EF 50 mm 1.4 USM vs EF 50 mm 1.8 II vs EF 35mm USM vs 40mm 2.8 STM .

Ξεκινώ με το ότι μιλάμε για φακό που θα φορεθεί πάνω σε κροπ σώμα. Αυτό είναι το πρώτο κριτήριο επιλογής, και όχι η αξία και επιδόσεις του κάθε φακού καθ' εαυτές.

Το να πω έτσι γενικώς, ότι ο 50/1,8 είναι αξιοπρεπής σε αυτό που προσφέρει και πάμφθηνος, μικρή νομίζω αξία έχει, όταν σε FF σώμα θα χρησιμοποιείται ως κλασικός νορμάλ φακός, ενώ σε μικρό σώμα θα αξιοποιείται λόγω εστιακού μήκους σε ειδικότερες περιπτώσεις, περισσότερο ως πορτραίτου (που κι εκεί δεν είναι ο καταλληλότερος, καθώς ως κλασικός 50ρης αποδίδει σε μεσαία διαφράγματα, ενώ οι πορτραίτου σχεδιάζονται με στόχο να αποδίδουν από εντελώς ανοικτοί). Τον έχω πολλά χρόνια (σχεδόν 10ετία), αρχικώς είχα ενθουσιαστεί με τη χρήση του, όμως για μικρό φορμά δεν είναι ό,τι βολικότερο.
Έχω και τον 40/2.8. Εξαιρετικός φακός. Από Άπω Ανατολή μπορεί να βρεθεί κάτω από 120 ευρώ. Τσάμπα πράμα. Πάλι, εξαιρετικά χρήσιμος -μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοναδικός all around- στο FF (προσωπικώς θεωρώ τα 40mm ως το εστιακό μήκος που προσεγγίζει περισσότερο αυτό που "βλέπουμε" με τα μάτια μας), κάπως περιοριστικός στο APS. Ωστόσο εκεί είναι κάπως καλύτερα, στα 64mm αντίστοιχα λειτουργεί ως ελαφρώς πιο τέλε 50ρης. Οξύτητες κλπ άριστα, από f/2.8. Πανάλαφρος, κατηγορία φτερού. Αυτόν μπορεί και να τον πρότεινα ακόμη και για APS, ούτως ή άλλως είναι πάμφθηνος.
Έχω (πρόσφατο απόκτημα) τον Sigma 35 1.4 "Art". Κορυφαίος. Πάλι όμως, καλύτερα όχι για APS. Τον χαντακώνουμε σε άχαρο ρόλο. Μόνο σε FF θα δείξει το αλμπενί του ο φακός αυτός, και 800 σχεδόν ευρώ είναι πολλά για να τον έχουμε μαντρωμένο στα όρια του APS.

Τι θα αντιπρότεινα; Τον 30ρη 1.4 της Σίγμα. Δυστυχώς η Canon δεν ευαρεστήθηκε (ακόμη) να βγάλει έναν ωραίο φθηνό APS 35ρη 1.8 όπως η Νίκον.
Εάν δεν έχεις μάκρο, και σε ενδιαφέρει, υπάρχει και μια άλλη "ιδιάζουσα" πρόταση, ο 35ρης 2.8 μάκρο της Τοκίνα (εστιακό μήκος που δεν είναι βέβαια και ό,τι καλύτερο εάν κυνηγάς ζουζούνια). Και αυτός μπορεί να παίξει διπλό ρόλο ως περίπου στάνταρ φακός στο APS, με άριστη απόδοση (ως μάκρο) από το 2.8.

Τάσο σέβομαι τις γνώσεις σου αλλά μου κάνει μεγάλη εντύπωση που συγκρίνεις φακούς ίδιου εστιακού μήκους αλλά με τεράστια διαφορά στην φωτεινότητα..
Γιατί κακά τα ψέματα, το 1.4 της Σίγμα με το 2.8 της Τοκίνα απέχουν.
Είναι κάτι που δεν καταλαβαίνω?

