E GPUs για αναβάθμιση Laptop.

djmnv81

AVClub Enthusiast
5 July 2017
846
Έχω ένα καλό σχετικά λαπτοπάκι από το 2021 και θέλω να του δώσω ακόμα καποια λίγα χρόνια ζωής..

IMG_1651.pngIMG_1652.pngIMG_1653.pngIMG_1654.png

Επειδή μου αρέσει να ασχολούμαι και με προγράμματα επεξεργασίας βίντεο ΑΙ ή να κάνω upscale video from 2K to 4K δυστυχώς τα 6gb της κάρτας γραφικών που φοράει , πλέον δεν είναι αρκετά και ικανα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αυτές…

Αναβάθμιση εσωτερική δεν παίρνει…

Εξωτερική όμως ???

Ψάχνοντας στο νετ βρηκα πως κυκλοφορούν EGPUs modules που δέχονται καρτες γραφικών της αρεσκείας σου από PC και έξτρα τροφοδοτικό γι αυτήν και συνδέονται μέσω thunderbolt 4 που ευτυχώς το λαπτοπ μου έχει..

Έχει κάποιο μέλος εμπειρία με αυτόν τον τρόπο αναβάθμισης ??Αξίζει ??

IMG_1655.jpegIMG_1656.jpegIMG_1657.jpegIMG_1659.jpeg

Εάν βρεις φτηνή κάρτα γραφικών, ναι. Αλλά αυτή την στιγμή, θα σου κοστίσει παραπάνω από ένα καινούργιο λάπτοπ.

Thanks for your input!!

Όλα μαζί βγαίνουν στo 1Κ περίπου…το module , μια κάρτα με 16gb και ένα τροφοδοτικό για να την τρέχει..δεν ξέρω βέβαια αν τα 850watt ειναι κομπλε…

Βγαίνει στο 1Κ λάπτοπ με αυτα τα specs ?? (Βέβαια ας υπολογίσουμε και τα αλλα specs που έχω ήδη κληρονομιά).

Αν δουλεύει αυτο το σενάριο πιστευω θα ειναι και το πιο οικονομικό..Αλλά θα αποδίδει η κάρτα τα specs της ή θα την πατήσουμε….🤔

IMG_1662.jpegIMG_1661.jpeg

Thanks for your input!!

Όλα μαζί βγαίνουν στo 1Κ περίπου…το module , μια κάρτα με 16gb και ένα τροφοδοτικό για να την τρέχει..δεν ξέρω βέβαια αν τα 850watt ειναι κομπλε…

Βγαίνει στο 1Κ λάπτοπ με αυτα τα specs ?? (Βέβαια ας υπολογίσουμε και τα αλλα specs που έχω ήδη κληρονομιά).

Αν δουλεύει αυτο το σενάριο πιστευω θα ειναι και το πιο οικονομικό..Αλλά θα αποδίδει η κάρτα τα specs της ή θα την πατήσουμε….🤔
Το laptop σου είναι αρκετά καλό σε specs και το κυριότερο, το thunderbolt είναι v4. Θέλεις ένα καλό και όσο το δυνατόν μικρότερο καλώδιο Thunderbolt, και θα πάρεις ότι έχει να δώσει η κάρτα. Ποιο eGPU dock έχεις βρει και σε τι τιμή?

• Like
Reactions: djmnv81
Το laptop σου είναι αρκετά καλό σε specs και το κυριότερο, το thunderbolt είναι v4. Θέλεις ένα καλό και όσο το δυνατόν μικρότερο καλώδιο Thunderbolt, και θα πάρεις ότι έχει να δώσει η κάρτα. Ποιο eGPU dock έχεις βρει και σε τι τιμή?
Προς το παρόν βρήκα ένα από αλιεξπρες. Δεν εψαξα πιο σοβαρα τι παίζει..

I just found this on AliExpress: | egpu thunderbolt 3/4 to pcie Graphics card external bracket stand by 7900XT/rtx4090 ATX power supply can be installed

Δεν τσεκαρεις τα μίνι ΑΙ πισί της bee?
Αυτά τα κουτάκια μινι πισακια είναι απίστευτα ερωτεύσιμα και τα χάζευα απο τα Χριστούγεννα....αλλά απο κάρτες γραφικών νομίζω πάσχουν. Εχεις εντοπίσει κανα μοντελακι με 16gb Grapgic Card ;

Προς το παρόν βρήκα ένα από αλιεξπρες. Δεν εψαξα πιο σοβαρα τι παίζει..

I just found this on AliExpress: | egpu thunderbolt 3/4 to pcie Graphics card external bracket stand by 7900XT/rtx4090 ATX power supply can be installed
Αυτό είναι PCI 3.0 και η κάρτα 5.0. Εάν δουλεύει καν με την κάρτα, δεν θα σου δώσει ποτέ την επίδοση της κάρτας. Πρέπει να βρεις κάτι σαν το Minisforum DEG1 από ότι βλέπω εδώ.

