Εφημερίδα απολύει τους φωτογράφους και εκπαιδεύει τους ρεπόρτερ στη χρήση του iPhone!

Από ότι κυκλοφόρησε στους διαδρόμους της εφημερίδας και οι αθλητικογράφοι παρέδωσαν εξοπλισμό στην ανακύκλωση.

Τέρμα, αυτές οι εικόνες:

football-photographers.jpg

Πλέον αντικαθίστανται από υπερσύγχρονες μηχανές υψίστης ακρίβειας και ποιότητας:

iphone4_zoom_lens_with_mini_tripod_1.jpg

Περαν των προαναφερθέντων (και μεγαλύτερης σημασίας φυσικά) οπτικών, θα προσθέσω αλλη μια:

Αυτή της εκπτωσης στην ποιότητα.

Εχουμε καταλήξει γενικά στο να κυκλοφορεί απίστευτος όγκος άχρηστης και χαμηλού επιπέδου ''πληροφορίας'' και από ουσία / ποιότητα πηγαίνουμε καθε μερά από το κακό στο χειρότερο.

Αφορά απειρους τομείς το παραπάνω αλλά στον συγκεκριμένο ας πω το εξής απλό παράδειγμα:

Έχουμε γεμίσει άπειρα ''ενημερωτικά'' sites που μας κατακλύζουν καθε μερα με το αν εδειξε βυζί η Μενεγάκη σήμερα, αν το ένα, αν το άλλο.

Ακόμα και η πολιτικη ενημέρωση αντιστοίχου (και κατευθυνόμενου - αλλη ιστορία αυτή βέβαια) επιπέδου είναι.

Οι δε ''δημοσιογράφοι'' δεν ξέρουν καλά καλά Ελληνικά.

Βλέπεις ακόμα και ''παλιούς'' πλέον να κάνουν τραγικά συντακτικά λάθη.

Οι ''νεοι'' δε (κατι σαν τα φυντάνια του θεματος που θα τραβανε και φωτο με τα iphone τους τώρα) δεν ξέρουν συνήθως να μιλανε καν.

Και για τις φωτο πχ (συναφές με το θεμα): Ανεξαρτήτως του επιπέδου του θέματος, κοιταχτε την συντριπτική πλειοψηία των φωτο που τα συνοδεύουν: Συνηθως άσχετες (απο αρχείο) και τραγικής ποιότητας (κάτι jpg 10*10 που τα χουν τραβήξει ο ενας απο τον αλλον από κανα print screen).

Και στο τελος ''χανομαστε'' μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα, παθητικοποιούμαστε και γινόμαστε και μεις μέρος αυτού του τραγικού μηχανισμού.

Ολα για τα λεφτα, θα μου πεις. Αναμενόμενο (αν και οχι αποδεκτό). Αλλά και τα λεφτά τι να τα κάνεις μετά όταν το επιπεδο έχει πέσει τόσο παντού και δεν μπορείς ακόμα και να ''αγοράσεις'' κατι πραγματικά καλό (αφού όλοι ενδιαφέρονται για την επιφάνεια και μόνο);

Σκας ενα σκασμο λεφτα για home cinema / hifi και συνειδητοποιείς ότι δεν υπαρχει ταινια της προκοπής.

Θες να αγοράσεις καλή TV και (σε λίγο θα) συνειδητοποείς ότι θα πρέπει να ψαχνεις στα μεταχειρισμένα για καμια plasma αλλιως θα μεινεις με τον LCDουρα στο χερι (η οποία οπως μπαινει facebook και βλεπεις αυτοματα τη φωτο του ''ρεπορτερ με το iPhone'').

Εχουμε χάσει τη μπαλα / Φαυλος κύκλος (imho).

Με λιγα λογια, εχω την αισθηση οτι θα ειμαστε ολοι καλύτερα αν αρχίσουμε να επικεντρωνόμαστε σε λίγα και καλά (ταινίες, φωτο, μουσική, αναγνώσματα) παρά στο χάος των ανοησιών που μας σερβίρονται.