Ο Τοκίνα είναι μάκρο φακός. Άλλης φιλοσοφίας. Αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως στάνταρ φακός, λόγω εστιακού μήκους, για κάποιον που θέλει με έναν φακό να καλύψει δύο ανάγκες. Είναι εξαιρετικής κατασκευής και οπτικής ποιότητας φακός (συνεργασία Τοκίνα και Πένταξ).
Φυσικά το 2.8 απέχει δυο στοπ από το 1.4, ωστόσο ο μάκρο αποδίδει άριστα κατευθείαν από το 2.8, και σε όλο το κάδρο. Ο 30ρης Σίγμα, όσο και να τον κλείσεις, δεν θα πάρεις τα άκρα που έχει ο 35ρης Τοκίνα ανοικτός!
Ο Σίγμα είναι φτιαγμένος να έχει πολύ καλή απόδοση στο κέντρο από ανοικτός. Για να δεις καλά άκρα, θέλει κλείσιμο στο f/8 και πάλι είναι μέτριος. Επομένως, πλην περιπτώσεων που μας ενδιαφέρει αυστηρώς το θέμα στο κέντρο (οπότε το θόλωμα και η βινιέτα των άκρων μπορεί να θεωρηθεί και "άποψη") και low light, συνολικώς ο Τοκίνας είναι καλύτερος φακός, και θα τον συνιστούσα για κάποιον που θα ήθελε ταυτόχρονα και έναν μάκρο (σκέψου μοναδικότητα, ένας all around στάνταρ φακός που θα μπορεί να εστιάσει στα 14 εκατοστά. Το είδος υπήρχε παλιότερα μόνο για τις Νίκον, ο 55ρης μάκρο 3.5 ή 2.8, και φυσικά όχι AF).

Φυσικά, εάν είχα Νίκον, απλώς θα έπαιρνα τον πολύ φθηνότερο 35/1,8.

εγω ειχα τον σιγμα 30/1.4 για 2-3 χρονια στην ολυμπους, ενω ηταν αρκετα οξυς στο 1.4 ηταν πολυ δυσκολο να πετυχω το focus , για αυτο τον εκλεινα στο φ1.8-2
ειναι καλος φακος, εχει και ωραιο bokeh αλλα στο 1.4 δεν ειναι αξιοπιστος, μπορει στη κανον να ειναι διαφορετικα τα πραγματα.
Τωρα εχω τον 25/1.4 στα μ4/3 και στο 1.4 βρισκει παντα το focus εκει που πρεπει.

Ευχαριστώ άπαντες για την συνδρομή τους στο θέμα . Σαν νέος στο άθλημα δυσκολεύομαι πολύ να βγω απο το μαντρί (canon) και κοιτάζω προς τα κει που δυστυχώς 35αρι δεν έχουνε . Τουλάχιστον φτηνό . Από youtube , reviews και σχετικά άρθρα κατάλαβα τα εξής
1. Οπτικά οι διαφορές τους ένα κλίκ υπερ της 1.4 .Ισως κάτι που θα αργήσω πολύ να δω , εγώ τουλάχιστον .
2. Κατασκευαστικά ο 1.4 είναι άλλη κατηγορία , made in Japan , με ότι και αν αυτό σημαίνει .
3. Και οι δύο , τουλάχιστον στα πολύ ανοιχτά διαφράγματα ,πονάνε . Στρώνουν κάπου στο f/8 .Πιο συχνά πάντως διαβάζω οτι ο 1.8 βαστάει από το 1.8 .
4. Είναι και οι δύο παμπάλαιοι . ο 1.8 ΙΙ βγήκε το 1990 σε συνέχεια του Ι που βγήκε το 1987 και αρχικά είχε μεταλλική μοντούρα . Ο 1.4 βγήκε το 1993 και παραμένει . Αυτό λέει πολλά και τίποτα ταυτόχρονα . Το καλό γυαλί παραμένει καλό γυαλί , το φοκους όμως και τα μοτεράκια όσο ναναι εξελίσσονται . Στον τομέα αυτό διαβάζω πως ο 1.4 είναι ταχύτερος και λίγο πιο ήσυχος από τον πιο αργό και φασαριόζο 1.8 . Δεν θα δουλέψει βίντεο , δεν με απασχολεί

Και επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι μπαίνει ένα ακόμα ερώτημα : 1.4 ή 1.8 + 430 EX II . 20-30 βγαίνει παραπάνω το πακέτο ...