• Like
Αυτό είναι PCI 3.0 και η κάρτα 5.0. Εάν δουλεύει καν με την κάρτα, δεν θα σου δώσει ποτέ την επίδοση της κάρτας. Πρέπει να βρεις κάτι σαν το Minisforum DEG1 από ότι βλέπω εδώ.
Mπράβο που το ανακάλυψες!!! Δεν το είχα προσέξει πως ηταν 3.0...

Mπράβο που το ανακάλυψες!!! Δεν το είχα προσέξει πως ηταν 3.0...
Πολλές πληροφορίες, θα βρεις σε αυτό το νήμα
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Γενικά, θέλει ψάξιμο πριν επενδύσεις. Και εάν το κάνεις μόνο για να μπορείς να κάνεις βιντεάκια ΑΙ, καλύτερα πλήρωσε μια συνδρομή σε ΑΙ video creator, παρά να επενδύεις σε κάρτες που σε ένα 6μηνο θα είναι πάλι old news.
Το Home PC, μπορεί να γίνει πολύ ακριβό sport, όταν ξεκινήσεις.

• Like
Πολλές πληροφορίες, θα βρεις σε αυτό το νήμα
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Γενικά, θέλει ψάξιμο πριν επενδύσεις. Και εάν το κάνεις μόνο για να μπορείς να κάνεις βιντεάκια ΑΙ, καλύτερα πλήρωσε μια συνδρομή σε ΑΙ video creator, παρά να επενδύεις σε κάρτες που σε ένα 6μηνο θα είναι πάλι old news.
Το Home PC, μπορεί να γίνει πολύ ακριβό sport, όταν ξεκινήσεις.
Σ ευχαριστώ για όλα!!!

Συμφωνώ...μετα τα audio video που αναλύουμε εδώ στο φόρουμ μετα έρχονται τα PCιά!!

Aπαπα...

Στην τελικη καλυτερα μηπως να επενδυα σε κανα κουτί...πιο μετά...

xlarge_20250203122138_f4bc6c54.jpeg

Sorry, αλλά σε αυτές τις τιμές, θα πήγαινα σε Mac για AI. Και οι περισσότεροι στο forum, ξέρουν πόσο τα σιχαίνομαι τα Mac. Αυτή την στιγμή όμως, είναι καλύτερος ο τρόπος που διαχειρίζονται το ΑΙ, ειδικά για developers. Δεν ξέρω για πιο λόγο ακριβώς, αλλά κάτι έχει να κάνει με το πως χειρίζονται το computing.

το εξηγησα σε αλλο νημα, ενας λογος ειναι οτι διαχειριζονται τη μνημη ενιαια ... δεν υπαρχει διαχωρισμος ram - vram
Τα μοντελα ΑΙ χρειαζονται μεγαλη vram κυριως , και οι καρτες γραφικων της nvidia με μεγαλη μνημη ειναι πανακριβες, και δυσευρετες .
Επισης, δεν υπαρχουν καν consumer GPU με μνημη περιισσοτερη απο 32GB , μονο η 5090 και η τιμη στο Θεο!

Σε εναν mac με 64 GB πχ μπορειις να εχεις τη περισσοτερη απ αυτη σαν VRAM (πχ 48 GB) που ειναι αδυνατον σε ενα normal PC. ... το μονο θεμα ειναι ομως να βρεις αν υπαρχουν τα καταλληλα εργαλεια ΑΙ που ενδιαφερεσαι για mac.

• Like
Reactions: pontios
το εξηγησα σε αλλο νημα, ενας λογος ειναι οτι διαχειριζονται τη μνημη ενιαια ... δεν υπαρχει διαχωρισμος ram - vram
Τα μοντελα ΑΙ χρειαζονται μεγαλη vram κυριως , και οι καρτες γραφικων της με μεγαλη μνημη ειναι πανακριβες, και δυσευρετες .
Επισης, δεν υπαρχουν καν consumer GPU με μνημη περιισσοτερη απο 32GB , μονο η 5090 και η τιμη στο Θεο!

Σε εναν mac με 64 GB πχ μπορειις να εχεις τη περισσοτερη απ αυτη σαν VRAM (πχ 48 GB) που ειναι αδυνατον σε ενα normal PC. ... το μονο θεμα ειναι ομως να βρεις αν υπαρχουν τα καταλληλα εργαλεια ΑΙ που ενδιαφερεσαι για mac.
Ευχαριστώ Γιάννη, το θυμήθηκα τώρα, αυτό είναι που μου είχαν πει οι developers για την shared μνήμη.