E - smoke...

Χωρίς διευκρινιστικά στοιχεία, καταρχήν για να ξέρουμε τι ακριβώς γνωρίζεις περί ηλεκτρονικού τσιγάρου φίλε, εγώ δεν πιστεύω απολύτως τίποτα, απλά πράγματα.

Εφόσον αναφέρεις ότι ο φίλος σου έχει κινηθεί ήδη νομικά, ενατίον κάποιου καταστήματος ή της κατασκευάστριας εταιρείας κτλ., τότε θα έπρεπε να είσαι σε θέση να αναφέρεις αν μιλάμε για μηχανικό ή ηλεκτρονικό μοντάκι, ποιον ατμοποιητή φορούσε και με ποια/ποιες μπαταρίες.

Αν από την αρχή γνώριζες ότι δεν θα μας έδινες κανένα επιπλέον στοιχείο, για να μπορούμε να αξιολογήσουμε τι ακριβώς συνέβη, τότε δεν θα έπρεπε να ποστάρεις το μήνυμα αναφέροντας το περιστατικό.

Απλά η ταπεινή μου άποψη...

Φίλε μου αυτό είναι πολύ σοβαρό. Σαφώς και πρέπει να αναφέρεις μάρκα και λεπτομέρειες μήπως την γλιτώσει και κάποιος τρίτος!Δεν καταλαβαίνω τι νομικό κόλλημα υπάρχει να αναφέρεις λεπτομέρειες σε πραγματικό περιστατικό που αφορά σοβαρό θέμα υγείας/τραυματισμού, ίσα ίσα, επιβάλλεται!

Αρχικά να ευχηθούμε στον άνθρωπο να αναρρώσει γρήγορα. Πάμε όμως τώρα να το αναλύσουμε λιγάκι.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο βασίζεται σε χρήση μπαταρίας. Καλώς ή κακώς οι μπαταρίες καμιά φορά αστοχούν. Έχει συμβεί σε iphone, σε macbook και σε άλλες ακριβές και μη συσκευές.

Το Η.Τ. είναι μια ακόμη πιο ειδική και επίφοβη υποενότητα προιόντων που θεωρητικά μπορούν να σκάσουν και αυτό έχει να κάνει πολλές φορές με ανεγκέφαλους χρήστες ή τέλοσπάντων με ανθρώπους που δεν έχουν ασχοληθεί να καταλάβουν τι κρατάνε στα χέρια τους.

Τι εννοώ με αυτό:

Χτες το πρωί ήμουν σε ένα κατάστημα για να ψωνίσω κάτι μπαταρίες LG MJ1 για το μοντάκι μου. Όσο περίμενα, ήταν μπροστά μου ένας ατμιστής ο οποίος έψαχνε να αγοράσει μπαταρίες και εξηγώντας στον καταστηματάρχη της ανάγκες του, αναφερόταν σε 40, 60 και 80 Watt. Αυτός ο άνθρωπος ανήκει σε μια κατηγορία ατμιστών που για κάποιο λόγο δεν του κάνουν τα 15-20 watt του νορμάλ Η.Τ. και θέλει να κάνει dripping στα 60 και 80 watt με πνευμονικές. Έχει αγοράσει ένα mod το οποίο δέχεται μπαταρίες 18650 και είναι στην κρίση του αν θα βάλει μέσα σε αυτό καλή, κακή ή μέτρια μπαταρία. Όπως επίσης στην κρίση του είναι τα watt που θα ατμίσει καθώς και η αντίσταση του ατμοποιητή που θα χρησιμοποιήσει. Αν λοιπόν πάρει μια κακή μπαταρία, στήσει μια αντίσταση 0.5 Ohm και ατμίσει στα 60 Watt, δε θα του φταίει κανείς όταν μια μέρα σκάσει η μπαταριοθήκη στα μούτρα του.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, κυκλοφορεί κινέζικο mod στην ελληνική αγορά το οποίο δουλεύει με 3 μπαταρίες 18650. Μιλαμε για ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑ. Μπορώ να συνεχίσω να γράφω ανάλογα παραδείγματα μέχρι το βράδυ, αλλά δεν έχει νόημα να το κάνω.

