Έχετε δει ποτέ το φως ?

jhal

Senior Member
7 February 2007
566
Προχωρόντας στα μαθήματά μου έφτασα στο βιβλίο που ασχολείται με το φυσικό και το υπάρχων φως.Και ξεκινάει με την ερωτήση "έχεις δει ποτέ το φως"?
Λέω καλά με δουλεύει αλλά τελικά τόσο καιρό μάλλον το κοιτάω αλλά δεν το βλέπω (φωτογραφικά εννοώ).
Έχω διαβάσει σε πολλά άρθρα ότι το φως είναι το παν στη φωτογραφία, αλλά άλλο να το διαβάζεις και άλλο να το κατανοείς και να το εκμεταλεύεσαι σωστά όπως εσύ θέλεις για να πάρεις ο αποτέλεσμα που θέλεις.

Φυσικά και πολλοί εδωμέσα το κατέχουν το θέμα και μάλιστα πάρα πολύ καλά και είναι ο λόγος που θαυμάζουμε τις φωτογραφίες τους.

Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι απ'το επόμενο βιβλίο που ασχολείται με τον τεχνητό φωτισμό και συγκεκριμένα είναι με ένα φλας.Είναι πολύ απλό setup δοκιμάστε το . Δείτε πως "γράφουν" οι λεπτομέρειες στο ένα κομμάτι ψωμιού σε σχέση με το άλλο.

_MG_1104.jpg
_MG_1105.jpg

Δεν θελω να σε στεναχωρησω αλλα για να κανεις αυτο το τεστ πρεπει να εχεις ιδια εκθεση , να ειναι ακριβως ιδιο το φοντο (φωτισμενο) και φυσικα οι ληψεις να ειναι αρτιες.

Φυσικα οι ανακλασεις να ειναι ισοτιμες.

Δεν πληρεις καμια τετοια συνθηκη.

Όχι δεν υπάρχει θέμα στεναχώριας ίσα-ίσα.
Πάντως η άσκηση ήταν ακριβώς αυτή και πέτυχε 100%.Εξάλου είναι πάρα πολύ απλή μου πήρε 10 λεπτά ( με τα στησίματα). Ο φωτισμός του φόντου ή οτιδήποτε άλλο δεν ήταν σκοπός της άσκησης. Μόνο πως "γράφουν" οι λεπτομέρειες του θέματος (που είναι η ψύχα απ´το ψωμί) χτυπώντας το φως απο διαφορετική γωνία.

Αν σκέφτεσαι κάτι άλλο το συζητάμε ή ακόμα καλύτερα το δοκιμάζουμε -bye-

Last edited:
H έκθεση είναι η ίδια... f/11 με 1/40s

Προφανώς απλά άλλαξε η απόσταση ή η θέση του φλας. αν και πάλι είναι σκληρές οι σκιές.

Τέλος πάντων... Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες είναι όντως μάλλον ατυχείς.
Καλύτερα θα φαινόταν σε ένα πορτραίτο πχ το πως μπορεί να επηρεάσει ένα γυμνό φλας μακρυά ή μια μεγάλη ομπρέλα κοντά τις υφές.

το χω γράψει και αλλού... για να μάθεις περισσότερα για το φως, ρίξε μια ματιά στο http://www.strobist.com

Όχι ρε παιδιά , ο σκοπός δεν είναι να συγκρίνουμε την πάνω με την κάτω φωτό αλλά το αριστερό κομμάτι του ψωμιού σε σχέση με το δεξί.
Το φλας δεν έχει κουνηθεί πόντο.Το φως χτυπάει το αριστερό κομμάτι με direct (frontlight) ενώ το δεξί κομμάτι με 90 μοίρες γωνία.
Δείτε πόσο διαφορά έχουν στη λεπτομέρεια της ψύχας.
Η κάτω φωτογραφία είναι η ίδια απλά έχει κάποιο είδος εφέ που γίνεται με μπλοκάρισμα στο φως.

Δοκιμάστε το , αξίζει όποιος μαθαίνει το φως..-bye-

Last edited:
Η προσπαθεια σου και οι ανησυχιες ειναι θεμιτες. Αλλα η προσπαθεια κακη. Δεν μπορεις να διδαξεις τιποτα οσον αφορα το φως ετσι.

Μπορεις να κανεις σχεδιαγραμματα των σετ σου.
Μπορεις να τα φωτογραφησεις με προτιμοτερη την κατοψη.
Μπορεις να δωσεις πληροφοριες για τις φωτιστικες πηγες μετρωντας τες και σε ενταση και σε χρωμα.
Μπορεις να δωσεις πληροφοριες της επεξεργασιας των εικονων.

Πολλα μπορεις .

Η προσπαθεια σου και οι ανησυχιες ειναι θεμιτες. Αλλα η προσπαθεια κακη. Δεν μπορεις να διδαξεις τιποτα οσον αφορα το φως ετσι.