Έτσι θα υπάρξει και ''αναπτυξη''. Θα αναγκαστουν οι ''παραγωγοι'' να γίνουν καλύτεροι στη δουλεια τους.

Last edited:
To
Έτσι θα υπάρξει και ''αναπτυξη''. Θα αναγκαστουν οι ''παραγωγοι'' να γίνουν καλύτεροι στη δουλεια τους.

Με λιγα λογια, εχω την αισθηση οτι θα ειμαστε ολοι καλύτερα αν αρχίσουμε να επικεντρωνόμαστε σε λίγα και καλά (ταινίες, φωτο, μουσική, αναγνώσματα) παρά στο χάος των ανοησιών που μας σερβίρονται.

O ανθρωπος ποτε δεν αρκεστηκε στα λιγα και καλα ….. ουτε προκειται .

O ανθρωπος ποτε δεν αρκεστηκε στα λιγα και καλα ….. ουτε προκειται .

Ο ''ανθρωπος'' ειμαστε εμεις Γιαννη.

Οποτε το να αναφέρεσαι στο εαυτο σου σε τρίτο προσωπο ειναι μαλλον ''υπεκφυγη''.

Οποτε τι μου λες για ''ελπιδες'' κλπ.

Επιλογη σου / μου / ολων μας ειναι.

Αν θες να ξυπνήσεις, βαζεις ξυπνητήρι, δεν περιμένεις μπας και βρεθει καποιος αλλος να τυχει να ξυπνησει την ιδια ωρα.

ΥΓ Ασε που διαφωνω και σε αυτο που λες. Μπορει η πλειοψηφια να μην αρκειται πλεον σε λίγα και καλά αλλά σίγουρα υπάρχουν και υπήρχαν πολλοί που το εκαναν.

Προφανως ο Γιάννης αναφερεται στην πλειοψηφία των ανθρώπων. Εννοειται πως υπαρχουν πεφωτισμένες εξαιρεσεις..

Re: Απάντηση: Εφημερίδα απολύει τους φωτογράφους και εκπαιδεύει τους ρεπόρτερ στη χρή

Προφανως ο Γιάννης αναφερεται στην πλειοψηφία των ανθρώπων. Εννοειται πως υπαρχουν πεφωτισμένες εξαιρεσεις..
Καλα, εσυ τωρα αναφερεσαι στον Job, ασε....:p

κι αμα θες να κανεις ζουμ,με το τηλεφωνο πως ακριβως θα γινει;
Αν δηλαδη το θεμα ειναι μακρια,πως θα το τραβηξεις;
Θα εχει λεζαντα η φωτο απο κατω,''εδω αν κοιταξετε πολυ προσεκτικα,θα δειτε οτι στο βουνο που βρισκεται στο υποβαθρο,πανω στη κορυφη του εχει προσγειωθει ενα ουφο''.

χανετε το δασος , βλεποντας το δεντρο (παλι...)
Η ειδηση , προφανως για να πουλησει, εβαλε σαν πρωτο θεμα το iphone - Apple.
Οτι εχει να κανει μ αυτα πουλαει!

Αυτο που στην ουσια εκανε η εφημεριδα (οπως εγινε στο δικο μας καναλι πολλα χρονια πριν), ειναι να "τα βαλει κατω - οικονομικα" και ειδαν οτι τους συμφερει να διωξουν τους μονιμους (28) φωτογραφους και να εχουν πολλους εκτατους συνεργατες.
Ετσι γλυτωνουν πολλες δεκαδες χιλιαδες δολλαρια το μηνα , κι εχουν οποιον θελουν ανα πασα στιγμη.

Υπαρχει πολλυς κοσμος , (βλ. blogs) που κανει στην ουσια το ιδιο πραγμα , με ελαχιστο κοστος και πολλες φορες πολυ πετυχημενα.
Ειδικα στο ρεπορταζ, οι αναγκες για ¨καλη" φωτογραφια ειναι περιορισμενες... αυτο που μετραει ειναι να εισαι εκει τη σωστη στιγμη... τιποτα παραπανω.
Δεν χρειαζονται dslr γι αυτες τις δουλειες , ασε που τα συγχρονα smartphone και mirrorless καμερες τραβανε και βιντεο, μπορεις να κανεις αμμεσα το μονταζ (βιντεο - φωτογραφια) και να το ανεβασεις σε χρονο dt.