Για να συνοψίσω, είναι πολύ πιθανό ο φίλος σου να μην ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Μπορεί να ήταν απλά άτυχος και να βρέθηκε σε μια τόσο κακή κατάσταση εξαιτίας προβληματικού εξοπλισμού. Αν ισχύει κάτι τέτοιο καλά θα κάνει να κινηθεί νομικά μέχρι να βρει το δίκιο του. Όντας όμως στο χώρο αυτό από το 2011 έχω συναντήσει τόσο ανεγκέφαλο κόσμο, που μην έχοντας καμία συναίσθηση των κινδύνων, παίζει στην κόψη του ξυραφιού σε μια προσπάθεια που δεν ξέρω και γω τι προσπαθεί να αποδείξει.

Για το λόγο αυτό και με δεδομένο ότι δε μας έδωσες καμία πληροφορία για τα επιμέρους, θα μου επιτρέψεις να διατηρώ τεράστιες επιφυλάξεις για το πως κατέληξε να συμβεί αυτό το άτυχο γεγονός.

Ελπίζω να είναι κατανοητό το ύφος μου και αυτό στο οποίο προσπάθησα να εστιάσω.

Επιπλέον, ένα τόσο σοβαρό περιστατικό, εάν αληθεύει, θα πρέπει οπωσδήποτε να αναφερθεί με ακλόνητα στοιχεία σε ένα εξειδικευμένο φόρουμ όπως είναι το e-kapnisma.gr και όχι εδώ που δεν θα το δει ούτε το 0,1% των ατμιστών στην Ελλάδα...

Παιδιά συγνώμη που το ανάφερα!
Δεν έπρεπε, έχετε δίκιο!Απλά δεν είχα τι να κάνω και είπα κάτσε να τρολάρω στο φόρουμ που παρακολουθώ καθημερινά έτσι για να σπάσω πλάκα!
Καλή συνέχεια Παναγιώτη και μη πιστεύεις τπτ!

Χωρίς τα στοιχεία που σου προανέφερα, για μένα δεν υπάρχει καν το περιστατικό.

Κι εγώ μπορώ να ισχυριστώ ότι είμαι ο πάπας της Ρώμης.

Αν δεν μπορείς να αντιληφθείς ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι στην περίοδο που αρχίζει να κάνει το "μπαμ" των πωλήσεων στην Ελλάδα, με εκατοντάδες νέους χρήστες καθημερινά να μπαίνουν στο χώρο, χωρίς πολλές φορές τις στοιχειώδεις γνώσεις, και ένα τέτοιο σοβαρό περιστατικό σαν αυτό που αναφέρεις, δεν μπορεί έτσι απλά να πετάγεται σε ένα φόρουμ χωρίς το παραμικρό υποστηρικτικό στοιχείο, τότε λυπάμαι.

Εννοείται ότι κι εγώ σου εύχομαι καλή συνέχεια...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Επίσης, αν συνειδητοποιείς το τι έχεις γράψει, έχεις ήδη πει ότι "το μοντάκι έσκασε την ώρα που δεν το φόρτιζε ο φίλος σου", άρα εμμέσως πλην σαφώς, υποστηρίζεις ότι το μοντάκι του φίλου σου ήταν ηλεκτρονικό και όχι μηχανικό, πράγμα που κάνει το περιστατικό ακόμα πιο επικίνδυνο, γιατί δηλώνει ότι τα κυκλώματα προστασίας σε ένα ηλεκτρονικό μοντάκι δεν λειτούργησαν...

Απάντηση: Re: E - smoke...

Αρχικά να ευχηθούμε στον άνθρωπο να αναρρώσει γρήγορα. Πάμε όμως τώρα να το αναλύσουμε λιγάκι.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο βασίζεται σε χρήση μπαταρίας. Καλώς ή κακώς οι μπαταρίες καμιά φορά αστοχούν. Έχει συμβεί σε iphone, σε macbook και σε άλλες ακριβές και μη συσκευές.

Το Η.Τ. είναι μια ακόμη πιο ειδική και επίφοβη υποενότητα προιόντων που θεωρητικά μπορούν να σκάσουν και αυτό έχει να κάνει πολλές φορές με ανεγκέφαλους χρήστες ή τέλοσπάντων με ανθρώπους που δεν έχουν ασχοληθεί να καταλάβουν τι κρατάνε στα χέρια τους.