Μπορεις να κανεις σχεδιαγραμματα των σετ σου.
Μπορεις να τα φωτογραφησεις με προτιμοτερη την κατοψη.
Μπορεις να δωσεις πληροφοριες για τις φωτιστικες πηγες μετρωντας τες και σε ενταση και σε χρωμα.
Μπορεις να δωσεις πληροφοριες της επεξεργασιας των εικονων.

Πολλα μπορεις .

Πρώτα πρώτα να πω ότι ότι έγραψα το έγραψα για να το μοιραστώ μαζί σας και δεν είναι σκοπός μου να διδάξω.
Φυσικά και ότι θέλει κάποιος να του πω στα παραπάνω πλαίσια.
Επίσης όπως έγραψα και στο πρώτο ποστ:

Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι απ'το επόμενο βιβλίο που ασχολείται με τον τεχνητό φωτισμό και συγκεκριμένα είναι με ένα φλας.Είναι πολύ απλό setup δοκιμάστε το . Δείτε πως "γράφουν" οι λεπτομέρειες στο ένα κομμάτι ψωμιού σε σχέση με το άλλο.

Δεν θεωρώ ότι έχει νόημα η ένταση, το color temp . Επίσης δεν έχει γίνει καμία επεξεργασία.
Συμφωνώ ότι νόημα έχει το setup diagram.

lighting-diagram-1311602080.jpg

Πρώτα πρώτα να πω ότι ότι έγραψα το έγραψα για να το μοιραστώ μαζί σας και δεν είναι σκοπός μου να διδάξω.

Να διδαξεις , να δειξεις , να μοιραστεις το ιδιο ειναι . Μην κολλας στην λεξη αλλωστε δεν στην ειπα ειρωνικα.
Ακομα κι εγω που το φως ειναι η δουλεια μου μαθαινω καθε μερα ακομα και απο ασχετους.

Όχι δεν κόλλησα σε αυτό.
Αντιθέτως κόλλησα πόσο εύκολα κάποιος μπορεί να χαρακτηρίζει μια προσπάθεια μην έχοντας κατανοήσει τον σκοπό της προσπάθειας.

Ε αμα κολλησες σε αυτο τοτε να ξαναπροσπαθησεις γιατι δεν ειναι καλη. Πως να το κανουμε.

Δεν στο λεω για να σε στεναχωρησω. Αλλα δεν ειναι .

Γιατί δεν είναι καλή; Ένα πράγμα θέλει να δείξει από όσο καταλαβαίνω, το πως επηρεάζει τις λεπτομέρειες η γωνία που πέφτει το φως στα αντικείμενα σε σχέση με την θέση της φωτογραφικής μηχανής. Αν κάτι μπέρδεψε αρχικά ήταν η δεύτερη φωτογραφία που δεν χρειαζόταν αφού φτάνει η πρώτη.

Ε αμα κολλησες σε αυτο τοτε να ξαναπροσπαθησεις γιατι δεν ειναι καλη. Πως να το κανουμε.

Δεν στο λεω για να σε στεναχωρησω. Αλλα δεν ειναι .

Δέχομαι την κριτική γιατί είναι η μεγαλύτερη βοήθεια που μπορεί να μου προσφέρει κάποιος. Κριτική η οποία έχει βάση και είναι τεκμηριωμένη.

Με λες κολλημένο αλλά εσύ είσαι. Πως να το κάνουμε ?? Είπα εγώ ότι έβαλα τις φωτό για να διεκδικήσω κανένα βραβείο αρτιότητας ?

Θα μπορούσες να διαβάσεις όλο το πρώτο post να δεις τι θέλει να πει ο ποιητής.
Θα μπορούσες να κάνεις ερωτήσεις αν κάτι δεν κατάλαβες.
Θα μπορούσες να δεις ποιος είναι ο σκοπός της φωτογραφίας, ειδικά αφού είναι η δουλειά σου και ξέρεις..
Θα μπορούσες να το δοκιμάσεις και μόνος σου.

Πολλά θα μπορούσες να κάνεις..

Δηλαδή ο sotos65 πως κατάλαβε αυτό που έγραψα εξ'αρχής.??

ήρεμα παιδιά, ανταλαγή εμπειριών κάνουμε, καλές - κακές όλες χωράνε...

Με λες κολλημένο αλλά εσύ είσαι.

Ευχαριστω πολυ για το κοπλιμεντο. Αν και ΔΕΝ σε ειπα εγω κολλημενο εσυ αυτοχαρακτηριστηκες ετσι.

Όχι δεν κόλλησα σε αυτό.
Αντιθέτως κόλλησα πόσο εύκολα κάποιος μπορεί να χαρακτηρίζει μια προσπάθεια μην έχοντας κατανοήσει τον σκοπό της προσπάθειας.

Είπα εγώ ότι έβαλα τις φωτό για να διεκδικήσω κανένα βραβείο αρτιότητας ?

Θα μπορούσες να διαβάσεις όλο το πρώτο post να δεις τι θέλει να πει ο ποιητής.

Διαβασα τι θελει να πει ο ποιητης και του εξηγησα οτι ο συλλογισμος του και κυριως ο τροπος με τον οποιο το επιχειρησε ηταν λαθος.

Θα μπορούσες να το δοκιμάσεις και μόνος σου.

Βαριεμαι αφανταστα.Ακομα δεν μας εχεις πει τι θες να αποδειξεις με το "πειραμα".

Δεν ειδα κατω απο τις φωτογραφιες τεχνικα στοιχεια και τι εχει επιχειρηθει. Πυθιες ειμαστε ?

Γιατι μπορει να υπαρχει ηδη στο διαδικτυο αυτο που θες να αποδειξεις. Και καλα εκτελεσμενο.

Δέχομαι την κριτική γιατί είναι η μεγαλύτερη βοήθεια που μπορεί να μου προσφέρει κάποιος. Κριτική η οποία έχει βάση και είναι τεκμηριωμένη.

Αφου την δεχεσαι ολα καλα. Την τεκμηριωσα επαρκως νομιζω στο μηνυμα #2.

Γιατί δεν είναι καλή; Ένα πράγμα θέλει να δείξει από όσο καταλαβαίνω, το πως επηρεάζει τις λεπτομέρειες η γωνία που πέφτει το φως στα αντικείμενα σε σχέση με την θέση της φωτογραφικής μηχανής. Αν κάτι μπέρδεψε αρχικά ήταν η δεύτερη φωτογραφία που δεν χρειαζόταν αφού φτάνει η πρώτη.

Σοτο απο το κατωθι μηνυμα τι καταλαβες ? Γιατι μαλλον χρειαζομαι μαθηματα κι εγω :ernaehrung004:

Για συγκριση των δυο φωτογραφιων δεν μιλαει ο ποιητης ?

Δείτε πως "γράφουν" οι λεπτομέρειες στο ένα κομμάτι ψωμιού σε σχέση με το άλλο.

Βρε σταματήστε να μαλώνετε δυο κανονάκηδες. Πιάστε να μαλώσετε με κανέναν νικονάκια. Θα μας βλέπουν και θα γελάνε.

Απάντηση: Re: Έχετε δει ποτέ το φως ?

Σοτο απο το κατωθι μηνυμα τι καταλαβες ? Γιατι μαλλον χρειαζομαι μαθηματα κι εγω :ernaehrung004:

Για συγκριση των δυο φωτογραφιων δεν μιλαει ο ποιητης ?

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από jhal
Δείτε πως "γράφουν" οι λεπτομέρειες στο ένα κομμάτι ψωμιού σε σχέση με το άλλο.

εγω για να ειμαι σωστος αυτο μου δινει να καταλαβω οτι μιλαει για κομματι και βλεποντας δυο στην καθε φωτο βλεπω τις διαφορες του αριστερου με το δεξι ψωμι.....
ειλικρινα δεν καταλαβα σε κανενα σημειο να εννοει συγκριση της πρωτης με την δευτερη φωτο....

συγνωμη που επεμβαινω εγω ο μικρος και ασχετος αλλα οτι βλεπω λεω

Re: Απάντηση: Έχετε δει ποτέ το φως ?

Βρε σταματήστε να μαλώνετε δυο κανονάκηδες. Πιάστε να μαλώσετε με κανέναν νικονάκια. Θα μας βλέπουν και θα γελάνε.

Δεν μαλωνει κανεις ρε συ. Ανταλλαγη γνωσεων κανουμε :ernaehrung004:

υγ

Χαθηκανε και οι καλοι Νικονακηδες ρε γμτ....:2thumb22sup:

Re: Απάντηση: Re: Έχετε δει ποτέ το φως ?

εγω για να ειμαι σωστος αυτο μου δινει να καταλαβω οτι μιλαει για κομματι και βλεποντας δυο στην καθε φωτο βλεπω τις διαφορες του αριστερου με το δεξι ψωμι.....
ειλικρινα δεν καταλαβα σε κανενα σημειο να εννοει συγκριση της πρωτης με την δευτερη φωτο....

Ολοι ασχετοι ειμαστε μην ανησυχεις. Μικροι οχι ολοι γμτ :furious3:

Θες να το εκφρασεις λιγο καλυτερα αυτο που ειπες ?

μιλαει για κομματι και βλεποντας δυο στην καθε φωτο βλεπω τις διαφορες του αριστερου με το δεξι ψωμι.....

Γιατι ομολογουμενως δεν καταλαβα τι εννοεις.