Δυο βραχίονες σε ενα πλατό. Προβληματισμοί

kostas k

AVClub Addicted Member
19 June 2006
1,983
Μελίσσια
Καλησπέρα σε όλους

Αφορμή για το thread αυτό αποτελεί η φωτογραφία που υπάρχει στο link
http://www.avclub.gr/forum/attachment.php?attachmentid=28282&d=1218705964 όπου δείχνει ενα πικαπ Michell - Gyro SE με 2 βραχίονες, έναν της Rega και έναν της Μοrch

και αρχίζουν τώρα οι ερωτήσεις:

Για ποιο σκοπό κάποιος να έχει 2 βραχίονες?
Μπορώ να σκεφτώ τρεις λόγους
α. Εχεις ενα «φτηνο» συνδιασμό βραχίονα – κεφαλής για να ακους την μουσική σου όταν σιδερώνεις πχ ή για να παίζεις παλιά φθαρμένα δισκάκια και εναν «ακριβό» συνδιασμό για προσωπικές ακροάσεις να γουστάρεις και επίσης έτσι δεν φθείρεις άδοξα την καλή σου κεφαλή
β. Εχεις δύο διαφορετικούς συνδιασμούς βραχίονα – κεφαλής με διαφορετική ηχητική συμπεριφορά οπότε ανάλογα με το τι θέλεις να ακούσεις, επιλέγεις και ανάλογο συνδιασμό
γ, εχεις άπληστη φύση ή λόξα ή περισσευούμενα λεφτά ή κάποιο συνδιασμό των προηγουμένων

Δεν μπόρεσα να βρω στα accessories της Michell κάποιο κιτ για να προσαρμόσεις 2ο βραχίονα. Πως τα κατάφερε ο τύπος? Σιγουρα έβγαλε το μοτερ απο την θέση του και το τοποθέτησε εξωτερικά. Αλλά πως στήριξε τον 2ο βραχίονα πάνω στο υποσασί (καλά δεν το λέω γιατι ειμαι και ασχετος παναθεμα με) μου λέτε?

Επισης ενας φίλος, μου είπε ότι unipivot βραχίονες με πλατό ανάρτησης δεν πάνε μαζί. Άρα η φωτογραφία δείχνει έναν αποτυχημένο συνδιασμό ή ο φίλος μου δεν μας τα λέει καλά?

Τέλος αλλη μια ερώτηση, που μαλλον θα αποκαλύψει το μέγεθος της ασχετοσύνης μου, είναι ότι ο βραχίονας δεν εδράζει πάνω στο κινούμενο από τις αναρτήσεις μέρος του πικαπ? Αν ναι, τοτε δεν επιβαρύνονται οι αναρτήσεις με το εξτρα βάρος του 2ου συνδιασμου με αποτέλεσμα να λειτουργούν σε εκτός προδιαγραφών συνθήκες οπότε λογικά να έχουν λιγότερη απόδοση και μεγαλύτερη φθορά?

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας και περιμένω με αγωνία τις απαντήσεις σας.

Last edited:
α. Εχεις ενα «φτηνο» συνδιασμό βραχίονα – κεφαλής για να ακους την μουσική σου όταν σιδερώνεις πχ ή για να παίζεις παλιά φθαρμένα δισκάκια και εναν «ακριβό» συνδιασμό για προσωπικές ακροάσεις να γουστάρεις και επίσης έτσι δεν φθείρεις άδοξα την καλή σου κεφαλή

Πριν από αρκετά χρόνια είχα δυό βραχίονες στο δικό μου γιά τον λόγο αυτό και μόνο.

Στη συγκεκριμένη φωτογραφία φαίνονται δύο διαφορετικοί συνδυασμοί βραχιόνων-κεφαλών, με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία. Ο ένας είναι βαρύς βραχίονας με σκληρή κεφαλή (μικρή ενδοτικότητα), ενώ ο άλλος είναι ελαφρύς βραχίονας με κεφαλή μεγάλης ενδοτικότητας.

Υπάρχουν πολλοί συνδυασμοί...
Ένας βραχίονας με μονοφωνική βελόνα/κεφαλή και ένας με στερεοφωνική...
Ένας βραχίονας με μία γλυκιά κεφαλή σαν την Denon και ένας με μία πιο strict...
Ένας για κλασσική μουσική ένας για Rock...

Από εκεί και πέρα, δεν έχει να κάνει το αν ο βραχίονας είναι unipivot όσο το αν έχει μεγάλο βάρος για το αν θα κάτσει σωστά σε ένα πικάπ ανάρτησης.

Οι περισσότερες εταιρίες κυκλοφορούν κιτ ή μοντέλα μοντιφαρισμένα από τις ίδιες για να λαμβάνουν δεύτερο βραχίονα.
Η Michell το κάνει κατόπιν παραγγελίας, για αυτό δεν βρήκες κιτ. -bye-

όταν το έκανα εγώ είχα σε ένα micro seiki τον δικό του με μιά AKG P7E και έναν sme IIIs με την AKG P8ES υψηλής ενδοτικότητας.

