικών δεν είναι τίποτε άλλο, από την τεχνητή αύξηση των ήχων χαμηλής στάθμης σε μια ηχογράφηση, ώστε αυτοί να πλησιάσουν τους ισχυρότερους, προς την κατεύθυνση του "όλοι να ακούγονται δυνατά". Όμως, άλλο είναι αυτή η ηθελημένη κατάσταση, και άλλο οι τεχνικές δυνατότητες ενός μέσου. To γεγονός ότι τα περισότερα CD της αγοράς είναι συμπιεσμένα, δεν σημαίνει ότι το CD, ως μέσο, υπολείπεται. Αντιθέτως, είναι πολύ πιο ήσυχο μέσο σε σχέση με οποιοδήποτε αναλογικό, και ως εκ τούτου, η δυναμική του περιοχή είναι υψηλότερη.
Μιλώντας με νούμερα, η δυναμική περιοχή ενός εντελώς καινούργιου και άριστης ποιότητας φωνογραφικού δίσκου δεν υπερβαίνει τα 60dB, και όσο αυτός ο δίσκος χρησιμοποιείται, η δυναμική του περιοχή ελαττώνεται καθώς αυξάνεται ο θόρυβός του λόγω της φθοράς, καθώς, στην πραγματικότητα, ο δίσκος εξακολουθεί να "χαράσσεται" και από την ακίδα ανάγνωσης. Από την άλλη μεριά, η δυναμική περιοχή του CD είναι 96dB, (αν θυμάμαι καλά).
Δυστυχως δεν θυμαμαι που το εχω διαβασει ,νομιζω οτι και στον "ηχο" ειχε αναφερθει.