Εφορευτική επιτροπή.

στον τριτοκοσμικο Καναδα πας στο εκλογικο κεντρο οπου σε υποδέχεται η εφορευτικη επιτροπη σου δινει ενα χαρτι με τα κόμματα και και ενα μολυβάκι, τσεκαρεις το κομμα και και το ριχνεις στην καλπη και φεύγεις
 
:grandpa: Έτσι. Στις τριτοκοσιμικές χώρες όπως ο Καναδάς ψηφίζουν μονοκούκι...
Το λες και ανάπτυξη σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές που πέταγαν μολυβένιους βόλους (δαγκωμένους ενίοτε). :p
 
Ας μη γίνονται εκτιμήσεις για το εύλογο ή μη της αμοιβής του δικαστικού αντιπροσώπου (και του γραμματέα να προσθέσω) αν δεν ξέρει κανείς τι διαδικασία και τι κόπος προηγείται κι έπεται της διαδικασίας της ψηφοφορίας. Ένα 50άρικο ή βία 100άρικο θα μπορούσε να εξοικονομηθεί από το δικαστικό αντιπρόσωπο, αλλά δεν ξέρω αν φθάνει για 4 άτομα. Επίσης το ενδιαφέρον στοιχείο της εφορευτικής επιτροπής είναι ότι λειτουργεί ως δημοκρατικός έλεγχος του δικαστικού αντιπροσώπου. Το σύστημα είναι έτσι δομημένο ώστε να έχει το μέγιστο δυνατό επίπεδο διαφάνειας κι ελέγχου ακόμα κι αν αγκαρεύει μερικούς πολίτες για τη λειτουργία του.
Τώρα αν κάποιος θεωρεί ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κοινοβουλευτική δημοκρατία, ότι το αστικό κράτος πρέπει να κατεδαφιστεί κλπ, συζήτηση δεν μπορεί να γίνει σοβαρά (δεν απευθύνεται ως μομφή στους συμμετέχοντες στο θρεντ, απλά ως προς αυτό που ειπώθηκε για την ενδεχόμενη κλήση σε εφορευτική επιτροπή του Ρωμανού πχ).
 
Απάντηση: Re: Εφορευτική επιτροπή.

Α
Τα 800 ειναι παρα πολλα για να καθεσαι και να
βλεπεις πως κανουν επι 12 ωρες τις ντανες με τα ψηφοδελτια τα μελη
που πολυ συχνα συγχρονως παρεχουν και γραμματειακη υποστηριξη.

Εάν νομίζεις ότι ο ΔΑ κάθεται για 12 ώρες, μάλλον έχουμε υπόψη κάτι διαφορετικό...

Ξεκινάει από τις 6 το πρωί που υποτίθεται ότι πρέπει να βρίσκεται στο τμήμα (αυτή τη φορά είπα ότι είναι η τελευταία φορά που το κάνω, σκοτάδι πίσσα και να μην έχει έρθει ούτε ένας από την εφορευτική παρά μόνο στις 8 παρά), μέχρι να κλείσουν οι κάλπες, κάνει όλες τις καταμετρήσεις (που αναλόγως τις εκλογές πχ στις αυτοδιοικητικές μπορεί να είναι το μανίκι), καταχώριση όλων των στοιχείων στα βιβλία, μετά ξεκινάει τις γύρες σαν το κούριερ, πρωτοδικείο που περιμένει σαν βλάκας την ουρά για έλεγχο των βιβλίων που γίνεται παρά το νόμο (ο οποίος λέει απλώς, παραδίδεις), δήμο και αντιπεριφέρεια. Χώρια η προετοιμασία της προηγούμενης ημέρας (δεν γίνεται διαδικασία χωρίς προσυμπλήρωση των βιβλίων με τα κατεβατά των συνδυασμών). Και όλα αυτά σε απαρχαιωμένο σύστημα συμπλήρωσης εις 4πλούν με καρμπόν.
Εάν είναι εκτός έδρας, δεν αξίζει τον κόπο με λιγότερα χρήματα: πρέπει να βρίσκεσαι στον τόπο διορισμού από Παρασκευή, άρα μιλάμε για 3 διανυκτερεύσεις με τα αυτονόητα έξοδα διαμονής και σίτισης (για το κόστος των οποίων δεν δίνεται κάτι χωριστά), τα οδοιπορικά που δίνουν είναι 15 λεπτά το χιλιόμετρο όπου μετράει μόνο η απόσταση μετάβασης από την έδρα σου στο πρωτοδικείο όπου διορίζεσαι, δίχως υπολογισμό διοδίων, δίχως υπολογισμό των πρόσθετων διαδρομών που αυτονόητα πρέπει να κάνεις (πχ από την έδρα του νομού στο εκλογικό σου τμήμα, που μπορεί να είναι χωριό στο τέρμα Θεού), πρακτικά φτάνουν μόνο για κάλυψη κόστους βενζίνης (ενώ τα κόστη ενός αυτοκινήτου δεν είναι προφανώς μόνο το καύσιμο). Οκ, σου λέει, πάρε λεωφορείο. Τι μέσο πρέπει να πάρεις για να είσαι 6 το πρωί στο τμήμα σου (που μπορεί να είναι σε χωριό τέρμα Θεού, να ξαναπώ) και να κάνεις τις γύρες τα χαράματα δεν μας λέει. Ταξί;
 
Απάντηση: Re: Εφορευτική επιτροπή.

Τώρα αν κάποιος θεωρεί ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κοινοβουλευτική δημοκρατία, ότι το αστικό κράτος πρέπει να κατεδαφιστεί κλπ, συζήτηση δεν μπορεί να γίνει σοβαρά (δεν απευθύνεται ως μομφή στους συμμετέχοντες στο θρεντ, απλά ως προς αυτό που ειπώθηκε για την ενδεχόμενη κλήση σε εφορευτική επιτροπή του Ρωμανού πχ).

Όταν αδυνατούμε να κατανοήσουμε αυτό που διαβάζουμε και προπάντων δεν υπάρχει διάθεση για ανταλλαγή επιχειρημάτων ( κατά προτίμηση με κόσμιο τρόπο ) τότε προφανώς δεν μπορεί να γίνει σοβαρή συζήτηση.