Επειδή μάλλον τα ίδια ισχύουν οπως και στη Nikon που έχω δει , η δική μου γνώμη είναι το δεύτερο σετ. Πάντα είναι χρήσιμο ένα εξωτερικό flash και η διαφορά του 1.4 δεν είναι τοοοοσο τρομερή!
Άσε που το 1.4 είναι δύσκολο στην ακριβή εστίαση για να σου χρησιμεύσει πραγματικά στις συνθήκες που εσύ κι εγώ τραβάμε. Το τόσο ρηχό βάθος πεδίου είναι ώρες ώρες μπελάς. ..

Στη Νίκον ο 1.8 είναι καλύτερος. Βέβαια και ακριβότερος του πάμφθηνου 50ρη της Canon.

Εγώ θα επιμείνω. Αντί των δύο, και εφόσον δεν θέλεις να τα στάξεις σε καλό 30-35ρη, προτίμησε τον 40/2.8. Είναι αστέρι φακός, και φοριέται και στα δύο φορμά.

Ακόμη και στο APS, δεν απέχει πολύ από τον στάνταρ, πχ

light by S_end, on Flickr

(εδώ φορεμένος σε 40D).

Εννοείται ότι σε φουλ φορμά τα 40mm είναι ιδανικά (τα προτιμώ από τα 50, προσεγγίζουν καλύτερα αυτό που "βλέπω") και εκεί είναι ιδανικός για δρόμου,

old colliding cars by S_end, on Flickr

(εδώ πάνω σε 5D mkII)

αλλά και σε APS σου κάνει τη δουλειά λόγω έλλειψης παραμορφώσεων και άριστης οξύτητας, εάν θέλεις πιο ευρυγώνιο τον γυρίζεις κάθετα και τραβας 3-4-5 λήψεις για συρραφή σε πανόραμα, πχ

Thessaloniki, Concert Hall by S_end, on Flickr

Τον πήρα ebay από Κονγκ, 120 ευρά εάν θυμάμαι.

Δεν θυμάμαι από πότε έχω να χρησιμοποιήσω τον 50ρη 1.8. Τον 1.4 δεν τον έχω, αλλά έχω πάρα πολλούς manual 50ρηδες 1.4.

Δυστυχώς επι της παρούσης στα τυφλά θα ψωνίσω . Δυστυχώς δεν έχω εμπειριά με "γρήγορους " φακούς να δω πως συμπεριφέρονται σε φως δωματίου , ούτε και την ευκολία να δανειστώ . Αν κρίνω από το 3.5 που ξεκινάει ο δικός μου 18-135 στμ δεν είναι και τόσο μεγάλο το κέρδος . Για παράδειγμα , στο γραφείο με αρκετό φωτισμό στα 18 χιλ με φ/3.5 και iso100 με 1/100 χρόνο είμαι κάτω 2 και 1/3 στοπ . Θα φτάσει το 2.8 ? Αλλά και πάλι αν δεν τον πάρω στα χέρια μου να παίξω δεν μπορώ να ξέρω . Απο την άλλη σε crop δεν είναι απο τα 40 προτιμότερα τα 28 ? Γιατί κάπου διάβαζα σε άλλο νήμα ότι παρουσιάστηκε / θα παρουσιαστεί ef 28 mm 2.8 pancake . Δεν βλέπω γιατί να μην είναι πάνω κάτω στην ίδια τιμή και να περιμένω να δω reviews . Θα δω . Και πάλι ευχαριστώ για τις συμβουλές

24ρης pancake. Ναι, αυτός θα είναι αποκλειστικά για APS, και θα είναι το αντίστοιχο του 40ρη για το μικρό φορμά (=38,4mm).

Τον 40ρη τον προτείνω ιδίως για τα οπτικά του. Είναι εξαιρετικός φακός. Είναι μεν μόνο 2.8, όμως τον δουλεύεις από ανοικτό. Ο 50/1.8 μέχρι τα 2.8 είναι μέτριος.

Re: Απάντηση: EF 50 mm 1.4 USM vs EF 50 mm 1.8 II vs EF 35mm USM vs 40mm 2.8 STM

24ρης pancake. Ναι, αυτός θα είναι αποκλειστικά για APS, και θα είναι το αντίστοιχο του 40ρη για το μικρό φορμά (=38,4mm).

