Έχετε αναρωτηθεί πωs ρίχνουν τα καράβια στο νερό?

Αυτή η μέθοδος λέγεται πλευρική καθέλκυση και είναι από τις πιο επίφοβες στην ναυτηλία. Χρησημοποιείται κυρίως όταν το ναυπηγείο είναι χτισμένο δίπλα σε ποτάμι και λόγω ελλείψεως χώρου δεν μπορεί το πλοίο να καθελκυστεί με τον παραδοσιακό τρόπο.

Είναι όμως εντυπωσιακή αν μη τι άλλο αν και στο τελευταίο πλοίο νομίζω ότι το γλύτωσαν στο τσάκ.... Ο ναυπηγός που έκανε την μελέτη ευσταθείας πρέπει να πήγε και να ήρθε.....

Ειναι μικρουλια αυτα, γι' αυτο τα ριχνουν με το πλαι.

Last edited:
το προτελευταίο ήταν αληθινο?
γιατί εκείνη τη λάντζα δεν την είδα να κουνιέται και πολύ από το κύμα...

Έχει σύμβαση ο τύπος με το χωράφι απέναντι για να του το ποτίζουν.
Για αυτό το ρίχνουν έτσι...

Μια χαρα κουνηθηκε (να μην πω παρακουνηθηκε). Απλα ξεγελαει το πλανο, δεν ειναι τοσο κοντα.
Ρυμουλκο ειναι

Προσωπικα παντως, ΠΟΤΕ δεν με εχω ανεβει σε ρυμουλκο για την δουλεια της λατζας
(>200 φορες)

εγώ ανέβηκα καμιά 10αριά φορές σε τέτοιο και μου το είπαν λάντζα

εγώ ανέβηκα καμιά 10αριά φορές σε τέτοιο και μου το είπαν λάντζα

Λαντζα εχει προκυψει απο το launch (boat), ρυμουλκο ειναι tug, αλλα γενικως οτιδηποτε σε παει στο καραβι το λενε (λαθος) λαντζα.

όχι απαραίτητα. Κάποιες φορές το ρυμουλκό εκτελεί και χρέη λάντζας αλλά όχι και το αντίθετο...

μιά και γνωρίζετε δε μας λέτε και μας τι είναι το ένα και τι το άλλο να μάθουμε κάτι εκτός από το ρίξιμο καραβιών?:a0210:

καμιά εικόνα?

Δεν υπαρχει συγκεκριμενος "τυπος" πλεουμενου, ακομη και μια απλη βαρκα μπορει θα θεωρηθει λαντζα (βαση χρησης).

Googlαρε launch boat, κατι θα βγαλει σιγουρα (ρυμουλκο παντως δεν νομιζω)

μιά και γνωρίζετε δε μας λέτε και μας τι είναι το ένα και τι το άλλο να μάθουμε κάτι εκτός από το ρίξιμο καραβιών?:a0210:

Ας προσπαθησω εγω.

Λανζτα (στην "πιατσα") εννοουμε ενα πλεουμενο, το οποιο χρησημοποιειται για να μεταφερει ανταλακτικα / εφοδια / ανθρωπους (εδω στον Πειραια ενιοτε και Λιμενικους :flipout: ) απο το λιμανι, την στερια δλδ, σε πλοια τα οποια ειναι εκτος λιμενα (πχ αγκυροβολιο).

Δεν υπαρχει συγκεκριμενος τυπος, (να εχει καποια standards δλδ), μπορει να ειναι οτι να ναι...., εξαρταται βεβαια απο τις εκαστοτε αναγκες μεταφορας.

πχ, στην Σιγκαπουρη, αλλος τυπος λαντζας μεταφερει ανθρωπους, αλλος ανταλλακτικα.

Ελπιζω, καπως να σε διαφώτισα

Παιδια, κανενα βιντεακι απο καθελκυση πλοιου, απο τα εδω τα δικα μας ναυπηγεια, εχουμε? (Ή οταν καθελκυστηκε το τελευταιο δεν ειχε εφευρεθει ακομη το βιντεο?)

καμιά εικόνα?

Για το ρυμουλκό

Για το launch boat ας πούμε ότι είναι κάτι τέτοιο.....

Work-Boat-Launch.jpg

Αν και με πρόλαβε ο Ντίνος μιας και τα έγραψα...

Ως λάτζα έχει επικρατήσει το ελαφρύ σκάφος μεταφοράς προσωπικού ή αγαθών.
Χαρακτηριστικά του είναι η σχετικά μικρή ιπποδύναμη των μηχανών και όχι τόσο οι διαστάσεις του.

Προέρχεται από την λέξη launch (βάρκα) και παραφράστηκε στα παλαιά χρόνια σε λάντζα από τους Έλληνες ναυτικούς οι οποίοι δεν καταλάβαιναν αγγλικά και παράφραζαν της λέξεις για ευκολία. άλλο ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η λέξη Βατσιμάνης που προέρχεται από το WatchMan (ναυτικός σε βάρδια-εν υπηρεσία).

Τα ρυμουλκά είναι μια εντελώς άλλη περίπτωση... πλοία με συνήθως πολύ ισχυρή ιπποδύναμη αλλά και ενισχυμένη ειδική κατασκευή ώστε να πετυχαίνουν ευστάθεια, αντοχή στις επαφές με άλλα πλοία και ρυμούλκησή τους.

Παρ' όλα αυτά τα ρυμουλκά χρησιμοποιούνται και για μεταφορές συχνά ειδικά όταν το απαιτούν οι καιρικές συνθήκες αλλά και όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμες μεγάλες λάτζες...

Η καθέλκυση δεν είναι και το πιο απλό πράγμα που μπορεί να κάνει ένας Ναυπηγός. Στη πραγματικότητα ως φοιτητής είχαμε μια τέτοια μελέτη για ένα ολόκληρο εξάμηνο... Φυσικά αν μας έλεγαν ότι θα εφαρμόσουν την μελέτη μας κανείς δεν θα έπαιρνε την ευθύνη ότι όλα θα πάνε καλά...:D

Φραγκούλης τι παίζει μάνα μου? Συνάδελφος? Στείλε κανά pm...

Last edited: