EF 50 mm 1.4 USM vs EF 50 mm 1.8 II vs EF 35mm USM vs 40mm 2.8 STM .

Anritsu

AVClub Enthusiast
12 December 2012
859
Μπραχάμι - Μύκονος
Καλησπέρα.

Σιγά σιγά σκέφτομαι για το πρώτο μου Prime . Φαντάζομαι στο ανάλογο δίλημμα έχουν βρεθεί πολλοί στο παρελθόν .Ο πλάστικ φαντάστικ 1.8 ξεκινάει στα 99 (σκρουτζ) και ο Made in Japan 1.4 στα 338 . Προορίζεται για χρήση κυρίως εντός , όπου το νορμάλ φώς δεν φτάνει , και λίγοτερο για αλλες περιπτώσεις (street ή νυχτερινή φωτογραφία) . Φλεβάρη με το καλό περιμένω νέο μέλος και θα ήθελα να τραβήξω και στο μαιευτήριο χωρίς φλας (αν γίνεται) . Ο 1.4 βέβαια έρχεται χωρίς σταθεροποίηση . Εκεί παίζει ο νέος 35 mm (500 ) όπου αν και 2.0 με το is πάμε σε μεγαλύτερες εκθέσεις στο χέρι .Εκει κερδίζω όμως αλλού , καθώς στα 67χιλ σπέιρωμα έχω ήδη UV και CPL της HOYA σειρά HD . Άχρηστο βέβαια αν το αντικείμενο κινείται .Θα φορεθεί σε crop canon (70d) με πολύ μελλοντικές βλέψεις για FF . Το ξέρω ότι το Χ1.6 βγάζει 80 mm , που σε στενάχωρα δωμάτια είναι δύσκολο , στο σαλόνι μου πχ που είναι μακρόστενο θα δουλέψει μια χαρά .Για κοντινά με δοκιμές βλέπω ότι θέλω περίπου 2 μέτρα απόσταση .
Επίσης υπάρχει και η μέση λύση του Pancake 40 mm 2.8 . Δεν ξέρω αν έχει νόημα να δώσω 180 για να κερδίσω μισό στόπ σε σχέση με τα 3.5 που κρατάει ο κιτ μέχρι περίπου τα 20 mm ή 1.5 στοπ σε σχέση με το 4.5 του κίτ στα αντίστοιχα 40 mm . Και χωρίς σταθεροποίηση .
Θα παρακαλούσα για τις προτάσεις παρατηρήσεις και τα σχόλια σας κυρίως για την λειτουργία των παραπάνω φακών στο μέγιστο διάφραγμα και για χρήση καθαρά ερασιτεχνική , με μια σχετική βελτίωση στο LR αν κρίνω ότι χρειάζεται . Καταλαβαίνω ότι κάθε φακός κάπου κερδίζει και κάπου χάνει και δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις . Αγορά θα γίνει από Ελλάδα , λίγο που έψαξα έξω σε αυτούς του φακούς , ειδικά για τους δύο πιο ακριβούς (1.4 και 2.0) οι διαφορές είναι της τάξης των 20-30 .

Ευχαριστώ

Last edited:
sigma 35 art εφόσον δεν έχεις πρόβλημα να ξεπεράσεις(καμποσο) τα 500 ευρώ. 50αρης για κροπ σώμα είναι μόνο για πορτρετα σε εσωτερικούς χώρους

sigma 35 art εφόσον δεν έχεις πρόβλημα να ξεπεράσεις(καμποσο) τα 500 ευρώ. 50αρης για κροπ σώμα είναι μόνο για πορτρετα σε εσωτερικούς χώρους

800 γιούρια μου πέφτουν πάρα πολλά δυστυχώς . Και τα πορτρέτα σε εσωτερικούς χώρους είναι κάτι που θέλω .

Γιατί δε βλέπεις τους canon 24 ή 28 στα 2,8 με σταθεροποίηση και σε πολύ καλές τιμές στην Ελλάδα γύρω στα 500.
Τα 50mm ξέχασέ τα για εσωτερικό χώρο. Βέβαια ο 1.4 θα σου δώσει υπέροχα bokeh στο μωρό.

Μονο εγω δεν βρίσκω πρακτικό για πορτρέτο μωρού κανένα διάφραγμα σε 50αρη κάτω απο τα 2.8+ ?

Με 1.8 πχ στο ενα μετρό έχεις νεταρει μονο ενα ματακι σε 3/4 προφίλ...

Το βάθος πεδίου (αυτο που ειναι νεταρισμενο), οταν τραβάς στο 1 μετρό, με f1,8 στα 50mm, ειναι μόλις 3 εκατοστά.

Πρακτικά, αν τραβήξεις προφίλ ενα πρόσωπο, και νεταρεις στην μύτη, το μάτι θα ειναι out of focus

όπως και να'χει νομίζω ότι πρέπει να πάρεις τον plastic-fantastic canon 50 1.8ΙΙ. Το κατοστάρικο που ζητάει είναι αστείο ποσό για αυτό που σου δίνει.

Δεν αμφιβάλλω απλά ψάχνομαι

Το βάθος πεδίου (αυτο που ειναι νεταρισμενο), οταν τραβάς στο 1 μετρό, με f1,8 στα 50mm, ειναι μόλις 3 εκατοστά.

Πρακτικά, αν τραβήξεις προφίλ ενα πρόσωπο, και νεταρεις στην μύτη, το μάτι θα ειναι out of focus

Κατάλαβα .Δυστυχώς δεν έχω παίξει με κάποιο prime και εδώ που είμαι δεν μπορώ να βρω και να δανειστώ έστω . Στα τυφλά πάω και για αυτό άνοιξα το θέμα . Στο 1.4 δηλαδή τ6ι βάθος πεδιο υπάρχει 1.5 cm ?

Για ντεμι-ευρυγωνια κατω απο 35mm μπορεις να δεις τον σιγμα 18-35/1,8 με σταθεροποιηση στα 700-800 ευρω. Μαζευεις μεχρι τον Φεβρουαριο και τον αγοραζεις για να εισαι ετοιμος για το νεο μελος (με τον κινδυνο να μην δουλευει σε μελλοντικο σωμα κανον που πιθανως αγορασεις και να ψαχνεις firmware και base station και λοιπες αλχημειες).

Αυτο που ζητανε πολλοι, οπως και ο Σπυρος, ληψεις μεσα στο σπιτι χωρις φλας, νομιζω, καλυπτεται με 50mm μια χαρα ακομα και με κροπ... μεσα στο σπιτι θελεις κατι πορτραιτιστικο, αντε 2-3 πιτσιρικια να καθονται μαζι και να παιζουν... δεν θελεις πανοραμικη, ουτε το σκρινιο στη γωνια, ουτε τον παπου και τη γιαγια στην αλλη ακρη... οποτε, ο 50ρης 1,8 μεταχειρισμενος στα 50-60 ευρω ειναι -κατα τη γνωμη μου- αριστη επιλογη.

Δεν αμφιβάλλω απλά ψάχνομαι

Κατάλαβα .Δυστυχώς δεν έχω παίξει με κάποιο prime και εδώ που είμαι δεν μπορώ να βρω και να δανειστώ έστω . Στα τυφλά πάω και για αυτό άνοιξα το θέμα . Στο 1.4 δηλαδή τ6ι βάθος πεδιο υπάρχει 1.5 cm ?

2 εκατοστά
Στο ενάμιση μετρο ομως γίνονται 5 (εκατοστά)
Τα νούμερα αυτα ειναι για ff μηχανη παντως

Τι άλλον φακο έχεις ;

2 εκατοστά
Στο ενάμιση μετρο ομως γίνονται 5 (εκατοστά)
Τα νούμερα αυτα ειναι για ff μηχανη παντως

Τι άλλον φακο έχεις ;

Τον κιτ 18-135 3.5-5.6 stm . Ικανοποιημένος γενικά αλλά στα σκοτάδια δράμα ...

Last edited:
Να τον πάρεις τοτε τον 50αρη δεδομένης και της τιμής του, αλλα και οτι στην ουσία (σε κροπ) ειναι 80mm. Για τον ιδιο λόγο που τον θες και εσυ, εγω πήρα έναν 85αρη (σε ff)

Εχε υπόψιν σου επισης οτι το 1,4 σε κροπ ειναι 2,24

Τελος, η σταθεροποίηση σε μωρο που δεν κοιμάται, ειναι άχρηστη...

ImageUploadedByTapatalk1408879469.358517.jpg

Attachments

• ImageUploadedByTapatalk1408879414.908177.jpg
    ImageUploadedByTapatalk1408879414.908177.jpg
    113.6 KB · Views: 208
Να τον πάρεις τοτε τον 50αρη δεδομένης και της τιμής του, αλλα και οτι στην ουσία (σε κροπ) ειναι 80mm. Για τον ιδιο λόγο που τον θες και εσυ, εγω πήρα έναν 85αρη (σε ff)

Εχε υπόψιν σου επισης οτι το 1,4 σε κροπ ειναι 2,24

Τελος, η σταθεροποίηση σε μωρο που δεν κοιμάται, ειναι άχρηστη...

View attachment 106094

Νομίζω πως εννοείς ότι σαν 2,24 υπολογίζεται το βάθος πεδίου αλλά σαν φώς/έκθεση η μηχανή το υπολογίζει για 1.4 . Τα δείγματα είναι από τον 85 χιλ σε FF ?

Δεν ειμαι σιγουρος τι εννοω ακριβως :D
Καπου εχει κάνει μια πολυ καλη ανάλυση ο Ηλιας Γιαριμης στο νήμα των sony RX100

Ναι με 85αρη 1.8 σε ff
(Αλλα απο NEF σε JPEG, σε λάπτοπ, σε κινητο, καραςυμπιεσμενα, δεν ξερω καν πως φαίνονται (πόστα τω απο κινητο

Προορίζεται για χρήση κυρίως εντός , όπου το νορμάλ φώς δεν φτάνει , και λίγοτερο για αλλες περιπτώσεις (street ή νυχτερινή φωτογραφία) . Φλεβάρη με το καλό περιμένω νέο μέλος και θα ήθελα να τραβήξω και στο μαιευτήριο χωρίς φλας (αν γίνεται) ....και για χρήση καθαρά ερασιτεχνική....