Τον 40ρη τον προτείνω ιδίως για τα οπτικά του. Είναι εξαιρετικός φακός. Είναι μεν μόνο 2.8, όμως τον δουλεύεις από ανοικτό. Ο 50/1.8 μέχρι τα 2.8 είναι μέτριος.

Αν είναι κροπ ρίχνω προκαταβολικά άκυρο . Για κροπ ίσως κάποτε πάρω τον 55-250 στην περίπτωση που δώσω τον 18-135 .

υπαρχει και ο σιγμα 50/1.4 που τον βρισκεις αρκετα φτηνα μεταχειρισμενο, δεν ξερω αν στον εχουν προτεινει εδω ηδη.
αλλα και εγω για φλας θα σου ελεγα να πας

Άλλη μία ψήφος για το φλας. Σε εσωτερικους χώρους, έχω (σχεδόν) σταματήσει να χρησιμοποιώ τόσα μεγάλα διαφράγματα (f/1.8).
Δύσκολο το ακριβές φόκους, πολλές φορές το χάνεις (και σκέψου η SOny που έχω έχει και πολύ καλό βοήθημα για ακριβές φόκους στο μάτι).
Ειδικά αν κινείται έστω και λίγο το θέμα, είναι πολύ δύσκολο να πετύχεις το μάτι σε φόκους. Στις μισές θα είναι το αυτί μόνο και το υπολοιπο προσωπο εκτός φόκους.

Αντίθετα, ένα φλας που κοιταζει το ταβάνι, σου επιτρέπει να βαράς με f/4, να έχεις μάτια+μύτη σε φόκους άνετα, και κάνει τη φωτογραφία πιο sharp.
Και το f/4 σε ένα εστιακό μήκος π.χ. 70-90mm προσφέρει πολύ καλή απομόνωση του θέματος από το backround.

Βασικά πάρε μόνο φλας!!! (απλά μην το βάζεις να κοιτάζει απευθείας το πρόσωπο του παιδιού - να κοιτάζει το ασπρο ταβάνι).

Απάντηση: Re: EF 50 mm 1.4 USM vs EF 50 mm 1.8 II vs EF 35mm USM vs 40mm 2.8 STM

Για μηχανη με crop αισθητηρα θα πηγαινα με κλειστα ματια στον sigma f1.8.

Aυτον.

Ακριβός είναι μπρε αυτός. Βέβαια καταργεί την ανάγκη για σταθερούς στο μικρό φορμά. Από τα 30mm μάλιστα μπορεί να φορεθεί και σε FF!

Και με καταπληκτικη φωτεινοτητα περαν της πολυ καλης αποδοσης σε οπτικο επιπεδο.

Αυτην την εποχη αν μιλαμε αυστηρα για 50αρη θα επαιρνα τον sigma 50mm art και μονον. Ειναι καλυτερος και του 50αρη zeiss με πολλαπλασιο κοστος και υποδεεστερος μονο του νεου zeiss 55mm Otus.

Αλλα με αυτα τα λεφτα που κανουν οι νεοι Otus δεν συζηταμε παρα για τρελα ποσα.

Νομίζω πως είμαστε εντελώς εκτός προϋπολογισμού του φίλου μας. Εδώ για τον φθηνό 50/1.8 ξεκίνησε να συζητά ο άνθρωπος....

Δεν έχει σημασία , για canon prime γενικής χρήσης είναι η κουβέντα και ενδεχομένως κάποιος άλλος μελλοντικά να βοηθηθεί απο το θέμα . Πολλά λεφτά για crop αισθητήρα δεν μου πάει να δώσω, ούτε και να δώσω για μεταχειρισμένο εκτός και πρόκειται για "σκότωμα" . Βλέπω πως το πράμα , αργά αλλά σταθερά πάει σε FF ή mirrorless και προτιμώ αργά και προσεκτικά να προετοιμάσω το έδαφος . Όπως και να έχει λαμβάνοντας υπόψην όλες τις παραπάνω προτάσεις , προσανατολίζομαι να ρισκάρω κομματάκι παραγγέλλοντας από ebay περίπου στα 120 τον 40 χιλ φ/2.8 και να πάρω από κέντρο το 430ΙΙ καινούριο μια και σαν ηλεκτρονικό θέλω να έχω και μια εγγύηση . Για τον φακό , αν δεν πέσω σε απατεώνα , δεν φοβάμαι προβλημα .