Τι εννοώ με αυτό:

Χτες το πρωί ήμουν σε ένα κατάστημα για να ψωνίσω κάτι μπαταρίες LG MJ1 για το μοντάκι μου. Όσο περίμενα, ήταν μπροστά μου ένας ατμιστής ο οποίος έψαχνε να αγοράσει μπαταρίες και εξηγώντας στον καταστηματάρχη της ανάγκες του, αναφερόταν σε 40, 60 και 80 Watt. Αυτός ο άνθρωπος ανήκει σε μια κατηγορία ατμιστών που για κάποιο λόγο δεν του κάνουν τα 15-20 watt του νορμάλ Η.Τ. και θέλει να κάνει dripping στα 60 και 80 watt με πνευμονικές. Έχει αγοράσει ένα mod το οποίο δέχεται μπαταρίες 18650 και είναι στην κρίση του αν θα βάλει μέσα σε αυτό καλή, κακή ή μέτρια μπαταρία. Όπως επίσης στην κρίση του είναι τα watt που θα ατμίσει καθώς και η αντίσταση του ατμοποιητή που θα χρησιμοποιήσει. Αν λοιπόν πάρει μια κακή μπαταρία, στήσει μια αντίσταση 0.5 Ohm και ατμίσει στα 60 Watt, δε θα του φταίει κανείς όταν μια μέρα σκάσει η μπαταριοθήκη στα μούτρα του.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, κυκλοφορεί κινέζικο mod στην ελληνική αγορά το οποίο δουλεύει με 3 μπαταρίες 18650. Μιλαμε για ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑ. Μπορώ να συνεχίσω να γράφω ανάλογα παραδείγματα μέχρι το βράδυ, αλλά δεν έχει νόημα να το κάνω.

Για να συνοψίσω, είναι πολύ πιθανό ο φίλος σου να μην ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Μπορεί να ήταν απλά άτυχος και να βρέθηκε σε μια τόσο κακή κατάσταση εξαιτίας προβληματικού εξοπλισμού. Αν ισχύει κάτι τέτοιο καλά θα κάνει να κινηθεί νομικά μέχρι να βρει το δίκιο του. Όντας όμως στο χώρο αυτό από το 2011 έχω συναντήσει τόσο ανεγκέφαλο κόσμο, που μην έχοντας καμία συναίσθηση των κινδύνων, παίζει στην κόψη του ξυραφιού σε μια προσπάθεια που δεν ξέρω και γω τι προσπαθεί να αποδείξει.

Για το λόγο αυτό και με δεδομένο ότι δε μας έδωσες καμία πληροφορία για τα επιμέρους, θα μου επιτρέψεις να διατηρώ τεράστιες επιφυλάξεις για το πως κατέληξε να συμβεί αυτό το άτυχο γεγονός.

Ελπίζω να είναι κατανοητό το ύφος μου και αυτό στο οποίο προσπάθησα να εστιάσω.

Έχοντας την γνώση γύρω από το θέμα,ίσως θα ήταν καλό να γράψεις αν υπάρχει κάποιος τύπος ή συνθήκη που απαγορεύει συνδυασμούς σαν και αυτόν του ατμιστή στο κατάστημα.

Για ποιο λόγο Παναγιώτη να με ενδιαφέρει το ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι στην περίοδο που αρχίζει να κάνει το "μπαμ" των πωλήσεων στην Ελλάδα???
Ούτε ηλεκτρονικό τσιγάρο πουλάω, ούτε αναλογικό!
Προφανώς εσύ μπαίνεις στα forum και λές ότι είσαι ο Πάπας γι'αυτό και εξ'ιδίων κρίνεις τα αλλότρια!
In any case είναι στη διακριτική ευχέρεια του καθενός να αξιολογήσει τα όσα είπα.
Δικαίωμά σου να μη πιστεύεις αλλά να μου καταλογίζεις δόλο χωρίς να με ξέρεις είναι λάθος!