Αυτα μετρανε σημερα... οποιος δεν το καταλαβει και ψαχνει τη ποιοτητα.... καληνυχτα!-bye-

Βρε Γιάννη, το θέμα του νήματος ειναι αφορμή για γενική κουβέντα.

Η Apple / iPhone κλπ προφανως επισης είναι ασχετα με την ουσία του προβληματος.

Ομως, το δάσος (κόσμος) αποτελείται από δέντρα (εμάς).

Το να ανάγουμε κάθε επιθυμία / αδυναμία / κούραση μας κλπ σε ένα μια γενικότητα (δάσος) ειναι υπεκφυγή των ευθυνών μας.

Το τι ''μετράει'', εμείς το ορίζουμε.

Εμεις (πρεπει να) απαιτούμε την ποιότητα.

Και αντι να το κάνουμε, καθόμαστε απαθείς και κρυβόμαστε πίσω από ''δάση'' με αποτέλεσμα να τρώμε στη μάπα αυτά ''που μετράνε'' (τα λεφτά στην τσέπη των εκδοτών / παραγωγών ταινιών κλπ).

Σταματα να βλεπεις την μούφα που παραγει το Hollywood, σταματα να ακους το καθε ετοιματζιδικο μουσικό κομματι, επειδή έτσι έχεις μάθει, επειδη δεν θες να κουρασεις το μυαλό σου, επειδη εν τέλει εχεις περιορίσει τα μέρη / τρόπους απο τα οποία αντλείς την διασκέδαση σου και θα δεις πως σε μερικά χρόνια θα αυξηθεί δραματικά η ποιότητα (απλά πράγματα: ο νόμος της αγοράς και της ζήτησης).

Το να ζητάμε την ποιότητα ή την αισθητική στην καθημερινή μας ζωή είναι κάτι θεμιτό, αλλά για το θέμα των χύμα ειδήσεων με απασχολεί περισσότερο το να είναι απλά αντικειμενικές και άδολες...
Αν θέλω να ξεκουράσω το μάτι μου με κάτι ποιοτικό αισθητικά, ξέρω που μπορώ να το αναζητήσω, όπως φαντάζομαι και όλοι μας.

δεν ειναι ακριβως ετσι ρε Συριε.... δεν ειναι τυχαιο οτι ανοιγονται τετοια θεματα (καμια μομφη προς το Νασο φυσικα) μονο και μονο επειδη εχουν να κανουν με την Apple !
Μη μου πεις οτι διαφωνεις μ αυτο....

Οσον αφορα το θεμα, δεν εχει καμια σημασια τι θελεις εσυ κι εγω... οση ποιοτητα κι αν θελει το 10% , δεν προκειται να την εχει (οχι μαζικα τουλαχιστον).
Οταν το 90% βλεπει Τουρκικα και σαπουνοπερες δεν υπαρχει ελπιδα.

Δυστυχως δουλευω σε ενα τετοιο συστημα και βλεπω καθημερινα πως παιρνονται οι αποφασεις.... και δεν αισθανομαι καθολου καλα μ αυτο.

Αλλα στο συτημα αυτο δεν μπορεις να διαπραγματευτεις τιποτα... ειτε το δεχεσαι ως εχει , ειτε αποχωρεις . Ετσι απλα.

Απάντηση: Re: Εφημερίδα απολύει τους φωτογράφους και εκπαιδεύει τους ρεπόρτερ στη χρή

χανετε το δασος , βλεποντας το δεντρο (παλι...)
Η ειδηση , προφανως για να πουλησει, εβαλε σαν πρωτο θεμα το iphone - Apple.
Οτι εχει να κανει μ αυτα πουλαει!