Αργότερα βγήκα από την λογική "παλιοί - καινούργιοι δίσκοι και κάτι θα πάθει η καλή βελόνα κλπ..."

Οντας κι εγω εντελως ασχετος δε μπορω ν' απαντησω στις τεχνικες ερωτησεις σου αλλα για τον παρακατω λογω:

χρησιμοποιω απλα δυο πικαπ (αν θες κατι πολυ απλο για τους φθαρμενους δισκους σου υπαρχουν απειρες ευκαιριες που ισως μπορει να ειναι πιο φθηνες απο εναν δευτερο βραχιονα).-bye-

Οντας κι εγω εντελως ασχετος δε μπορω ν' απαντησω στις τεχνικες ερωτησεις σου αλλα για τον παρακατω λογω:

χρησιμοποιω απλα δυο πικαπ (αν θες κατι πολυ απλο για τους φθαρμενους δισκους σου υπαρχουν απειρες ευκαιριες που ισως μπορει να ειναι πιο φθηνες απο εναν δευτερο βραχιονα).-bye-

είναι γεγονός ότι σήμερα υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να αναπαράξεις μουσική από φθαρμένους δίσκους αν και θεωρητικά η βελόνα δεν καταστρέφεται από φθαρμένους δίσκους, αλλά από εξαιρετικά σκονισμένουν ή δίσκους με χαρακιές ή κολλημένη βρωμιά (δηλαδή άπλυτους).

Για ποιο σκοπό κάποιος να έχει 2 βραχίονες?
Δύο βραχίονες ίδιους με απολύτως σωστή ρύθμιση μπορείς να έχεις για να τεστάρεις διαφορετικές κεφαλές.

Εχεις ενα «φτηνο» συνδιασμό βραχίονα – κεφαλής για να ακους την μουσική σου όταν σιδερώνεις
Το υποδεέστερο από τα δύο σετάπ ίσως φθείρει τους δίσκους σου και δεν μπορείς να τους χαρείς με το άλλο.

ή για να παίζεις παλιά φθαρμένα δισκάκια
αν είναι πολύ φθαρμένα τα βάζεις στην άκρη (για συναισθηματικούς λόγους) ή τα πετάς αντικαθιστώντας τα με φρέσκα.

συνδιασμό για προσωπικές ακροάσεις να γουστάρεις
οι ακροάσεις είναι πάντα προσωπική υπόθεση, οι (συνήθως ατέρμονες) συζητήσεις περί ακροάσεων μπορούν να γίνουν με την συνοδεία του software

με διαφορετική ηχητική συμπεριφορά οπότε ανάλογα με το τι θέλεις να ακούσεις, επιλέγεις και ανάλογο συνδιασμό
στην περίπτωση που το ένα setup στρογγυλεύει και γλυκαίνει τον ήχο, αιχμηρές Μουσικές πως θα τις κατανοείς δεόντως?

εχεις άπληστη φύση ή λόξα ή περισσευούμενα λεφτά ή κάποιο συνδιασμό των προηγουμένων
άπληστη φύση & λόξα έχουμε όλοι μας :BDGBGDB55:
και τα περισσευούμενα λεφτά δεν μπορούν να κάνουν τίποτε γι'αυτό

ο βραχίονας δεν εδράζει πάνω στο κινούμενο από τις αναρτήσεις μέρος του πικαπ? Αν ναι, τοτε δεν επιβαρύνονται οι αναρτήσεις με το εξτρα βάρος του 2ου συνδιασμου
Ο βραχίονας εδράζεται πάντα στην ίδια επιφάνεια με αυτήν του πλατό.
Ωςτόσο, σε αναρτώμενο σύστημα, που πιθανότατα με το νέο αυξημένο βάρος μπορούμε εύκολα να αλφαδιάσουμε, δεν μπορούμε εξίσου εύκολα να αποσβέσουμε τους συντονισμούς.

Προσωπικές απόψεις πάντα…
Προτίμησε να επενδύσεις σε ένα σωστό σύστημα χωρίς να σε τρώει το άγχος της αποπληρωμής του και χώσ'τα σε δίσκους ή σιντιά όταν μπορείς. -bye-

Για να έχεις μια στερεοφωνική και μια μονοφωνική κεφαλή. Θυμίζω ότι οι παλιοί μονοφωνικοί δίσκοι έχουν πολύ πιο πλατύ αυλάκι, οπότε είναι καλύτερο να παίζονται με πιο χοντρή βελόνα.

Ένας ακόμη λόγος είναι για να έχεις δυο διαφορετικές βελόνες άρα κάποια δισκάκια που λόγω φθοράς δεν μπορείς να τα παίξεις με τη μια να τα παίζεις με την άλλη (που θα έχει άλλο διαμάντι) και να είναι απάτητα εκεί που διαβάζει.
Διεστραμμένο αλλά κάποιοι το κάνουν για αυτό.