Παιδιά συγνώμη που το ανάφερα!
Δεν έπρεπε, έχετε δίκιο!Απλά δεν είχα τι να κάνω και είπα κάτσε να τρολάρω στο φόρουμ που παρακολουθώ καθημερινά έτσι για να σπάσω πλάκα!
Καλή συνέχεια Παναγιώτη και μη πιστεύεις τπτ!

Φίλε μου δεν είναι θέμα αν τρολάρεις ή όχι, να περιγράφεις ένα τόσο σοβαρό περιστατικό χωρίς κανένα στοιχείο τότε μόνο ως τρολάρισμα μπορούν να το πάρουν όλοι όσοι το διαβάσουν. Φαντάζεσαι να βγω και να πω για παράδειγμα "παιδιά σε ένα καινούργιο ακριβό αυτοκίνητο ενός φίλου κλείδωσε το τιμόνι μόνο του και έπεσε σε γκρεμό άλλα δεν μπορώ να σας πω μάρκα, πως έγινε, κ.τ.λ, ούτε στοιχεία μπορώ να σας δώσω" πόσο σοβαρά θα με πάρεις?
(για να μην εμβαθύνω, έκρηξη που άνοιξε τον αερόσακο με μόνο εγκαύματα (επιφανειακά κιόλας!!!) ενώ το μοντάκι ήταν εγκλωβισμένο ανάμεσα στα πόδια!!)

Last edited:
Δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεσαι ότι πολύς κόσμος που αντιπροσωπεύει, εμπορεύεται ή εργάζεται στις πάμπολλες εταιρείες που σχετίζονται με τα προϊόντα καπνού στην Ελλάδα, νιώθει να χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του, γιατί βλέπει να χάνει οριστικά την "κότα που γεννούσε επί δεκαετίες τα χρυσά αυγά"...

Re: Απάντηση: Re: E - smoke...

Έχοντας την γνώση γύρω από το θέμα,ίσως θα ήταν καλό να γράψεις αν υπάρχει κάποιος τύπος ή συνθήκη που απαγορεύει συνδυασμούς σαν και αυτόν του ατμιστή στο κατάστημα.

Αυτο και εμένα με ξένισε λιγάκι...μια χαρά είναι τα 60βατάκια σε ηλεκτρονικό mode με 0.5 αντίσταση...δεν κατάλαβα γιατί να σκάσει το μοντάκι κάποια στιγμή...

Φίλε μου δεν είναι θέμα αν τρολάρεις ή όχι, να περιγράφεις ένα τόσο σοβαρό περιστατικό χωρίς κανένα στοιχείο τότε μόνο ως τρολάρισμα μπορούν να το πάρουν όλοι όσοι το διαβάσουν. Φαντάζεσαι να βγω και να πω για παράδειγμα "παιδιά σε ένα καινούργιο ακριβό αυτοκίνητο ενός φίλου κλείδωσε το τιμόνι μόνο του και έπεσε σε γκρεμό άλλα δεν μπορώ να σας πω μάρκα, πως έγινε, κ.τ.λ, ούτε στοιχεία μπορώ να σας δώσω" πόσο σοβαρά θα με πάρεις?
(για να μην εμβαθύνω, έκρηξη που άνοιξε τον αερόσακο με μόνο εγκαύματα (επιφανειακά κιόλας!!!) ενώ το μοντάκι ήταν εγκλωβισμένο ανάμεσα στα πόδια!!)

Μα δε συνέβει σε μένα αδελφέ μου, για να σου δωσω άλλα στοιχεία!
Συνέβει σε κάποιον άλλον που γνωρίζω!
Δεν έχω κάποια άδεια από τον άνθωρπο να ανεβάσω φωτογραφίες με τα εγκαύματα του ούτε να απόκαλύψω ποια μάρκα είναι!
Αν το είχα πάθει εγώ θα ήμουν σε θέση να αξιολογήσω το κατα πόσο και πόσα θέλω να μοιραστώ μαζί σας!
Εγώ σαν τρίτος και μη ατμιστής, ούτε καν καπνιστής θεώρησα να ενημερώσω πέντε ανθρώπους γι'αυτό που είδα με τα μάτια μου!
Από εκεί και πέρα είναι στη δικιά σας κρίση να αξολογήσετε και να δωσετε ή όχι βάση στο συμβάν!
Εμένα δε με πειράζει να μη δωσεις καμιά βάση στο συμβάν!
Με πειράζει που θεωρείς ότι έχω δόλο!
Και με πειράζει γιατί δεν έχω, απεναντίας πληρώνω με προσβολές και καχυποψία την ανιδιοτελή μου ανάγκη να ενημερώσω πέντε ανθρώπους!

Δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεσαι ότι πολύς κόσμος που αντιπροσωπεύει, εμπορεύεται ή εργάζεται στις πάμπολλες εταιρείες που σχετίζονται με τα προϊόντα καπνού στην Ελλάδα, νιώθει να χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του, γιατί βλέπει να χάνει οριστικά την "κότα που γεννούσε επί δεκαετίες τα χρυσά αυγά"...

Και τι σχέση έχω εγώ με αυτούς????

Αυτό που κάνεις δεν είναι ενημέρωση φίλε μου. Με όλο το θάρρος και με πάσα ειλικρίνεια τείνω όλο και πιο πολύ να πιστέψω ότι η αρχική σου ανάρτηση είχε άλλους σκοπούς και όχι απλά να ενημερώσει και να προστατεύσει πέντε ανθρώπους όπως λες...

To είχε ανάμεσα στα πόδια του στην θέση του οδηγού, όταν έσκασε ? Πόνεσα όταν το διάβασα...
Μήπως έμεινε με πιεσμένο κουμπί και δεν είχε ηλεκτρονική απενεργοποίηση ?

Εντάξει λοιπόν, είπες την άποψή σου και είπα την δική μου, καμία συνέχεια από μένα, και ας πιστεύει ο καθένας ότι θέλει, ειλικρινά δεν μου καίγεται καρφάκι.

Ας ξαναγυρίσουν όλοι οι θεριακλήδες της Ελλάδας στα κανονικά τους τσιγάρα που δεν σκάνε!... :flipout:

Re: Απάντηση: E - smoke...

To είχε ανάμεσα στα πόδια του όταν έσκασε ? Πόνεσα όταν το διάβασα...
Μήπως έμεινε με πιεσμένο κουμπί και δεν είχε ηλεκτρονική απενεργοποίηση ?

ναι...και ενώ ο αισθητήρας του αερόσακου έπιασε ισχυρή δόνηση από την έκρηξη και άνοιξε τον αερόσακο ο άνθρωπος που είχε εγκλωβισμένη αυτή τη μικρή χειροβομβίδα ανάμεσα στα πόδια του έπαθε μονάχα εγκαύματα 1ου και 2ου βαθμού , δηλαδή επιφανειακά στο δέρμα...είχε άγιο ο άνθρωπος τι να λέμε τώρα...

(στην περίπτωση που αναφέρεις αν είχε μπαταρία protected η ηλεκτρονικό mode τότε απλά θα καιγόταν η αντίσταση, εγώ έκανα μισάωρη διαδρομή με το κουμπί πατημένο στο mode μου, εξατμίστηκαν 2-3mp υγρό, κάηκε η αντίσταση, ο αιμοποιητής καιγόταν στην κυριολεξία άλλα η μπαταρία και το μοντάκι ήταν μια χαρά)

Re: Απάντηση: Re: E - smoke...

Αυτο και εμένα με ξένισε λιγάκι...μια χαρά είναι τα 60βατάκια σε ηλεκτρονικό mode με 0.5 αντίσταση...δεν κατάλαβα γιατί να σκάσει το μοντάκι κάποια στιγμή...

Κατ εμε αυτό το άτμισμα είναι ακραίο και εκτός αυτού με μπαταρία του σωρού και όχι πχ καποια καλή lg η Sony που να σηκώνει τετοια ρεύματα και καταπόνηση το μοντακι γίνεται επίσης χειροβομβιδα.

Με ένα νορμάλ σύρμα, πχ κανθαλ 0.35 max και ενα κανονικό στήσιμο δε θα χρειαστεί να περάσει κάποιος τα 20 watt για να απολαύσει άτμισμα με άπειρο ντουμανι ταυτόχρονα.