Αυτο που στην ουσια εκανε η εφημεριδα (οπως εγινε στο δικο μας καναλι πολλα χρονια πριν), ειναι να "τα βαλει κατω - οικονομικα" και ειδαν οτι τους συμφερει να διωξουν τους μονιμους (28) φωτογραφους και να εχουν πολλους εκτατους συνεργατες.
Ετσι γλυτωνουν πολλες δεκαδες χιλιαδες δολλαρια το μηνα , κι εχουν οποιον θελουν ανα πασα στιγμη.

Υπαρχει πολλυς κοσμος , (βλ. blogs) που κανει στην ουσια το ιδιο πραγμα , με ελαχιστο κοστος και πολλες φορες πολυ πετυχημενα.
Ειδικα στο ρεπορταζ, οι αναγκες για ¨καλη" φωτογραφια ειναι περιορισμενες... αυτο που μετραει ειναι να εισαι εκει τη σωστη στιγμη... τιποτα παραπανω.
Δεν χρειαζονται dslr γι αυτες τις δουλειες , ασε που τα συγχρονα smartphone και mirrorless καμερες τραβανε και βιντεο, μπορεις να κανεις αμμεσα το μονταζ (βιντεο - φωτογραφια) και να το ανεβασεις σε χρονο dt.

Αυτα μετρανε σημερα... οποιος δεν το καταλαβει και ψαχνει τη ποιοτητα.... καληνυχτα!-bye-

Στο υπογραμμισμένο είναι όλη η ουσία με λίγα και απλά λόγια.
Μια μεγάλη αλήθεια.....δεν υπάρχουν πια Bresson..
Αν καταφέρεις και βγάλεις τη στιγμή που τρώει το γιαούρτι στη μούρη ο τάδε πολιτευτής.....δε πα να είναι τραβηγμένη με το πιο φτηνιάρικο κινητό;
Θα πουλήσει (sic) τρελλά.
So simple....

Last edited:
...καμιά σχέση με το iPhone/Apple...εγώ ήθελα να καταδείξω τη δραματική αλλαγή που λαμβάνει χώρα-αυτή τη στιγμή-στην αγορά της φωτογραφίας....

από κει και πέρα το γραψα κι εγώ: βρέθηκα σε πυρκαγιά την ώρα της εκδήλωσης της και την κατέγραψα...το υλικό θα μπορούσα να το διαθέσω...

Νασο, το ανεφερα κι εγω για να μη παρεξηγηθω (οτι δεν εχει σχεση με σενα).

Απλα, στα περισσοτερα μεσα, αυτο που αναπαραγεται ειναι απλα οτι καποιοι προτιμουν iphone απο dslr, οτι η Apple "δωριζει" συσκευες για να προσελκυσει κοσμο, οτι το iphone καταστρεφει τους φωτογραφους κλπ αρλουμπες.
Η ουσια ειναι αλλου....

απο τη μία προωθουν τεχνολογίες υψηλής ευκρίνειας HD, 4K κλπ, εκει που οι editors "δούλευαν" με αρχεία 576, τώρα χρειαζονται αρχεια μεγέθους εκτύπωσης, κ απο την άλλη με όλο τον αχταρμά platform convergence, έχουμε συνηθήσει να βλέπουμε πιξελιασμένα βίντεο απο κινητά σε HD οθόνες, "shape shifters" απο το ελλιπες bandwidth ΕΡΤ/Digea κλπ.
Τα links στα live γίνονται μέσω Skype (και γιατί όχι, ΑΝ εξυπηρετεί κ βγάζει αξιοπρεπές αποτέλεσμα;), με σπασίματα, χάλια φωτισμό και παραμορφωμένα πρόσωπα, απο τον ευρυγωνιο των webcams (αφού δέν υπάρχει πια συνεργειο με καμεραμάν/φωτιστή, ηχολήπτη και link)..
Κάποια στιγμή θα στρώσουν, απλά τρέχει γρήγορα το όλο θέμα και θέλει προσαρμογή.
Πόσα χρόνια είμασταν (κ ακόμα) στο SD;