Ακριβώς για την ίδια χρήση που περιγράφεις εγώ πρόσφατα αγόρασα τον Sigma 17-50mm f2.8 EX DC OS HSM στα 300 ευρώ από το internet και έχω εντυπωσιαστεί από το αποτέλεσμα σε πορτρέτα μωρού μέσα στο σπίτι. Επίσης σε full frame και στην ίδια χρήση έχω δοκιμάσει τον Canon EF 24-105mm f/4L IS USM με εξίσου άριστα αποτελέσματα αλλά πάνω σε καλή μηχανή με μεγάλη ευαισθησία στον σένσορα.

αν θελεις την γνωμη μου παρε τον 50mm F1.4 δεν θα το μετανιωσεις. Εμενα ηταν ο πρωτος μου φακος μαζι με την 6D και οι φωτο ειναι απιστευτες.

Ο φακος ειναι ο καλυτερος 50αρης που εχει βγαλει η canon ακομα και απο τον 1.2! ενταξει μπορει το bokeh του 1.2 να ειναι πολυ καλο αλλα και του 1.4 δεν παει πισω.

ο 1.4 ειναι ο καλυτερος φακος για μενα για εσωτερικο χωρο με λιγο φωτισμο. αν θελεις να δεις φωτο απο 50 αρη παρε ματι.

Ολες οι φωτο ειναι με F1.4, ISO 100 και προσοχη στο κρατημα ειδικα στην πρωτη που ειναι εγρωμη μεσα στην κουνια. Ο μικρος εκανε μπουρμπουληθρες με το στομα του και τον επιασα πανω στη στιγμη. Ηταν δυσκολο να κρατησω το χερι σταθερο αλλα βοηθησε πολυ ο φακος. Σε raw η φωτο ειναι αψογη, εδω ειναι jpeg.

IMG_2007.jpgIMG_1456.JPG.jpgIMG_2020.jpgIMG_2023.jpg

Last edited:
Επισης κοιτα τα βιντεο στο youtube, εχει πολλα reviews.

Στην αρχη οταν εψαχνα και εγω για να παρω την 6D, δεν ειχα αρκετα χρηματα για φακο, που ηθελα τον 50mm 1.2L η τον 85mm 1.2L η τον 135mm 2L. Για καλη ποιοτητα κοιτα παντα prime lens.

Εστι αρχισα να κοιταω τον ποιο φθηνο φακο απο την canon. Που ηταν ο 50mm 1.8 II. Φυσικα ειναι ενα πολυ καλος φακος αλλα δεν ειναι οτι καλυτερο απο πλευρας κατασκευης.

Ο 50mm 1.4 ειναι πολυ καλυτερος και πολυ πιο γρηγορος και στο AF. Γενικα για μας που δεν ειμαστε επαγγελματιες, στην αρχη ενας απλος φακος ειναι οτι καλυτερο να αρχισουμε να μαθαινουμε.

Επισης ο 85mm 1.8 ειναι απιστευτος φακος και πολλοι δεν τον εχουν σε υπολυψη. και εχει γυρω στα 350 ευρω. Ο 85mm 1.2 L εχει 2000 ευρω.

Και εγω πηρα την καμερα και αρχισα αυτο το ακριβο σπορ, για τον γιο μου. Δεν περιμενα οτι θα βγαλω τοσες φωτογραφιες στην ζωη μου. Τωρα καταλαβα την διαφορα μιας καλης DSLR απο ενα καλο κινητο η μια καλη μικρη καμερα.

Η διαφορα δεν ειναι στο σωμα, (φυσικα και καποια χαρακτηριστικα ειναι σημαντικα οπως, η φωτεινοτητα, η ταχυτητα, FF vs APS-C) αλλα στους φακους.

Ενας καλος γρηγορος φακος με μια καμερα που εχει πολυ καλο AF system και καλη φωτεινοτητα ειναι εργαλειο στα χερια ενος καλου φωτογραφου.

Σεβομαι τους ανθρωπους που κανουν την δουλεια τους, και οι φωτογραφοι παντα χρειαζονται, αλλα παιρνουν παρα πολλα για αυτο που κανουν.

Ετσι αποφασισα να παρω μια καλη μηχανη και καλους φακους απο εδω και περα για να μην δινω 1000 και 1500 ευρω σε φωτογραφους για βαπτιση η γαμους.

Φυσικα οι φωτογραφιες που θα βγαλουν οι φωτογραφοι θα ειναι καλυτερες!

Βγηκα εκτος θεματος το ξερω.......παντα μου συμβαινει αυτο γιαιτι;