Όταν λέω άπειρο δεν εννοώ βέβαια εφέ μπουζούξιδικου που προκαλούν ντριπερς με τεράστιες οπες αέρα και πνευμονικες.

Η ανάγκη για πολλά watts προέρχεται κυρίως είτε από σύρματα που για να ζεσταθουν θέλουν το κοσλοντουι είτε από διπλές τετραπλες κλπ αντιστάσεις όπου προσωπικά δεν κατάλαβα ποτέ σε τι πλεονεκτουν σε σχέση με ένα καλό στήσιμο με μόνη.

I rest my case!
Όταν αποδείξω τα όσα λέω δε θα δεχθώ τη συγνώμη σας!
Over & out!

Φίλε μου όταν έχεις κάποια έστω βασικά στοιχεία (μηχανικό ή ηλεκτρονικό μοντάκι?τι μπαταρία είχε?μια δυο τρείς?κ.τ.λ) τότε ξανακάνε την ενημέρωση από την αρχή για να την λάβουμε ως σοβαρή...το αν δεχτείς συγνώμες είναι πταίσμα μπροστά στο να είναι το περιστατικό όντως πραγματικό..
(μια ερώτηση μόνο, όταν λες είδες το περιστατικό με τα μάτια σου εννοείς ήσουν παρόν όταν έσκασε το μοντάκι?)

Κατ εμε αυτό το άτμισμα είναι ακραίο και εκτός αυτού με μπαταρία του σωρού και όχι πχ καποια καλή lg η Sony που να σηκώνει τετοια ρεύματα και καταπόνηση το μοντακι γίνεται επίσης χειροβομβιδα.

Με ένα νορμάλ σύρμα, πχ κανθαλ 0.35 και ενα κανονικό στήσιμο δε θα χρειαστεί να περάσει κάποιος τα 20 watt για να απολαύσει άτμισμα με άπειρο ντουμανι ταυτόχρονα.

Όταν λέω άπειρο δεν εννοώ βέβαια εφέ μπουζούξιδικου που προκαλούν ντριπερς με τεράστιες οπες αέρα και πνευμονικες.

Η ανάγκη για πολλά watts προέρχεται κυρίως είτε από σύρματα που για να ζεσταθουν θέλουν το κοσλοντουι είτε από διπλές τετραπλες κλπ αντιστάσεις όπου προσωπικά δεν κατάλαβα ποτέ σε τι πλεονεκτουν σε σχέση με ένα καλό στήσιμο με μόνη.

Μα κάποιος που ψάχνεται σε αυτά τα βατ μάλλον είναι σχετικός, άλλα και πάλι δεν υπάρχει κακή μπαταρία. To πολύ πολύ να βάλει μια μη κατάλληλη για αυτά τα ρεύματα (protected με μέγιστα 5 αμπέρ) και να μην ατμίζει σωστά...
Στα βατ και εγώ είμαι της δική σου φιλοσοφίας άλλα για να μην τα ισοπεδώνουμε όλα υπάρχουν διαφορές στο άτμισμα και κάποιες φορές μεγάλες..

Την περίοδο που τα παράτησα εγώ όλοι ψαχνονταν με τα micro coils. Έκαναν μόνα, διπλά, με 100 διαφορετικά σύρματα και ένα σωρό παραλλαγές.

Πρόσφατα σε συνάντηση των greekvapers όπου βρέθηκα με πολλούς παλιούς φίλους με 4+ χρόνια στο άτμισμα και περασμα από 100 επισκευασιμους, δε βρήκα ούτε έναν που να ακολουθεί τη νέα μόδα των απειρων watt και των παραλληλων αντιστασεων. Ίσα ίσα που έχουν σταματήσει και τα microcoils.

Προς θεού δε λέω ότι η γνώμη μου ή οι πρακτικές 5 φίλων μου είναι η παγκόσμια αλήθεια, αλλά νομίζω ότι το καλο άτμισμα δε θέλει ούτε ακροτητες ούτε πολύπλοκα πράγματα.

Αρκεί ένας καλός επισκευασιμος, μια νορμάλ αντίσταση γύρω στο 1ohm, 15-20 watt και το κατάλληλο βαμβάκι για να έχεις και γεύση και χτύπημα και το απαραίτητο ντουμανι.